Det høyreradikale partiet FPÖ, med røtter i nazistisk ideologi, har fått i oppdrag å danne regjering i Østerrike etter at andre koalisjonsforhandlinger mislyktes. President Alexander Van der Bellen, som tidligere har ledet De grønne, måtte motvillig gi oppdraget til FPÖ-leder Herbert Kickl.
Partiet er kjent for sin innvandringskritiske og nasjonalistiske politikk, og har møtt protester i Wien. FPÖ har tidligere deltatt i en regjering som kollapset på grunn av en korrupsjonsskandale.
Valgresultatet reflekterer en bredere europeisk trend med økt oppslutning for ytre høyrepartier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Høyreekstreme Herbert Kickl og hans parti FPÖ har fått i oppdrag å danne ny regjering i Østerrike etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Kickl, kjent for sin harde linje mot innvandring, EU og sin Putin-vennlighet, har økt sin oppslutning betraktelig. Han krever at de konservative retter seg etter hans planer, og truer med nyvalg hvis samarbeidet ikke fungerer. Dette har skapt bekymring i naboland som Tyskland, som frykter en høyreekstremistisk utvikling i Østerrike. Det er usikkert om Kickl vil lykkes med å danne en stabil regjering, og det er en risiko for nyvalg. Kickl har også uttalt at han vil stoppe all militær og økonomisk hjelp til Ukraina.
3 måneder siden
Alexander Schallenberg, Østerrikes utenriksminister og tidligere statsminister, er utnevnt til midlertidig statsminister etter at Karl Nehammer trakk seg. Nehammer gikk av etter mislykkede forsøk på å danne en ny regjering. Hans parti, ÖVP, ble nest størst i valget i september, men klarte ikke å sikre et samarbeid. President Alexander van der Bellen har nå gitt oppdraget med å danne regjering til lederen for det ytre høyre-partiet FPÖ, som ble størst i valget. FPÖ fikk ikke oppdraget i utgangspunktet fordi de manglet flertall og ingen partier var villige til å samarbeide med dem.
3 måneder siden
Regjeringsforhandlingene i Østerrike har lidd et tilbakeslag etter at det liberale partiet Neos trakk seg fra samtalene. Statsminister Karl Nehammer fra ÖVP har forsøkt å danne en trepartiregjering med sosialdemokratiske SPÖ og Neos, etter at valget i høst ga de to førstnevnte partiene et knapt flertall. Både ÖVP og SPÖ har avvist samarbeid med det ytre høyre-partiet FPÖ, som vant valget, på grunn av bekymring for demokratiet og FPÖs prorussiske holdninger. Neos' leder Beate Meinl-Reisinger har informert om at de ikke ser mulighet for å oppnå enighet om nødvendige reformer, og dermed er veien videre for regjeringsdannelse usikker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende støtten til det høyreradikale partiet AfD i Tyskland, og hvordan dette påvirker det politiske landskapet. Partiet har endret sin retorikk og tiltrekker seg velgere med innvandringskritiske holdninger. CDU-leder Friedrich Merz forsøkte å få gjennomslag for strengere innvandringstiltak, men ble avhengig av støtte fra AfD, noe som førte til kritikk fra andre partier. Elon Musks støtte til AfD har også skapt debatt. Samtidig har det vært store demonstrasjoner mot AfD, men det er usikkert om dette vil påvirke partiets oppslutning ved valget. Artikkelen belyser også den vanskelige situasjonen for de etablerte partiene, og hvordan de sliter med å finne en felles linje i møte med den økende høyreekstremismen.
2 måneder siden
Østerrike får ny koalisjonsregjering bestående av de konservative (ÖVP), sosialdemokratene (SPÖ) og de liberale (Neos). Partiene er enige om å danne regjering sammen, og planen er å presentere den nye regjeringen torsdag ettermiddag. Valgvinner FPÖ (ytre høyre) er ikke med i regjeringen. Christian Stocker fra ÖVP ventes å bli landets nye statsminister. Regjeringsforhandlingene har tatt rekordlang tid, hele fem måneder. FPÖ, som ble størst i valget i september i fjor, ga opp forsøket på å danne regjering tidligere i februar.
2 måneder siden
Tyskland går til valgurnene etter en valgkamp preget av fremveksten av ytre høyre og kontroversielle uttalelser fra Donald Trump. Bakgrunnen for valget er at den sittende regjeringen til Olaf Scholz gikk i oppløsning. Kristendemokratenes leder, Friedrich Merz, er favoritt til å bli ny statsminister, men ytre høyre-partiet AfD har hatt en betydelig vekst siden forrige valg. Merz har imidlertid utelukket samarbeid med AfD. Valgresultatet kan få konsekvenser for Europas håndtering av Ukraina-krigen og forholdet til USA, spesielt etter Trumps kritiske uttalelser om Ukraina og Merz' bekymring for USAs forpliktelser til NATO.
2 måneder siden
Tyskland står overfor nyvalg etter at regjeringen kollapset på grunn av uenighet om gjeldspolitikk. Valget er preget av sterk polarisering, særlig rundt innvandringspolitikk, der AfD har fått økt oppslutning, men er et omstridt parti. Unge velgere tenderer mot venstre, mens eldre er mer konservative. Klimaendringer og økonomi er sentrale temaer i valgkampen. Det er usikkert om ekstern støtte til AfD har hatt noen reell innvirkning på partiets popularitet, men støtten har ført til mobilisering av pro-demokratiske demonstrasjoner.
2 måneder siden
Tysklands nasjonalforsamling stemte ned et kontroversielt innvandringsforslag som ville strammet inn reglene for familiegjenforening og gitt politiet mer makt til å arrestere og deportere udokumenterte migranter. Forslaget kom fra opposisjonsleder Friedrich Merz fra CDU, som søkte støtte fra det ytre høyre-partiet AfD. Dette har utløst sterk kritikk fra regjeringen, ledet av forbundskansler Olaf Scholz, og tidligere kansler Angela Merkel, som mener det bryter med Tysklands tradisjonelle «brannmur» mot samarbeid med ytre høyre. Flere voldsepisoder knyttet til migranter har ført til økt debatt om asylpolitikken i landet, samtidig som AfD har vokst i popularitet.
4 måneder siden
Til tross for at Fremskrittspartiet (Frp) er landets største parti, er det lite sannsynlig at partileder Sylvi Listhaug blir statsminister. Selv om Frp og Høyre har flertall på Stortinget, trenger de støtte fra andre partier. Listhaugs konfronterende stil og manglende evne til å samle høyresiden, samt Frps mulighet til å oppnå mer innflytelse ved å støtte en Høyre-ledet regjering, er hovedårsakene til dette. Arbeiderpartiet ønsker å utfordre Frp i debatter, noe som kan skygge for Høyre. Det er også en økende aksept for å stemme Frp blant velgerne.
2 måneder siden
Kristeligdemokraten Friedrich Merz blir tysk forbundskansler etter valget, men overskygget av fremgangen til Alternativ for Tyskland (AfD). AfD doblet sin oppslutning, men vil ikke bli del av regjeringen. CDU/CSU forblir største parti, og Merz vil trolig søke koalisjon med SPD eller De Grønne. Innvandring og økonomi var sentrale temaer. AfD er kritisk til innvandring og EU, mens CDU/CSU ønsker strengere asylpolitikk, men distanserer seg fra AfDs ytterliggående synspunkter. Elon Musk støtter AfD, men Tysklands president understreker landets ansvar for holocaust.
2 måneder siden
Friedrich Merz, leder for CDU og potensiell kanslerkandidat, har møtt kritikk etter å ha akseptert støtte fra AfD for å stramme inn innvandringspolitikken. Dette har ført til demonstrasjoner og bekymring for at «brannmuren» mot ytre høyre er brutt. Merz har forsøkt å flytte CDU mot høyre for å vinne tilbake konservative velgere, men AfD fortsetter likevel å vokse. Etter flere angrep begått av asylsøkere, har innvandring blitt et sentralt tema i valgkampen. Det stilles spørsmål ved Merz' lederskap og hans evne til å samle Tyskland og Europa, spesielt med tanke på en mulig tilbakekomst av Trump.
2 måneder siden
De konservative, sosialdemokratiske og liberale partiene i Østerrike er enige om å danne en koalisjonsregjering. Kunngjøringen kommer fem måneder etter valget. Partiene informerte presidenten om forhandlingene forrige helg, etter at FPÖ ga opp sine forsøk på å danne regjering. Den nye regjeringen skal etter planen presenteres torsdag ettermiddag.
4 måneder siden
En ny meningsmåling viser et tydelig skifte på høyresiden i norsk politikk, der Frp nå er det største partiet, foran Høyre. Frps fremgang skyldes i stor grad velgere som tidligere stemte på regjeringspartiene og Høyre. Målingen indikerer at Frp ville fått flere representanter på Stortinget enn Høyre, KrF og Venstre til sammen. Høyre har opplevd en betydelig tilbakegang siden første halvår 2023, og en redaktør mener partiet har vært for passive. Samtidig ser man endringer på venstresiden, der SV går tilbake og Rødt går frem. Statsminister Støre ser likevel en mulighet i Frps fremgang til å tydeliggjøre politiske forskjeller.
2 måneder siden
Valgdagsmålingen viser at Alternativ for Tyskland (AfD) får 20 prosent av stemmene, noe som er partiets beste resultat noensinne. Partileder Alice Weidel beskriver valget som historisk og mener AfD nå er en etablert kraft i tysk politikk. Hun signaliserer at partiet er klare for å delta i regjeringen, selv om andre partier har utelukket samarbeid. CDU leder valgdagsmålingen med 28,5 prosent, men står overfor utfordringer med å danne en koalisjonsregjering uten AfD. Samtidig opplever SPD og forbundskansler Olaf Scholz sitt dårligste valgresultat noensinne, med en oppslutning på 16,5 prosent. Valgdeltakelsen var på 83 prosent, den høyeste siden 1990.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.