De konservative, sosialdemokratiske og liberale partiene i Østerrike er enige om å danne en koalisjonsregjering. Kunngjøringen kommer fem måneder etter valget.
Partiene informerte presidenten om forhandlingene forrige helg, etter at FPÖ ga opp sine forsøk på å danne regjering.
Den nye regjeringen skal etter planen presenteres torsdag ettermiddag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Østerrike får ny koalisjonsregjering bestående av de konservative (ÖVP), sosialdemokratene (SPÖ) og de liberale (Neos). Partiene er enige om å danne regjering sammen, og planen er å presentere den nye regjeringen torsdag ettermiddag. Valgvinner FPÖ (ytre høyre) er ikke med i regjeringen. Christian Stocker fra ÖVP ventes å bli landets nye statsminister. Regjeringsforhandlingene har tatt rekordlang tid, hele fem måneder. FPÖ, som ble størst i valget i september i fjor, ga opp forsøket på å danne regjering tidligere i februar.
21 dager siden
Etter 45 dager med forhandlinger har CDU/CSU og SPD blitt enige om en koalisjonsavtale i Tyskland. Partiene møttes onsdag for å finalisere avtalen etter valget i februar, der CDU/CSU fikk 28,6 prosent av stemmene og SPD 16,4 prosent. Ifølge kilder vil CDU/CSU styre innenriks- og utenriksdepartementene, mens SPD vil styre finans-, forsvar- og justisdepartementene. En pressekonferanse er berammet for å gi ytterligere detaljer om den nye regjeringen.
21 dager siden
Etter 45 dager med forhandlinger har CDU/CSU og SPD i Tyskland inngått en koalisjonsavtale. Partilederne møttes for å finalisere avtalen, og en pressekonferanse er planlagt for å kunngjøre detaljene. Avtalen markerer et nytt politisk kapittel for Tyskland.
3 måneder siden
Regjeringsforhandlingene i Østerrike har lidd et tilbakeslag etter at det liberale partiet Neos trakk seg fra samtalene. Statsminister Karl Nehammer fra ÖVP har forsøkt å danne en trepartiregjering med sosialdemokratiske SPÖ og Neos, etter at valget i høst ga de to førstnevnte partiene et knapt flertall. Både ÖVP og SPÖ har avvist samarbeid med det ytre høyre-partiet FPÖ, som vant valget, på grunn av bekymring for demokratiet og FPÖs prorussiske holdninger. Neos' leder Beate Meinl-Reisinger har informert om at de ikke ser mulighet for å oppnå enighet om nødvendige reformer, og dermed er veien videre for regjeringsdannelse usikker.
3 måneder siden
Alexander Schallenberg, Østerrikes utenriksminister og tidligere statsminister, er utnevnt til midlertidig statsminister etter at Karl Nehammer trakk seg. Nehammer gikk av etter mislykkede forsøk på å danne en ny regjering. Hans parti, ÖVP, ble nest størst i valget i september, men klarte ikke å sikre et samarbeid. President Alexander van der Bellen har nå gitt oppdraget med å danne regjering til lederen for det ytre høyre-partiet FPÖ, som ble størst i valget. FPÖ fikk ikke oppdraget i utgangspunktet fordi de manglet flertall og ingen partier var villige til å samarbeide med dem.
3 måneder siden
Østerrikes statsminister Karl Nehammer fra det konservative partiet ÖVP har avbrutt regjeringsforhandlingene med det sosialdemokratiske partiet SPÖ. Nehammer kunngjorde i en video på X at partiet trekker seg fra forhandlingene på grunn av manglende enighet om viktige saker. Han vil også gå av som statsminister i løpet av få dager. De to partiene har forhandlet lenge, men har ikke klart å komme til enighet.
1 måned siden
Kristeligdemokratene (CDU/CSU) og sosialdemokratene (SPD) har inngått enighet om å danne en ny koalisjonsregjering i Tyskland. CDU-leder Friedrich Merz blir ny statsminister og ønsker en rask regjeringsdannelse innen påske, begrunnet med den usikre sikkerhetssituasjonen i Europa. Partiene er enige om å øke statsgjelden for å finansiere økonomisk vekst og økte forsvarsutgifter. Selv om CDU/CSU fikk flest stemmer i valget, kom SPD på tredjeplass bak AfD. Uenigheter gjenstår vedrørende innvandringspolitikk, velferdsordninger og spørsmålet om å sende Taurus-raketter til Ukraina.
4 måneder siden
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har oppløst Forbundsdagen og utlyst nyvalg 23. februar etter at statsminister Olaf Scholz tapte en mistillitsvotering. Den tidligere koalisjonsregjeringen, bestående av sosialdemokrater, De grønne og Fridemokratene, falt fra hverandre etter nesten tre år ved makten. Presidenten har konsultert med alle partier, men ingen styringsdyktig konstellasjon har vist seg. Grunnloven krever at nyvalg avholdes innen 60 dager etter et mistillitsvedtak, og Forbundsdagen kan ikke oppløse seg selv. Sosialdemokratene og CSU ble enige om valgdatoen.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandler om en løsning for å unngå regjeringskrise, der stridens kjerne er EUs fjerde energimarkedspakke. Rødt mener løsningen er å legge ned veto mot elmarkedsdirektivet og bruke handlingsrommet i EØS-avtalen for å sikre nasjonal kontroll. De ønsker også endringer i bygnings- og fornybardirektivet. Statsminister Støre understreker at Rødt ikke er en del av forhandlingene, og sier det ikke er satt noen tidsplan for en løsning. Senterpartiet har tidligere understreket at partiet ønsker mer nasjonal kontroll i kraftpolitikken og å koble Norge mer fra EU.
1 måned siden
Regjeringssonderingene i Tyskland intensiveres etter Donald Trumps offentlige kritikk av Ukrainas president. De konservative under ledelse av Friedrich Merz og sosialdemokratene møtes for å diskutere en mulig koalisjonsregjering. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har understreket behovet for en handlekraftig regjering for å håndtere den oppståtte krisen. Merz har som mål å danne regjering innen utgangen av april. Samtidig er ytre høyre-partiet AfD utelukket fra forhandlingene.
2 måneder siden
Etter valget i Tyskland har CDU og SPD kunngjort at de vil innlede forhandlinger om et mulig regjeringssamarbeid. CDU-leder Friedrich Merz vil møte SPD-leder Lars Klingbeil og kansler Olaf Scholz for å diskutere mulighetene. SPD, som opplevde et historisk dårlig valgresultat, står overfor interne reformer og skal forhandle med sin tradisjonelle hovedmotstander. Samarbeid mellom CDU/CSU og SPD er ikke uvanlig i Tyskland, og SPDs motivasjon for å gå inn i forhandlingene er et ønske om å styrke demokratiet i en vanskelig tid. Partiene har imidlertid betydelige uenigheter i flere viktige politiske spørsmål, og forhandlingene forventes å ta tid.
3 måneder siden
Det høyreradikale partiet FPÖ, med røtter i nazistisk ideologi, har fått i oppdrag å danne regjering i Østerrike etter at andre koalisjonsforhandlinger mislyktes. President Alexander Van der Bellen, som tidligere har ledet De grønne, måtte motvillig gi oppdraget til FPÖ-leder Herbert Kickl. Partiet er kjent for sin innvandringskritiske og nasjonalistiske politikk, og har møtt protester i Wien. FPÖ har tidligere deltatt i en regjering som kollapset på grunn av en korrupsjonsskandale. Valgresultatet reflekterer en bredere europeisk trend med økt oppslutning for ytre høyrepartier.
3 måneder siden
Høyreekstreme Herbert Kickl og hans parti FPÖ har fått i oppdrag å danne ny regjering i Østerrike etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Kickl, kjent for sin harde linje mot innvandring, EU og sin Putin-vennlighet, har økt sin oppslutning betraktelig. Han krever at de konservative retter seg etter hans planer, og truer med nyvalg hvis samarbeidet ikke fungerer. Dette har skapt bekymring i naboland som Tyskland, som frykter en høyreekstremistisk utvikling i Østerrike. Det er usikkert om Kickl vil lykkes med å danne en stabil regjering, og det er en risiko for nyvalg. Kickl har også uttalt at han vil stoppe all militær og økonomisk hjelp til Ukraina.
4 måneder siden
Tysklands Forbundsdag har stemt for å felle statsminister Olaf Scholz og hans mindretallsregjering, noe som åpner for nyvalg i februar. President Frank-Walter Steinmeier har nå tre uker på seg til å oppløse nasjonalforsamlingen. Scholz har uttrykt ønske om at valget skal avholdes 23. februar. Hans regjering har vært handlingslammet etter at Fridemokratene forlot koalisjonen i november. Selv om SPD har nominert Scholz som sin kandidat, viser meningsmålinger at konservative CDU leder an, foran AfD, SPD og De grønne.
3 måneder siden
Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen etter uenighet med Arbeiderpartiet om tre EU-direktiver. Dette fører til at Jonas Gahr Støre nå leder en mindretallsregjering bestående av Arbeiderpartiet alene. Støre skal møte de andre partilederne i «Debatten» på NRK torsdag kveld, og han har varslet en pressekonferanse fredag der han vil presentere store nyheter om strøm. Regjeringskabalen skal legges ferdig neste uke, og det er ventet at de nye statsrådene vil bli presentert i et ekstraordinært statsråd førstkommende tirsdag. Støre avviser at regjeringsbruddet skyldes intern maktkamp i Arbeiderpartiet.