Utenriksdepartementet (UD) strammer inn på bistanden til nordmenn i utlandet og understreker at nordmenn ikke har juridisk rett på hjelp. UD prioriterer saker som omhandler liv og helse, og de som reiser til land UD advarer mot, kan ikke forvente bistand.
Departementet oppfordrer reisende til å være bedre forberedt på klimarelaterte problemer og understreker viktigheten av reiseforsikring, spesielt ved dødsfall i utlandet.
De foreslår også at færre ambassader skal utstede pass.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Utenriksdepartementet (UD) innfører «reiseadvarsel» istedenfor «reiseråd» for å tydeliggjøre risikoen ved utenlandsreiser. Endringen trer i kraft umiddelbart, og gjelder for hele eller deler av 50 land. En reiseadvarsel signaliserer UDs vurdering av sikkerhetssituasjonen, og at deres evne til å hjelpe nordmenn i området er begrenset. Ny stortingsmelding om konsulær bistand redegjør for hva slags hjelp norske myndigheter kan tilby i utlandet. Samtidig minner UD om at den enkelte er ansvarlig for egen reise, og regjeringen vil utrede krav om tilknytning til Norge for å motta konsulær bistand.
1 måned siden
Mange nordmenn må fornye passet sitt i år, og passkontorer melder om lange ventetider. Reiseforsikringsselskapet Tryg advarer om at reiseforsikringen ikke dekker utgifter dersom man nektes innreise eller pådrar seg kostnader på grunn av manglende pass. Reiseforsikringen dekker heller ikke kostnader til nødpass, visum eller opphold mens man venter på nye reisedokumenter. Pass må være gyldig under hele reisen, og enkelte land krever at passet er gyldig i minimum seks måneder etter innreise.
18 dager siden
Forsikringsselskapet If advarer nordmenn som skal reise utenlands i påsken om å huske reiseforsikring. Skader som beinbrudd er typiske i skisesongen, og reiseforsikringen dekker syketransport hjem. Ved mer alvorlige ulykker kan reiseforsikringen dekke ambulansefly. Selv om de fleste nordmenn ferierer i Norge i påsken, er det viktig å huske at reiseforsikringen gjelder fra man forlater hjemmet.
2 måneder siden
Mange nordmenn opplever problemer med reiseforsikringen i ferien, særlig ved forverring av eksisterende sykdommer. Reiseforsikringen dekker hovedsakelig akutt sykdom, men ikke alltid forverring av kjente tilstander. Fremtind anbefaler å kontakte forsikringsselskapet for medisinsk vurdering, spesielt ved kroniske sykdommer. Eldre er overrepresentert i reisesykestatistikken, og forhold i flykabinen kan påvirke helsen. Det er viktig å informere forsikringsselskapet om helsetilstand før reisen for å unngå ubehagelige overraskelser og høye kostnader.
1 måned siden
Forsikringsselskapet Tryg advarer om at rundt 400 000 nordmenn må fornye passet sitt før sommerferien, og melder om lange ventetider ved passkontorene. Reiseforsikringen dekker ikke utgifter dersom man blir nektet innreise på grunn av manglende eller ugyldig pass. Det er den reisendes ansvar å ha gyldig reisedokumentasjon. Reiseforsikringen dekker heller ikke kostnader til nødpass, visum eller ekstra opphold grunnet manglende dokumenter. Passet må være gyldig under hele reisen, og gyldigheten på barns pass bør sjekkes spesielt.
1 måned siden
Flere forsikringsselskaper melder om en økning i reisesykdom og skader blant nordmenn i vinterferien, spesielt blant eldre. Tryg Forsikring rapporterer en betydelig økning i reisesykesaker og reiseskader sammenlignet med fjoråret. Spania er det landet hvor flest nordmenn har behov for assistanse. Det understrekes viktigheten av å sjekke med lege og forsikringsselskap før avreise, samt å kontrollere spesialbagasje umiddelbart ved ankomst for å unngå problemer med erstatning.
1 måned siden
UD har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og understreker at USA kun anerkjenner kjønn ved fødsel ved visumsøknad. Reisende med avvikende kjønn bør kontakte ambassaden før reise. Reiseforsikring dekker ikke hjemreise ved nektet innreise, advarer Tryg Forsikring, som oppfordrer reisende til å kontrollere søknadsdetaljer. USA legger også vekt på sosiale medier ved innreisekontroll. En fransk forsker ble nylig nektet innreise etter kritikk av Trumps politikk funnet på telefonen hans.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har skjerpet reiserådet for Sør-Sudan til det høyeste nivået, og oppfordrer norske borgere til å forlate landet umiddelbart på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen og kamper som nærmer seg hovedstaden Juba. UD understreker at deres muligheter for å yte konsulær bistand er svært begrenset. Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013, etterfulgt av en konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar. Norge har vært sterkt engasjert i Sør-Sudan siden landets selvstendighet i 2011, og flere ambassader har tilbudt mekling for å opprettholde fred.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum. Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst. Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
24 dager siden
Flere passkontorer i Norge har lange ventetider på grunn av stor pågang og mangel på sommervikarer, noe som minner om passkaoset i 2022. Ventetiden varierer, med Oslo og Trondheim som de hardest rammede. Politidirektoratet forklarer at kapasiteten ble redusert etter en periode med synkende etterspørsel. De oppfordrer folk til å avbestille timer de ikke trenger, og de uten umiddelbare reiseplaner om å vente med å søke. Politiet planlegger å øke bemanningen for å løse situasjonen før sommeren, og oppfordrer reisende til å sjekke politiets nettsider jevnlig for oppdateringer.
2 måneder siden
Artikkelen gir reisetips og advarsler i forbindelse med vinterferien. Avinor forventer mange reisende på flyplassene og anbefaler å være tidlig ute, følge med på informasjon fra flyselskapet, pakke smart og forberede seg på sikkerhetskontrollen. Spesialbagasje som ski og golfkøller er vanlig. Statens vegvesen advarer om økt trafikk og glatte veier, spesielt rundt byene og på fjelloverganger. De anbefaler å sjekke Vegvesenets nettsider eller app før avreise, og å sørge for å ha nok drivstoff, varme klær og proviant.
1 måned siden
En seniorrådgiver i Frende forsikring advarer mot å forveksle Europeisk helsetrygdkort med reiseforsikring før årets påskeferie. Helsetrygdkortet gir rett til nødvendig medisinsk behandling i EØS-land, men dekker ikke alt. Reiseforsikring anbefales i tillegg, da den sikrer bedre og raskere behandling samt hjemtransport. Tall fra forsikringsselskapet viser at 1 av 5 brukte reiseforsikringen sin i fjor. Helfo understreker at helsetrygdkortet ikke dekker behandling hos private leger eller sykehus, og at reiseforsikring er nødvendig for full dekning. Reiseskader kostet over 3 milliarder kroner i 2024, hvor sykdom var den største utgiftsposten.
1 måned siden
Politiet i Oslo oppfordrer folk til å planlegge turer til øyene i Oslofjorden nøye, etter flere tilfeller av at folk har blitt øyfaste. Forrige helg måtte politiet rykke ut til Hovedøya og Lindøya for å hente personer som hadde mistet siste rutebåt. Politiet understreker at de vil prioritere andre oppdrag og at folk ikke kan regne med å bli hentet med mindre det er fare for liv og helse. De anbefaler å sjekke rutetider, avtale henting eller kontakte taxibåt for å unngå problemer.
1 måned siden
Gjensidige slår alarm om en økning i reiseskader, spesielt blant eldre, og advarer om høye kostnader ved sykdom i utlandet. Selskapet oppfordrer eldre til å vurdere helsen sin før reise. Flest skader rapporteres fra Tyrkia, Thailand og USA, hvor sykehusene kan kreve betaling direkte fra pasienten. Et eksempel er en eldre dame som fikk en regning på 700 000 kroner i USA etter en hjerteoperasjon, men dette ble dekket av forsikringen.
28 dager siden
Fra 2. april kreves det innreisetillatelse for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Uten gyldig tillatelse risikerer man å bli nektet ombordstigning, og reiseforsikringen vil ikke dekke eventuelle tap. Reisende bør være oppmerksomme på svindelforsøk fra uoffisielle nettsider som tilbyr hjelp til å skaffe tillatelsen til en høyere pris. Den offisielle innreisetillatelsen koster 10 pund og kan søkes via britiske myndigheters nettside eller app. Reiseforsikringsselskapet Tryg understreker at gyldige reisedokumenter er en forutsetning for at reiseforsikringen skal være gyldig.