Innovasjon Norge opprettet en spesialrådgiverstilling for tidligere regiondirektør Linda B. Randal etter at hun tapte fylkesordførervalget. Randal beholder sin direktørlønn på 1,36 millioner kroner, i tillegg til at Innovasjon Norge dekker reise, losji og kontor.
Hun mottar også over 500. 000 kroner årlig i politikerlønn. Det ble opplyst at Randal hadde permisjon under valgkampen, men hun tok ut ferie og avspasering med full lønn.
Innovasjon Norge har ikke sendt refusjonskrav til fylkeskommunen for Randals politiske aktivitet. Professor Markus Hoel Lie kritiserer avtalen som raus med skattebetalernes penger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Saken om Linda Beate Randals arbeidsavtale i Innovasjon Norge tas opp på Stortinget etter avsløringer om dobbelt lønn og frynsegoder. Randal, som ikke ble fylkesordfører, fikk en spesialrådgiverstilling med direktørlønn og etterlønn, samtidig som hun mottok politikerlønn. Stortingsrepresentanter fra Frp har sendt spørsmål til digitaliserings- og næringsministeren om saken. Kritikere mener avtalen skaper politikerforakt og mistanke om kameraderi, og at Innovasjon Norge har misbrukt offentlige midler. Det reises spørsmål om habilitet og om det er akseptabelt å motta lønn fra en arbeidsgiver mens man driver valgkamp. Både Randal og Innovasjon Norge kritiseres for dårlig skjønn.
4 måneder siden
Innovasjon Norge reagerer på en artikkel i Nettavisen om deres tidligere ansatte, Linda Beate Randal, som også er fylkespolitiker. De kritiserer avisen for å ha presentert feilaktige påstander og utelatt viktig informasjon. Innovasjon Norge påpeker at Randals rett til å være fylkespolitiker er lovfestet, ikke bare kontraktfestet, og at hennes fravær under valgkampen var ferie og avspasering, ikke betalt arbeidstid. De avviser også påstanden om at en stilling ble opprettet spesielt for henne. Innovasjon Norge understreker at de legger til rette for at ansatte kan ta på seg folkevalgte verv, uavhengig av partitilhørighet, og at feilaktig informasjon i media bidrar til politikerforakt.
4 måneder siden
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal undersøke arbeidsavtalen til tidligere Innovasjon Norge-direktør Linda Beate Randal. Komiteen reagerer på at Randal fikk lønn mens hun drev valgkamp for Arbeiderpartiet, og senere en nyopprettet stilling med spesielle betingelser. Komiteen har sendt et brev til næringsminister Cecilie Myrseth med syv spørsmål om saken, og vil vurdere om det har skjedd feil eller overtramp. Flere stortingsrepresentanter har også stilt spørsmål til regjeringen. Komiteen kan åpne sak og avholde høring hvis de ikke er tilfreds med svarene.
3 måneder siden
Flere toppledere i norske kommuner har mottatt betydelige etterlønnsavtaler etter å ha fratrådt sine stillinger, ofte uten offentlig innsyn. En avtale i Bærum kommune, verdt 1,2 millioner kroner, ble inngått med en tidligere kommunaldirektør og stemplet som «unntatt offentlighet». Dette har ført til kritikk fra tillitsvalgte som mener slike avtaler må være åpne. Kommunen forsvarer avtalen som en rasjonell løsning, men bekrefter at den er underlagt offentlighetsloven. Lignende avtaler er også inngått i andre kommuner, som Røros og Fredrikstad, noe som reiser spørsmål om åpenhet og bruk av offentlige midler i kommunal sektor.
18 dager siden
Tidligere Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund mottok en lønnspakke på 45,8 millioner kroner ved sin avgang, noe som har utløst sterke reaksjoner. Espen Moe Breivik, leder for Oslo journalistlag, beskriver summen som absurd, spesielt sett i sammenheng med de omfattende nedbemanningene i Schibsted-avisene. Karl-Christian Agerup, styreleder i Schibsted, forsvarer kompensasjonen med at den reflekterer Lunds bidrag til betydelig verdiskaping gjennom en krevende periode med selskapets oppdeling og salg av rubrikkselskapet Adevinta. Han understreker at lønnspakken inkluderer langsiktige insentivprogrammer, resultatbasert lønn og engangsbonuser opptjent over flere år.
20 dager siden
Kristin Skogen Lund, tidligere konsernsjef i Schibsted, mottok en samlet lønnspakke på 45,8 millioner kroner i 2024. Dette fremgår av selskapets årsrapport. Lund kunngjorde sin avgang i februar i fjor, men fortsatte i stillingen frem til juni. Lønnspakken representerer en betydelig økning fra 2023, da hun mottok 14,7 millioner kroner.
1 måned siden
Nav har opprettet en ny stilling som «direktør for brukeropplevelse» med en årslønn på mellom 1,5 og 1,7 millioner kroner. Elisabeth Thoresen fra AAP-aksjonen kritiserer ansettelsen og stiller spørsmål ved nødvendigheten av en slik stilling, spesielt med tanke på at alle i Nav-ledelsen allerede tjener over 1,5 millioner. Hun mener pengene heller burde brukes på å styrke førstelinjen. Nav begrunner de høye lønningene med ledernes ansvar for store budsjetter og mange ansatte, og at de må være konkurransedyktige for å tiltrekke seg kvalifiserte kandidater. Den nye direktøren skal bidra til å forbedre brukeropplevelsen i alle deler av Nav.
12 dager siden
Norsk Industri kritiseres for å ha inngått en hemmelig sluttavtale med sin tidligere direktør etter at det ble oppdaget at han hadde brukt millioner av kroner på blant annet hytter og jakt. Istedenfor å varsle Skatteetaten og politiet, ble det inngått en avtale om fratredelse. Skatteeksperter retter nå kritikk mot Norsk Industri for mulig skatteunndragelse, da de mener organisasjonen burde ha rapportert inn de økonomiske fordelene direktøren hadde mottatt. Norsk Industri avviser kritikken og hevder at sluttavtalen var en konsekvens av tillitsbrudd. Økokrim etterforsker saken, og den tidligere direktøren er tiltalt for grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon.
1 måned siden
En tidligere seksjonsleder i Finnmark fylkeskommune, Karin Henriksen Lisa, sørget for å pusse opp en fylkeskommunal leilighet for millionbeløp før hun selv flyttet inn. Oppussingen inkluderte blant annet nytt kjøkken, bad og installasjon av elbillader, betalt av fylkeskommunen. Deretter leide hun ut leiligheten til sin svigerdatter, som signerte leiekontrakten på vegne av fylkeskommunen. Leiekontrakten indikerte redusert leie på grunn av dårlig vedlikeholdt bad, til tross for at badet var nylig oppgradert. Lisa benekter at oppussingen var planlagt med tanke på egen innflytting. Fylkeskommunen ønsker ikke å kommentere saken.
1 måned siden
I en debatt i Politisk kvarter konfronterte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forvaltnings- og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) angående regjeringens beslutning om å øke lønnstaket for statlige ledere. Vedum kritiserte at Ap hevet taket kort tid etter at Sp forlot regjeringen, og argumenterte for at statlige ledere allerede har trygge og godt betalte jobber. Tung forsvarte beslutningen med at staten må være konkurransedyktig for å tiltrekke seg kompetente ledere. Vedum annonserte at han vil foreslå i Stortinget å gjeninnføre lønnstaket på 2 millioner kroner. Økonomiprofessor Manudeep Bhuller advarte mot at økte lederlønninger kan føre til lønnspress i offentlig sektor, noe som kan øke kostnadene for staten.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug krever innsyn i et lån på 1,5 milliarder kroner som Innovasjon Norge har gitt til batteriprodusenten Morrow. Lånet er delt opp i 400 millioner kroner fra ordningen for grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder kroner på kommersielle vilkår. Frp mener det er et høyrisikoprosjekt og reagerer på hemmeligholdet rundt lånet. De tok saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, men fikk kun støtte fra Rødt. Regjeringen avviser at Morrow får særbehandling og sier ordningen er ment for å utløse investeringer i grønn industri, ikke enkeltprosjekter. Morrow er den eneste som har mottatt midler fra denne ordningen så langt.
11 dager siden
Artikkelen gir en oversikt over lønnspakkene til toppsjefer i norske selskaper i 2024, hvor Kristin Skogen Lund leder an med 45,8 millioner kroner. Denne kompensasjonen omfatter grunnlønn, bonuser, aksjer, pensjonsutgifter og andre fordeler. Sammenlignet med danske og svenske selskaper, ligger norske toppsjefer generelt lavere i lønn. Regjeringens forsøk på å dempe bonusene i selskaper med statlig eierskap har hatt varierende effekt, der noen selskaper har trosset bonuskutt, mens andre har kompensert med økt fastlønn.
28 dager siden
Viaplay-sjef Jørgen Madsen Lindemann fikk kraftig kritikk for høye priser, men mottok likevel 36,7 millioner kroner i godtgjørelse i 2024. Dette inkluderer en grunnlønn på over 12 millioner svenske kroner og en bonus på 12,2 millioner, som må investeres i Viaplay-aksjer. Bonusen er knyttet til selskapets redningsplan, som innebar utstedelse av fire milliarder nye aksjer. Viaplay har slitt økonomisk, men rapporterte et overskudd før skatt på 208 millioner svenske kroner i 2024, etter et stort underskudd året før.
1 måned siden
Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) for å ha hevet lønnstaket for toppembetsmenn i staten. Vedum hevder han stoppet en slik økning i januar, men at Arbeiderpartiet endret dette kort tid etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum mener dette fører til en «lønnsbonanza» for toppene i staten. Regjeringen forsvarer beslutningen med at det er nødvendig for å beholde dyktige ledere og justere lønningene i tråd med frontfaget. Vedum varsler også forslag om lønnstak på Stortinget.
2 måneder siden
En kartlegging viser at vraking av kommunetopper kostet norske kommuner minst 46 millioner kroner i fjor. Dette inkluderer sluttavtaler, juridisk bistand og rekrutteringskostnader. Porsgrunn kommune hadde den dyreste avgangen, og en granskningsrapport refser kommunens håndtering av saken. Flere tidligere toppledere har saksøkt kommunene. Kommunaldirektørforum uttrykker bekymring for de negative konsekvensene av konfliktene, som påvirker arbeidsmiljø, omdømme og politisk fremdrift. En professor mener dette er prisen for demokratiet, men understreker viktigheten av ryddige prosesser.