Frps Hans Andreas Limi reagerer på den overraskende høye prisveksten i februar, som gjør det vanskeligere for Norges Bank å kutte renten. Han mener regjeringen ikke har kontroll over prisveksten, spesielt på matvarer.
Limi foreslår å halvere matmomsen, redusere drivstoffavgiftene og forbedre strømstøtteordningen for å bøte på situasjonen.
Han kritiserer regjeringen for å love bedre tider uten å levere, og mener vanlige forbrukere sliter med høye priser på mat, drivstoff og strøm.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen kritiserer bankenes økte renteinntekter og høye lederlønninger, samtidig som mange sliter med økte levekostnader. Økonomer spår ingen snarlig rentenedgang, noe som gagner bankene. Norges Banks renteøkninger har ikke tøylet inflasjonen, som i stor grad skyldes importerte varer og høye matvarepriser. Matvarekjedene kritiseres for å utnytte faste datoer for å øke prisene, noe som rammer forbrukerne og bidrar til økt inflasjon. Det antydes at regningen sendes til folket, noe som kan få politiske konsekvenser, og at Norges Banks mandat bør revurderes.
1 måned siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Norgesgruppens årsresultat på 4,88 milliarder kroner før skatt, samtidig som matvareprisene har steget. Martinussen mener vanlige folk betaler for mye for mat, mens bøndene får for lite. Hun krever derfor at dagligvarekjedene splittes opp for å redusere kjedemakten. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes støtter kritikken og etterlyser tiltak fra konkurransetilsynet og regjeringen. Flere økonomer mener at de høye matvareprisene kan føre til at Norges Bank ikke vil senke renten.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) foreslår å halvere momsen på mat fra 15 prosent til 7,5 prosent for å redusere inflasjonen og potensielt påvirke Norges Bank til å senke styringsrenten. Partileder Sylvi Listhaug mener at staten tjener på høye matpriser gjennom moms, og at et kutt vil være en hjelpende hånd for folk flest. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk og tror at butikkene kan tilegne seg besparelsene. Listhaug hevder at Norgesgruppen har garantert at et eventuelt momskutt vil komme kundene til gode, og forventer at andre kjeder følger etter. Frp fremmet det samme forslaget i 2022.
1 måned siden
En overraskende høy prisstigning i februar har ført til debatt om Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Flere økonomer tviler på at sentralbanken vil senke renten, mens sjeføkonom Nejra Macic mener markedet overreagerer. Macic tror fortsatt på et rentekutt i mars, men forventer færre kutt totalt sett. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener renten bør heves for å styrke kronen. Finansminister Stoltenberg understreker at Norges Bank bestemmer renten, og at regjeringen fører en ansvarlig budsjettpolitikk. Norges Banks neste rentebeslutning kommer 27. mars.
1 måned siden
Norges Bank skuffet mange ved å ikke kutte renten nå, til tross for tidligere signaler om et mulig kutt i mars. Sentralbanksjefen begrunner beslutningen med at prisveksten har vært høyere enn ventet, spesielt på matvarer. Selv om mange nordmenn vil oppleve økt kjøpekraft på grunn av lønnsvekst, vil de med lavest inntekt fortsatt slite med høye priser på nødvendige varer. Norges Bank forventer nå at det første rentekuttet vil komme først til høsten, og advarer om at rentenivået trolig ikke vil returnere til det lave nivået vi har sett de siste ti årene. Regjeringens tidligere antydninger om snarlige rentekutt har skapt skuffelse og kritikk fra opposisjonen.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug anklager statsminister Jonas Gahr Støre for å ha villedet befolkningen angående rentekutt, og mener han må ta ansvar for den uendrede renten på 4,5 prosent. Listhaug hevder Støre har gitt tomme løfter om et vendepunkt i økonomien, mens vanlige folk sliter økonomisk. Hun mener regjeringen burde gjort mer for å redusere prisene og dermed rentepresset, og foreslår tiltak som lavere strømpriser og moms. Høyres Tina Bru støtter kritikken og påpeker at Norges høye pengebruk bidrar til at landet skiller seg ut fra nabolandene som allerede har kuttet renten.
1 måned siden
Norges Bank overrasket mange ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i et forsøk på å dempe prisveksten. Dette skjer til tross for forventninger om rentefall og kritikk mot regjeringens økonomiske politikk, som anklages for å bidra til høyere priser og renter sammenlignet med nabolandene. Opposisjonen etterlyser skattelettelser og tiltak for å redusere matvareprisene, mens Norges Bank antyder et mulig rentefall senere i år, men forventer at det vil ta tid før prisveksten når målet.
3 måneder siden
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det er på overtid at Norges Bank kutter renten, da prisveksten har vært under inflasjonsmålet siden april 2024. Han viser til at kjerneinflasjonen kun har steget med 0,8 prosent siden mai, noe som gir en årsvekstrate på 1,3 prosent. Bjørnstad kritiserer Norges Bank for å ha bommet grovt i sine prisvekstanslag og mener renteøkningene har vært en unødvendig belastning for folk og næringsliv. Han påpeker at prisveksten har kommet ned av seg selv, og at den høye renten ikke har hatt noen effekt på den importerte prisveksten. Selv om han mener rentenedgangen kommer for sent, er han ikke tilhenger av kraftige rentekutt.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre for brutte løfter om rentekutt, og mener folk har grunn til å føle seg lurt. Listhaug hevder regjeringen har hatt mulighet til å redusere avgifter og dempe prispresset, men ikke har handlet. Høyres Tina Bru støtter kritikken og mener regjeringens pengebruk bidrar til at Norge skiller seg ut fra nabolandene, som allerede har gjennomført flere rentekutt. Begge partiene mener Støre og regjeringen må ta ansvar for situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg debatten rundt dyrtid i Norge, der prisene på billigvarer har økt kraftig. Finansminister Jens Stoltenberg møtte kritikk i et TV-program, der han ble konfrontert med folks opplevelse av høye priser kontra sjefsøkonomers syn på økonomien. Uenigheten om hvorvidt dyrtiden er over vedvarer, og mens opposisjonen foreslår tiltak som å senke matmomsen, vektlegger Stoltenberg å holde orden på økonomien. Dette skaper et inntrykk av at regjeringen ikke vil iverksette tiltak for å lette presset på folks lommebøker.
1 måned siden
En BI-økonom argumenterer for å redusere tollvernet på mat for å redusere de høye matprisene i Norge. Han anslår at en familie kan spare 45.000 kroner årlig på dette. Forslaget kommer etter at høye matpriser bidro til en renteøkning. Frps Hans Andreas Limi støtter forslaget, mens tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å svekke beskyttelsen av norske bønder. Norge har svært høye tollsatser på enkelte matvarer, som kumelk og biff.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NRK for tidligere manglende fokus på dagligvarekjedenes profitt, men anerkjenner at «Debatten» nylig har satt søkelys på temaet. Det hevdes at norske forbrukere betaler for mye for mat, med unntak av enkelte kampanjevarer. Finansministeren fremstilles som lite oppdatert på dagligvarepriser. NorgesGruppen, som eier Kiwi, beskyldes for store prisøkninger kombinert med villedende reklame. Skribenten argumenterer for at NorgesGruppen burde utvise moderasjon for å bidra til lavere inflasjon og potensielt rentekutt.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.
1 måned siden
Senterpartiets Geir Pollestad ønsker å tvinge dagligvarebutikker til å oppgi hva en vare kostet for ett år siden, for å gi forbrukerne bedre innsikt i prisutviklingen og avsløre skjulte prisøkninger. Pollestad kritiserer dagligvarekjedene for å markedsføre seg som prispressere, samtidig som matprisene stiger. Han mener at de som eier dagligvarekjedene tjener mest på de økte prisene. Forslaget kommer som en reaksjon på den kraftige prisveksten på matvarer det siste året, hvor enkelte produkter, som sjokolade, har hatt en spesielt stor økning.
1 måned siden
FrP-leder Sylvi Listhaug foreslår å halvere matmomsen som sitt første valgløfte etter å ha opplevd et «prissjokk» i matbutikken. Listhaug, som sjelden handler mat, har merket seg de økende prisene og vil redusere momsen fra 15 til 7,5 prosent for å hjelpe folk flest. Hun mener dette kan dempe inflasjonen og sikre rentekutt, og viser til at et tidligere momskutt i 2001 kom forbrukerne til gode. Statsminister Støre har tidligere vært skeptisk til å senke momsen, men Listhaug forsikrer at kuttet vil komme forbrukerne til gode, og at Norgesgruppen har gitt garantier for dette.