USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz kritiserer president Zelenskyj og antyder at USA kan støtte en ny ledelse i Ukraina som er villig til å forhandle med Russland, inkludert å akseptere landtap i bytte mot sikkerhetsgarantier. Kreml ser positivt på utviklingen og forventer samtaler om å gjenoppbygge forholdet mellom USA og Russland.
Europeiske ledere har samlet seg til et krisemøte i London for å diskutere situasjonen og vise støtte til Ukraina, samtidig som de understreker at en fredsplan er avhengig av amerikansk støtte.
Det spekuleres også i potensielt lukrative økonomiske avtaler mellom USA og Russland, inkludert gjenopptakelse av Nord Stream 2.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Statsledere er samlet i London for å diskutere veien videre for Ukraina etter et møte i Det hvite hus, der Zelenskyj ble kritisert av Trump, noe som har skapt bekymring for USAs fremtidige støtte. Målet med møtet i London er å samle støtte og sikre våpenleveranser til Ukraina, samt å diskutere sikkerhetsgarantier. Storbritannia og Frankrike vurderer å sende soldater, mens Nato-sjefen oppfordrer Zelenskyj til å reparere forholdet til Trump. Det spekuleres i om Trump vil stanse våpenforsendelser, noe som understreker behovet for en europeisk strategi og samhold.
8 dager siden
Ukrainas allierte samles i London for å diskutere en ubetinget våpenhvile i Ukraina-krigen. President Volodymyr Zelenskyj har uttalt at hovedmålet med møtet er å få til en våpenhvile. Samlingen følger opp tidligere samtaler i Paris, hvor USA presenterte sin plan for å avslutte konflikten. Til tross for press fra USAs president Donald Trump, har Russland ikke gjort betydelige innrømmelser, og Ukraina anklager Kreml for å bruke våpenhvilen som en PR-øvelse. Ukraina har akseptert en 30-dagers våpenhvile, men Russland har stilt mange betingelser. USA og Europa har gitt Ukraina våpen og økonomisk støtte, men Trump har kritisert denne støtten og holdt tilbake våpenleveranser. Frankrike og Storbritannia jobber for å samle europeiske land til en koalisjon som kan håndheve en fremtidig våpenhvile. Trump har varslet at han snart vil gi flere detaljer om meklingen.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
8 dager siden
Russlands president Vladimir Putin har for første gang siden krigens start uttrykt vilje til direkte fredssamtaler med Ukraina. Uttalelsen kom samtidig som ledere fra USA, Ukraina og europeiske land møtes i London for å diskutere fredsløsninger uten russisk deltakelse. Putin nevnte muligheten for en våpenhvile og en stans i angrep mot sivile mål, men Kreml understreker at det ikke foreligger konkrete planer om samtaler ennå. Russland krever at Ukraina må bli nøytralt, beholde de okkuperte områdene i Øst-Ukraina og redusere sin hær betydelig. Til tross for Putins åpning, er det usikkert hvor mye Russland er villig til å gi i forhandlingene, og det er foreløpig liten grunn til optimisme om en snarlig løsning.
7 dager siden
Det planlagte Ukraina-møtet i London holdes uten utenriksministre etter at USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg. I stedet deltar sikkerhetsrådgivere og spesialutsendinger fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia for å forsøke å løse konfliktene. Møtet skjer i lys av et amerikansk forslag om å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser som grunnlovsstridig. Forslaget innebærer også at Ukraina ikke skal bli medlem av NATO, og representerer en betydelig endring i USAs tidligere politikk. Den amerikanske spesialutsendingen Keith Kellogg og rådgivere fra de andre landene deltar på møtet, mens Lammy skal møte Ukrainas utenriksminister Andriy Sybiga. Forhandlingene skjer under press fra president Donald Trump, som har truet med å trekke USA ut av samtalene dersom det ikke oppnås fremgang.
2 måneder siden
Artikkelen fokuserer på forventningene knyttet til Sikkerhetskonferansen i München, der det spekuleres i om USA vil legge frem et utkast til en fredsplan for Ukraina. Zelenskyj har indikert at han er villig til å diskutere landbytte med Russland, samtidig som han forsøker å appellere til Trump ved å tilby tilgang til Ukrainas naturressurser og lukrative kontrakter for gjenoppbygging. Eksperter advarer om at Ukraina kan bli tvunget til å forhandle fra en svak posisjon, da alternativet kan være en russisk seier. Putin ønsker en bredere dialog med Trump, særlig om atomvåpen, men enighet om en fredsløsning kan vise seg å være utfordrende.
1 måned siden
Et toppmøte i London ble avholdt for å diskutere Europas støtte til Ukraina etter Trumps kritikk av Zelenskyj. Møtet fokuserte på å opprettholde et godt forhold mellom Europa, Ukraina og USA. Trumps kritiske uttalelser om Zelenskyjs syn på konflikten har ført til bekymring for at USA er i ferd med å ta Russlands side. Eksperter understreker at Europa må styrke sin militære kapasitet, men mener at USA fortsatt er nødvendig for å gi troverdige sikkerhetsgarantier mot Russland. Europeiske ledere skal møtes i Brussel for å diskutere en plan for gjenopprustning av Europa.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, møtes i London for å diskutere Ukraina og Europas fremtid. Støre understreker behovet for å involvere USA i arbeidet for en varig og rettferdig fred i Ukraina, og uttrykker bekymring for det kjølige forholdet mellom USA og Ukraina. Møtet er initiert av Storbritannias statsminister, og samler sentrale aktører som Ukrainas president Zelenskyj, EU-sjef von der Leyen og NATO-sjef Rutte. Samtidig kritiserer Kreml diskusjonen om fredsbevarende styrker i Ukraina.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
1 måned siden
En rekke europeiske ledere møtes i London for å diskutere en fredsavtale for Ukraina, etter et vanskelig møte mellom Zelenskyj, Trump og Vance. Statsminister Støre understreker viktigheten av å inkludere USA i fredsarbeidet, mens Nato-sjef Rutte mener Zelenskyj må reparere forholdet til Trump. Meloni advarer mot splittelse i Vesten og foreslår et møte mellom amerikanske og europeiske ledere. Erna Solberg oppfordrer Støre til å styrke det europeiske forsvaret.
7 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
5 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker at Europa må ruste opp og styrke sitt forsvar, og at medlemslandene trenger større økonomisk handlingsrom. Macron, Starmer og Zelenskyj planlegger å diskutere en mulig fredsplan som de vil legge frem for USA, men Starmer understreker at amerikansk støtte er nødvendig. Møtet mellom Trump og Zelenskyj endte i krangling, noe som har ført til sjokk og støtteerklæringer fra europeiske ledere, som mener den transatlantiske alliansen er svekket.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.