Artikkelen fokuserer på forventningene knyttet til Sikkerhetskonferansen i München, der det spekuleres i om USA vil legge frem et utkast til en fredsplan for Ukraina. Zelenskyj har indikert at han er villig til å diskutere landbytte med Russland, samtidig som han forsøker å appellere til Trump ved å tilby tilgang til Ukrainas naturressurser og lukrative kontrakter for gjenoppbygging.
Eksperter advarer om at Ukraina kan bli tvunget til å forhandle fra en svak posisjon, da alternativet kan være en russisk seier.
Putin ønsker en bredere dialog med Trump, særlig om atomvåpen, men enighet om en fredsløsning kan vise seg å være utfordrende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Ifølge Bloomberg forventer USAs allierte at Trump-administrasjonen vil presentere en plan for fred i Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Planen innebærer en frysing av konflikten, som vil la Russland beholde okkuperte områder, samt sikkerhetsgarantier til Ukraina for å forhindre fremtidige angrep. Trump har tidligere truet Moskva med sanksjoner og ønsker sjeldne jordarter fra Ukraina. Zelenskyj har indikert sin vilje til å møte Putin for å forhandle om fred, selv om han ser på ham som en fiende, og erkjenner at det er lite sannsynlig å gjenvinne tapt territorium med den nåværende støttenivået.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München forventes å bli dominert av Ukraina-konflikten og muligheten for fredsforhandlinger. USAs signaler om at Ukraina neppe vil få tilbake Krim og at NATO-medlemskap er urealistisk, skaper spenning. Ukraina insisterer på å delta i forhandlingene, med støtte fra flere EU-land som ønsker en felles fredsløsning. Konferansen samler en rekke sentrale aktører, inkludert statsminister Støre og flere europeiske statsledere, for å diskutere veien videre i konflikten og mulige fredsplaner.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen omhandler potensielle fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina, med USA som en mulig mellommann. Etter et anstrengt møte mellom Trump og Zelenskyj, hvor Trump beskyldte Zelenskyj for å gamble med tredje verdenskrig, ble våpenhjelpen til Ukraina først stanset, men senere gjenopptatt etter samtaler i Saudi-Arabia. Putin har åpnet for samtaler med Trump, men eksperter advarer om at Putin er en erfaren og manipulerende forhandler. Uenighet om kontrollen over Kursk-regionen kompliserer situasjonen, da området er et viktig forhandlingskort for Ukraina.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj har åpnet for å diskutere et landbytte med Russland i et intervju med The Guardian, uten å spesifisere hvilke områder det gjelder, men understreker at alle ukrainske territorier er viktige. Han inviterer også amerikanske selskaper til å delta i gjenoppbyggingen av landet og tilbyr lukrative kontrakter. Zelenskyj skal delta på sikkerhetskonferansen i München, hvor et møte med USAs visepresident JD Vance er planlagt, og det spekuleres i et mulig møte med tidligere president Trump.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
4 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
5 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
2 måneder siden
Ukraina og USA forhandler om en mineralavtale som kan gi USA tilgang til viktige mineraler i Ukraina. Avtalen sees som en potensiell sikkerhetspolitisk forpliktelse for USA og kan redusere Vestens avhengighet av Kina. Trump ønsker avtale som en form for tilbakebetaling for støtte til Ukraina, mens Zelenskyj prioriterer sikkerhetsgarantier. Utfordringer inkluderer høye kostnader, lang tidshorisont, manglende infrastruktur og at mange ressurser befinner seg i russisk-okkuperte områder. Eksperter understreker at økt selvforsyning av strategiske råvarer er høyt prioritert for Vesten.
2 måneder siden
Donald Trump hevder han har en plan for å avslutte krigen i Ukraina, og visepresident JD Vance skal tale på sikkerhetskonferansen i München. Samtidig gir Trump motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene med Russland, og et planlagt møte mellom Trump og Putin i Saudi-Arabia ekskluderer Ukraina. Vance har uttalt at utplassering av amerikanske soldater i Ukraina fortsatt er en mulighet. Zelenskyj krever å bli inkludert i forhandlingene og uttrykker mistillit til USAs fredsplan. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump ikke vil ivareta Europas og Ukrainas interesser. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av USA som sikkerhetsgarantist og har invitert USAs forsvarsminister til Norge.
2 måneder siden
Donald Trumps administrasjon har presentert en plan for Ukraina som krever at landet gir avkall på NATO-medlemskap og aksepterer tap av territorier, inkludert Krim. Planen er presentert for NATO-allierte og har utløst kritikk. Samtidig planlegger Trump og Putin fredssamtaler, noe som vekker bekymring for at Ukraina presses til å akseptere ugunstige vilkår. Flere NATO-land insisterer på at Ukraina må delta i forhandlingene. Eksperter påpeker at både Ukraina og Russland ønsker sikkerhetsgarantier, men med motstridende krav.
2 måneder siden
Donald Trump forventer å møte Vladimir Putin i løpet av februar og uttrykker økt tro på en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske diplomater. Han er skuffet over Ukrainas klager om å bli utelatt fra fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men USA understreker at en løsning på konflikten i Ukraina er nødvendig for samarbeid. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og mener fokus bør være å styrke Ukrainas posisjon.