Norges handelsoverskudd reduseres til 60,2 milliarder kroner i mars, en nedgang på 7,7 prosent fra året før og 28,8 prosent fra februar. Hovedårsaken er redusert råoljeeksport kombinert med en økning i importverdien på 20,3 prosent.
Den totale eksporten økte med 7,6 prosent, men dette var ikke tilstrekkelig for å kompensere for fallet i råoljeeksporten.
Økningen i naturgasseksporten, som steg med 44,2 prosent på grunn av høyere gasspriser, bidro til å begrense den totale nedgangen i handelsoverskuddet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norges handelsoverskudd svekket seg i 2024, og endte på 744,7 milliarder kroner, en nedgang på 13,1 prosent sammenlignet med året før. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) skyldes nedgangen lavere eksport og høyere import. Norge har hatt svært høye inntekter fra petroleumsvirksomheten siden 2021, men disse har avtatt noe etter rekordåret 2022. Likevel er inntektene fortsatt høyere enn nivåene før 2021. Saken oppdateres.
1 måned siden
Norge opplevde en betydelig økning i handelsoverskuddet i februar, som nådde 84,7 milliarder kroner, en økning på 59,2 prosent fra februar 2024. Eksporten steg til 169,8 milliarder kroner, drevet av økte gasspriser som følge av kaldere temperaturer og reduserte gasslagre i Europa. Fastlandseksporten økte også. Samtidig har den norske kronen svekket seg, noe som bidrar til økte eksportinntekter, men også dyrere importvarer. Seniorrådgiver Jan Olav Rørhus fremhever at Norge nyter godt av en fordelaktig prisutvikling, der eksportvarer har høyere prisvekst enn importvarer.
2 måneder siden
Norge opplevde et handelsoverskudd på 94,8 milliarder kroner i januar, det høyeste siden januar 2023. Økte gasspriser bidro sterkt til at eksportinntektene steg med 20 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Naturgasseksporten økte alene med over 56 prosent. Oljeeksporten holdt seg stabil, mens fastlandseksporten satte ny rekord. Samtidig svekket den norske kronen seg, noe som isolert sett økte inntektene for eksportindustrien. Til tross for et sterkt handelsoverskudd i januar, viser tallene for 2024 en svekkelse sammenlignet med tidligere år, men importen av maskiner og transportmidler økte.
2 måneder siden
Norges Bank reduserer sitt daglige salg av kroner i valutamarkedet til 274 millioner kroner i mars, etter en økning i februar. Samtidig øker banken valutakjøpene på oppdrag fra Finansdepartementet til 400 millioner kroner daglig som en del av petroleumsfondsmekanismen. For å finansiere overføring av utbytte til staten, vil Norges Bank selge valuta tilsvarende 126 millioner kroner daglig. Norges Bank understreker at vekslingene ikke vil endre det samlede behovet for valuta.
20 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
2 måneder siden
Norges Bank justerer ned det daglige kronesalget til 274 millioner kroner i mars, etter en oppjustering i februar. Dette gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som følge av økte inntekter fra olje- og gassektoren. Kronesalget er en mekanisme for å håndtere at statens inntekter i norske kroner overstiger underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, hvor sentralbanken aktivt påvirker kronekursen. Norges Bank balanserer normalt kronetransaksjonene for å stabilisere valutamarkedet og unngå store svingninger.
1 måned siden
Norge opplevde rekordhøy import og eksport av tjenester i fjerde kvartal 2024. Importen av tjenester beløp seg til 109 milliarder kroner, mens eksporten var på nesten 127 milliarder kroner, noe som resulterte i en tjenestebalanse på 18 milliarder kroner. Sjøtransporttjenester utgjorde en betydelig del av eksporten, men opplevde en liten nedgang fra forrige kvartal. Mesteparten av importen kom fra EU, Norden og Europa, mens eksporten primært gikk til de samme regionene.
3 måneder siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksportverdi på 175,4 milliarder kroner i 2024, til tross for utfordringer som kvotekutt og produksjonsproblemer. Eksportvolumet var på 2,8 millioner tonn, det samme som året før, men en svak kronekurs bidro til økt verdi. Laks sto for 70 prosent av eksportverdien, med en ny rekord på 122,9 milliarder kroner, selv om prisene falt. Polen, Danmark og USA var de største markedene, mens Kina hadde størst vekst. Torsk opplevde redusert eksportvolum på grunn av kvotekutt, men økte priser bidro til å dempe nedgangen. Makrell og reker hadde derimot en økning i eksportverdien.
20 dager siden
Prisveksten i Norge dempet seg til 2,6 prosent i mars, under økonomers forventninger på 2,9 prosent. Lavere strømpriser, som følge av mildere vær, er hovedårsaken til nedgangen. Kjerneinflasjonen var 3,4 prosent, som forventet. Til tross for nedgangen er kjerneinflasjonen fortsatt høy, hovedsakelig på grunn av matvarepriser som har steget 8,6 prosent det siste året. SSB påpeker at prisveksten på matvarer dempet seg noe i mars sammenlignet med fjoråret, trolig på grunn av senere påske.
2 måneder siden
Norges Bank øker kronesalget til 300 millioner kroner per dag i februar, en økning fra 250 millioner i januar. Dette er mer enn økonomer hadde forventet. Kronesalget gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Årsaken er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner enn det staten trenger for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, som er et virkemiddel for å påvirke kronekursen. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
1 måned siden
Kommuneforvaltningen i Norge viser et underskudd på 50 milliarder kroner i 2024, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er en økning på 13 milliarder kroner fra året før og det høyeste underskuddet som er målt i kroner. Økningen skyldes hovedsakelig økte lønnskostnader, kjøp av varer og tjenester, samt økte kontantstønader som sosialhjelp. Selv om petroleumsinntektene fortsatt er høye og bokføres for staten, er det totale overskuddet lavere enn i 2023. Økte utgifter til alderspensjoner, sykepenger, arbeidsavklaringspenger og barnetrygd bidrar også til nedgangen.
1 måned siden
Norges Bank reduserer sitt daglige nettosalg av kroner til 26 millioner i april. Dette innebærer at sentralbanken kjøper valuta for 100 millioner kroner daglig for å finansiere overføring av utbytte til staten, samtidig som de selger valuta for 126 millioner kroner. Kuttet kommer etter en periode hvor kronen har styrket seg mot euro og dollar. Bakgrunnen for justeringen er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner, som overstiger statens behov for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Disse valutatransaksjonene må ikke forveksles med valutaintervensjon, der sentralbanken aktivt påvirker kronekursen.
3 måneder siden
Norge opplevde en rekordhøy import av egg i 2024, med over 4000 tonn importert, ifølge tall fra SSB. Dette er en syvdobling fra 2023. Spesielt første halvår var preget av høy import grunnet eggmangel, med en topp i mai på 749 tonn. Selv om importen forventes å synke i 2025, vil det fortsatt være et importbehov i første halvår, ifølge Nortura. Nedsatt toll for import av egg er forlenget. Det forventes en økning i salg og tilførsel til eggepakkeriene i 2025.
22 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse, med euroen over 12 kroner. Dette skyldes blant annet et fall i oljeprisen, som igjen er påvirket av Trumps tollsatser og økt oljeproduksjon fra OPEC+. Investeringsdirektør Robert Næss bemerker at dette resulterer i dyrere utenlandsferier. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forklarer at den svake kronekursen også har innvirkning på Norges Banks rentepolitikk, og kan potensielt forsinke et ventet rentekutt. Den kombinerte effekten av høyere inflasjon og en svak krone tvinger Norges Bank til å nøye vurdere balansen mellom økonomisk vekst og prisstabilitet.
2 måneder siden
Den norske krona har svekket seg markant, påvirket av svakere vekst i fastlandsøkonomien og usikkerhet knyttet til Trumps handelspolitikk. Frykten for en eskalerende handelskrig, utløst av tollsatser, kan ramme Norge hardt, spesielt ved et eventuelt fall i oljeprisen. Stigende amerikanske renter og forventede rentekutt fra Norges Bank bidrar også til press på krona. Markedet ser få tegn til en snarlig og betydelig styrking, og eksperter påpeker at et 'motsatt sjokk' vil være nødvendig for å gjenopprette tidligere nivåer.