Krigsfilmen «Warfare» gir et intenst og ubehagelig innblikk i moderne krigføring. Filmen baserer seg på en virkelig hendelse og fokuserer på soldatenes opplevelse i strid.
Krigsfilmen «Warfare», regissert av Ray Mendoza og Alex Garland, er en intens skildring basert på en virkelig hendelse i Ramadi, Irak i 2006. Filmen følger et amerikansk Navy SEAL-team og fokuserer på den akutte faresituasjonen, angsten og forvirringen soldatene opplever i strid, snarere enn en tradisjonell fortelling.
Den viser krigføring som et fag med innøvde rutiner og overlevelsesinstinkt. Filmen er kjent for sitt høye spenningsnivå, sterke bilder av krigens konsekvenser og et kraftfullt lyddesign.
Ray Mendoza var selv en av soldatene i den virkelige trefningen, noe som bidrar til filmens autentiske preg. Skuespillere som Will Poulter og Charles Melton medvirker, men gis lite rom for personlig utfoldelse for å bevare troverdigheten.
Ray Mendoza
Alex Garland
Will Poulter
Charles Melton
Joseph Quinn
Michael Gandolfini
D'Pharaoh Woon-A-Tai
Navy SEAL-team
Irak
Ramadi
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler filmen «Veien hjem», der en dansk soldat ved navn Christian reiser til Syria for å finne sin sønn, som han mistenker har sluttet seg til ISIS. Christian er en erfaren soldat, men oppdraget er svært risikabelt i det uoversiktlige krigslandskapet. Filmen beskrives som et realistisk og intenst drama som viser krigens brutalitet og de ulike grupperingenes nådeløse rivalisering. I tillegg til å finne sønnen, handler Christians reise også om et oppgjør med hans egen fortid som soldat og fraværende far.
25 dager siden
En reportasje fra innsiden av Telemark bataljon gir et innblikk i hvordan soldater forberedes på krig gjennom trening, tradisjon og fokus på samhold. Bataljonen, lokalisert på Rena leir, henter inspirasjon fra vikingtiden og kombinerer dette med moderne krigføringsteknikker. Soldatene drilles i nærkamp og bruk av CV90 stormpanservogner, og de understreker viktigheten av å være klare for oppdrag raskt. Samhold, disiplin og en streng tilbakemeldingskultur er sentrale verdier. Selv om soldatene trener på å ta liv, vektlegges viktigheten av å vite når man ikke skal skyte, og å forstå konsekvensene av sine handlinger.
2 måneder siden
«Før mørket» er en norsk spillefilm basert på virkelige hendelser under borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk i 2013. Filmen følger et team fra Leger Uten Grenser, ledet av Linn (Kristine Kujath Thorp), som jobber på en klinikk i Bangui. På julaften oppstår en spent situasjon når en muslimsk mann søker hjelp, og hjelpearbeiderne må balansere livreddende arbeid med vanskelige dilemmaer. Inspirert av Lindis Hurums bok, skildrer filmen konfliktene og utfordringene de står overfor, med en nervepirrende tidsfrist før mørkets frembrudd. Filmen gir et innblikk i komplekse spørsmål knyttet til internasjonalt hjelpearbeid.
2 måneder siden
Eirik Svenssons «Før mørket» er en spennende thriller inspirert av Lindis Hurums memoarer fra Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk. Filmen følger Linn Solberg (Kristina Kujath Torp) og hennes team som julaften 2013 står overfor et vanskelig dilemma: De må beskytte en muslimsk mann i en leir dominert av kristne, midt under en borgerkrig. Filmen skildrer de etiske utfordringene og spenningen som oppstår i forsøket på å redde ett liv før mørket faller. Anmelderen roser skuespillerprestasjonene, spesielt Torp, og fremhever filmens evne til å unngå klisjeer og stereotypiske fremstillinger.
2 måneder siden
Kristine Kujath Thorp spiller i «Før mørket», basert på den sanne historien om et angrep på Leger Uten Grensers feltsykehus i Bangui. Thorp spiller Linn, basert på Lindis Hurum, og fant det skremmende å leve seg inn i situasjoner der hun trodde hun skulle dø. Filmen skildrer 15 dramatiske timer da Hurum hadde ansvaret for sikkerheten da en mann kom inn med granater. Under researchen reiste teamet til Bangui med Leger Uten Grenser. Innspillingen i Cape Town var utfordrende med lange dager og rød sand.
4 måneder siden
«Team Havnaa» er en norsk sportsfilm som forteller historien om brødrene Erling og Magne Havnaa. Magne ble verdensmester i boksing, mens Erling var kickbokser. Filmen skildrer deres liv, utfordringer og forholdet mellom dem. Den tar også for seg Erlings involvering i Nokas-ranet og Magnes tragiske død i en båtulykke. Filmen utforsker temaer som maskulinitet, forventninger og press i et boksemiljø. Den skildrer også det kriminelle miljøet og livet i en liten norsk by. Filmen veksler mellom tidslinjer og har en autentisk 80-talls estetikk.
4 måneder siden
Filmen «Team Havnaa» forteller den sanne historien om boksebrødrene Magne og Erling Havnaa. Magne satset på en profesjonell boksekarriere, med Erling som støttespiller. Skuespillerne Odin Waage og Tobias Santelmann trente hardt for å portrettere brødrene. Waage, som er venstrehendt, måtte lære å bokse som høyrehendt for å spille Magne. Santelmann, som spilte treneren, måtte også trene for å se troverdig ut i bokseringen. En sentral scene er gjenskapelsen av Magnes VM-kamp i 1990, som var en fysisk krevende oppgave for skuespillerne. Kai Robin Havnaa, Magnes sønn, var positivt overrasket over Waages innsats.
1 måned siden
Artikkelen følger rekrutter i Utdanningskompaniet under førstegangstjenesten i Nord-Norge, hvor de øver på både førstehjelp i strid og skarpskyting. Rekruttene drilles i realistiske scenarioer, inkludert å yte førstehjelp til skadde medsoldater under press. Samtidig gjennomføres skyteøvelser på lange avstander, hvor rekruttene oppnår gode resultater. Artikkelen belyser også regjeringens planer om å øke antallet vernepliktige i årene som kommer, samt rekrutters tanker rundt tjenesten og beredskap.
1 måned siden
Dokumentarfilmen «Stoltenberg – Facing War» gir et unikt innblikk i Jens Stoltenbergs tid som Natos generalsekretær. Filmen viser hvordan Stoltenberg balanserte støtte til Ukraina med å opprettholde samholdet i Nato, til tross for ulike interesser og utfordringer fra medlemsland. Stoltenbergs diplomatiske evner og hans evne til å bygge relasjoner med ledere som Trump og Biden fremheves. Filmen viser også Stoltenbergs personlige engasjement og empati for Ukraina, som stammer fra hans erfaringer under Utøya-tragedien.
28 dager siden
«Stoltenberg – Facing War» gir et innblikk i Jens Stoltenbergs siste år som generalsekretær i NATO, preget av Russlands invasjon av Ukraina og den påfølgende krisen i alliansen. Dokumentaren følger Stoltenberg tett i møter og forhandlinger med ledere som Erdoğan og Orbán, og viser hvordan han balanserer ulike interesser for å sikre enighet. Filmen fremhever Stoltenbergs diplomatiske evner og hans evne til å bygge broer, men berører også usikkerheten rundt NATOs fremtid, spesielt med tanke på et mulig comeback for Donald Trump. Til tross for alvoret i situasjonen, konkluderer filmen med at diplomati og samarbeid er avgjørende for å sikre fred og stabilitet.
1 måned siden
Onsdag kveld er det premiere på kinodokumentaren «Facing War», som følger Jens Stoltenbergs siste 22 måneder som Nato-sjef. Filmskaper Tommy Gulliksen står bak dokumentaren, som er klippet ned fra 600 timer med opptak. Flere kjente personer, blant andre Christer Falck, har møtt opp på Klingenberg kino i Oslo for å se filmen.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer filmanmeldelser av «A Complete Unknown», som skildrer Bob Dylans tidlige karriere, og «Veien hjem», et dansk drama om en soldats leting etter sin sønn i borgerkrigens Syria. «A Complete Unknown» fremheves for Timothée Chalamets prestasjon og sin kunstneriske tolkning av Dylans liv. «Veien hjem» beskrives som et rått og realistisk drama som viser krigens brutalitet og religiøs fanatisme.
4 måneder siden
NRK har fått et sjeldent innblikk i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som styrer Norges militære operasjoner i utlandet. 2024 er det mest aktive året noensinne med 12 pågående operasjoner. Konfliktene i Midtøsten, spesielt i Syria og mellom Israel og Hamas, krever tett koordinering med allierte. FOH følger også nøye med på situasjonen i Ukraina og Russlands militære aktivitet i nordområdene. Norge bidrar med opptrening av ukrainske soldater og piloter, og er opptatt av å opprettholde kontroll i nordområdene. Selv om det ikke er grunn til frykt for krig i Norge, understrekes viktigheten av et beredt forsvar.
1 måned siden
Artikkelen skildrer hverdagen til ukrainske soldater nær frontlinjen, hvor de kjemper mot krigens realiteter. Soldatene har skapt et fristed i en ombygd container som fungerer som badstue, hvor de kan koble av. Enhetslederen Mykhajlo savner sin familie, men finner styrke i arbeidet med å beskytte landet sitt. I tillegg til å utføre militære oppgaver, reparerer soldatene utstyr og produserer forsyninger til frontlinjen. Badstuen gir dem en mulighet til å glemme krigen for en stund og fokusere på tradisjon og samhold.
1 måned siden
Dokumentaren «Facing War», som skildrer Jens Stoltenbergs to siste år som Nato-sjef, hadde festpremiere i Oslo. Filmen fokuserer på diplomatiet knyttet til Russlands krig i Ukraina, europeiske ledere og Natos rolle. Stoltenberg deltok på premieren og uttalte at Nato-medlemskap er den beste måten å avslutte krigen i Ukraina på en stabil og rettferdig måte, samtidig som han understreket viktigheten av å fortsette å bevæpne Ukraina. Filmen åpnet tidligere dokumentarfilmfestivalen CPH: DOX i København.