Den anerkjente politiske analytikeren David Axelrod, tidligere rådgiver for Barack Obama, beskriver Donald Trumps tilbakekomst til makten som et politisk mirakel. Axelrod mener Trump er en mester i merkevarebygging og markedsføring, og at dette er grunnen til hans suksess.
Han uttrykker bekymring for Demokratenes manglende evne til å beholde støtten fra arbeiderklassen, og stiller spørsmål ved hvem som vil lede partiet fremover. Axelrod mener det er lite sannsynlig at Kamala Harris vil ta over.
Han påpeker også at Trumps tale skapte høye forventninger som den nye presidenten må innfri.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen hevder at det liberale USA og Demokratene er handlingslammet og venter på en 'frelser' etter Donald Trumps fremvekst. Etter Kamala Harris' nederlag mangler partiet en klar leder og ser etter en kandidat med nesten religiøs appell, lik Obama. Trump har i mellomtiden tatt full kontroll over det republikanske partiet. Historisk har slike 'frelsere' omformet partiene sine, som Kennedy og Reagan. Demokratene håper på en ukjent outsider som kan gjenerobre Det hvite hus i 2028.
15 dager siden
Barack Obama hyller Harvard for å nekte å etterkomme Donald Trumps krav, som universitetet mener er ulovlige inngrep i akademisk frihet. Trump svarer med å true med skattlegging og kutt i finansieringen. Joe Biden gjør comeback på den politiske scenen for å forsvare trygdeordninger og kritisere Trumps kutt i Social Security Administration. Samtidig vurderer Kamala Harris å stille som guvernør i California.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
4 måneder siden
Etter et skuffende presidentvalg, mener en politisk strateg at Demokratene må gjennomgå en selvransakelse og endre strategi. Han hevder partiet har fokusert for mye på 'woke'-politikk og identitetspolitikk, og for lite på økonomiske problemer som opptar velgerne. Strategen mener Kamala Harris har en god sjanse til å bli partiets neste presidentkandidat, men advarer mot at hun fremstår som for venstrevridd. Alexandria Ocasio-Cortez blir ansett som for radikal. Partiet må vinne tilbake velgere i kyststatene og fokusere på økonomi for å sikre fremtidige valgseire.
3 måneder siden
Eksperter beskriver Donald Trumps innsettelsestale som polariserende og partisk, selv etter hans standarder. Talen fremstilte USA som en nasjon i krise, med Trump som den eneste som kan gjenopprette frihet og orden. Kommentatorer bemerket at talen var mer egnet for en valgkamp enn en innsettelse, og at den var selvopptatt og lite samlende. Trump gjentok ideen om å ta kontroll over Panama-kanalen, og eksperter frykter at hans fredsinitiativer kan gå på bekostning av demokratiet. Det ble også påpekt at Trump ikke vil endre seg.
1 dag siden
En artikkel vurderer Donald Trumps lederskap og politikk kritisk. Forfatteren mener Trump er et symptom på USAs problemer, ikke årsaken.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelse, der han omtaler Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator», har skapt forbløffelse og skuffelse blant eksperter og politikere. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at det knapt finnes noe verdifellesskap igjen over Atlanteren, og antyder at Trump ønsker at Putin skal vinne frem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar sterk avstand fra Trumps karakterisering og understreker viktigheten av å stå opp mot usannheter, spesielt angående Russlands rolle i krigen mot Ukraina. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump forstår effekten av sine uttalelser og mener de kan være et resultat av hevnmotiver.
27 dager siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets situasjon foran valget, der støtte fra Trump og Stoltenberg har gitt partiet et løft på målingene. Forfatteren argumenterer for at denne effekten kan være midlertidig, og viser til historiske eksempler som Churchill-effekten. Velgere tenderer mot å premiere ledere i krisetider, men glemmer dem når hverdagen melder seg. Ap forsøker å distansere seg fra Senterpartiet og fremstå som en ny og fremtidsrettet regjering. Opposisjonen håper at velgerne vil fokusere på tradisjonelle politiske temaer som skatt, skole og helse. Artikkelen peker på at selv om Trump kan gi et løft, vil hverdagens utfordringer til syvende og sist avgjøre valget.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvorfor Donald Trump bruker en provoserende retorikk. Eksperter mener Trump bevisst bruker kontroversielle utspill for å dominere mediedekningen og holde oppmerksomheten rettet mot seg. Han benytter retoriske triks som skremsel, trusler og ydmykelse. Ketil Solvik-Olsen mener Trump trives i selvskapt kaos, noe som gir ham kontroll. Kjell Terje Ringdal peker på at Trumps retorikk er binær og transaksjonell, der han appellerer til en følelse av urettferdighet. Ekspertene råder norske ledere til å fokusere på Trumps politiske interesser fremfor å snakke om verdier.
1 dag siden
Rykter svirrer om at Donald Trump vurderer å stille til presidentvalget i 2028. Trump-organisasjonen selger allerede varer med «Trump 2028»-påskrift.
2 måneder siden
Jens Stoltenbergs tilbakekomst til norsk politikk som finansminister har skapt begeistring, spesielt med tanke på hans internasjonale erfaring og tidligere rolle som NATO-sjef. Artikkelen fremhever to områder der Stoltenberg kan utgjøre en forskjell: økt støtte til Ukraina og evnen til å kommunisere med Donald Trump. Hans gode forhold til Trump kan være verdifullt for Norge i en urolig verden. Samtidig har Stoltenbergs inntreden overrasket Høyre og Fremskrittspartiet, mens Støre strategisk utnyttet situasjonen for å styrke Arbeiderpartiet.
1 måned siden
En analyse av meningsmålinger i USA viser at Donald Trumps popularitet har falt den siste tiden, selv om den fortsatt er relativt høy. Demokratene sliter med lave oppslutningstall og intern uenighet om politisk retning. Elon Musks nedskjæringer i offentlige utgifter er upopulære, og et flertall av amerikanere er bekymret for bruken av presidentordrer. Det er delte meninger om toll, men et flertall støtter toll mot Kina. To kommende nyvalg vil gi en indikasjon på den politiske temperaturen etter valget.
1 måned siden
Etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021, ble over 1500 personer dømt, tiltalt eller siktet. Mange av disse ble senere benådet av Donald Trump, og flere har nylig gjort comeback i offentligheten. Dette får USA-ekspert Hilmar Mjelde til å mene at Trump oppmuntrer til fortsatt aktivisme. Journalist Vegard Tenhold Aase, som har fulgt høyreekstreme miljøer i USA, påpeker at protestbevegelsen har endret seg, og at folk er utslitte og redde etter Trumps korstog mot aktivister. Han mener at spesielt pro-Palestina-aktivister og de som kritiserer Trump er i faresonen.
21 timer siden
Etter 100 dager i sin andre presidentperiode møter Donald Trump motstand på flere områder. Gründer og investor Hans D. Høeg vurderer situasjonen og Trumps endringer siden første periode.
3 måneder siden
Donald Trumps tilhengere venter spent på hans tiltredelse, og forventer raske politiske endringer. Mange ønsker at han umiddelbart skal deportere ulovlige migranter og stenge grensene. Flere mener Trump har sikret fred i Midtøsten og kan løse konflikten i Ukraina. Økonomi, forholdet til Kina og tollmurer er også viktige temaer for tilhengerne. Noen ser på Trump som en retur til normalen etter det de oppfatter som radikal venstrepolitikk under Biden-administrasjonen. Enkelte tilhengere er også opptatt av at Trump skal benåde de som er dømt for angrepet på Kongressen 6. januar 2021.