Storbritannia og Frankrike diskuterer en europeisk fredsplan for Ukraina, men den norske eks-diplomaten Knut Hauge er skeptisk. Han mener planen virker urealistisk etter møtet mellom Zelenskyj og Trump, og understreker at Russland fortsatt ønsker kontroll over de okkuperte områdene.
Hauge påpeker at en fredsplan krever en sterk amerikansk garanti og en europeisk styrke som er villig til å konfrontere Russland militært.
Han tviler på at en slik koalisjon kan dannes uten å involvere NATO, noe Russland neppe vil akseptere, og mener Polen og Tyskland er lite villige til å bidra militært.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
1 måned siden
Ukraina har definert klare røde linjer for en potensiell fredsavtale med Russland, og avviser å gi fra seg ytterligere territorium. De krever også at Russland returnerer bortførte ukrainske barn og løslater sivile fanger. Samtidig planlegger Donald Trump og Vladimir Putin en telefonsamtale. Storbritannia og Frankrike vurderer å opprette en internasjonal fredsstyrke for å håndheve en eventuell fredsavtale, men Finlands president uttrykker skepsis til Putins intensjoner om å forhandle om fred.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utfordringene knyttet til en potensiell europeisk fredsstyrke i Ukraina. Russland avviser NATO-styrker, og eksperter som Tormod Heier påpeker at det vil være urealistisk. USA har henvendt seg til Europa for å diskutere ressurser til en fredsavtale, men det er usikkerhet rundt hvordan en slik styrke skal kunne operere nøytralt. Norge befinner seg i en vanskelig situasjon, der landet må balansere mellom å vise solidaritet og å ivareta eget forsvar, som allerede sliter med mangler. Mulige norske bidrag kan være etterretningssoldater eller spesialstyrker, men dette er foreløpig hypotetisk.
1 måned siden
Europeiske ledere forsøker å finne en løsning for Ukraina som er akseptabel for alle parter, inkludert Trump og Russland, samtidig som de vil unngå at Nato svekkes. Planen inkluderer en mulig fredsbevarende styrke og fortsatt militær støtte til Ukraina. Russland avviser imidlertid enhver form for europeisk innblanding og våpenhjelp. Samtidig vurderer Trump å kutte våpenstøtten til Ukraina, noe som gjør situasjonen mer komplisert. Frykten er at Trump vil prioritere forholdet til Putin og kreve lojalitet, selv om det går utover Ukraina.
1 måned siden
Europeiske statsledere møttes i London for å diskutere økt støtte til Ukraina, inkludert våpen og en fredsplan. Eksperter som Sverre Diesen og Tor Bukkvoll uttrykker skepsis til om Europa alene kan fylle tomrommet etter USA, spesielt med tanke på USAs manglende sikkerhetsgarantier og Trumps holdning til NATO. Bukkvoll understreker viktigheten av rask militær støtte for å styrke Ukrainas forhandlingsposisjon, mens Diesen mener europeisk opprustning vil ta for lang tid og ikke nødvendigvis vil avskrekke Putin. Møtet konkluderte med forsterket militær støtte fra Europa for å hindre russisk seier.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et anspent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker behovet for å ruste opp Europa. Storbritannia og Frankrike planlegger å diskutere en mulig fredsplan med Zelenskyj, som de vil legge frem for USA, men understreker at planen trenger amerikansk støtte. Møtet kommer etter at Trump beskyldte Zelenskyj for ikke å være klar for fred, noe som har ført til bekymring blant europeiske ledere for den transatlantiske alliansen.
2 måneder siden
USA har tatt initiativ til fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina, men eksperter er tvilende til om det vil føre frem. Samtaler mellom USA og Russland skal finne sted i Saudi-Arabia, uten deltakelse fra Ukraina. Europeiske ledere frykter å bli oversett og krever å bli inkludert i forhandlingene. Analytikere påpeker at partene står langt fra hverandre, da Russland ønsker å overta Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre landet sitt. Storbritannia har tilbudt å sende soldater som en del av en potensiell europeisk fredsstyrke, men dette anses som risikabelt.
7 dager siden
USA har lagt fram en sjuspunktsplan for å avslutte krigen i Ukraina, som blant annet innebærer at Ukraina ikke får medlemskap i Nato og at USA anerkjenner russisk kontroll over Krim og andre okkuperte områder. Eksperter ved Norsk utenrikspolitisk institutt mener planen er problematisk for både Ukraina og Europa. De påpeker at Ukraina blir bedt om å gi fra seg store landområder uten å få noe i retur, samtidig som sanksjoner mot Russland kan bli lettet, noe som kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet. USA gir heller ingen sikkerhetsgaranti til Ukraina, noe som kan gjøre det vanskelig for Europa å sikre landet uten amerikansk støtte. USAs visepresident J.D. Vance har truet med å trekke USA ut av fredsforhandlingene, noe som vil tvinge Europa til å ta større ansvar for Ukrainas sikkerhet. Ekspertene understreker at dette vil være en krevende, men nødvendig oppgave for å unngå en farligere situasjon.
1 måned siden
Etter et møte mellom Trump og Zelenskyj og et toppmøte i London er eksperter usikre på mulighetene for en våpenhvile i Ukraina. Frankrike og Storbritannia har foreslått en våpenhvile, men USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at en avtale uten sikkerhetsgarantier er problematisk da man ikke kan stole på Putin. Professor Tormod Heier mener Europa må innse at USA er mer en megler enn en partner i konflikten. Iver B. Neumann mener Trump sitter med nøkkelen, og at Ukraina risikerer nye angrep fra Russland uten garantier.
1 måned siden
Et toppmøte i London ble avholdt for å diskutere Europas støtte til Ukraina etter Trumps kritikk av Zelenskyj. Møtet fokuserte på å opprettholde et godt forhold mellom Europa, Ukraina og USA. Trumps kritiske uttalelser om Zelenskyjs syn på konflikten har ført til bekymring for at USA er i ferd med å ta Russlands side. Eksperter understreker at Europa må styrke sin militære kapasitet, men mener at USA fortsatt er nødvendig for å gi troverdige sikkerhetsgarantier mot Russland. Europeiske ledere skal møtes i Brussel for å diskutere en plan for gjenopprustning av Europa.
8 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.