Fetteren til Birgitte Tengs uttrykker sterk misnøye med myndighetenes håndtering av saken. Han ble først frikjent for drapet i 1998, men likevel dømt til å betale erstatning, noe som førte til at han ble ansett som drapsmannen i mange år.
Først i 2022 ble den sivile dommen opphevet. Fetteren kritiserer at Stortinget har avvist en full granskning av saken, og mener dette skjuler feil som ble begått.
Han frykter at lignende justismord kan skje igjen hvis man ikke lærer av feilene i Tengs-saken. Han lanserer en podkast for å belyse saken ytterligere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Advokat Arvid Sjødin anker tingrettens avslag på hans krav om 11 millioner kroner fra staten, og øker kravet til 16 millioner. Kravet gjelder Sjødins 24 år lange arbeid med å renvaske fetteren til Birgitte Tengs. Fetteren ble først dømt for drapet, deretter frikjent strafferettslig, men likevel dømt sivilt til å betale oppreisning. Sjødin mener statens tilbud om tre millioner kroner i kompensasjon er utilstrekkelig for de 4500 timene han har brukt på saken. Sjødins advokat kaller det en skam at staten ikke vil betale for arbeidet med å oppklare uretten begått mot fetteren. Drapet på Birgitte Tengs er fortsatt uoppklart.
4 måneder siden
Baneheia-utvalget har lagt frem første del av sin rapport etter justismordet på Viggo Kristiansen. Utvalget foreslår en reorganisering av gjenopptakelseskommisjonen og ønsker flere muntlige høringer. Kristiansen ble feilaktig dømt for drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i 2000 og sonet 21 år i fengsel. Han ble senere frifunnet og har mottatt 55 millioner i erstatning. Utvalget skal granske alle sider av saken, inkludert politi, påtalemyndighet, domstoler og gjenopptakelseskommisjonen for å finne årsakene til feilaktig domfellelse og den lange behandlingstiden.
2 dager siden
Viggo Kristiansen vitner i ankesaken mot Jan Helge Andersen etter Baneheia-drapene. Kristiansen beskriver det som en stor belastning å være til stede i retten.
20 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
3 måneder siden
Karen Rafteseh Dokken (78) tapte i tingretten mot staten og Herøy kommune i den såkalte «barnebyttesaken», der hennes biologiske datter og datteren hun oppdro ble byttet om på fødestuen i 1965. Dokken mener dette er et brudd på menneskerettighetene, spesielt siden myndighetene ble klar over feilen på 80-tallet uten å informere de berørte. Hun anker nå dommen og tømmer sparekontoen for å finansiere en ny runde i lagmannsretten. Kostnadene har allerede nærmet seg en million kroner, og familien har startet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. De kritiserer staten og kommunen for manglende ansvar og arroganse, og mener de blir overkjørt. Advokatene mener tingretten har gjort feil og har tro på å vinne frem i ankerunden.
4 måneder siden
Et utvalg har gransket Baneheia-saken, med fokus på hvordan Viggo Kristiansen kunne bli feilaktig dømt og hvorfor gjenopptakelse tok lang tid. Første delrapport omhandler Gjenopptakelseskommisjonens arbeid og foreslår tiltak for å styrke tilliten og beslutningsprosesser. Utvalget har undersøkt alle aktører i saken, fra politi til domstoler. En fullstendig rapport er utsatt da straffesaken mot Jan Helge Andersen ikke er endelig avgjort. Kristiansen ble dømt for drapene i 2000, men senere frifunnet. Andersen ble nylig dømt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, men anket dommen.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Vestland kritiserer barnevernstjenesten i en kommune for omfattende svikt i oppfølgingen av barn etter at moren ble drept. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, inkludert fra politiet, før drapet, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon. De åpnet ikke undersøkelsessak etter drapet og snakket ikke med barna før fem måneder senere. Statsforvalteren mener dette har påført barna tilleggsbelastninger og mulig mistillit til barnevernet. Kommunedirektøren forsvarer seg med at barnas stemme ble hørt via omsorgspersoner, men Statsforvalteren er uenig. Barnevernet kritiseres også for ikke å ha hentet inn informasjon fra tidligere barnevernstjenester.
1 måned siden
En hemmelig Kripos-rapport konkluderer med at politiets etterforskning av Nina Bråthens dødsfall i 2019 var mangelfull, og at dødsfallet burde vært etterforsket som et drap fra starten. Bråthen ble funnet død i sin leilighet med brudd i halsen, men saken ble henlagt i 2020. Rapporten kritiserer manglende sikring av spor, for sen bruk av media og stiller spørsmål ved om etterforskningen påvirkes av involverte personers sosiale status. Kripos anbefaler nye etterforskningsskritt, inkludert nye avhør av eks-kjæresten og nye DNA-analyser. Politiet i Sør-Øst sier de vil følge opp forslagene og håper å oppklare saken.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
2 måneder siden
Forsvareren til «Vestlandsmannen» kritiserer TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» for å gi et feilaktig bilde av etterforskningen. Mannen ble pågrepet etter at TV 2 varslet politiet om hans uttalelser om å drepe et barn. Han ble løslatt etter fire uker i varetekt da mistanken mot ham ble svekket. Politiet har ikke funnet bevis for at mannen har utført handlinger som samsvarer med hans uttalelser. Forsvareren mener TV 2 burde vært tydeligere på at politiet ikke har funnet noen død person knyttet til saken. TV 2s programredaktør mener de har fulgt loven om avvergingsplikt og gitt mannen mulighet til å svare på påstander.
2 dager siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
9 dager siden
Jan Helge Andersen nekter straffskyld i ankesaken som startet i Gulating lagmannsrett. Han ble i fjor dømt til to års fengsel for voldtekt og drap på 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Andersen har allerede sonet 19 år for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Han fastholder at det var Kristiansen som var den aktive på åstedet, og at han selv ble tvunget til å delta. Kristiansen ble frikjent i 2022 etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel, i det som omtales som Norges største justismord. Foreldrene til begge ofrene er til stede i retten, og påtalemyndigheten ønsker å bevise at Andersen var alene på åstedet. Rettssaken er satt til å vare i fem uker. Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie, tar permisjon fra sin stilling som generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse på grunn av rettssaken.
2 måneder siden
Kartverket har vedtatt å endre stedsnavnet Orderud, kjent fra trippeldrapet i 1999, til Olerud, da Olerud er den opprinnelige skrivemåten. Både Lillestrøm kommune og Per Orderud, som bor på gården, er imot endringen. Orderud mener navnet er godt innarbeidet og ser ingen grunn til å endre det. Per og Veronica Orderud ble dømt for drapet på Orderud gård, men har hele tiden hevdet sin uskyld. Gjenopptakelseskommisjonen besluttet i fjor å ikke gjenåpne saken.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fratatt Kim Alexander Hjelmeseth vergemålet for sin søster Marita, etter at han forsøkte å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til hennes flytting. Hjelmeseth ønsket å belyse saken der Marita ble flyttet 45 mil fra sin familie, en sak VG har avdekket brukte feil lovhjemmel. Statsforvalterens avgjørelse kritiseres av jusprofessorer for å være en feilaktig lovtolkning som begrenser rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. En fersk legevurdering konkluderer med at Marita er samtykkekompetent, men Statsforvalteren vil ikke kommentere betydningen dette har for et tidligere vedtak om flytting.
20 dager siden
Foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen, som ble drept i Baneheia i 2000, har endret syn på hvem som var ansvarlig for drapet. I over 20 år trodde de Viggo Kristiansen var skyldig, men etter gjenåpningen av saken mot Jan Helge Andersen, mener de nå at Andersen handlet alene. Sør-Rogaland tingrett har også konkludert med dette, men dommen er anket. Foreldrene støtter seg på bevisene presentert i retten og ser frem til å avslutte saken. Ankesaken starter i Gulating lagmannsrett i april, noe som blir en stor belastning for dem.