De fleste Nav-stønadene justeres ikke fra nyttår, men først 1. mai.
Dette skjer i forbindelse med at grunnbeløpet endres, som Nav bruker ved beregning av ytelser som pensjon og fødselspenger. Folketrygden dekker lønn under fødselspermisjon inntil 6 G, som tilsvarer 744 168 kroner.
Stortinget bestemmer nytt grunnbeløp i mai, og første utbetaling med oppjustert beløp forventes i juni. Etterbetaling for mai utbetales i hovedsak i løpet av juni.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
Trygdeoppgjøret starter snart for å fastsette nytt grunnbeløp og satser. Dette vil påvirke utbetalinger fra Nav.
3 måneder siden
Fra 1. januar 2025 har NAV innført flere endringer som påvirker dagpenger, arbeidsavklaringspenger, avtalefestet pensjon (AFP), alderspensjon og ulike tilleggsstønader. For AFP økes inntektsgrensen for de født i 1962 eller tidligere, mens de født i 1963 eller senere får livsvarig AFP uten avkortning mot arbeidsinntekt. Ektefelle- og barnetillegg til alderspensjon avvikles, men skjermingstillegget utvides. Barnetillegget for AAP og dagpenger øker, og permitterte i fiskeindustrien får utvidet dagpengeperiode. Det er også justeringer i flere tilleggsstønader, som stønad til bøker, boutgifter og reise.
15 dager siden
Barnetrygden øker med 202 kroner per måned per barn fra og med 1. mai 2025. Dette betyr at den nye månedlige satsen blir 1968 kroner for alle barn under 18 år. Nav bekrefter at april-utbetalingen er den siste med dagens satser. Økningen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2025 etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. SV-leder Kirsti Bergstø uttalte at dette er viktig i en tid med høye levekostnader. De som allerede mottar barnetrygd, trenger ikke å foreta seg noe for å få den nye satsen.
3 dager siden
Pensjoner og trygder øker i 2025 etter årets oppgjør. Artikkelen gir oversikt over datoer og satser for økningen.
4 måneder siden
Fra 1. januar 2025 trer flere endringer i skatte- og arbeidslivsregler i kraft. Den midlertidige arbeidsgiveravgiften fjernes, mens personfradraget økes. Samtidig heves grensen for trygdeavgift. Det blir også økning i fradrag for fagforeningskontingent og reisefradrag. Pendlere får fradrag for kost og losji uten tidsbegrensning. Nye pensjonsregler for offentlig ansatte knytter pensjon tettere til livsinntekt. Grensen for inntekt ved siden av AFP dobles. Det innføres også nye ansettelsesformer og utvidet krav til skriftlig arbeidsavtale. Perioden for permitterte i fiskeindustrien øker midlertidig til 52 uker. Formuesskatten endres også med økt bunnfradrag.
2 dager siden
Barnetrygden i Norge øker fra mai 2025. Dette gir et etterlengtet økonomisk løft for barnefamilier.
3 måneder siden
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør som kun omfatter lønnsreguleringer. Teknisk Beregningsutvalg (TBU) legger frem sin foreløpige rapport 14. februar, som danner grunnlaget for forhandlingene. LO og NHO starter forhandlingene 14. mars, med en frist 18. mars. Frontfagsmodellen, hvor resultatet fra konkurranseutsatt industri setter rammen for lønnsveksten, er sentral. Dersom partene ikke blir enige, kan det bli mekling og eventuelt streik. Etter frontfaget starter forhandlingene i offentlig sektor, med KS-oppgjøret 24. april. Forhandlingene i staten starter i slutten av april. TBU legger frem sin endelige rapport 20. juni. Utfallet av forhandlingene vil påvirke lønn og arbeidsvilkår.
7 dager siden
Stortingets utdanningskomité har vedtatt å utvide retten til barnehageplass slik at barn født i desember får begynne i barnehage når de fyller ett år. I dag må desemberbarn vente til august året etter de fyller ett, noe som kan føre til opptil åtte måneder med ulønnet permisjon for foreldrene. Forslaget, som har bred støtte fra Ap, Høyre, Frp, SV, Rødt og Venstre, ble opprinnelig lagt fram av Høyre i mars. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er klar til å følge opp vedtaket, men understreker at kapasitet og bemanning i barnehagene er en utfordring. Stortinget ber nå regjeringen fremme nødvendige lovforslag for å sikre desemberbarn samme rettigheter som barn født i september, oktober og november. Flere politikere fremhever at dette vil bedre likestillingen og økonomien for foreldre, samtidig som barna får en bedre sosial start i barnehagen.
7 dager siden
Stortinget har flertall for et forslag om å lovfeste retten til barnehageplass for barn født i desember innen utgangen av måneden de fyller ett år. Forslaget støttes av Høyre, Frp, SV og Venstre, og skal hindre at foreldre må ta opptil åtte måneder med ulønnet permisjon på grunn av barnets fødselsmåned. Dette vil redusere økonomiske tap for familier med desemberbarn, som tidligere kunne tape over 338.000 kroner sammenlignet med familier med novemberbarn. Tidligere har retten til barnehageplass blitt utvidet til barn født i september, oktober og november. Partiene mener dette er et viktig steg for å sikre barnehageplass til alle barn og lette hverdagen for barnefamilier.
29 dager siden
Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vurderer å endre inntektsgrensen for uføretrygdede, slik at de kan tjene mer før trygden reduseres. Rødt har foreslått å øke grensen til 1G (124.028 kroner), noe som vil koste staten 742 millioner kroner årlig. I dag mottar uføretrygdede kun 19 kroner per 100-lapp tjent over grensen på 0,4 G (rett i underkant av 50.000 kroner). Komiteen har ikke blitt enige om en ny inntektsgrense, noe som skuffer Norges Handikapforbund, som oppfordrer partiene til å finne en løsning før avstemningen i Stortinget 29. april.
6 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) vil styrke småbarnsfamilienes økonomi og fleksibilitet ved å øke barnetrygden og foreldrefradraget, samt gi foreldre med barn under tre år rett til å jobbe 80 prosent stilling med full lønnskompensasjon. Partiets landsmøte vedtok blant annet å øke foreldrefradraget til 50.000 kroner for første og andre barn, og til 100.000 kroner for barn nummer tre og flere, uten krav om dokumentasjon. Antall sykt barn-dager økes til 15 dager per forelder for familier med to barn eller mer, og til 20 dager for familier med fire barn eller flere, med mulighet for overføring til andre omsorgspersoner. KrF-leder Dag-Inge Ulstein understreker at familien skal prioriteres høyere enn arbeidslinjen, og at disse tiltakene skal gi familiene mer økonomisk trygghet og bedre muligheter til å kombinere jobb og familieliv. Partiet vil prioritere disse familietiltakene i kommende budsjettforhandlinger, men vil ikke forhandle i mediene. Ulstein fremhever at barnetrygden er en rettferdig ordning som særlig hjelper de med lav inntekt, og at tidligere økninger har løftet mange barn ut av vedvarende lav inntekt.
19 dager siden
Skatteetaten har sendt ut skattemeldingen for 2024, og mange nordmenn kan se frem til å få penger tilbake. Det utbetales i snitt 17 000 kroner til de som har penger til gode. Imidlertid kan en del av dette beløpet bli trukket fra dersom man har ubetalte avdrag på studielån, bøter eller andre krav. I 2023 ble det totalt motregnet 1,44 milliarder kroner fordelt på 157 364 krav. Skatteetaten oppfordrer alle til å kontrollere opplysningene i skattemeldingen.
1 måned siden
Nav utbetalte 635 milliarder kroner i ytelser og alderspensjon i 2024, noe som tilsvarer 1,2 millioner kroner hvert minutt. Nesten 3 millioner mennesker mottok minst én utbetaling fra Nav i løpet av året, inkludert over 110.000 personer bosatt i utlandet. Sammenlignet med året før økte utbetalingene med 51 milliarder kroner, en vekst på 8,8 prosent. Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer økningen med flere pensjonister, høyt sykefravær og en økning i mottakere av arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.
1 måned siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp anslaget for prisveksten i Norge i 2025 til 2,7 prosent, begrunnet med økte matvarepriser i februar. Denne oppjusteringen kommer like før lønnsoppgjøret, der TBUs anslag er sentralt for å vurdere reallønnsvekst. Overraskende høye inflasjonstall for februar har skapt usikkerhet rundt et mulig rentekutt i mars. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor LO prioriterer økt kjøpekraft, mens NHO ønsker større fokus på lokale forhandlinger. Frontfagsoppgjøret innledes først og setter rammen for de påfølgende oppgjørene. I fjor undervurderte TBU prisveksten, men frontfagsoppgjøret resulterte likevel i reallønnsvekst.
21 dager siden
Fra 1. mai stiger fastrentene på studielån i Lånekassen, men de holder seg under den flytende renten. Tre års bindingstid vil koste 4,812 prosent, fem år 4,745 prosent, og ti år 4,736 prosent. Flytende rente blir 5,156 prosent. Lånekassens rente er basert på et gjennomsnitt av de beste boliglånsrentene. De fleste som betaler ned studielån har flytende rente, men man kan søke om å binde renten seks ganger i året.