Naturvernforbundet kritiserer plastpose-avgiften og miljøfondet
Naturvernforbundet retter skarp kritikk mot ordningen med plastposeavgiften og Handelens miljøfond. Organisasjonen mener fondet har for mye penger og at midlene ikke brukes optimalt.
Naturvernforbundet retter skarp kritikk mot ordningen med plastposeavgiften og Handelens miljøfond. Organisasjonen mener fondet har for mye penger og at midlene ikke brukes optimalt.
Naturvernforbundet kritiserer Handelens miljøfond, som mottar fire kroner per solgte plastpose, for å ha samlet 1,2 milliarder kroner som de ikke klarer å bruke opp på plastrelaterte prosjekter. Leder Truls Gulowsen mener dette er en rar situasjon, spesielt siden norsk miljøvern trenger mer penger. Han peker på at fondet bruker store summer på å rydde plastforsøpling fra næringer som fiske og oppdrett, som selv ikke bidrar til fondet.
Naturvernforbundet ønsket opprinnelig en statlig avgift, slik som i Sverige og Danmark, som kunne brukes på ulike miljøformål. De kritiserer også fondets styre, som domineres av representanter fra dagligvare- og varehandelen.
Fondets toppsjef, Cecilie Lind, forsvarer pengebruken med at det vil ta tid å løse plastproblemene og at midlene vil trengs fremover. Hun erkjenner imidlertid at det er et paradoks å rydde etter andre næringer.
Truls Gulowsen
Cecilie Lind
Naturvernforbundet
Handelens miljøfond
Rema 1000
Kiwi
Norgesgruppen
Coop
Nettavisen
Sverige
Danmark
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert betydelig etter et terrorangrep i Kashmir i april. India har svart med militære aksjoner på pakistanskkontrollert område, og Pakistan har gjengjeldt. Begge land er atommakter, og det internasjonale samfunnet, inkludert FN, USA og Kina, oppfordrer til deeskalering for å unngå storkrig. Norske politikere med bakgrunn fra regionen, Abid Raja og Himanshu Gulati, uttrykker også dyp bekymring og ber om fred. Situasjonen beskrives som svært farlig, med stengt luftrom og kansellerte flyvninger.
LO-kongressen har valgt Kine Asper Vistnes som ny leder. Kongressen vedtok å gi økonomisk støtte til Rødt, og debatterer et krav fra flere forbund om full boikott av Israel. En annen sentral sak er reformen av avtalefestet pensjon (AFP). Statsminister Jonas Gahr Støre og FrP-leder Sylvi Listhaug møttes også til debatt om næringspolitikk under kongressen. Vistnes overtar en organisasjon som ifølge analyser har en endret maktposisjon i norsk samfunnsliv.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere nabo. Han understreker at krig ikke er sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer i forkant av at regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
USA har ifølge Wall Street Journal beordret økt etterretningsaktivitet på Grønland, tolket som et tegn på alvoret i tidligere president Trumps ønske om å kjøpe øya. Danmarks utenriksminister har innkalt USAs ambassadør og kaller påstandene urovekkende. Grønlands parlamentpresident Kim Kielsen uttrykker dyp bekymring og understreker Grønlands tilhørighet til Danmark og Norden, og søker støtte i regionen.
Etter pave Frans' bortgang har 133 kardinaler startet konklavet i Det sixtinske kapell i Vatikanet for å velge Den katolske kirkes neste overhode. Prosessen, som er strengt hemmelig og krever to tredjedels flertall, kan ta dager. Resultatet signaliseres med hvit røyk for valgt pave, og svart røyk hvis ingen er valgt. Flere kardinaler nevnes som mulige kandidater.
DNB rapporterte et overskudd på 10,8 milliarder kroner i første kvartal, med renteinntekter på 16,4 milliarder. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad kritiserer banken for å «sko seg» på renteoppgangen og mener konkurransen er for svak. DNB-sjef Kjerstin Braathen forklarer resultatet med høy kundeaktivitet og sterk norsk økonomi. Staten er majoritetseier i banken.
2 dager siden
Et privat fond opprettet av varehandelen forvalter store summer fra salg av plastposer. Fondet har samlet opp over en milliard kroner, mer enn det bruker på miljøtiltak.
25 dager siden
Prisen på plastposer har økt til 6,75 kroner i butikker som Kiwi, Rema 1000 og Extra, for å møte EUs krav om redusert plastposebruk. BI-professor Ragnhild Silkoset er skeptisk til at ytterligere prisøkninger vil ha stor effekt, da mange kunder ikke er prissensitive. Hun foreslår heller at butikkene vurderer å slutte å selge plastposer eller likestille prisen med gjenbruksnett. Handelsens miljøfond mottar en betydelig del av poseprisen, som brukes til miljøprosjekter. Norge ligger etter Sverige og Danmark i reduksjon av plastposebruk, men miljøfondet forventer fortsatt et fall i poseforbruket fremover.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker plastposekontingenten med én krone, slik at prisen blir 6,50 kroner per pose. Målet er å redusere nordmenns bruk av plastposer til under 40 per person innen 2025, i tråd med EUs krav. Tiltaket er en frivillig kontingent som finansierer arbeid for å løse miljøutfordringer knyttet til plast. Undersøkelser viser at et flertall av nordmenn støtter kontingenten, og at mange bruker handlenett regelmessig.
11 dager siden
Miljøorganisasjonen In the same boat rydder plast, men sliter med finansieringen. Grunnleggeren må ta andre jobber for å skaffe midler.
1 måned siden
Fra 1. april øker avgiften på plastposer fra tre til fire kroner for å redusere forbruket, og for å møte EUs krav om maks 40 poser per innbygger innen 2025. Handelens Miljøfond understreker at norske forbrukere må bli flinkere til å bruke handlenett. Undersøkelser viser at mange allerede har endret vaner, men ytterligere innsats er nødvendig. Avgiften finansierer miljøtiltak, men fondet påpeker at ikke alle butikker bidrar, og oppfordrer forbrukerne til å være oppmerksomme på dette.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker prisen på plastposer til fire kroner fra 1. april 2025. Dette gjøres fordi forbruket av plastposer ikke reduseres raskt nok. Målet er å få ned forbruket til 40 poser per innbygger, men tallet ligger nå på 70. Ifølge Handelens Miljøfond er dette en frivillig kontingent som går til å løse plastens miljøutfordringer. De håper at prisøkningen vil føre til at flere bruker handlenett, sekk eller veske.
17 dager siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer kraftig på økningen i plastposepriser hos dagligvarekjedene, og mener de driver med «lureri». Han mener kjedene utnytter klimaavgiften til å øke egen fortjeneste. Kristjánsson kritiserer mangelen på åpenhet rundt dagligvarekjedenes prissetting, og mener de undergraver klimasaken ved å øke poseprisene samtidig som toppledere flyr privatfly. Han etterlyser tiltak for å begrense kjedemakten og sikre reell konkurranse i dagligvaremarkedet, slik at forbrukerne ikke blir prisgitt de store aktørene.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg har uttrykt usikkerhet rundt havvind, noe som har ført til kritikk fra Frp-leder Sylvi Listhaug. Stoltenbergs uttalelser kommer etter at Finansdepartementets eget utvalg har konkludert med at havvind ikke er et lønnsomt klimatiltak. Listhaug anklager regjeringen for sløsing med skattebetalernes penger, mens statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer regjeringens grønne satsinger og pengebruk. Støre understreker at regjeringen vil møte høyresidens kritikk av offentlig pengebruk, men vil prioritere å verne førstelinjetjenester.
18 dager siden
Forbrukerrådet anklager dagligvarekjedene Kiwi og Rema for å drive med «griskflasjon» ved å øke fortjenesten på plastposer. Prisøkningen på butikkenes andel av poseprisen har vært på 75 prosent siden 2017, dobbelt så mye som økningen i matvarepriser. Kjedene forklarer prisstigningen med økte innkjøpspriser, svinn, transport- og energikostnader. Forbrukerrådet påpeker at nordmenn årlig bruker nesten to milliarder kroner på plastposer, hvorav en betydelig del tilfaller butikkene.
4 dager siden
Regjeringens forslag om en fastprisordning for strøm, kalt Norgespris, skaper debatt i Stortinget. Opposisjonen kritiserer forslaget for manglende utredning og fokus på kraftutbygging.
2 måneder siden
Nettavisen melder at 930 millioner kroner i bompengeinntekter ikke ble brukt i Oslo-området i fjor. NAF reagerer kraftig og mener det gir inntrykk av at bilistene kun er en melkeku, og foreslår å senke takstene inntil pengene brukes. Oslo kommune avviser kritikken og sier alle bompengene blir satt i arbeid, men erkjenner at utgiftene fordelte seg annerledes enn forventet. Forsinkelser i store prosjekter som Fornebubanen er en viktig årsak til at pengene ikke er brukt. MDG etterlyser mer ambisiøse planer for å bruke bompengene.
18 dager siden
Forbrukerrådet anklager matbutikker for «griskflasjon» ved å utnytte miljøkrav på plastposer til å øke egen fortjeneste. Avgiften til Handelens miljøfond har økt, men butikkenes egenandel på poseprisen har steget enda mer. Dagligvarekjedene avviser påstanden og hevder at økte innkjøpspriser og svinn er årsaken til prisøkningen.
2 måneder siden
Ski-VM i Trondheim møter kritikk for å dele ut plastjakker til 2400 frivillige, til tross for ambisjonen om å være tidenes mest bærekraftige arrangement. Eksperter påpeker at bruken av fossilbaserte materialer som polyester og polyuretan i jakkene er i konflikt med VM's mål om å redusere plastbruk. Arrangøren forsvarer valget med at jakkene er laget av resirkulert polyester for å sikre nødvendig slitestyrke og funksjonalitet. Samtidig understrekes det at klesindustrien generelt er en stor kilde til miljøproblemer som klimagassutslipp og mikroplastforurensning. Det foreslås å heller bruke vester eller luer for å redusere materialbruken, men arrangøren mener enhetlig bekledning er viktig for synlighet og fellesskapsfølelse.
3 måneder siden
Miljøpartiet De Grønne (MDG) kritiserer miljø- og samferdselsbyråd Marit Vea (V) for hykleri etter at hun har foreslått sprengning i Oslofjorden. MDG mener det er dobbeltmoralsk å forby fiske i fjorden samtidig som man tillater sprengning i et viktig gyteområde for torsk. Sprengningen er planlagt for å utvide havnen og legge til rette for transport av CO2 fra et karbonfangstanlegg. Byrådet mener tiltaket er nødvendig for å gjennomføre karbonfangstprosjektet, og at påvirkningen på fjorden vil være minimal. MDG mener derimot at byråden motarbeider egne miljøtiltak.
26 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.