Rødt uttrykker bekymring for at USA har militærbaser i Norge hvor norske lover ikke respekteres, og frykter for Norges sikkerhet som småstat. Rødt mener Norge gir USA for stort fotfeste.
Høyre avviser påstanden og understreker at USA ikke har baser i Norge hvor norske lover ignoreres. De mener det er viktigere enn noen gang å beholde alliansen med USA.
MDG støtter også samarbeidet og mener Norge er avhengig av støtten fra både NATO og USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
3 måneder siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å si opp tilleggsavtalen om forsvarssamarbeid med USA. Avtalen gir amerikanske styrker tilgang til militære områder i Norge. Rødt mener avtalen gjør Norge sårbart og viser til tidligere president Trumps trusler om å overta Grønland. Partiet mener Trumps handlinger strider med både FN- og NATO-pakten. En forsker ved NUPI påpeker at avtalen ikke er en baseavtale, men en avtale om investeringer i norske militærbaser. Han advarer mot å si opp avtalen, da det kan signalisere avstand fra USA og gjøre det vanskeligere for USA å bistå Norge. Rødt fremmer forslaget i samråd med det danske søsterpartiet Enhedslisten.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
2 måneder siden
Rødt og Bjørnar Moxnes er sterkt kritiske til planene om å etablere et Nato-senter i Norge, da de mener dette vil føre til en uheldig tilknytning til USA, spesielt under Donald Trump. Moxnes hevder at man ikke kan stole på USA som sikkerhetsgaranti og at Norges forsvar ikke bør være avhengig av Trumps velvilje. Samtidig pågår en debatt om hvor senteret skal lokaliseres, med Rygge og Bodø som de fremste kandidatene. USA investerer også betydelig i Rygge flystasjon, noe som ifølge kritikere ytterligere knytter senteret til amerikanske interesser. Mosseordfører Simen Nord (H) avviser kritikken og understreker at Nato-samarbeid er avgjørende for Norges sikkerhet i dagens trusselbilde.
17 dager siden
Regjeringen har inngått en avtale som gir USA mulighet til å skyte opp raketter fra Andøya Spaceport, noe Rødt kritiserer sterkt. De mener det er uklokt å gi USA et større fotfeste i Norge, spesielt sett i lys av EUs ønske om å begrense handel med amerikanske våpenprodusenter. Høyre på sin side argumenterer for at samarbeid med USA er nødvendig for å styrke norsk romindustri. Avtalen beskrives som viktig for norsk romvirksomhet og forholdet til USA, men Rødt frykter økt spenning i nordområdene og mener den undergraver Norges tradisjonelle lavspenningspolitikk.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for mulige handelskrig med Trump og ønsker et tettere samarbeid med EU. Tidligere Frp-statsråd Ketil Solvik-Olsen er uenig i denne strategien. Han argumenterer for at Norge bør forhandle direkte med Trump, og mener Norge har ressurser som er viktige for USA, spesielt innen energi og mineraler. Solvik-Olsen foreslår at en norsk delegasjon med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg reiser til USA for å inngå en handelsavtale. Han mener Norge er et lite land som raskt kan komme til enighet med USA, i motsetning til EU. Solvik-Olsen mener NHO mangler selvtillit når de ikke tror Norge kan forhandle direkte med Trump.
3 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke advarer om at Norge kan havne i en vanskelig situasjon dersom det oppstår en handelskrig mellom USA og EU under en ny Trump-administrasjon. Løkke påpeker at Trumps proteksjonistiske politikk og trusler om toll kan føre til en slik konflikt. Han uttrykker også bekymring for at Trump kan underminere Nato-samarbeidet. Samtidig mener Løkke at Norge har et godt forhold til Trump og kan tilby USA mye, noe som kan være en fordel. Han understreker viktigheten av å jobbe for å sikre samarbeidet med både EU og USA for å unngå en skvis.
18 dager siden
Artikkelen utforsker Norges strategiske posisjon i Arktis og hvordan norske myndigheter utnytter dette for å sikre fortsatt støtte fra USA, særlig under en potensiell ny Trump-administrasjon. Norske myndigheter bruker kart over Arktis for å fremheve viktigheten av samarbeidet, med henvisning til den korteste ruten mellom USA og Russland over Nordpolen. Samtidig uttrykkes det bekymring for risikoen ved å dele etterretningsdata med USA, gitt usikkerheten rundt amerikansk politikk og frykten for at sensitiv informasjon kan havne i gale hender. Artikkelen fremhever også Russlands militære aktivitet i Arktis og Norges rolle som en sentral etterretningspartner for NATO i nord.
18 dager siden
En samarbeidsavtale mellom Norge og USA om handel med kritiske mineraler har skapt bekymring blant erfarne politikere. De frykter at avtalen kan gi USA for stor innflytelse over norske mineralressurser, særlig med tanke på Donald Trumps interesse for å sikre slike ressurser. Det foreslås å etablere et statlig eierselskap for å sikre norsk kontroll og utvikling av mineralforekomstene, spesielt på Fensfeltet. Kritikere advarer mot å gjenta feilgrep fra strøm-politikken, der nasjonale fordeler ble gitt bort, og understreker behovet for å beskytte norske interesser. Det uttrykkes også bekymring for USAs pålitelighet som alliert, spesielt under en potensiell Trump-administrasjon, med henvisning til hans holdninger til NATO og autokratiske ledere.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge uttrykker stor bekymring over signaler fra USA om Ukraina-krigen, spesielt uttalelser fra Trump om fredsforhandlinger med Putin og den nye forsvarsministerens syn på Nato-medlemskap. De frykter at Ukraina vil bli presset til å inngå ufordelaktige avtaler og at Russland ikke vil overholde dem. Den ukrainske foreningen i Norge understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA, da de ikke stoler på Putin.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at Donald Trumps gjenvalg som president i USA er en utfordring for Norges allianser. Støre understreker viktigheten av USA som alliert, men uttrykker bekymring for Trumps uforutsigbarhet og mulige konsekvenser for NATO og Ukraina. Trump har blant annet snakket om å øke forsvarsbudsjettene og har ikke utelukket militærmakt for å få kontroll over Grønland. Støre påpeker at Norge forbereder seg på endringer gjennom tettere samarbeid med andre NATO-land i Europa. Det er også bekymring for en mulig handelskrig mellom USA og EU, som kan ramme norske arbeidsplasser.
1 måned siden
Rødt mener regjeringens frykt for tollskvis med EU er overdreven, og hevder Norge har gode forhandlingskort. Bjørnar Moxnes anklager regjeringen for skremselspropaganda og mener EU ikke har rett til å straffe Norge, og viser til tidligere unntak fra EUs straffetoll. Utenriksminister Espen Barth Eide avviser påstandene og understreker viktigheten av EØS-avtalen for norske arbeidsplasser og samarbeid med EU. Rødt ønsker at Stortinget skal gi regjeringen et forhandlingsmandat i møte med EU for å forankre Norges posisjon.