En stortingsdelegasjon har besøkt USA for å diskutere arktiske spørsmål og sikkerhetspolitikk, og uttrykker bekymring over signaler fra Donald Trump om en mer Russland-vennlig linje. Delegasjonen frykter at dette kan svekke samholdet i NATO og påvirke Norges sikkerhet i nordområdene.
De understreker viktigheten av fortsatt samarbeid med USA for å overvåke Arktis, spesielt med tanke på økt russisk aktivitet.
Delegasjonen har møtt amerikanske senatorer, representanter fra NASA, forsvarsindustrien og delstatspolitikere for å styrke samarbeidet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 dager siden
Artikkelen utforsker Norges strategiske posisjon i Arktis og hvordan norske myndigheter utnytter dette for å sikre fortsatt støtte fra USA, særlig under en potensiell ny Trump-administrasjon. Norske myndigheter bruker kart over Arktis for å fremheve viktigheten av samarbeidet, med henvisning til den korteste ruten mellom USA og Russland over Nordpolen. Samtidig uttrykkes det bekymring for risikoen ved å dele etterretningsdata med USA, gitt usikkerheten rundt amerikansk politikk og frykten for at sensitiv informasjon kan havne i gale hender. Artikkelen fremhever også Russlands militære aktivitet i Arktis og Norges rolle som en sentral etterretningspartner for NATO i nord.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende geopolitiske spenningen i Arktis, der både USA og Russland viser økt interesse for regionen. Donald Trump har antydet bruk av militær makt for å overta Grønland, noe som skaper bekymring for Natos stabilitet. Samtidig øker Russlands retorikk rundt Svalbard. Norge er strategisk viktig i dette bildet, med store ressurser og et stort territorium i nord. Artikkelen kritiserer norske politikere for manglende fokus på nordområdene og etterlyser en helhetlig sikkerhetspolitikk, samt tettere samarbeid med Sverige og Finland. Det understrekes at situasjonen ikke er noe å le av, og at Norge må ta sin rolle i nord på alvor.
7 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Washington D.C. for å møte Donald Trump for første gang. SV-leder Kirsti Bergstø oppfordrer Støre til å ta opp Trumps trusler om å kjøpe Grønland, men Støre avviser dette som et eget tema. Han understreker at Arktis skal styres etter folkeretten, og vil bekrefte Norges syn dersom saken kommer opp. Møtet blir kort og fokuserer på norsk-amerikansk samarbeid om sikkerhet, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt betydningen av alliansen mellom Norge og USA. Støre bekrefter at Norge vil fortsette fregattkjøp, men vil ikke la seg presse. Han tar også med finansminister Jens Stoltenberg for å diskutere tollspørsmål, og vil være tydelig på Norges holdning til Russlands krigføring under møtet.
2 måneder siden
Den norske og britiske forsvarsministeren har møttes i Sør-Varanger for å demonstrere Natos samhold og forsikre om alliansens styrke i nord. Besøket kommer samtidig som en forsker spår at Nato er i ferd med å svekkes på grunn av Donald Trumps uttalelser om Ukraina og manglende involvering i fredssamtaler med Russland. Forsvarsministrene understreker at alliansen står sammen og at de er på vakt for å trygge Norge. Etterretningstjenesten mener Russland fortsatt vil utgjøre en trussel mot Vesten.
2 måneder siden
Toppledere fra svensk og dansk næringsliv besøkte Oslo for å diskutere Norges forhold til EU og behovet for tettere nordisk samarbeid. De uttrykte bekymring for uro i europeiske regjeringer og understreket viktigheten av samhold, spesielt med tanke på sikkerhet, økonomi og forholdet til USA. De argumenterte for at et samlet Europa står sterkere i møte med en uforutsigbar amerikansk handelspolitikk, og inviterte Norge til å bli med i EU. NHO-sjef Almlid delte bekymringen og påpekte at Norge kan bli sårbart utenfor EU i en potensiell handelskrig.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.
1 måned siden
Stortingspresident Masud Gharahkhani besøkte USA og møtte senator Mitch McConnell for å styrke samarbeidet mellom Norge og USA. Under møtet advarte McConnell om at USAs interesser vil skades dersom Russland vinner krigen i Ukraina, og han understreket viktigheten av stabilitet i Europa. Han fremhevet også Jens Stoltenbergs betydning for forholdet mellom Norge og USA. Gharahkhani mener at press fra Europa kan ha påvirket USAs engasjement i Ukraina, og understreker at Norge og USA er gjensidig avhengige av hverandre i sikkerhetspolitikken. Både Gharahkhani og ambassadør Huitfeldt fremhever den tverrpolitiske enigheten i Norge om støtte til Ukraina som et viktig signal.
1 måned siden
Norges ambassadør i USA, Anniken Huitfeldt, arbeider aktivt for å sikre Norges interesser i møte med en uforutsigbar Trump-administrasjon. Hun bruker både tradisjonelt diplomati og utradisjonelle metoder som «Arctic Cool»-fester for å bygge relasjoner med amerikanske politikere. Huitfeldt understreker Norges strategiske betydning i Arktis som et argument for fortsatt samarbeid, og fremhever viktigheten av å forstå Russland. Selv om hun opplever at Norge blir lyttet til, møter hun også oppfatninger om at Europa ikke bidrar nok i NATO. Hun samarbeider også tett med Ukrainas ambassadør for å støtte Ukraina i USA.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
1 måned siden
En delegasjon fra USA, inkludert Mike Waltz og Usha Vance, er på vei til Grønland, noe som har ført til økt sikkerhet fra dansk politi. Besøket skjer samtidig som det er kommunevalg på Grønland, og flere politikere uttrykker bekymring for amerikansk innblanding. Statsminister Mette Frederiksen understreker at samarbeidet med USA må respektere Grønlands suverenitet. Ordfører Malik Berthelsen har avslått å møte Vance under hennes besøk på grunn av den pågående valgkampen. Besøket er ikke offisielt bekreftet fra amerikansk side.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
2 måneder siden
Etter et besøk i Ukraina varsler statsministrene Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen et nytt norsk-dansk forsvarssamarbeid. Inntrykkene fra Ukraina understreker behovet for økt forsvarsevne. Samarbeidet vil inkludere felles investeringer i våpensystemer, sensorer og ammunisjon, samt felles trening. Statsministrene uttrykker også bekymring for sikkerhetssituasjonen i Europa, særlig knyttet til Russland, og fremhever viktigheten av overvåkning i nordområdene. De peker på nødvendigheten av å forstå den nye politiske stilen fra USA og dens implikasjoner for europeisk sikkerhet.
1 måned siden
Flere amerikanske representanter besøker Grønland, noe som vekker bekymring for USAs intensjoner. Besøket skjer samtidig som Grønland er i en sårbar politisk situasjon uten regjering. Grønlands fungerende regjeringssjef fordømmer USAs innblanding, med støtte fra Danmarks statsminister, som understreker viktigheten av Grønlands suverenitet. Det er usikkerhet rundt USAs strategi, og tidligere uttalelser fra Trump om mulig militærmakt skaper frykt for at USA ønsker å overta Grønland. Danske myndigheter er bekymret og føler seg sveket, da de har gitt USA tilgang til Grønland for sikkerhetsformål.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.