Kina avviser anklager om at de sto bak et hackerangrep mot det amerikanske finansdepartementet tidligere i desember. Ifølge et brev til Kongressen fikk hackere tilgang til arbeidsstasjoner og stjal dokumenter.
USA mener angrepet ble utført av en kinesisk statsstøttet aktør, men Kina avviser dette og hevder de er motstandere av alle former for hackerangrep og spredning av falsk informasjon.
Kina har tidligere avvist lignende anklager fra USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kinesiske hackere fikk tilgang til finansminister Janet Yellens datamaskin i et angrep mot det amerikanske finansdepartementet i desember. Hackerne fikk tilgang til ikke-klassifiserte filer på Yellens maskin, samt maskinene til to visefinansministre. På Yellens maskin ble mindre enn 50 filer kompromittert. Angrepet omfattet over 400 datamaskiner i departementet, der hackere fikk tilgang til brukernavn, passord og over 3000 filer. De fikk også tilgang til sensitiv informasjon om etterforskninger ledet av Committee on Foreign Investment in the US. Kinesiske myndigheter avviser anklagene om involvering i dataangrepet.
4 måneder siden
USAs finansdepartement hevder å ha blitt hacket av en statsfinansiert kinesisk aktør. Hackerne skal ha fått tilgang til uklassifiserte dokumenter via en sikkerhetsnøkkel. Hendelsen ble oppdaget 8. januar. Det antas at Kina står bak en rekke hackehendelser den siste tiden, inkludert overvåking av telefonsamtaler og tekstmeldinger til hundrevis av personer, deriblant politikere. Både republikanske og demokratiske politikere ble rammet av spionasjekampanjen. Hackergruppen Salt Typhoon var involvert i angrepet i oktober.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Kinas omfattende cyberangrep mot USA og andre land. Det amerikanske finansdepartementet ble utsatt for et massivt angrep, der sensitiv informasjon kan ha blitt kompromittert. Kina har bygget opp et stort cyberkrigføringsprogram med både statlige og private aktører. Hackergruppen Volt Typhoon har angrepet amerikansk infrastruktur og militære mål. Kinesiske hackere har også forsøkt å infiltrere telekommunikasjonen til amerikanske politikere, inkludert Donald Trump. I tillegg har Norge opplevd flere cyberangrep fra Kina, rettet mot både statlige og private aktører. Artikkelen understreker at Kinas cyberprogram er omfattende og langsiktig, og at de rekrutterer unge hackere gjennom talentkonkurranser.
3 måneder siden
Kina avviser påstander fra CIA om at koronaviruset kan ha lekket fra et laboratorium. Kinesiske myndigheter viser til en felles rapport med WHO som konkluderer med at et slikt scenario er svært usannsynlig. CIA har uttalt at et forskningsrelatert opphav er mer sannsynlig enn et naturlig opphav, men understreker at det er usikkerhet rundt konklusjonen. CIA vil fortsette å vurdere begge teoriene. Den nye analysen fra CIA ble gjort på oppdrag fra tidligere direktør.
2 måneder siden
Donald Trump anklager Kina for å være hovedansvarlig for fentanyl-krisen i USA, og hevder landet produserer og distribuerer stoffet. Han beskylder også Mexico og Canada for å ikke hindre smugling av fentanyl inn i USA. Kina avviser anklagene og sier at fentanyl-problemet er USAs eget. Data viser at mesteparten av fentanyl beslaglegges ved grensen til Mexico, mens kun en liten andel kommer fra Canada. Kinesiske produsenter gir instruksjoner om hvordan man lager fentanyl via krypterte kanaler.
2 måneder siden
FBI anklager Nord-Korea for å stå bak et historisk kryptotyveri av Bybit-valuta til en verdi av nesten 17 milliarder kroner. Tyveriet ble utført av hackergruppen TraderTraitor, også kjent som Lazarus-gruppen. Hackerne konverterte raskt deler av valutaen til Bitcoin via tusenvis av adresser. FBI forventer at verdiene vil bli hvitvasket og konvertert til vanlige penger. Lazarus-gruppen er tidligere kjent for å ha hacket Sony Picture som hevn for filmen «The Interview». Nord-Korea har hatt et program for datakrigføring siden midten av 1990-tallet, og amerikansk etterretning anslo i 2020 at rundt 6000 hackere jobbet i Byrå 121.
1 måned siden
Den tyske avisen Bild anklager Norge for å ha forsøkt å hacke NFC-brikker i hoppdressene, som brukes til kontroll. Flere kilder hevder å ha hørt rykter om dette, men hoppsjef Jan-Erik Aalbu avviser påstandene. Anklagene kommer etter at Norge innrømmet juks med ulovlig stiving av sømmer under VM i Trondheim, noe som førte til diskvalifikasjoner. Aalbu foreslår nå et system der dressene testes og låses inn før konkurranser for å hindre manipulering. Bild hevder det er mulig å omgå sikkerhetsmekanismene til FIS og flytte brikkene mellom drakter ved hjelp av spesialutstyr.
3 måneder siden
Det kinesiske shippingselskapet Cosco er svartelistet av det amerikanske forsvarsdepartementet på grunn av påståtte bånd til det kinesiske militæret. Cosco har vist interesse for havnen i Kirkenes, noe som bekymrer sikkerhetseksperter og lokale myndigheter. Svartelistingen innebærer en advarsel til amerikanske aktører mot å samarbeide med selskapet. Cosco avviser anklagene og hevder å overholde alle lover og regler. Flere andre kinesiske selskaper med virksomhet i Norge, som Tencent, CATL og CNOOC, er også på listen. Dette skaper bekymring for norsk sikkerhet og avhengighet av Kina.
4 måneder siden
Sverige kritiserer Kina for å nekte svenske myndigheter full tilgang til informasjon i forbindelse med etterforskningen av mulig kabelsabotasje i Østersjøen. Det kinesiske lasteskipet «Yi Peng 3», som er under mistanke, forlot Kattegat uten at svenske etterforskere fikk inspisere skipet. Kina avviser kritikken og hevder å ha invitert til felles etterforskning. Sverige, Finland og Litauen har etablert en felles etterforskningsgruppe. Det er uenighet om hvorvidt Kina samarbeider i etterforskningen, og det spekuleres i om Kina var involvert i hendelsen.
2 måneder siden
FBI anklager Nord-Korea for å stå bak et kryptotyveri tilsvarende nesten 17 milliarder kroner, utført av hackergruppen TraderTraitor (Lazarus-gruppen). Tyveriet, som er det største i historien, involverte kryptovalutaen Bybit. Hackerne konverterte raskt deler av valutaen til Bitcoin via tusenvis av adresser. Lazarus-gruppen er tidligere kjent for å ha hacket Sony Picture. Nord-Korea har hatt et program for datakrigføring siden midten av 1990-tallet, og amerikansk etterretning anslår at rundt 6000 hackere jobber i «Byrå 121».
9 dager siden
Det hvite hus avviser at USAs forsvarsminister Pete Hegseth har delt hemmeligstemplet informasjon i gruppechatter på meldingsappen Signal. Dette kommer etter at The New York Times meldte at Hegseth skal ha delt fortrolig informasjon om et angrep i Jemen i en chat hvor også hans kone og bror deltok. Angrepet fant sted 15. mars, og opplysningene skal ha blitt delt i forkant av dette. Det hvite hus understreker at ingen hemmeligstemplet informasjon ble delt, og president Donald Trump gir sin støtte til forsvarsministeren. I samme sak ble The Atlantics sjefredaktør Jeffrey Goldberg ved en feil lagt til i en Signal-gruppe knyttet til angrepet. Signal er en kryptert meldingstjeneste som brukes for sikker kommunikasjon.
2 måneder siden
FBI anklager Nord-Korea for å stå bak et historisk kryptotyveri til en verdi av 17 milliarder kroner. Tyveriet ble utført av hackergruppen TraderTraitor, også kjent som Lazarus-gruppen. Hackerne konverterte raskt den stjålne kryptovalutaen Bybit til Bitcoin via tusenvis av adresser og blokkjeder. FBI forventer at verdiene vil bli hvitvasket og konvertert til vanlige penger. Lazarus-gruppen er tidligere kjent for å ha hacket Sony Picture som hevn for filmen «The Interview». Nord-Korea har hatt et program for datakrigføring siden midten av 1990-tallet.
1 måned siden
FBI har arrestert en amerikansk sersjant, stasjonert i Washington, anklaget for å ha solgt hemmeligstemplet informasjon til Kina. Soldaten skal ha stjålet data fra amerikanske datamaskiner og mottatt minst 15.000 dollar siden 2024. To andre personer, en aktiv og en tidligere soldat, er også arrestert i forbindelse med saken, mistenkt for tyveri og bestikkelser. Justisministeren uttaler at de siktede har forrådt landet og svekket USAs forsvar.
5 dager siden
Eksperter og PST advarer mot kinesiske nettverk som kan true norsk sikkerhet. Nettverkene er knyttet til det kinesiske Enhetsfrontdepartementet og opererer ofte skjult for å samle informasjon og fremme kommunistpartiets interesser. To kinesiske forretningsmenn har vært sentrale i å knytte kinesiske statlige selskaper til aktører i Kirkenes, men det er ikke funnet ulovligheter i deres virksomhet. PST innrømmer at de ikke har full oversikt over kinesiske mellommenn i Norge, som kan fungere som bindeledd for politisk og økonomisk påvirkning. Tidligere PST-leder og advokat Hedvig Moe påpeker at norsk lovverk ikke er tilpasset denne typen trusler, da mye av Kinas etterretning ikke er straffbar etter dagens regler. Regjeringen har igangsatt en sikkerhetsgjennomgang av Kirkenes havn, samtidig som lokalpolitikere får motstridende råd om kinesiske investeringer og samarbeid.
1 måned siden
Statsministerens kontor (SMK) avkrefter at norske regjeringsmedlemmer bruker meldingsappen Signal for å dele sikkerhetsgradert informasjon. Dette skjer etter at USAs sikkerhetsteam ble avslørt for å bruke Signal til å diskutere sensitive angrepsplaner. SMK understreker at norske statsråder benytter godkjente systemer for slik informasjonsdeling, i tråd med Sikkerhetsloven. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole mener den amerikanske sikkerhetssvikten skyldes manglende opplæring og erfaring hos beslutningstakerne, som ofte kommer fra miljøer utenfor de tradisjonelle sikkerhetsorganisasjonene.