Melanie Chelsea Schøyen fikk toppkarakterer, men kom ikke inn på drømmestudiet ved NTNU. Hun ble avvist på grunn av et timekrav i et programfag hun ikke visste om.
Artikkelen handler om Melanie Chelsea Schøyen (20) som, til tross for nesten toppkarakterer, ikke kom inn på sitt drømmestudie Indøk ved NTNU. Årsaken var et ukjent timekrav i fremmedspråk nivå 3. Schøyen sier hun aldri ble informert om dette kravet av skolen eller karriereveilederen.
Hennes far støtter kritikken og mener reglene er for komplekse og vanskelige å finne. Elevorganisasjonen anerkjenner at systemet kan være uoversiktlig og understreker skolens ansvar for rådgiving i henhold til Opplæringsloven. Schøyen beskriver de siste månedene som tunge og føler seg frastjålet et studieår.
Byåsen vgs. rektor Frode Øren kommenterer at saken er under behandling og de tar bekymringer alvorlig.
Melanie Chelsea Schøyen
Kiet Nguyen
Frode Øren
Martine Løkken Svendsen
NTNU
Elevorganisasjonen
Equinor
Byåsen videregående skole
Trøndelag fylkeskommune
Trondheim
Byåsen vgs
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen tar for seg utfordringene høyt utdannede møter i arbeidsmarkedet. Maia Birtles (32) forteller om vanskelig jobbsøking til tross for mastergrad. Hun har sendt 70 søknader uten hell, og stiller spørsmål ved verdien av utdanningen. Eksperter som Mona Mathisen påpeker at mangelfull informasjon fører til feil utdanningsvalg og risiko for overproduksjon innenfor visse felt. Vilde Claussen (25) deler lignende erfaringer etter fullført bachelorgrad. Kjell Gunnar Salvanes mener utdanningsinstitusjoner overselger mulighetene, mens Høyskolen Kristiania understreker sitt ansvar for å gi et realistisk bilde av studiene.
1 dag siden
En student strøk på eksamen fordi filnavnet inneholdt spesialtegn. Andre studenter med samme feil bestod eksamen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler 'kvartlivskrisen', en periode med usikkerhet og spørsmål om mening og retning i livet som mange opplever i 20-årene. Selina Bø deler sin erfaring med overgangen fra studier til jobb, og følelsen av å være 'lost' etter et brudd. Psykologer forklarer at krisen kan skyldes samfunnets høye krav og forventninger, og at mange sliter med å finne seg selv. De anbefaler å lytte til sin indre stemme, prioritere egentid i naturen, justere egne krav og snakke med andre. Det understrekes at det er viktig å fokusere på hva man mestrer, ikke å mestre alt.
1 måned siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.
29 dager siden
Tømrer Emil Julian, som selv er dyslektiker, er en aktiv forkjemper for at elever med lese- og skrivevansker skal få muligheten til å ta fagprøven muntlig. Han opplevde selv å måtte kjempe for tilrettelegging under sin egen eksamen, til tross for god støtte tidligere i skolegangen. Høyres Margret Hagerup støtter kravet om muntlig eksamen, og fremhever at samfunnet går glipp av viktig kompetanse når elever faller fra på grunn av manglende tilpasning. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun viser til at muntlige eksamensformer er under utprøving i enkelte andre fag, men Dysleksi Norge er bekymret for at lærlinger fortsatt mangler tilstrekkelig tilrettelegging.
2 måneder siden
Artikkelen belyser frustrasjonen mange opplever når de ikke får hjelp for ADHD. Caroline Ringnes og Liliane Fernandes forteller om et system som stiller høye krav og avviser de som ikke er «syke nok». Fernandes, en forretningskvinne, ble avvist av helsevesenet til tross for vansker på skolen. Ringnes måtte betale 50.000 kroner for en privat utredning. Mange opplever å bli kasteballer mellom det private og offentlige helsevesenet, og Statsforvalteren ser en økning i klager mot DPS. Helsedirektoratet erkjenner at økningen i ADHD-diagnoser utfordrer kapasiteten, mens ADHD Norge etterlyser tydeligere retningslinjer.
2 måneder siden
En elev ved Ullern videregående skole uttrykker frustrasjon over medienes negative fremstilling av skolen. Eleven mener at skolen ofte blir fremstilt som en overfladisk arena for mobbing og ekskludering, og at dette bildet er feilaktig. Det understrekes at selv om det finnes et prestasjonsmiljø, betyr ikke det at alle dømmer hverandre basert på ytre faktorer. Eleven oppfordrer mediene til å forstå ungdom bedre og unngå å forsterke stereotypiske oppfatninger om vestkantskoler. Måten skolen fremstilles på skaper avstand og vanskeliggjør en åpen dialog om utfordringer.
2 måneder siden
En Ullern-elev svarer på en VG-kommentar som beskriver skolen som preget av press og et strengt sosialt hierarki. Eleven kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen, og mener problemene som påpekes er vanlige på de fleste videregående skoler. Kritikken om Jodel-bruk avvises som ironi. Mangelen på etnisk mangfold erkjennes, men eleven mener fokuset bør være på å finne årsaker og løsninger. Eleven mener artikkelen forsterker fordommer og gir et urettferdig bilde av skolen.
2 dager siden
En mangeårig stortingsrepresentant for Høyre har meldt seg ut av partiet. Utmeldelsen skjer i protest mot partiets skolepolitikk.
3 dager siden
Flere studenter mister muligheten til å få studielån omgjort til stipend. Årsaken er at de tjener for mye ved siden av studiene.
2 dager siden
Frps leder Sylvi Listhaug presenterer ambisiøse planer for norsk skole. Partiet ønsker å få kunnskapsministeren for å gjennomføre store endringer.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
17 dager siden
Artikkelen omhandler Mattias Neteland (23) som har droppet ut av fire studier og opplever usikkerhet knyttet til fremtidige karrierevalg. Dette er en vanlig problemstilling blant unge, ofte omtalt som en «kvartlivskrise», kjennetegnet av stress og forvirring rundt livsvalg. Eksperter påpeker at samfunnets økende press og sosiale medier bidrar til å forsterke denne følelsen. Karriererådgivere anbefaler å stole på egne interesser og å søke råd fra personer i ulike bransjer for å finne den rette veien. Neteland oppmuntrer andre i lignende situasjoner til å utforske ulike muligheter, selv om det tar tid å finne sin retning.
1 måned siden
Birgit Skarstein kritiserer Norges Skiforbund for manglende rekruttering av parautøvere, spesielt etter det omdiskuterte VM-uttaket i Trondheim. Hun påpeker den lave deltakelsen i VM-sprinten og savner nye fjes i troppen. Skiforbundet, ved Anne Ragnhild Kroken og Ulf Morten Aune, ønsker velkommen en åpen diskusjon om prioriteringer og krav, og understreker behovet for å balansere ulike perspektiver. Isabell Valen uttrykker skuffelse over manglende uttak, mens Vilde Nilsen tror ikke dette vil skade rekrutteringen til paralangrenn. Skarstein fremhever viktigheten av mesterskap for rekruttering og motivasjon.
10 dager siden
Tone Lise Opsahl sliter med milliongjeld etter flere studievalg. Hun mener det er for enkelt å få studielån uten god veiledning om de økonomiske konsekvensene. Antall studenter med milliongjeld har økt kraftig, og mange sliter med å betale tilbake på grunn av renteøkninger. Lånekassen sier de gir god informasjon, men Tone Lise savner personlig oppfølging og mener det er for lett å ta opp lån. Hun må nå betale over 7000 kr i måneden. Forsknings- og utdanningsministeren påpeker at studielånet fortsatt er gunstigere enn andre lån. Tone Lise oppfordrer andre til å tenke seg godt om før de tar opp studielån.