Jon Samael Tønnessen skapte i 1998 «Lothlorien Dreamscape», inspirert av Tolkiens fantasiverden, ved hjelp av et digitalt musikkprogram. Musikken ble lastet opp på mp3.
com og solgte overraskende bra, men ble glemt da siden forsvant. I 2022 ble Tønnessen kontaktet av et plateselskap som jobbet med å dokumentere den obskure musikksjangeren «dungeon synth».
Tønnessens tidlige musikkprosjekt viste seg å være en viktig forgjenger til denne sjangeren og hadde oppnådd en kultstatus blant Tolkien-fans. Nesten 25 år etter det første prosjektet har Tønnessen børstet støvet av gamle ferdigheter og gitt ut en oppfølger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Jon Larsens nye album, 'No Man's Land', som kombinerer string swing med strykere fra Minsk kammerorkester. Larsen, kjent for sin allsidighet som gitarist, maler og stjernestøvforsker, har i 30 år hatt et ønske om å oppsummere sin musikk for strykere. Strykerne ble spilt inn for 18 år siden, og nå har han fullført prosjektet med de unge gitaristene Ola Erlien og Gustav Skaaret som solister. Musikken er inspirert av Django Reinhardt, men også av Zappa, Grieg, Piazzolla og film noir. Albumet markerer et generasjonsskifte innen string swing.
2 måneder siden
Artikkelen handler om Raymond Enoksen, en komponist som har skapt musikk til en rekke kjente norske TV-programmer og filmer, men som likevel er ukjent for mange. Han startet sin karriere med musikken til Lars Monsens programmer for 20 år siden, og har siden bidratt til over 160 produksjoner, inkludert «Forræder», «Spillet» og «Atlantic Crossing». Musikken til «Monsen og nasjonalparkene» er nå tilgjengelig på strømmetjenester etter ønske fra mangeårige fans. Enoksen har også vunnet en internasjonal pris for musikken til filmen «Hammarskjöld». Eksperter fremhever hans høye arbeidskapasitet og evne til å kombinere ulike musikalske stiler, og understreker viktigheten av filmmusikk for å skape stemning og forsterke historiefortellingen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Ketil Bjørnstads to nye musikalske prosjekter. "Evening Song - Aftensang" er et resultat av et ønske fra organist Svein Rustad, basert på Bjørnstads dikt, og presenteres som et stemningsfullt pianoverk. "Jag etter vind" er et korverk tonesatt fra "Forkynneren" i Det gamle testamentet, initiert av Catharina Jacobsen, og urfremført i Oslo Domkirke med et stort ensemble. CD-pakken inneholder både solopianoversjonen og liveversjonen av korverket, og markerer Bjørnstads fortsatte kreativitet.
2 måneder siden
Spillet «SKALD: Against The Black Priory», utviklet av High North Studios, har oppnådd stor suksess med sitt retro-utseende som minner om 90-tallets spill. Spillet er utviklet med moderne teknologi, men har en grafikk som gir assosiasjoner til gamle dataspill. Utvikleren, Anders Lauridsen, forklarer at spillet ble laget ut fra et ønske om å kombinere moderne teknologi med en gammel innpakning. Overraskende nok er det unge mennesker som utgjør den største andelen av kjøperne, noe som indikerer en nostalgi for en tid de ikke selv har opplevd. Spilljournalist Rune Fjeld Olsen påpeker at trenden med retrospill ikke er ny, men at den har fått en oppsving. Psykologspesialist Gaute Godager mener at nostalgien kan være en reaksjon på usikkerhet i verden, og en lengsel etter enklere tider.
6 dager siden
Erlend Apneseths bestillingsverk «Song over støv» ble først fremført i 2022 og modnet i ett år før innspilling i 2023. Verket er inspirert av musikalske impulser fra hele verden og Apneseths egen bakgrunn. Ensemblet består av fire hardingfelespillere og flere andre musikere som sammen skaper en rik og mangfoldig lyd. Apneseth ønsket at musikerne skulle ta eierskap til musikken, noe som har bidratt til verkets mangefasetterte uttrykk. «Song over støv» får ros for å være spennende, unik og har potensial til å leve videre i norsk musikk.
4 måneder siden
Bergensartisten Bjarte de Presno Borthen, kjent som dePresno, har de siste årene hatt en rekke prosjekter. Han har jobbet som låtskriver og produsent for andre artister, inkludert K-pop-artister i Sør-Korea, og startet plateselskapet Vift Records i Bergen. Etter et samlivsbrudd og en periode uten fast bosted, bor han nå i en bil i Sverige med sin nye kjæreste. Han har også en uvanlig oppvekst med 21 fostersøsken, noe som har formet ham som person. DePresno forteller om sitt liv med mange prosjekter og opplevelser, inkludert en natt på en benk med en hjemløs. Han planlegger en Europa-turné med artister fra Vift Records og en ny satsning på egen artistkarriere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Sigurd Holes verk «Extinction Sounds», som er et bestillingsverk skrevet til festivalen TronTalks. Verket er inspirert av Holes miljøengasjement og hans forhold til naturen i Rendalen, hvor han vokste opp og senere flyttet tilbake. Musikken beveger seg i et landskap mellom jazz og samtidsmusikk, og innspillingen er gjort live fra urfremføringen. Hole har tidligere jobbet med anerkjente musikere, men det er i dette ensemblet at hans kjerne som musiker kommer tydeligst frem. Hans bekymring for at fremtidige generasjoner ikke skal oppleve den samme naturen som han gjorde, preger musikken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bassisten Terje Gewelt, en sentral skikkelse i norsk jazz siden 80-tallet. Han studerte ved Berklee og har siden spilt både elbass og kontrabass i en rekke musikalske settinger. Samle-CD-en 'Then and Now' gir et innblikk i hans karriere med åtte tidligere uutgitte låter fra 1998 til 2022. Disse låtene viser hans samarbeid med både norske og internasjonale musikere, som George Garzone, Jason Rebello og Billy Cobham. CD-en gir et tilbakeblikk på Gewelts musikalske reise og hans allsidighet som musiker.
2 måneder siden
Gitarist og forsker Jon Larsen hedres med en asteroide oppkalt etter seg, etter å ha utviklet en metode for å finne mikrometeoritter. Larsen startet sin forskningskarriere etter å ha funnet blinkende partikler på et bord, og utviklet en metode for å finne disse partiklene på hustak og i rennesteiner. Metoden fikk internasjonal anerkjennelse og førte til et karriereskifte, der han la gitaren på hylla for å fokusere på forskning. Asteroide 63788 Jon Larsen, som er oppkalt etter ham, befinner seg mellom Mars og Jupiter. Larsen holder nå foredrag for å inspirere andre til å utforske forskningens verden og understreker viktigheten av kildekritikk.
4 måneder siden
Ole Jørn Myklebust og Georg Buljo, begge med lang fartstid i norsk musikkliv, har gått sammen i prosjektet 'Moai'. De to musikerne, som tidligere har samarbeidet med Mari Boine, utforsker et musikalsk landskap som blander samisk tradisjonsmusikk, nordisk folkemusikk, og jazz, krydret med arabiske toneganger. De bruker en rekke instrumenter, inkludert trompet, xaphoon, gitar, joik, og elektronikk. 'Moai', som betyr 'vi to' på samisk, reflekterer et nært musikalsk samarbeid. Musikken beskrives som rolig og harmonisk, og er kun tilgjengelig digitalt.
1 måned siden
Jonas Fjeld, kjent som Terje Lillegård Jensen, annonserer at han gir seg som artist. Han begrunner beslutningen med at han er sliten av reisingen og alt arbeidet rundt selve spillingen. Hans siste konsert blir på Bragernes torg i Drammen 5. september 2026. Fjeld startet sin karriere innen rock, fortsatte med funk i USA, og har også gitt ut en country-plate i Nashville. Han har også hatt et langt samarbeid med Ole Paus.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler et samarbeid mellom bluesmusiker Tor Einar Bekken og installasjonskunstner Anders Elsås. Bekken, kjent for sin bluesmusikk, utforsker her improvisasjonsmusikk på gitar og piano. Elsås, som er bosatt i Trondheim, har laget en stor metallinstallasjon kalt «The Ship» i Galleri KNUST, som han bruker til å skape lyd. Sammen improviserer de, der Bekken responderer på Elsås' lydinstallasjoner og omvendt. Resultatet er en spennende og annerledes musikalsk opplevelse, som er tilgjengelig på kassett. Dette prosjektet viser Bekkens allsidighet som artist.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utgivelsen av tidligere uutgitte liveopptak med Sun Ra Arkestra fra 1978, funnet av jazzarkeologen Zev Feldman. Sun Ra, som hevdet å være fra Saturn, var kjent for sin unike musikalske stil og personlighet. Han skapte et musikalsk kollektiv som blandet bebop med fri improvisasjon og elektronikk. Opptakene fra Left Bank i Baltimore inneholder både jazzstandarder og Sun Ras egne komposisjoner, presentert på en måte som er annerledes enn tidligere hørt. Utgivelsen kommer med en omfattende bok som inneholder essays, intervjuer og bilder, noe som gir et dypere innblikk i Sun Ras univers.
3 måneder siden
Artikkelen er en hyllest til Lars Martin Myhre, som nylig gikk bort 68 år gammel. Han var en anerkjent musiker og historieforteller, kjent for sitt samarbeid med Odd Børretzen. Hans siste album, «Lønn», ble utgitt kort tid før hans død og beskrives som et sterkt og imponerende avskjedsbrev. Albumet ble skrevet i en livsfase der Myhre var klar over sin egen dødelighet, og inneholder tekster om å skåle for døden og leve livet. Han samarbeidet med flere musikere og tekstforfatter Ingvar Hovland på albumet. Artikkelen fremhever Myhres styrke og mot i møte med sin skjebne, og hans evne til å formidle historier gjennom musikk.
27 dager siden
Bruce Springsteen, 75 år, overrasker fansen med å gi ut syv album med tidligere ukjent materiale. Samlingen «Tracks II: The Lost Albums» inneholder 83 låter skrevet og spilt inn mellom 1983 og 2018, hvorav 74 aldri har vært utgitt før. Springsteen forteller at han begynte å fullføre prosjekter under koronapandemien, og flere av albumene var allerede klare for utgivelse. Samlingen inkluderer blant annet «LA Garage Sessions 83» og «Streets of Philadelphia Sessions». Som en forsmak har han sluppet låten «Rain In The River». Samlingen kommer 27. juni og slippes på CD og vinyl.