Revisjons- og konsulentselskapet EY har utviklet et AI-drevet verktøy for å identifisere grønnvasking i selskapers rapportering. Verktøyet analyserer store datamengder og flagger potensielt overdrevne påstander eller manglende dokumentasjon.
EY måtte selv justere språket i sin egen bærekraftsrapport etter å ha testet den med verktøyet. Dette inkluderte å endre formuleringer som ikke kunne bevises.
En global undersøkelse viser at mange finansdirektører er bekymret for grønnvasking. EY oppfordrer nå bedrifter til å ta bærekraftsrapportering like seriøst som finansiell rapportering, og understreker behovet for dokumentasjon og handling bak ordene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Finanstilsynet kritiserte Storebrand for udokumenterte påstander om bærekraftige investeringer. Dette førte til at Storebrand fjernet et markedsføringskonsept.
4 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt revisjonsselskapet EY overtredelsesgebyrer på totalt 8 millioner kroner etter å ha avdekket alvorlige brudd på revisorloven og hvitvaskingsloven. Tilsynet avdekket feil i revisjonsarbeidet for et børsnotert foretak og et mindre selskap, samt mangler i etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Dette inkluderer områder hvor EY tidligere har fått kritikk fra Finanstilsynet. Gebyrene fordeles med 5 millioner kroner for brudd på revisorloven og 3 millioner for brudd på hvitvaskingsloven. Opplysningene fremkommer i en fersk tilsynsrapport, og saken ble først omtalt av DN.
11 dager siden
EU vurderer å forenkle bærekraftsrapporteringen for å bedre konkurransekraften, men det er viktig at forenklingen ikke går på bekostning av datatilgang, aktsomhetskrav og strategisk arbeid med klima- og samfunnsansvar. Storebrand mener tilgang til data er avgjørende for risikovurderinger, og at kravene til aktsomhet for menneskerettigheter i verdikjeden må opprettholdes. Regelverkene har bidratt til å løfte klima- og samfunnsspørsmål opp på ledelsesnivå, og det er viktig at dette arbeidet ikke stopper opp.
2 måneder siden
Bodøbedriften Eagle AI har utviklet et KI-verktøy som bruker satellittdata og maskinlæring for å hjelpe fiskere med å finne fisk raskere og redusere drivstofforbruket. Verktøyet analyserer fangst-, temperatur- og posisjonsdata fra de siste fem årene for å forutsi hvor fisken befinner seg. Fisker Sander Tøllefsen har testet verktøyet og melder om gode fangster. Havforsker Maria Tenningen og marinbiolog Fredrik Myhre i WWF er positive, men understreker behovet for god fiskeriforvaltning og miljøhensyn. Eagle AI har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge og sikter mot å få betalende kunder i år.
1 måned siden
EU har lempet på kravene til bærekraftsrapportering for selskaper gjennom en såkalt Omnibus-pakke, med mål om å forenkle prosessen og styrke europeisk industri sin konkurranseevne. Færre selskaper vil nå være underlagt rapporteringsplikt, en reduksjon på 80 prosent ifølge EU-kommisjonen. Dette kan skape forvirring for de som allerede har startet rapporteringen. Samtidig uttrykkes det bekymring for at selskaper vil unngå å snakke om sine grønne ambisjoner ('greenhushing'), og at fokuset vil skifte mot økonomisk vekst. Likevel kan enklere regler bidra til den nødvendige omstillingen.
4 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) krever store mengder energi og vann, noe som skaper bekymring blant forskere. En spørsmålsrekke til ChatGPT kan fordampe en halv liter vann, og Microsofts vannforbruk økte betydelig i 2022 på grunn av samarbeidet med OpenAI. Det er vanskelig å få full oversikt over KI-tjenesters faktiske vannforbruk på grunn av manglende transparens i bransjen. Samtidig som KI kan bidra til å løse klimakrisen, bidrar det også til å forverre den. Forskere mener det bør være en grense for hvor mye energi som skal brukes på «tull og tøys», og at det er behov for bevisstgjøring rundt miljøkonsekvensene ved bruk av KI. FN uttrykker også bekymring for KI sitt vannforbruk, og den globale etterspørselen forventes å øke betydelig i årene som kommer.
3 måneder siden
Equinor har i flere år overdrevet mengden CO₂ de har lagret ved Sleipner-feltet. Selskapet har hevdet å lagre rundt én million tonn CO₂ årlig, men rapporter viser at de i snitt har lagret under halvparten av dette de siste elleve årene. De to siste årene har de kun lagret rundt 100.000 tonn. I tillegg har Equinor rapportert for høye tall til Miljødirektoratet fra 2017 til 2021. Equinor forklarer feilrapporteringen med en teknisk feil med måleutstyret. Selskapet beklager feilinformasjonen og sier de ikke skal drive med grønnvasking. Miljødirektoratet mener feilrapporteringen kan svekke tilliten til CO₂-lagring som klimatiltak.
2 måneder siden
En HR-arbeider i Kristiansand kommune har halvert sin egen arbeidsuke ved å bruke KI-verktøy for å effektivisere oppgaver som referatskriving og e-post. En rapport fra Sopra Steria viser at saksbehandlere potensielt kan spare en tredjedel av arbeidsuken med KI. KS mener KI kan avhjelpe ressursmangel i kommunene, særlig innen helsesektoren. Samtidig advarer eksperter mot etiske problemstillinger knyttet til datadeling, personvern og usikkerhet rundt stadig endrede verktøy. Både forskere og kommunearbeidere understreker viktigheten av å følge retningslinjer for KI-bruk og være bevisst på hvilke data som legges inn i modellene.
3 måneder siden
Miljødirektoratet har slått alarm om at 2024 var det varmeste året som er registrert, og understreker behovet for raskere omstilling til et lavutslippssamfunn. Direktoratet har presentert nye tiltak for klima- og miljøministeren, med fokus på karbonfangst og -lagring i industrien, samt reduksjon av matsvinn. Rapporten ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav og subsidier for å implementere tiltakene. Klima- og miljøministeren bekrefter at Norge skal nå sine klimamål og ser på rapporten som et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige oppdateringen fra Miljødirektoratet.
4 måneder siden
Sokkeldirektoratet bestilte en rapport om miljøkonsekvenser av gruvedrift på havbunnen fra Akvaplan-niva. Ifølge VG ønsket direktoratet å endre rapporten ved å fjerne deler av fagfolkenes kartlegging, legge til forbehold og tone ned språket. WWF kritiserer dette som uredelig og mener viktig miljøinformasjon er utelatt. Sokkeldirektoratet forsvarer endringene som en normal del av kvalitetssikringen, og understreker at Miljødirektoratet var involvert. Forfatterne av rapporten står bak konklusjonene, men bekrefter at det har vært dialog med Sokkeldirektoratet underveis i prosessen.
2 måneder siden
En artikkel i Nettavisen avdekker at Bane Nor bruker 1,4 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2024, en betydelig økning fra 257 millioner i 2017. Kritikere, som Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, mener dette er et resultat av politisk styrt nedbemanning og påfølgende avhengighet av konsulenter. Mange tidligere ansatte har startet egne selskaper og leies inn igjen til høye priser. Høyre forsvarer konsulentbruken med at det skyldes økt aktivitet og nye prosjekter, mens MDG foreslår å skille ut nyinvesteringer i et eget selskap for å tydeliggjøre ansvarsfordelingen. Det er bred enighet om at situasjonen krever strakstiltak.
3 måneder siden
Equinor har overdrevet tallene for CO2-fangst ved Sleipner-feltet i flere år. Selskapet har rapportert at de fjerner rundt én million tonn CO2 årlig, men faktiske tall viser at de i gjennomsnitt har lagret under halvparten av dette de siste elleve årene. Feilrapporteringen har blitt kritisert av både klimaministeren og miljøorganisasjoner. MDG-leder Arild Hermstad kaller det «grønnvasking». Equinor har beklaget feilen og oppdatert sine nettsider. Selskapet forklarer at nedgangen i CO2-fangst skyldes redusert produksjon fra Sleipner-feltet siden 2012.
2 måneder siden
Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon. Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen. Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
1 måned siden
En ny rapport fra DNV Cyber advarer om at energibransjen er spesielt utsatt for cyberangrep, noe som kan føre til strømbrudd og ramme kritiske samfunnsfunksjoner. Mange norske selskaper mangler oversikt over sikkerhetsrisikoene fra underleverandører, og nesten like mange frykter å ha blitt infiltrert uten at leverandørene har rapportert det. Kraftsektoren fremstår som et hovedmål for fremmede makter, og et angrep kan ha store konsekvenser for både Norge og Europa. Selv om NVE mener kraftbransjen jobber godt med sikring, understreker DNV Cyber behovet for økt kompetanse og bedre sikkerhetstiltak i hele forsyningskjeden.