Verdens matvareprogram (WFP) reduserer nødhjelpen til én million mennesker i Myanmar på grunn av mangel på finansiering. Kuttet i mathjelpen vil ramme mange som allerede er sårbare.
FN anslår at over 15 millioner mennesker i landet vil oppleve matusikkerhet neste år, og nesten 20 millioner trenger humanitær hjelp. WFP har også sett seg nødt til å redusere verdien av matkuponger til rohingyaer, en muslimsk minoritet som nektes statsborgerskap.
Myanmar er preget av uro etter statskuppet for fire år siden, der juntaen kjemper mot flere opprørsgrupper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
FNs matvareprogram (WFP) stanser nødhjelp til 650.000 kvinner og barn i Etiopia på grunn av en kritisk mangel på finansiering. Organisasjonen mangler 222 millioner dollar for perioden april til september 2025, noe som truer mathjelpen til 3,6 millioner sårbare mennesker, inkludert opptil én million flyktninger. Konflikter, tørke og økonomiske kriser har økt sulten i landet, og over ti millioner mennesker står nå overfor sult og underernæring. Underernæring blant barn har passert nødterskelen i flere regioner, og forventet dårlig nedbør kan føre til ny tørke i Somali-regionen. WFP støtter allerede 800.000 flyktninger, og økende uro i nabolandene kan føre til flere flyktninger til Etiopia.
24 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen melder at de må stanse nødhjelpsarbeid i nesten 20 land på grunn av redusert finansiering fra USA. Organisasjonen beskriver situasjonen som historisk og beklagelig, da de for første gang må innstille hjelp til hundretusenvis av mennesker rammet av krig og katastrofer. USA har tidligere vært en av Flyktninghjelpens største givere, og sto for nesten 20 prosent av finansieringen i fjor. Flyktninghjelpen har i sin 79 år lange historie aldri opplevd en lignende situasjon med så brå stans i bevilgninger.
17 dager siden
Trump-administrasjonen har kuttet i nødhjelpen til flere av verdens fattigste og mest konfliktfylte land, samtidig som de innfører straffetoll. Dette rammer land som Afghanistan og Jemen hardt, hvor millioner allerede lider av matmangel og humanitære kriser. Selv om noe nødhjelp er gjenopprettet for enkelte land, frykter bistandsorganisasjoner at kuttene vil føre til en global humanitær katastrofe. Kritikere mener at Trumps politikk skaper usikkerhet og forverrer situasjonen for sårbare land, samtidig som det kan være motivert av hensyn til amerikansk landbruk.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen stanser nødhjelpsarbeidet i nærmere 20 land fordi USA ikke har refundert finansiering av deres globale nødhjelpsprogrammer. Dette fører til oppsigelser av bistandsarbeidere globalt, inkludert i Afghanistan, hvor de hjelper jenter, kvinner og familier. Flyktninghjelpen har millioner av dollar i utestående betalingsforespørsler til USA og frykter å måtte stanse livreddende hjelpeprogrammer innen slutten av februar. USA er en av Flyktninghjelpens største givere og bidro med underkant av 20 prosent av finansieringen i 2024.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen må stanse livreddende nødhjelp til flere tusen mennesker etter at USA har fryst nesten all finansiering til bistand i 90 dager. USAs bistandsfrys kommer som et ledd i en effektiviseringsplan. Flyktninghjelpen har allerede sendt ut permitteringsvarsler og frykter å måtte innstille virksomheten helt hvis situasjonen vedvarer. Konsekvensene er alvorlige, med stopp i matutdeling, rent drikkevann og hjelp til kvinner og barn i flere land. Eksperter frykter økt konflikt og at radikale krefter vil fylle tomrommet.
2 måneder siden
Norsk Folkehjelp reduserer arbeidsstokken med over halvparten etter at USA fryser bistandsmidler. Organisasjonen mottok i 2024 betydelig støtte fra det amerikanske Utenriksdepartementet til humanitær mine- og eksplosivrydding. Som følge av bistandsfrysen settes nå alt amerikanskstøttet arbeid på vent i 12 land, noe som fører til oppsigelse av 1700 ansatte. Generalsekretæren i Norsk Folkehjelp oppfordrer amerikanske myndigheter til å raskt avklare situasjonen, og advarer om alvorlige konsekvenser for inntil en halv million mennesker i land som Irak, Jemen og Vietnam.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen melder at de må stanse pågående nødhjelpsarbeid for hundretusener av mennesker i nesten 20 land. Dette skyldes at USA har stanset, delvis stanset eller ikke refundert finansieringen av Flyktninghjelpens globale nødhjelpsprogrammer. Organisasjonen beklager situasjonen og sier at dette er første gang i historien de må ta et slikt drastisk skritt.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
4 måneder siden
Nesten 25 millioner mennesker i Sudan har akutt behov for mathjelp, og hungersnøden sprer seg i det krigsherjede landet. Fem områder opplever nå hungersnød, og ytterligere fem områder er i faresonen. Eksperter anslår at halvparten av Sudans befolkning er avhengig av mathjelp de neste fem månedene. Norge øker sin støtte til Sudan med 170 millioner kroner, som skal gå til Verdens matvareprogram (WFP), FNs matvareorganisasjon (FAO) og det humanitære landfondet for Sudan. Støtten skal brukes til både akutt nødhjelp og såkorn.
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs beslutning, sammen med kutt i bistand fra andre land, har forverret situasjonen. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus anslår et inntektstap på over 6 milliarder kroner og foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent. Nedbemanning vil ramme alle deler av organisasjonen, inkludert hovedkvarteret i Genève. Tiltakene er nødvendige for å tilpasse seg den nye økonomiske situasjonen.
1 måned siden
Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA) uttaler at USAs bistandskutt under president Donald Trump har skapt store problemer for nødhjelpsarbeidet globalt. Minst 300 millioner mennesker trenger nødhjelp, og kuttene beskrives som et jordskjelv for sektoren. OCHA-sjefen, Tom Fletcher, frykter at mange vil dø som følge av bortfall av bistand. USAs utenriksdepartement har stanset 83 prosent av USAID-programmene etter å ha fryst bistandsutbetalinger for gjennomgang. FN erkjenner at de har vært for avhengige av amerikansk bistand, og må nå ta vanskelige valg om hvilke liv som skal prioriteres.
3 måneder siden
Norad-direktør Bård Vegar Solhjell uttrykker bekymring over USAs midlertidige stans i bistand, som kan få dramatiske konsekvenser. Han påpeker at flere land har kuttet i sine bistandsbudsjetter, men at USAs pause er spesielt alvorlig da de står for over halvparten av verdens nødhjelp. Solhjell understreker at norske hjelpeorganisasjoner vil merke kuttet, samtidig som USA fortsetter å sende våpen til Israel. Han håper at USA vil fortsette å være en tung bistandsaktør, da det er i deres interesse å bidra til global stabilitet og dempe konflikter. Solhjell trekker frem samarbeid innen global helse, matsikkerhet og energi som viktige områder.
1 måned siden
Eit kraftig jordskjelv har ramma Myanmar, og militærjuntaen har bedt om internasjonal hjelp. Ekspertar er skeptiske og fryktar at juntaen vil bruke katastrofen til å styrke sin eigen legitimitet både nasjonalt og internasjonalt. Juntaen, som tok makta i 2021, er upopulær og møter motstand. Situasjonen kompliseres av manglande informasjonstilgang grunna sensur og internettbegrensningar. Det er også utfordringar knytt til koordinering av hjelpearbeidet, då ulike aktørar kontrollerer grensene og tilgangen til dei ramma områda. Hjelpeorganisasjonar står overfor vanskelege val om korleis dei kan bistå utan å legitimere militærregimet.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall opplever Syria en alvorlig matkrise. Befolkningen i Aleppo står i lange køer for å skaffe mat, og prisene har svingt kraftig. Brødprisene steg med 900 prosent før de ble redusert igjen. Ifølge FN lever nesten 13 millioner syrere i matusikkerhet, og over 3 millioner er i en kritisk situasjon. Hjelpeorganisasjoner slår alarm om en potensiell humanitær krise, og over én million mennesker er drevet på flukt. Det er et stort behov for mat, vann, klær og husly.