Klimaorganisasjoner har saksøkt staten for angivelig ulovlige tillatelser til tre oljeprosjekter, og fikk medhold i lavere rettsinstanser. Klimajussen har imidlertid også møtt kritikk.
I podkasten 'Stopp verden' diskuteres den juridiske tenkningen rundt klimasaken, og grensen mot politikk og demokrati.
Jenny Sandvig, som representerer klimaorganisasjonene, deltar i samtalen med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre om miljøorganisasjoner kan kreve midlertidig stans i oljeproduksjonen på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Bakgrunnen er uenighet om gyldigheten av tillatelsene til oljeutvinning. Tingretten ga miljøorganisasjonene medhold, men lagmannsretten opphevet kjennelsen. Miljøbevegelsen mener lagmannsretten har misforstått jussen, mens staten mener operatørene har levert tilstrekkelig informasjon. Advokaten til miljøbevegelsen kritiserer staten for trenering og fremskyndet oppstart av produksjon på feltene Breidablikk og Tyrving.
19 dager siden
Høgsterett har avgjort at lagmannsretten må behandle klimasøksmålet frå Greenpeace og Natur og Ungdom på nytt, fordi dei meiner lova vart feiltolka. Søksmålet handlar om krav om mellombels stans i oljeverksemd, då miljøorganisasjonane meiner staten ikkje har vurdert klimaeffektane godt nok før godkjenning av nye oljefelt. Greenpeace krev no stans i dei tre oljefelta og meiner staten må haldast ansvarleg for manglande klimavurderingar. Staten har førebels ikkje kommentert avgjerda.
4 måneder siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken fra miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom, som ønsker midlertidig stans av produksjonen ved tre oljefelt i Nordsjøen: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Dette følger etter at Borgarting lagmannsrett 14. oktober avslo kravet om stans i påvente av en rettslig avklaring i klimasøksmålet. I januar fikk organisasjonene medhold i Oslo tingrett, som erklærte tillatelsene til utbygging av feltene ugyldige. Lagmannsretten skal senere behandle statens anke over tingrettens dom. Greenpeace-leder Frode Pleym uttrykker håp om at Høyesterett vil gjeninnføre midlertidige forbud for å redusere CO2-utslipp.
19 dager siden
Høyesterett har gitt Greenpeace og Natur og Ungdom medhold i anken mot staten i klimasøksmålet om oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Saken dreier seg om en midlertidig stans i virksomheten på petroleumsfeltene i Nordsjøen for å hindre klimagassutslipp. Høyesterett mener lagmannsretten har tolket loven feil og opphever kjennelsen. Staten er dømt til å betale sakskostnadene. Greenpeace krever nå at energiministeren bekrefter at produksjonen på de tre oljefeltene stanses.
19 dager siden
Høyesterett har bestemt at lagmannsretten må behandle miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdoms krav om midlertidig stans i oljeprosjekter på nytt. Høyesterett mener lagmannsretten har feiltolket loven. Klimasøksmålet omhandler tillatelsene til oljeutvinning på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Miljøorganisasjonene ønsker å stoppe utslipp av klimagasser. Lagmannsretten mente tidligere at det var opp til Stortinget å avgjøre et eventuelt forbud mot oljevirksomhet, men Høyesterett har opphevet denne kjennelsen.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors Rosebank-prosjekt ulovlig, da retten mener den britiske regjeringen ikke vurderte klimaeffektene godt nok før de ga tillatelse. Equinor må nå søke om ny tillatelse for å starte produksjon på oljefeltet. Klimaaktivister jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand på grunn av forventede klimagassutslipp og Equinors samarbeid med et israelsk selskap som opererer i okkuperte områder. Dommen kan også få betydning for det norske klimasøksmålet.
2 måneder siden
I podkasten Stopp verden diskuterer Høyres nestleder Tina Bru, med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen, den polariserte energipolitikken i Norge. Den tidligere olje- og energiministeren reflekterer over hvorfor energipolitikken har blitt så splittende, og hvilke utfordringer Høyre står overfor i denne debatten. Samtalen berører også spørsmålet om hvorvidt folks misnøye med energipolitikken er berettiget. Podkasten er produsert av E24 og Podme, og tar for seg store samfunnsspørsmål.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors gigantiske olje- og gassprosjekt Rosebank for ulovlig, da retten mener at den britiske regjeringen ikke gjorde en god nok vurdering av klimaeffektene før de ga tillatelse. Dommen slår fast at utvinning av olje fra feltet vil være ulovlig, men setter ikke forbud mot videre utbygging. Equinor må nå levere en ny søknad for å starte produksjon. Klimaorganisasjoner som Greenpeace jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand fra klimaaktivister, som mener feltet vil slippe ut store mengder CO2 og at Equinors samarbeidspartner er involvert i brudd på folkeretten.
2 måneder siden
WWF anker dommen fra Oslo tingrett som frikjente staten i saken om åpning for gruvedrift på havbunnen. Organisasjonen mener dommen inneholder flere alvorlige feil, og at tingretten har lagt uriktig til grunn at søksmålet er en politisk omkamp. WWF saksøkte staten for brudd på Havbunnsmineralloven, og hevder beslutningen om å åpne norske havområder for gruvedrift er tatt på grunnlag av en mangelfull konsekvensutredning. Kritikere mener staten ikke har nok kunnskap om konsekvensene for dyreliv og økosystemer. Regjeringens planer har møtt motstand både nasjonalt og internasjonalt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rettssaken mot tre Palestina-aktivister som fulgte etter Sylvi Listhaug, hvor statsadvokaten har krevd fengselsstraff. Saken reiser prinsipielle spørsmål om grensene mellom ytringsfrihet og beskyttelse av politikere mot trusler, sett i lys av straffelovens paragraf om hindring av statsorganers virksomhet. Tidligere saker, som involverer kakekasting mot politikere, blir trukket frem som sammenligningsgrunnlag. Artikkelen belyser hvordan både forsvarer og påtalemyndighet argumenterer ut fra hensynet til demokratiet, og påpeker at utfallet av saken kan være politisk motivert i opinionen, men at domstolen skal basere seg på loven og tidligere dommer.
2 måneder siden
Svensk høyesterett har avvist et klimasøksmål anlagt av 300 ungdommer fra klimaorganisasjonen Aurora mot den svenske staten, som mente regjeringen gjør for lite for å begrense klimaendringene. Høyesterett begrunner sin avgjørelse med at søksmålet ikke egner seg for domstolsbehandling. Domstolen uttaler at enkeltpersoner kun har rett til domstolsprøving dersom statens unnlatelse har en overhengende og sikker effekt på deres individuelle rettigheter. De understreker også at det er opp til de styrende organene å selv avgjøre hvilke tiltak som skal iverksettes, og at domstolen ikke kan overstyre dette. Høyesterett utelukker likevel ikke at et lignende søksmål kan behandles dersom det er utformet på en annen måte.
4 måneder siden
Podkasten 'Stopp verden', ledet av Torbjørn Røe Isaksen, oppsummerer siste halvår med fokus på politikk, samfunn og kultur. Blant temaene er høyresidens fremgang, 'Partiet's suksess, og kongehusets utfordringer. Podkasten har også diskutert skatteflyktninger, ungdommens verdier, og Abid Rajas tanker om islam. Forfattere som Erika Fatland og duoen bak 'Partiet' har deltatt, sammen med næringslivsledere som Anders Opedal. 'Stopp verden' tilbyr en roligere samtalearena i en polarisert offentlighet.
3 måneder siden
En gruppe klimaaktivister, inkludert Greta Thunberg, planlegger å protestere mot norsk oljeproduksjon under et oljeseminar i Sandefjord. Aktivistene, som representerer Extinction Rebellion og andre organisasjoner, vil forsøke å forstyrre utdelingen av nye oljelisenser. Seminaret, som er lukket for inviterte, samler sentrale aktører innen norsk oljepolitikk, inkludert energiminister Terje Aasland. Han skal innlede om norsk petroleumspolitikk og det er tradisjon at nye oljelisenser annonseres på dette seminaret. Nettavisen har åpnet et kommentarfelt for å invitere leserne til å diskutere temaet.
2 måneder siden
WWF saksøkte staten angående vedtaket om å åpne for gruvedrift på havbunnen i Grønlandshavet og Norskehavet, men tapte saken i Oslo tingrett. WWF mente kartleggingen av området var for dårlig, og at konsekvensutredningen ikke møtte kravene i loven. Tingretten konkluderte med at regjeringens vedtak er gyldig, og at staten har rett til å forvalte ressursene. Regjeringen har varslet en midlertidig stans i planene om gruvedrift, men understreker at dette kun er en pause.