Russlands utenriksdepartement advarer sine borgere mot å reise til USA, Canada og flere EU-land, med henvisning til økt spenning og risiko for å bli «jakta på» av amerikanske myndigheter. Forholdet mellom Russland og Vesten har forverret seg betydelig siden invasjonen av Ukraina i 2022, og nådde et nytt lavpunkt i november da Ukraina brukte vestlige missiler mot russisk territorium.
Eksperter mener advarselen reflekterer Russlands autoritære retning og forsøk på å begrense kontakt med Vesten. Samtidig påpekes det at reiserestriksjoner allerede gjør slike reiser vanskelige.
Normalisering av forholdet ventes å ta lang tid, selv etter en eventuell slutt på krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
2 måneder siden
PSTs trusselvurdering for 2025 viser økt sannsynlighet for russisk sabotasje i Norge. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea utgjør trusler gjennom etterretning, påvirkning og potensiell sabotasje. PST fremhever at russisk etterretning kan forsøke å ramme mål i Norge for å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen negativt. E-tjenesten understreker at vestlig våpenstøtte til Ukraina står i veien for Russlands mål, og at Russland kan svare med sabotasje. NSM anbefaler virksomheter å kartlegge egne verdier og sårbarheter. PST trekker også frem konkrete eksempler på hvordan nordmenn har blitt berørt av kinesisk og iransk etterretningsaktivitet, samt russiske forsøk på å påvirke Nobelkomiteen.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
1 måned siden
En sikkerhetsekspert advarer om at Russland kan bruke Svalbard som et strategisk presspunkt mot NATO, og oppfordrer medlemslandene til å forberede seg. Russland har anklaget Norge for militær og politisk planlegging på Svalbard sammen med USA og NATO, påstander som avvises av norske eksperter. Uenighet om praktiseringen av Svalbardtraktaten, hvor Russland mener Norge legger begrensninger på russisk aktivitet, bidrar til spenningen. Russland har trappet opp sine symbolhandlinger på øygruppen for å teste Vestens reaksjoner. Den norske E-tjenesten fremhever at Svalbards militærstrategiske verdi for Russland har økt i lys av konflikten mellom Russland og NATO.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) advarer om at Russland har senket terskelen for sabotasjeoperasjoner mot vestlige mål og rekrutterer kriminelle for å utføre disse. Ifølge E-tjenesten er det registrert 40 planlagte eller gjennomførte sabotasjeaksjoner i vestlige land i 2024. Russiske etterretningstjenester bruker europeiske statsborgere som stedfortredere for å utføre sabotasje. Flere tilfeller av brann og hærverk i Europa antas å være en del av en koordinert innsats for å sabotere vestlig våpenstøtte til Ukraina. E-tjenesten avviser at kabelbrudd i Østersjøen er russisk sabotasje og mener forstyrrelser i flytrafikken i Øst-Finnmark skyldes defensive systemer som Russland bruker for å beskytte egne baser.
4 måneder siden
PST-ledelsen besøkte Øst-Finnmark for å diskutere den økende sikkerhetspolitiske spenningen knyttet til Russland. De understreker at situasjonen i Ukraina og Russlands atferd skaper utfordringer for norsk sikkerhet. PST ser en økt fare for sabotasje og hybridkrig, og et omfattende etterretningsarbeid fra russisk side. De oppfordrer befolkningen til å være årvåken og melde fra om mistenkelig aktivitet, samtidig som de understreker at ikke alle russere er spioner. PST samarbeider tett med Forsvarets etterretningstjeneste og ønsker å forbedre kommunikasjonen med lokalsamfunnet.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den pågående krigen i Ukraina, hvor Russland intensiverer angrepene mot energiinfrastruktur og sivile mål. Ukrainere frykter en eskalering under jule- og nyttårsfeiringen, basert på tidligere erfaringer. Eksperter mener Russland forsøker å undergrave Ukrainas forsvarsevne og befolkningens motstandskraft. Samtidig har Ukraina begynt å angripe mål inne i Russland, noe som svekker Russlands kapasitet. Det understrekes at vestlig støtte er avgjørende for Ukrainas forsvar og energiforsyning. Artikkelen belyser også hvordan krigen har blitt en del av hverdagen for ukrainere, men frykten for nye angrep er fortsatt til stede.
5 dager siden
Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at opphevelse av sanksjonene mot Russland kan føre til at kinesiske våpen flommer inn i landet, noe han beskriver som det verste som kan skje. Han har liten tro på en fredsavtale mellom Russland og Ukraina og mener at press på Russland er nødvendig for å stanse krigen. USAs visepresident J.D. Vance har varslet at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke snart oppnås en avtale. Kina-ekspert Øystein Tunsjø mener derimot at Kina vil være mer avventende og ikke ønsker å styrke Russland militært uten en fredsavtale. Tunsjø påpeker at våpenstøtte fra Kina kan bli aktuelt etter en fredsavtale, noe han ser på som et verre scenario. Begge ekspertene understreker viktigheten av at USA og Europa opprettholder presset på Russland for å sikre Ukrainas sikkerhet.
1 måned siden
En sikkerhetsekspert advarer om at Russland kan bruke Svalbard som et strategisk presspunkt mot Nato, og oppfordrer medlemslandene til å forberede seg. Russland har anklaget Norge for militær planlegging på øygruppen sammen med USA og Nato, og uttrykker misnøye med Norges forvaltning av Svalbardtraktaten. Russiske myndigheter mener Norge legger for sterke begrensninger på russisk aktivitet på øygruppen. Eksperter avviser påstandene om militær aktivitet som grunnløse og kaller det russisk retorikk. Sikkerhetseksperten mener Nato bør vurdere hvordan de vil reagere dersom Russland tar grep, og oppfordrer folk til å besøke Svalbard for å vise interesse.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.
3 måneder siden
Sveriges forsvarssjef beskriver den sikkerhetspolitiske situasjonen som verre enn under den kalde krigen, med økt sabotasje mot kabler i Østersjøen, mistenkt å være utført av Russland. Han sammenligner dagens situasjon med tiden før andre verdenskrig, og peker på en rekke sammenfallende utviklingstendenser som krigen i Ukraina, klimakrisen og geopolitiske spenninger. Han understreker at forholdet mellom Vesten og Russland er kaldere enn under den kalde krigen, med mindre dialog og samarbeid. Forsvarssjefen mener også at Sverige ikke har vært tilstrekkelig oppmerksom på å beskytte kritisk infrastruktur på havbunnen, og advarer om konsekvensene av å ikke reagere tydelig på Russlands aggresjon.