Utviklingsminister Åsmund Aukrust merker uro etter USAs kutt i nødhjelpen. Han deltok på møter i Washington D.C. om utviklingspolitikk.
Artikkelen handler om utviklingsminister Åsmund Aukrusts opplevelser i Washington D. C. hvor han deltok på vårmøtet i Verdensbanken.
Aukrust merker stor usikkerhet internasjonalt etter at USAs president Donald Trump har kuttet store deler av budsjettet til bistandsetaten USAID. Han sier mange land i det globale sør er skuffet over Europa men glade for at Norges bistand ligger fast. Global bistand falt med 7.
1 prosent i fjor. Aukrust mener man må jobbe sammen med USA heller enn å kritisere direkte. Norge har annonsert økt støtte til Ukraina og ser dette som strategisk viktig for norske interesser og sikkerhetspolitikk.
Åsmund Aukrust
Donald Trump
Jonas Gahr Støre
Jens Stoltenberg
Verdensbanken
USAID
Stortinget
Det hvite hus
amerikanske utenriksdepartementet
Washington D.C.
USA
Europa
Ukraina
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Norges utviklingsminister Åsmund Aukrust utfordret Trump-administrasjonen på konsekvensene av foreslåtte bistandskutt. Dette skjedde under Verdensbankens vårmøte i Washington, D.C.
2 måneder siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) kritiserer president Donald Trumps bistandspolitikk, spesielt kutt i bistandsbudsjettene, og mener responsen fra Europa har vært for svak. Han oppfordrer til motstand og understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid. Aukrust har hatt møter med Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen, som opplever dramatiske konsekvenser av bistandsfrysen, inkludert stans i nødhjelpsarbeid og oppsigelser av ansatte. Han planlegger å diskutere situasjonen med kolleger fra Tyskland og Storbritannia. En representant fra International Trade Union Confederation støtter Aukrusts oppfordring og oppfordrer land til å heve stemmen mot Trump.
8 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
8 dager siden
Finansminister Jens Stoltenberg er i Washington D.C. for å delta på møter med IMF, Verdensbanken og amerikanske myndigheter. Han skal møte Kevin Hassett, leder for Trumps økonomiske rådgivningsråd, og sammen med statsminister Jonas Gahr Støre møte president Donald Trump i Det hvite hus. Stoltenberg understreker at USA er Norges viktigste allierte, men påpeker også at Norge er viktig for USA, særlig gjennom norske investeringer og Statens pensjonsfond Utland. Han fremhever at frihandel har tjent begge land, mens tollmurer skaper usikkerhet, svekker økonomisk vekst og øker kostnader. Møtene skjer i en tid preget av økonomisk uro og handelskonflikter, temaer som også diskuteres i en nylig publisert IMF-rapport.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
24 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et skifte i USAs forhold til Ukraina under Donald Trump, der han kritiserer president Zelenskyj og antyder at USA ikke lenger vil garantere Ukrainas sikkerhet. Trump fokuserer på forretningsavtaler og kritiserer europeiske allierte, noe som skaper usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser. Han ønsker en handelsavtale med Ukraina som kompensasjon for tidligere støtte og kritiserer multilaterale organisasjoner som EU. Dette vekker bekymring for at Trump prioriterer forretninger over vestlige verdier, noe som kan svekke USAs forhold til Europa og isolere Ukraina.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg er i Washington DC for et møte med USAs president Donald Trump og visepresident JD Vance i Det ovale kontor. Møtet startet med en hilseseanse og lunsj, etterfulgt av et formelt møte både med og uten presse. Temaene som skal diskuteres er sikkerhetspolitikk, situasjonen i Ukraina, handel og Norges strategiske betydning for USA. Bakgrunnen for møtet er en usikker verdenssituasjon, der Trump har uttrykt kritikk mot europeiske land, Nato og Ukraina, samtidig som han har innført straffetoll og vist interesse for Grønland. Stoltenberg deltar blant annet på grunn av sin tidligere rolle som Nato-generalsekretær og sin kjennskap til Trump. Begge norske ledere forbereder seg på at møtet kan utvikle seg uforutsigbart, men håper på en god stemning.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps forhold til Europa og internasjonalt samarbeid etter hans innsettelse som president. Trump inntar en brysk og selvhevdende stil, noe som skaper usikkerhet blant europeiske ledere. Han har tidligere truet med å svekke NATO ved å betinge forsvar av medlemsland med betaling, og han ønsker å ta tilbake kontrollen over Panamakanalen. Trump har også signalisert interesse for å kjøpe Grønland. Han kritiserer EU og varsler økte tollmurer. Artikkelen fremhever at Europa må forberede seg på en ny virkelighet der USA under Trump kan være en mindre pålitelig partner, og at økte investeringer i forsvar kan bli nødvendig.
1 måned siden
Donald Trump skal vurdere å kutte USAs militære støtte til Ukraina under et møte med sine sikkerhetsrådgivere. Et fullstendig kutt i støtten, inkludert allerede vedtatte forsendelser, er et av alternativene som diskuteres. Eksperter påpeker at Ukraina er avhengig av denne støtten, og at et kutt vil merkes umiddelbart på slagmarken. Bakgrunnen for vurderingen er et turbulent møte mellom Trump og Zelenskyj i Washington DC, der Trump kalte Zelenskyj utakknemlig og respektløs, og utenriksminister Rubio mener Zelenskyj skylder en unnskyldning.
7 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Washington D.C. for å møte Donald Trump for første gang. SV-leder Kirsti Bergstø oppfordrer Støre til å ta opp Trumps trusler om å kjøpe Grønland, men Støre avviser dette som et eget tema. Han understreker at Arktis skal styres etter folkeretten, og vil bekrefte Norges syn dersom saken kommer opp. Møtet blir kort og fokuserer på norsk-amerikansk samarbeid om sikkerhet, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt betydningen av alliansen mellom Norge og USA. Støre bekrefter at Norge vil fortsette fregattkjøp, men vil ikke la seg presse. Han tar også med finansminister Jens Stoltenberg for å diskutere tollspørsmål, og vil være tydelig på Norges holdning til Russlands krigføring under møtet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende usikkerhet i verdensøkonomien grunnet sprekker i forholdet mellom USA og Europa, samt Trumps handelspolitikk. NHOs sjeføkonom antyder at europeiske ledere trolig vil øke forsvarsbudsjettene som følge av dette. Viktige hendelser som arbeidsmarkedstall fra USA, rentebeslutning fra ESB og norske boligtall trekkes frem. Trumps politikk påvirker dollaren og europeisk økonomi, samtidig som det norske boligmarkedet viser sterk utvikling. Usikkerheten rundt Trumps handelspolitikk og internasjonale samarbeid skaper bekymring for norsk næringsliv.