USA planlegger å deportere tusenvis av innvandrere ved hjelp av ny teknologi. Flere skal sendes til et beryktet fengsel i El Salvador som kritiseres for sine forhold.
USA planlegger å deportere tusenvis av innvandrere, delvis ved hjelp av teknologi fra selskapet Palantir. Målet er å automatisere prosessen fra identifisering til deportasjon, ved bruk av et system kalt ImmigrationOS som analyserer store datasett med kunstig intelligens. Flere av de deporterte er sendt til det omstridte Cecot-fengselet i El Salvador, som forsker Benedicte Bull beskriver som mer lik en konsentrasjonsleir.
Ifølge CBS har mange av de over 200 personene som er sendt dit ikke kriminelt rulleblad. Et eksempel er Kilmar Abrego Garcia, som har oppholdstillatelse i USA og ble sendt dit ved en feiltakelse, men som Trump nekter å hente hjem til tross for krav fra Høyesterett. Trump-administrasjonen har inngått en avtale med El Salvador og Trump har uttrykt ønske om å sende amerikanske statsborgere til slike fengsler, noe professor Hilmar Mjelde mener trolig er grunnlovsstridig.
Kritikere, som Bull, peker på at systemet for identifisering, som bruker markører som nasjonalitet og tatoveringer, kan føre til at uskyldige arresteres og at teknologien forsterker diskriminering. Til tross for planene, viser tall at Trump deporterte færre personer i sin første måned enn Joe Biden gjorde i sitt siste år.
Benedicte Bull
Trump
Kilmar Abrego Garcia
Hilmar Mjelde
Nayib Bukele
Peter Thiel
Jerce Reyes Barrios
Andry José Hernández Romero
Joe Rogan
Joe Biden
Palantir
CBS
Høyesterett
Trump-administrasjonen
Høgskolen på Vestlandet
Det hvite hus
ABC News
Department of Homeland Security
USA
El Salvador
Latin-Amerika
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med flere markante endringer. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid for alvorlige forbrytelser og utvidet forvaringstid. Mot partiledelsens råd vedtok landsmøtet også å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer forbud mot uassisterte hjemmefødsler, kutt i byråkrati ved å fjerne UP og Innovasjon Norge, og et krav om kunnskapsministerposten i en eventuell borgerlig regjering.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, har kunngjort sitt kandidatur til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk seg, og Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet. Med støtte fra forbund som representerer et flertall av delegatene, anses hun nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik.
Denne uken preges av økonomisk usikkerhet med kommende rentebeslutninger i Norge, Sverige og USA. Norges Bank forventes å holde renten uendret på 4,5 prosent, men usikkerhet knytter seg til fremtidige kutt. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig, og flere banker venter videre fall. Oljekartellet Opec+ har besluttet å øke oljeproduksjonen, noe analytikere tror vil føre til lavere oljepris.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Houthiene beskriver angrepet som en solidaritetshandling med palestinerne. Israelske myndigheter bekreftet angrepet, og forsvarsministeren varslet harde tiltak som svar.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger USA massedeportasjoner ved hjelp av teknologi fra Palantir, og har inngått en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere det anstrengte forholdet mellom landene.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått okkupasjonens ulovlighet og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Finansdepartementet forsvarer det eksisterende rammeverket for fondets etiske retningslinjer.
3 måneder siden
Den påtroppende presidenten i USA planlegger massedeportasjon av migranter, noe som forventes å påvirke både de som allerede bor i USA og de som søker asyl ved grensen. Grensebyen Tijuana har erklært krisetilstand og forbereder seg på en stor tilstrømning av deporterte. Trumps planer omfatter blant annet aksjoner i store byer, økt militær tilstedeværelse ved grensen, og strengere innreiseregler. En app for å varsle migranter om deportasjon skal lanseres, mens en app som har bidratt til å regulere innreise kan bli skrotet. Det er bekymring for økonomiske konsekvenser og tap av arbeidskraft som følge av de planlagte tiltakene.
12 dager siden
USAs president Donald Trump har siden tiltredelsen arbeidet for å gjennomføre den største deportasjonsoperasjonen i landets historie, men møter sterk motstand fra det føderale rettsvesenet. Han har tatt i bruk Alien Enemies Act fra 1798 for å deportere personer fra det han omtaler som «fiendtlige nasjoner». Over 200 venezuelanere er deportert til El Salvador, til tross for kritikk av fengselsforholdene der. Føderale dommere har stanset deportasjoner, og en dommer i Washington anklaget Trump-administrasjonen for å bryte rettsordrer. En sak som har fått særlig oppmerksomhet gjelder Kilmar Ábrego García, som ble deportert til El Salvador etter anklager om tilknytning til gjengen MS-13, noe han benekter. Deporteringen ble ansett som en administrativ feil, og høyesterett har krevd at han skal få komme tilbake til USA. Trump hevder at rettssystemet motarbeider ham og at individuelle rettssaker for alle deportasjoner vil være umulig å gjennomføre innen rimelig tid.
1 måned siden
USA har deportert over 200 venezuelanere til et høysikkerhetsfengsel i El Salvador, til tross for forsøk fra en føderal dommer på å stanse deportasjonene. Trump-administrasjonen benytter Alien Enemies Act fra 1798, en lov som gir presidenten rett til å utvise personer fra fiendtlige nasjoner under krig, og hevder at de deporterte er medlemmer av den kriminelle organisasjonen Tren de Aragua. En føderal dommer grep inn og utstedte et midlertidig vedtak mot deportasjonene, men flyene landet likevel i El Salvador. Venezuela reagerer kraftig og kaller utvisningene en av de mørkeste episodene i menneskehetens historie. Eksperter påpeker at dette er en del av et større bilde der Trump-administrasjonen handler før retten får mulighet til å reagere.
19 dager siden
Kilmar Abrego Garcia ble deportert til El Salvador fra USA etter en administrativ feil, til tross for at han hadde rettslig beskyttelse mot utsendelse. Både USA og El Salvador nekter å hente ham tilbake, selv etter at USAs høyesterett beordret Trump-administrasjonen om å legge til rette for Garcias retur. Trump angrep en CNN-reporter som stilte spørsmål om saken. Kritikere mener Trump tilsidesetter rettens beslutning, noe som truer rettsstaten. Saken har skapt bekymring for rettssikkerheten for innvandrere i USA, spesielt etter at flere aktivister og lovlige immigranter er deportert.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
1 måned siden
Trump-administrasjonen innrømmer å ha deportert Kilmar Armando Abrego Garcia, en familiefar fra Maryland med beskyttet status, til El Salvador ved en administrativ feil. Abrego Garcia ble sendt til det beryktede CECOT-fengselet, kjent for kritikkverdige forhold og mangel på kontakt med omverdenen. Hans advokater avviser påstander om at han er tilknyttet gjengen MS-13. Samtidig innrømmer Trump-administrasjonen å ha deportert 250 innvandrere, angivelig gjengmedlemmer, til tross for en rettsordre som blokkerte slike utvisninger. Administrasjonen hevder nå at de ikke kan hente Abrego Garcia tilbake fra El Salvador, da han er i salvadoranske myndigheters varetekt.
3 måneder siden
Donald Trumps administrasjon har iverksatt en omfattende aksjon for å pågripe og deportere migranter uten lovlig opphold. Over 1200 personer ble pågrepet i løpet av to dager. Målet er i utgangspunktet personer som er etterlyst for lovbrudd, men også andre uten lovlig opphold blir pågrepet. Kritikere hevder at ICE pågriper personer uten arrestordre, inkludert asylsøkere. Aksjonen har hatt mest fokus på byer som gir beskyttelse til udokumenterte borgere. Trump-administrasjonen ønsker også å sende migranter til et «Safe Third Country», og en avtale med El Salvador er nær ved å fullføres.
1 måned siden
Donald Trump anvender Alien Enemies Act fra 1798 for å fremskynde massedeportasjoner av venezuelanere han mener er en invasjonstrussel. Loven, ment for krigstid, gir presidenten vide fullmakter til å deportere utlendinger uten lovlig opphold. USA vil betale El Salvador for å fengsle 300 medlemmer av den venezuelanske gjengen Tren de Aragua (TDA) i ett år, til tross for kritikk mot forholdene i fengselet. Venezuela har gjenopptatt mottak av deportasjonsfly fra USA etter en pause grunnet uenighet om sanksjoner.
3 måneder siden
Donald Trump planlegger å starte masseutvisning av papirløse immigranter fra USA allerede i sin første uke som president. En planlagt operasjon i Chicago, der 300 migranter skulle pågripes, ble lekket til pressen, noe som førte til at den ble revurdert. Chicago er en såkalt «sanctuary-by», som ikke samarbeider med innvandringsmyndighetene (ICE). Trump har lovet å deportere 11 millioner papirløse innvandrere, men eksperter mener dette er en umulig oppgave. Tjenestemenn i sanctuary-byer har mottatt trusselbrev fra Trumps rådgiver, Stephen Miller, med advarsler om rettsforfølgelse ved manglende samarbeid. Utvisningene skal starte med kriminelle, deretter de med utvisningsvedtak, og til slutt de som har kommet til USA det siste året. Det er logistiske utfordringer og motstand fra byer og stater som gjør gjennomføringen vanskelig.
2 måneder siden
Donald Trump vurderer å sende kriminelle, inkludert muligens amerikanske statsborgere, til El Salvadors Cecot-fengsel. President Nayib Bukele har tilbudt USA å leie ut fengselsplasser for å fylle opp det nye fengselet, generere inntekter og fremme seg selv internasjonalt. Avtalens juridiske holdbarhet er usikker, spesielt når det gjelder å sende amerikanske statsborgere til soning i utlandet. Cecot-fengselet er bygget for 40 000 fanger, men forholdene er svært dårlige, noe som har ført til kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner. Bukeles harde linje mot kriminalitet har likevel gjort ham svært populær i El Salvador, der han har redusert drapsraten betraktelig.
23 dager siden
USAs høyesterett har beordret Trump-administrasjonen til å hente Kilmar Abrego Garcia tilbake fra et beryktet fengsel i El Salvador. Garcia, som opprinnelig er fra El Salvador, ble deportert til tross for at han tidligere hadde fått beskyttelse i USA. Myndighetene begrunnet deportasjonen med påståtte bånd til en kriminell gjeng, noe hans advokat benekter. Saken har skapt oppmerksomhet rundt USAs deportasjonspolitikk, spesielt bruken av en gammel krigslov for å utvise innvandrere. Garcias kone kjemper for hans løslatelse, mens høyesterett kritiserer myndighetene for å ikke ha rettet opp feilen raskt nok.
3 måneder siden
Donald Trump planlegger å starte masseutvisning av papirløse immigranter umiddelbart etter at han eventuelt blir president. En planlagt operasjon i Chicago, der 300 migranter skulle pågripes, ble lekket, noe som førte til revurdering av strategien. Chicago er en såkalt 'sanctuary-by' som ikke samarbeider med føderale myndigheter om utvisning. Tjenestemenn i flere slike byer har mottatt trusselbrev fra Stephen Miller, en av Trumps rådgivere, som advarer om rettsforfølgelse. Eksperter påpeker at det vil være en enorm utfordring å deportere de anslagsvis 11 millioner papirløse innvandrerne i USA, og at det kan få store konsekvenser for amerikansk økonomi. Det er også juridiske og logistiske utfordringer knyttet til en slik masseutvisning.
3 måneder siden
USA-ekspert Sofie Høgestøl mener Donald Trumps plan om å deportere et stort antall immigranter er urealistisk og vil føre til et skred av søksmål. Hun påpeker at det er snakk om et antall som er dobbelt så stort som Norges befolkning. Selv om Trump har støtte for å deportere kriminelle udokumenterte immigranter, vil hans forsøk på å endre statsborgerskapsretten og innføre dødsstraff for visse kriminelle handlinger kreve godkjenning fra Kongressen. Det er forventet razziaer for å hente ut ulovlige innvandrere, med fokus på de som utgjør en sikkerhetstrussel.
3 måneder siden
Donald Trump planlegger å starte massedeportering av papirløse innvandrere allerede tirsdag, ifølge amerikanske medier. Flere storbyer, inkludert Chicago, kan bli rammet av razziaer. En USA-ekspert advarer om at en full deportasjon vil være katastrofal for amerikansk økonomi. Trump ventes å fokusere på kriminelle innvandrere for å vise resultater, men alle papirløse risikerer å bli deportert. Mange innvandrere uttrykker frykt og bekymring for fremtiden.
1 måned siden
Donald Trump har tatt i bruk Alien Enemies Act fra 1798 for å fremskynde massedeportasjoner av innvandrere uten lovlig opphold. Loven, som stammer fra en tid da USA fryktet krig med Frankrike, gir presidenten omfattende fullmakter til å arrestere, fengsle og utvise utlendinger. USA skal betale El Salvador 6 millioner dollar for å fengsle 300 påståtte medlemmer av den venezuelanske gjengen Tren de Aragua som deporteres dit.