USAs høyesterett har beordret Trump-administrasjonen til å hente Kilmar Abrego Garcia tilbake fra et beryktet fengsel i El Salvador. Garcia, som opprinnelig er fra El Salvador, ble deportert til tross for at han tidligere hadde fått beskyttelse i USA.
Myndighetene begrunnet deportasjonen med påståtte bånd til en kriminell gjeng, noe hans advokat benekter. Saken har skapt oppmerksomhet rundt USAs deportasjonspolitikk, spesielt bruken av en gammel krigslov for å utvise innvandrere.
Garcias kone kjemper for hans løslatelse, mens høyesterett kritiserer myndighetene for å ikke ha rettet opp feilen raskt nok.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Kilmar Abrego Garcia ble deportert til El Salvador fra USA etter en administrativ feil, til tross for at han hadde rettslig beskyttelse mot utsendelse. Både USA og El Salvador nekter å hente ham tilbake, selv etter at USAs høyesterett beordret Trump-administrasjonen om å legge til rette for Garcias retur. Trump angrep en CNN-reporter som stilte spørsmål om saken. Kritikere mener Trump tilsidesetter rettens beslutning, noe som truer rettsstaten. Saken har skapt bekymring for rettssikkerheten for innvandrere i USA, spesielt etter at flere aktivister og lovlige immigranter er deportert.
18 dager siden
USAs utenriksdepartement har bekreftet at Kilmar Abrego García, som feilaktig ble deportert til El Salvador i mars, er i live og i sikkerhet. Abrego García har lovlig opphold i USA og er gift med en amerikansk kvinne. Han ble deportert som del av en massedeportering av ulovlige migranter iverksatt av Donald Trump. Høyesterett har enstemmig pålagt myndighetene å sørge for at han hentes tilbake, men Justisdepartementet argumenterte mot dette og hevdet at det griper inn i presidentens utenrikspolitikk. Myndighetene har hittil ikke villet love å etterkomme rettens krav.
22 dager siden
Artikkelen omhandler deportasjonen av Kilmar Abrego Garcia fra USA til El Salvador under Donald Trumps administrasjon, til tross for en rettskjennelse som skulle beskytte ham. Justisdepartementet (DOJ) omtaler det som en «administrativ feil», men kritikken hagler etter at Garcia ble plassert i et av verdens farligste fengsler. En dommer beordret at Garcia skulle hentes hjem, men DOJ suspenderte sin egen advokat og anket saken til Høyesterett. Samtidig hevder visepresident J.D. Vance at Garcia er medlem av MS-13-gjengen, uten å legge frem bevis. Høyesterett har utsatt avgjørelsen om hjemsendelse på ubestemt tid.
15 dager siden
En føderal dommer har beordret Trump-administrasjonen til å forklare hvorfor Kilmar Abrego Garcia, som feilaktig ble deportert til El Salvador, ikke er hentet tilbake til USA. Abrego Garcia har bodd i USA i 14 år og er gift med en amerikansk statsborger. Han ble deportert til tross for en immigrasjonsdommer i 2019 hadde bestemt at han ikke kunne sendes tilbake til El Salvador på grunn av frykt for forfølgelse. Trump-administrasjonen innrømmer at deportasjonen skyldtes en «administrativ feil», men hevder samtidig at Abrego Garcia er medlem av MS-13. Dommeren er frustrert over regjeringens manglende handling i saken, og vurderer nå forakt for retten-prosedyrer. El Salvadors president har uttalt at han ikke vil sende Abrego Garcia tilbake til USA, og sammenlignet det med å smugle «en terrorist inn i USA».
24 dager siden
En føderal dommer har beordret Trump-administrasjonen til å hente Kilmar Abrego Garcia tilbake til USA etter at han feilaktig ble deportert til El Salvador. Abrego Garcia, som har grønt kort og tidligere er innvilget beskyttelse mot deportasjon, ble pågrepet og deportert til tross for at han har bodd i USA siden 2011. Trump-administrasjonen innrømmer at deportasjonen var en feil, men argumenterer mot dommerens ordre om tilbakereise, og hevder at de ikke har myndighet over en person i salvadoransk varetekt. Dommeren har avvist administrasjonens påstander om at Abrego Garcia er medlem av MS-13-gjengen.
27 dager siden
Trump-administrasjonen innrømmer å ha deportert Kilmar Armando Abrego Garcia, en familiefar fra Maryland med beskyttet status, til El Salvador ved en administrativ feil. Abrego Garcia ble sendt til det beryktede CECOT-fengselet, kjent for kritikkverdige forhold og mangel på kontakt med omverdenen. Hans advokater avviser påstander om at han er tilknyttet gjengen MS-13. Samtidig innrømmer Trump-administrasjonen å ha deportert 250 innvandrere, angivelig gjengmedlemmer, til tross for en rettsordre som blokkerte slike utvisninger. Administrasjonen hevder nå at de ikke kan hente Abrego Garcia tilbake fra El Salvador, da han er i salvadoranske myndigheters varetekt.
16 dager siden
Kilmar Abrego Garcia ble feilaktig deportert fra sitt hjem i Maryland til El Salvador, noe som har skapt en diplomatisk konflikt. En føderal domstol beordret Trump-administrasjonen å returnere Garcia, men deportasjonen ble likevel gjennomført. Dommeren kalte handlingen ulovlig og en alvorlig feil. Amerikanske myndigheter hevder Garcia er medlem av MS-13, men dommeren avviser påstandene som vage og ubekreftede. El Salvadors president Nayib Bukele nekter nå å sende Garcia tilbake til USA.
16 dager siden
Kilmar Abrego Garcia, som flyktet fra gjengvold i El Salvador for over ti år siden og er bosatt i Maryland, USA, ble feilaktig deportert til El Salvador i mars. Under et møte med Donald Trump, uttalte El Salvadors president Nayib Bukele at han ikke vil returnere Garcia til USA, og kalte ham en terrorist. USAs justisminister Pam Bondi sier avgjørelsen ligger hos El Salvador, men USA vil bistå med flytransport om nødvendig. USAs høyesterett krever at regjeringen legger til rette for Garcias hjemreise, men Trump kritiserte pressen for deres spørsmål om saken.
12 dager siden
Senator Chris Van Hollen møtte Kilmar Abrego Garcia i et fengsel i El Salvador etter at USA ved en feil deporterte ham fra Maryland. Garcia ble pågrepet, anklaget for å være medlem av MS-13, men Justisdepartementet erkjente senere at det ikke fantes bevis for dette. Han sitter nå i et høyrisikofengsel i El Salvador. USAs høyesterett har opprettholdt en ordre om å legge til rette for hans retur, men presidentene i både El Salvador og USA har uttalt at de ikke har myndighet til å gripe inn. Under et møte i Det hvite hus mistet Trump besinnelsen da han ble spurt om saken. Senator Van Hollen har lovet å kjempe for Garcias retur, men El Salvadors president insisterer på at han skal forbli i varetekt.
29 dager siden
Trump-administrasjonen har innrømmet å ha deportert en familiefar med beskyttet status til El Salvador som følge av en «administrativ feil». Mannen, som flyktet fra gjengvold for over ti år siden, sitter nå i et beryktet fengsel der hans advokat frykter tortur og død. Administrasjonen argumenterer med at amerikanske domstoler mangler jurisdiksjon til å hente ham tilbake, og viser til presidentens utenrikspolitiske forrang. Tidligere har de deportert over 200 personer med påstått tilknytning til kriminelle grupperinger, noe som har ført til kritikk fra advokater og menneskerettighetsorganisasjoner.
14 dager siden
En føderal dommer har konkludert med at Trump-administrasjonen bevisst trosset en rettsordre ved å deportere venezuelanske migranter til et fengsel i El Salvador, selv etter at en dommer hadde forbudt det. Dommeren utstedte en midlertidig forføyning, men deportasjonene fortsatte likevel. Migrantene ble plassert i et beryktet fengsel. Dommeren gir nå administrasjonen mulighet til å rette opp situasjonen ved å hente migrantene tilbake, ellers kan de ansvarlige bli straffeforfulgt. Høyesterett opphevet senere kjennelsen grunnet en juridisk feil, men dommeren understreker at dette ikke rettferdiggjør den opprinnelige ulydigheten.
9 dager siden
USAs president Donald Trump har siden tiltredelsen arbeidet for å gjennomføre den største deportasjonsoperasjonen i landets historie, men møter sterk motstand fra det føderale rettsvesenet. Han har tatt i bruk Alien Enemies Act fra 1798 for å deportere personer fra det han omtaler som «fiendtlige nasjoner». Over 200 venezuelanere er deportert til El Salvador, til tross for kritikk av fengselsforholdene der. Føderale dommere har stanset deportasjoner, og en dommer i Washington anklaget Trump-administrasjonen for å bryte rettsordrer. En sak som har fått særlig oppmerksomhet gjelder Kilmar Ábrego García, som ble deportert til El Salvador etter anklager om tilknytning til gjengen MS-13, noe han benekter. Deporteringen ble ansett som en administrativ feil, og høyesterett har krevd at han skal få komme tilbake til USA. Trump hevder at rettssystemet motarbeider ham og at individuelle rettssaker for alle deportasjoner vil være umulig å gjennomføre innen rimelig tid.
8 dager siden
President Donald Trump brukte et bilde av tatoveringer som bevis i en sak. Bildet knytter en deportert mann til gjengen MS-13.
11 dager siden
USAs høyesterett har midlertidig stoppet Trump-administrasjonens forsøk på å deportere venezuelanske menn fra et fengsel i Texas. Avgjørelsen kom etter at advokater argumenterte for at mennene ikke hadde fått muligheten til å bestride deportasjonen, slik tidligere rettspraksis krever. Trump-administrasjonen anklager de venezuelanske mennene for å være medlemmer av den kriminelle gjengen Tren de Aragua, som USA har betegnet som en terrororganisasjon. Trump har påberopt seg en lov fra 1798 for å fremskynde deportasjonene, men advokater og demokrater krever bevis for at de deporterte faktisk er gjengmedlemmer. Flere av mennene var allerede plassert på busser for deportasjon da høyesterett grep inn.
1 måned siden
USA har deportert over 200 venezuelanere til et høysikkerhetsfengsel i El Salvador, til tross for forsøk fra en føderal dommer på å stanse deportasjonene. Trump-administrasjonen benytter Alien Enemies Act fra 1798, en lov som gir presidenten rett til å utvise personer fra fiendtlige nasjoner under krig, og hevder at de deporterte er medlemmer av den kriminelle organisasjonen Tren de Aragua. En føderal dommer grep inn og utstedte et midlertidig vedtak mot deportasjonene, men flyene landet likevel i El Salvador. Venezuela reagerer kraftig og kaller utvisningene en av de mørkeste episodene i menneskehetens historie. Eksperter påpeker at dette er en del av et større bilde der Trump-administrasjonen handler før retten får mulighet til å reagere.