På grunn av stor skogbrannfare er det nå innført generelt bålforbud i hele landet. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordrer folk til å være forsiktige med åpen ild, da det allerede har vært et høyt antall gress- og skogbranner i år.
Brannvesenet opplyser at det er registrert 240 branner hittil i år, nesten dobbelt så mange som i fjor på samme tid.
Beredskapen er skjerpet med helikoptre, og folk oppfordres til å bruke sunn fornuft og vurdere alternativer til tradisjonell bålmat i påsken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Fra 15. april er det generelt bålforbud i Norge, som varer til 15. september. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det allerede er svært tørt mange steder, og at uansvarlig bålbrenning er en vanlig årsak til skogbranner. Det er rapportert om over 240 gress- og skogbranner hittil i år, og det er sendt ut varsel om skogbrannfare på deler av Østlandet. Bål er kun tillatt på godkjente bålplasser eller der det er åpenbart at det ikke kan medføre brannfare. På grunn av skogbrannfaren har DSB satt inn ekstra beredskap med et skogbrannhelikopter på Hamar.
15 dager siden
Artikkelen omhandler den økende faren for skogbranner og viktigheten av å overholde bålforbudet som trer i kraft 15. april. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder om mange gress- og skogbranner hittil i år og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av åpen ild. Nedre Romerike Brann- og redningsvesen har mottatt meldinger om ungdommer som tenner bål uforsvarlig og oppfordrer foreldre til å snakke med barna om risikoen. Bålforbudet gjelder i utmark fra 15. april til 15. september, men det er tillatt å bruke godkjente bålplasser. På grunn av skogbrannfare er det satt inn ekstra beredskap med skogbrannhelikopter på Hamar.
15 dager siden
Fra 15. april er det generelt bålforbud i Norge, som varer til 15. september. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det allerede er svært tørt mange steder, og at uansvarlig bålbrenning er en vanlig årsak til skog- og gressbranner. Det er likevel tillatt å tenne bål på godkjente bålplasser eller der det er åpenbart at det ikke kan medføre brannfare. På grunn av skogbrannfare på deler av Østlandet, har DSB satt inn ekstra beredskap med et skogbrannhelikopter på Hamar. Tall fra DSB viser at de fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde under fjorårets bålforbud.
1 måned siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har økt beredskapen for gress- og lyngbrann i deler av landet, spesielt på Østlandet og Sørlandskysten. Bakgrunnen er tørt vær og mange branntilløp den siste tiden. Et skogbrannhelikopter er stasjonert i Skien, og DSB oppfordrer folk til å være forsiktige med åpen ild. Situasjonen vil bli revurdert på mandag.
28 dager siden
Det er meldt raudt farevarsel for gras- og lyngbrann i store delar av Sør- og Austlandet grunna tørt gras og lite nedbør. Meteorologisk institutt følger situasjonen på Vestlandet og vurderer å utvide farevarselet. Varselet vil gjelde til det kjem større nedbørsmengder. Ein mild vinter er hovudårsaka til det tidlege varselet. Brannvesenet oppmodar folk til å vere svært forsiktige med bruk av eld utandørs, og minner om at sjølv om det ikkje er eit generelt bålforbod før 15. april, er det alltid krav om aktsomheit ved bruk av open eld.
15 dager siden
Artikkelen forklarer reglene rundt det generelle bålforbudet som trer i kraft 15. april. Selv om det er et generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, er det unntak hvis det ikke innebærer brannfare. Aktsomhetsplikten gjelder hele året, og brudd kan straffes med bøter eller fengsel. Brannvernforeningen anbefaler å sjekke med kommunen angående godkjente bålplasser og lokale forskrifter, da selv små gnister kan forårsake skogbrann. Det er viktig å følge med på farevarsler, spesielt i tørre perioder, og å utvise aktsomhet ved bruk av åpen ild.
28 dager siden
Sør-Norge kan se frem til varmt vær med temperaturer over 15 grader, mens Nord-Norge rammes av lavtrykk og sterk vind. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for vindkast i Nordland og Sør-Troms, og oppfordrer samtidig til forsiktighet med tanke på skogbrannfaren i Sør- og Østlandet på grunn av tørt vær. Det generelle bålforbudet trer i kraft 15. april, men meteorologen anbefaler å følge beredskapsmyndighetenes råd.
23 dager siden
Meteorologene spår en regntung påske for store deler av Norge, men palmehelgen ser lovende ut, spesielt i østlige fjellstrøk hvor det kan bli sol og høye temperaturer. Samtidig er det utstedt farevarsel for kraftig vind og snøbyger i Nord-Norge. I Sør-Norge har det varme været ført til skogbrannfare, og brannvesenet har rykket ut til flere lyng- og gressbranner.
4 måneder siden
Brannvesenet advarer mot økt brannfare i desember, med 30% flere branner sammenlignet med resten av året. De vanligste årsakene er knyttet til matlaging, elektrisk utstyr og bruk av levende lys. Julepynt som julekranser og lysmansjetter øker risikoen. Feil slukking av oljebranner med vann kan føre til farlige situasjoner. Det understrekes viktigheten av røykvarslere i alle etasjer og tilgjengelig slokkeutstyr. Brannvesenet oppfordrer også folk til å sjekke brannsikkerheten hos eldre og andre utsatte grupper.
2 måneder siden
Brannvernforeningen slår alarm om brannfaren knyttet til elsparkesykler på kollektivtransport i Oslo, og påpeker at flere storbyer har innført forbud. Bekymringen skyldes at skadde elsparkesykler kan selvantenne. Oslo Sporveier har foreløpig ikke innført forbud, men vurderer situasjonen på nytt etter økningen av elsparkesykler i bybildet og ny kunnskap om brannrisiko. Passasjerer uttrykker støtte til et eventuelt forbud, begrunnet med både sikkerhet og plassmangel.
24 dager siden
Sør- og Øst-Norge opplever varmt vær med temperaturer opp mot 18 grader i Oslo. Klimaendringene fører til kortere skisesonger og mindre tradisjonell påskevær. Nord-Norge får urolig vær med storm. Meteorologene advarer om stor gress- og lyngbrannfare på grunn av tørke, og oppfordrer til forsiktighet med åpen ild.
3 måneder siden
Brannmannskaper i Los Angeles kjemper fortsatt mot to store skogbranner som startet for to uker siden. Sterk vind og tørke øker risikoen for nye branner. Det nasjonale værvarslingstjenesten har sendt ut varsel om en «spesielt farlig situasjon» på grunn av lav luftfuktighet og kraftig vind, med vindkast opp mot 44 meter i sekundet i fjellområdene. Meteorologer advarer om at forholdene kan føre til eksplosiv brannutvikling. Myndighetene oppfordrer folk til å unngå aktiviteter som kan forårsake gnister og til å gjennomgå evakueringsplaner. Over 14 000 bygninger har blitt ødelagt i de pågående brannene.
21 dager siden
En skogbrann har brutt ut på Heståsen i Lyngdal, og brannvesenet overvåker situasjonen nøye. På grunn av mørket og vanskelig tilgjengelig terreng, vil slukkingen vente til dagslys av HMS hensyn. Brannen er synlig fra E-39 og har to separate fronter på henholdsvis 100 og 200 meter. Det er ikke fare for bebyggelse i området. Brannvesenet opprettholder beredskap gjennom natten for å observere utviklingen. Det er for tiden gult farenivå for skogbrann i området.
3 måneder siden
Mildvær skaper utfordringer med farevarsler for snøskred, jordskred og flom i store deler av landet. Det er også fare for glatte veier på Østlandet på grunn av underkjølt regn. Meteorologene advarer om kraftig regn og flomfare i Trøndelag og Helgeland, samt betydelig snøskredfare i fjellområdene. I tillegg har en episode av NRK-programmet «Monsen og nasjonalparkene» skapt debatt, da Lars Monsen tilsynelatende ikke slukket et bål før han la seg, noe som kritiseres for å gi dårlige signaler om friluftsliv. Bålslukking er et juridisk krav, og det advares mot å tenne bål på bar mark i skog og mark i den grønne årstida.
1 måned siden
En stor lyngbrann raser i Bjerkreim etter at en kontrollert lyngbrenning kom ut av kontroll. Brannen har spredt seg over et fire kilometer stort område ved Storavatnet. Brannvesenet, med assistanse fra skogbrannhelikopter og Sivilforsvaret, arbeider med å slukke brannen, men den er fortsatt ute av kontroll. Innledningsvis var det bekymring for forurensning av drikkevann, men IVAR og Bjerkreim kommune forsikrer at drikkevannskildene ikke er truet. Politiet bruker drone for å få oversikt over situasjonen.