Artikkelen belyser forvirringen rundt det nasjonale bålforbudet som starter 15. april.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kommuniserer et generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, men unnlater å tydelig formidle at bål er tillatt der det åpenbart ikke kan oppstå brannfare, som for eksempel der det er snø. Dette har ført til negative reaksjoner, særlig i Nord-Norge, hvor mange anser forbudet som irrelevant og latterlig.
Kritikere hevder at myndighetenes kommunikasjon er for lite nyansert og skaper mistillit. DSB har uttalt at de vil vurdere å presisere unntaksbestemmelsen på sine nettsider for å unngå misforståelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Fra 15. april er det generelt bålforbud i Norge, som varer til 15. september. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det allerede er svært tørt mange steder, og at uansvarlig bålbrenning er en vanlig årsak til skog- og gressbranner. Det er likevel tillatt å tenne bål på godkjente bålplasser eller der det er åpenbart at det ikke kan medføre brannfare. På grunn av skogbrannfare på deler av Østlandet, har DSB satt inn ekstra beredskap med et skogbrannhelikopter på Hamar. Tall fra DSB viser at de fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde under fjorårets bålforbud.
15 dager siden
Artikkelen forklarer reglene rundt det generelle bålforbudet som trer i kraft 15. april. Selv om det er et generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, er det unntak hvis det ikke innebærer brannfare. Aktsomhetsplikten gjelder hele året, og brudd kan straffes med bøter eller fengsel. Brannvernforeningen anbefaler å sjekke med kommunen angående godkjente bålplasser og lokale forskrifter, da selv små gnister kan forårsake skogbrann. Det er viktig å følge med på farevarsler, spesielt i tørre perioder, og å utvise aktsomhet ved bruk av åpen ild.
3 måneder siden
Mildvær skaper utfordringer med farevarsler for snøskred, jordskred og flom i store deler av landet. Det er også fare for glatte veier på Østlandet på grunn av underkjølt regn. Meteorologene advarer om kraftig regn og flomfare i Trøndelag og Helgeland, samt betydelig snøskredfare i fjellområdene. I tillegg har en episode av NRK-programmet «Monsen og nasjonalparkene» skapt debatt, da Lars Monsen tilsynelatende ikke slukket et bål før han la seg, noe som kritiseres for å gi dårlige signaler om friluftsliv. Bålslukking er et juridisk krav, og det advares mot å tenne bål på bar mark i skog og mark i den grønne årstida.
15 dager siden
Artikkelen omhandler den økende faren for skogbranner og viktigheten av å overholde bålforbudet som trer i kraft 15. april. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder om mange gress- og skogbranner hittil i år og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av åpen ild. Nedre Romerike Brann- og redningsvesen har mottatt meldinger om ungdommer som tenner bål uforsvarlig og oppfordrer foreldre til å snakke med barna om risikoen. Bålforbudet gjelder i utmark fra 15. april til 15. september, men det er tillatt å bruke godkjente bålplasser. På grunn av skogbrannfare er det satt inn ekstra beredskap med skogbrannhelikopter på Hamar.
16 dager siden
Fra 15. april er det generelt bålforbud i Norge, som varer til 15. september. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det allerede er svært tørt mange steder, og at uansvarlig bålbrenning er en vanlig årsak til skogbranner. Det er rapportert om over 240 gress- og skogbranner hittil i år, og det er sendt ut varsel om skogbrannfare på deler av Østlandet. Bål er kun tillatt på godkjente bålplasser eller der det er åpenbart at det ikke kan medføre brannfare. På grunn av skogbrannfaren har DSB satt inn ekstra beredskap med et skogbrannhelikopter på Hamar.
3 måneder siden
I den første episoden av Lars Monsens nye NRK-program «Monsen og nasjonalparkene» vises et brennende bål uten at det fremgår at det slukkes. Dette har fått Norsk Ved Forum til å reagere, da de mener det gir et dårlig signal til friluftsinteresserte. De understreker at det er et juridisk krav om å slukke bål, spesielt i den grønne årstiden. NRK beklager hendelsen og bekrefter at Monsen slukket bålet etter opptak. Eksperter advarer om at skogbranner kan ha katastrofale følger for dyrelivet, spesielt i den sårbare perioden om våren. Det er tillatt med båltenning i grønn periode dersom det er åpenbart at brann ikke kan oppstå, men det er vanskelig å vurdere brannrisikoen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan feilinformasjon om EUs bygningsdirektiver skaper frykt for tvungen oppussing. Det hevdes at finansminister Trygve Slagsvold Vedum bidrar til denne frykten ved å spre feilaktige påstander om at EU vil bestemme hvordan nordmenn skal isolere husene sine. Artikkelen understreker at EU ikke planlegger å tvinge folk til å pusse opp, og at Norge allerede har vedtatt lignende klimamål. Videre kritiseres Senterpartiet for å undergrave tilliten til myndighetene ved å spre feilinformasjon om strømpriser og utenlandskabler, og for å motsi sin egen tidligere politikk.
2 måneder siden
Norsk EU-politikk skaper forvirring i Brussel, hvor danske EU-politikere mener Norge sender blandede signaler om samarbeid. Regjeringskrisen og et stort etterslep i innføringen av EU-regelverk, særlig innen energi, har ført til reaksjoner. Kritikken går ut på at Norge driver med «cherrypicking» ved å velge direktiver de liker, samtidig som de garanterer «Norgespris» på strøm og ingen nye utenlandskabler. Dette kan føre til isolasjon, ifølge EU-politikere. Internasjonale medier har også omtalt situasjonen, og det spekuleres i om EU vil straffe Norge for manglende implementering.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler to separate saker. Først deler artist Sandra Lyng gladnyheten om at kulene i brystet var godartede, etter en periode med usikkerhet. Hun uttrykker takknemlighet til helsepersonell og deler sin historie for å redusere frykt rundt slike undersøkelser. I den andre saken kritiseres Lars Monsen for å ha vist et brennende bål i en NRK-episode uten å vise at det ble slukket. Norsk Ved Forum reagerer på dette og påpeker at det gir dårlige signaler til friluftsinteresserte. De understreker viktigheten av å slukke bål for å unngå skogbrann, spesielt i den sårbare perioden for dyrelivet. NRK beklager hendelsen, og Monsen bekrefter at bålet ble slukket etter opptak. Det understrekes at skogbranner kan ha store konsekvenser for dyrelivet, spesielt i den sårbare perioden for nyfødte dyr.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler snøkaoset på Østlandet og nordlendingers reaksjoner på dette. Fritz Aanes, tidligere bryter, mener sørlendinger er dårlig forberedt på snøvær, med sommerdekk og manglende vinterutstyr. Han ser på kaoset som en «gavepakke» for nordlendinger. Influenser Erik Sæter er enig i at dårlige sjåfører og manglende vinterutrustning er årsaken til problemene. Han påpeker at bussene i Nord-Norge bruker kjetting under slike forhold. Kollektivtransporten i Oslo er rammet, med innstillinger og store forsinkelser.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler mangelfull brannsikring i norske omsorgsboliger, der 14 liv har gått tapt de siste fem årene. Spesielt kritisk er mangelen på automatiske slokkeanlegg i eldre bygg. En nasjonal utredning fra 2012 anbefalte å installere slike anlegg, men dette er ikke fulgt opp. Opposisjonen kritiserer regjeringen for ansvarsfraskrivelse, mens helseministeren utfordres til å sørge for oppgraderinger. Husbanken har gitt lite støtte til brannsikring, og det mangler oversikt over omfanget av problemet. Kommunene skal gjøre risikoanalyser, men det er uklart hvor mange bygg som mangler tilstrekkelig brannsikring.
3 måneder siden
Norske brannvesen kritiseres for å være for små og mangelfulle, med 90 av 194 brannvesen som har mindre enn ett årsverk. Samfunnsbedriftene anklager regjeringen for berøringsangst og manglende handling i denne saken. Flere kommuner, som Asker og Bærum, vurderer nå sammenslåing av brannvesen for å styrke beredskapen. Regjeringen på sin side mener at kommunene selv er best egnet til å vurdere behovet for samarbeid, og avviser tvangssammenslåing. En rapport viser at en sammenslåing av alle brannvesen i landet kan spare 1,6 milliarder kroner, men regjeringen prioriterer lokal autonomi.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer NRK for en skuffende MGP-finale og et «pinlig» forsvar mot kritikken. Finalen beskrives som uferdig og preget av manglende konkurranse, noe som får artikkelforfatteren til å spekulere i om NRK bevisst saboterte for å unngå å arrangere Eurovision. MGP-sjefens forsvar, med henvisning til god stemning i salen, avfeies som irrelevant. Artikkelen etterlyser en mer seriøs satsing på MGP fra NRKs side, med Sverige som et forbilde, og inviterer til en MGP-debatt i Oslo med deltakelse fra NRK og andre MGP-eksperter.
1 måned siden
Artikkelen retter kritikk mot Clas Brede Bråthen, Alexander Stöckl og utestengte hoppere for deres manglende vilje til å kommentere påstander om juks i norsk hoppsport. Det fremheves at deres taushet bidrar negativt til sportens omdømme, og at det er avgjørende å imøtegå disse påstandene offentlig for å gjenopprette tilliten. Spesifikke anklager om bruk av trelim på hoppdresser under Bråthens ledelse blir trukket frem, og spørsmål reises rundt Marius Lindviks mulige kjennskap til juks. Artikkelen konkluderer med at åpenhet er nødvendig for å renvaske hoppsporten og sikre at sportslige spørsmål ikke overskygges av juks.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.