Stortinget har vedtatt å legge nye fiberkabler til Svalbard for å sikre samfunnskritisk infrastruktur før de eksisterende kablenes levetid utløper i 2028. Det stramme tidsskjemaet gjør at Sysselmesteren på Svalbard er bekymret for potensielle skader på kulturminner under vann, spesielt skipsvrak.
Space Norway, som er ansvarlig for prosjektet, planlegger derfor bunnundersøkelser for å kartlegge havbunnen og unngå hindringer. Prosjektet er kostnadsberegnet til 2,8 milliarder kroner, hvorav halvparten dekkes av Forsvarsdepartementet.
En tidligere kabelskade, forårsaket av en russisk tråler, understreker viktigheten av en pålitelig forbindelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Formannskapet i Kristiansand har enstemmig vedtatt å si nei til å legge to nye strømkabler fra Kristiansand til Danmark. Disse kablene er ment å erstatte de eksisterende som snart må kobles ut på grunn av alder. Kostnadene for de nye kablene er anslått til mellom 10 og 16 milliarder kroner. Politikerne i Kristiansand er sterkt imot prosjektet på grunn av de store prisforskjellene på strøm i landet, som rammer landsdelen hardt. De ønsker å sende et felles budskap for å få gjennomslag sentralt, og ordfører Mathias Bernander (H) uttalte at dagens system ikke fungerer.
2 måneder siden
EU iverksetter tiltak for å beskytte undersjøiske kabler, som er avgjørende for energi- og internettrafikk. Etter flere tilfeller av skade på kabler siden Russlands invasjon av Ukraina, har EU-kommisjonen presentert en plan for å sikre kritisk infrastruktur. Planen omfatter forebygging gjennom økte sikkerhetskrav og risikovurderinger, raskere oppdagelse ved hjelp av økt overvåking av havområder, forbedret kapasitet for rask reparasjon av skader, og avskrekking gjennom strengere sanksjoner og diplomatiske tiltak. EU understreker at disse tiltakene kommer i tillegg til NATOs eksisterende aktiviteter, og planen skal rulles ut i løpet av de neste to årene.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om økt trussel mot norsk sikkerhet etter flere kabelbrudd i Østersjøen, inkludert sabotasje av strømkabelen Estlink 2. Finsk politi har funnet slepespor etter et mistenkt skip. Støre understreker at hendelsene er relevante for Norge, med tanke på landets lange kystlinje og viktige infrastruktur på havbunnen. Han peker på at sabotasje og trusler som ikke kan knyttes til bestemte aktører er et økende problem. Beredskapen er skjerpet ved norske havner, og Støre oppfordrer både næringsliv og privatpersoner til å være oppmerksomme. Regjeringen vil legge frem en totalberedskapsmelding for å styrke samfunnets evne til å møte nye trusler.
1 dag siden
Statnett melder at kraftlinjene i Innlandet er gamle og krever snarlig oppgradering. Økende strømforbruk og planlagt ny produksjon skaper et akutt behov for mer kapasitet i nettet.
4 måneder siden
Norge har aktivert et nytt satellittbasert bredbåndsnett i Arktis, etter å ha skutt opp to satellitter fra USA. Prosjektet, som kostet rundt 5 milliarder kroner, gir Forsvaret mulighet til å kommunisere og operere mer effektivt i nordområdene. Det nye nettet sikrer bredbåndsdekning i hele Arktis, og gir Norge kontroll over viktige kommunikasjonstjenester i et område som tidligere har manglet dekning. Forsvarsministeren understreker at dette styrker Norges forsvarsevne og bidrar til å trygge landet. Det nye systemet ble markert med en videosamtale til et kystvaktskip i nord.
2 måneder siden
Et norsk skip med russisk mannskap er under etterforskning for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Denne hendelsen har ført til sterk kritikk mot regjeringen for å ha tillatt russisk mannskap på norske skip, til tross for advarsler om sikkerhetsrisiko. Frp mener regjeringen har vært naiv og ikke tatt sikkerhetstrusselen alvorlig, og viser til flere tilfeller av mistenkt sabotasje. Regjeringen på sin side hevder å ha innført tiltak for å styrke maritim sikkerhet, men kritikere mener disse tiltakene ikke er tilstrekkelige. Flere politikere krever nå en full gjennomgang av ordninger som gir utenlandske aktører tilgang til kritisk infrastruktur. Fiskeriministeren innrømmer at situasjonen er komplisert, men understreker at de følger situasjonen tett.
2 måneder siden
Sjefen for Sjøforsvaret, Oliver Berdal, fremhever i et intervju et alvorlig trusselbilde mot Norge, som nødvendiggjør en kraftig opprustning av Sjøforsvaret. Med en investering på 300 milliarder kroner skal nye fregatter, ubåter og standardskip anskaffes, samtidig som bemanningen økes betydelig. Berdal understreker den strategiske viktigheten av å forsvare Svalbard, og han kritiserer Russlands krigføring i Ukraina samt Kinas ekspansjon i Sør-Kinahavet. Han påpeker at selv med eksisterende beskyttelsesmekanismer, er det umulig å garantere fullstendig sikkerhet til enhver tid. Valget av leverandør for de nye fregattene er en kompleks prosess som involverer vurderinger av kvalitet, politikk og Norges forhold til de aktuelle landene.
4 måneder siden
LO-topp Are Tomasgard uttrykker bekymring over planene om å bygge nye strømkabler til Danmark, som han frykter vil bli tre ganger større enn de eksisterende. Statnett bekrefter at de nye kablene vil øke kapasiteten for strømsalg til utlandet. Tomasgard mener dette er uklokt og frykter høyere strømpriser. Han påpeker at kapasiteten vil øke fra dagens 1700 megawatt til 2600 megawatt, en økning på rundt 50 prosent. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er negative til å erstatte de gamle kablene. Tomasgard foreslår heller å bygge sjøkabler for fornybar energi for å sikre rimelig kraft.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke sitt forsvarssamarbeid, spesielt med fokus på å sikre undersjøisk infrastruktur. Avtalen innebærer tettere samarbeid om utvikling av forsvarskapasiteter, militær samtrening i nordområdene, og styrket etterretningsarbeid. De to landene vil også videreutvikle teknologi for å overvåke og beskytte kritisk infrastruktur under vann mot sabotasje. Forsvarsminister Tore Sandvik understreker at Norge og Storbritannia kontinuerlig overvåker og beskytter sin undersjøiske infrastruktur, og sender en klar advarsel til potensielle sabotører.
2 måneder siden
Equinor uttrykker bekymring over Senterpartiets utspill om Melkøya-anlegget i Hammerfest, da det kan føre til at Stortinget stanser eller endrer det pågående prosjektet. Prosjektet, som skal kutte utslipp og forlenge levetiden til gassanlegget, er allerede 30 prosent ferdig og har en kostnadsramme på 16 milliarder kroner. Equinor understreker at det er gjort betydelige investeringer, rundt fem milliarder kroner, og at flere bedrifter har ansatt personell og tildelt kontrakter. Selskapet mener forutsigbarhet er avgjørende og at man må kunne stole på forvaltningsvedtak. De påpeker også at prosjektet er et svar på Stortingets pålegg om utslippskutt i oljebransjen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
1 måned siden
En ny rapport fra Nkom avdekker sårbarheter i den digitale infrastrukturen i Buskerud og Innlandet, spesielt knyttet til fiberkabler som er utsatt for ekstremvær og sabotasje. Under ekstremværet «Hans» ble Ål hardt rammet, og manglende dekning hindret varsling av innbyggere. Digitaliseringsministeren understreker viktigheten av robust infrastruktur i dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Nkom påpeker at selskapene selv må iverksette tiltak, og at en bransjestandard for fiberkabler vil bli etablert. Rapporten foreslår 18 tiltak for å redusere sårbarheten, men disse holdes hemmelig av sikkerhetsmessige årsaker.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt en utredning av konsekvensene ved å stenge 2G-nettet i Norge. Vedtaket kommer etter bekymringer om beredskap og sikkerhet, da mange systemer som trygghetsalarmer og nødsystemet eCall i biler fortsatt bruker 2G. Telia planlegger å stenge sitt 2G-nett i august, mens Telenor har utsatt stengingen til 2027. Utredningen skal kartlegge hvilke systemer som vil bli berørt. FrP påpeker at Telia stenger nettet før utredningen er ferdig. Bilbransjen er bekymret for eCall-systemet i 700 000 norske biler, mens Telenor mener 2G er utdatert og at debatten mangler oppdaterte tall.
2 måneder siden
Sverige og Danmark oppgraderer sine felles strømkabler, Konti-Skan 1 og 2, for å øke kapasiteten med 285 MW til 1000 MW. Investeringen beløper seg til 6,5 milliarder kroner, som deles mellom landene. Samtidig vurderer Norge å fase ut sine aldrende kabler til Danmark, noe som har utløst debatt. Mens noen i Sverige frykter økt kraftutveksling vil skade industriens konkurranseevne, mener analytikere at verken oppgraderingen eller en eventuell norsk nedleggelse vil ha stor innvirkning på norske kraftpriser. Statnett skal utrede fremtidens kraftsystem før det tas en endelig beslutning om de norske kablene.
2 måneder siden
Regjeringen har besluttet å ikke gå videre med planene om å bygge hybridkabler fra havvindproduksjon i Nordsjøen til Europa. Energiminister Terje Aasland begrunner dette med at kostnadene er for høye, både for havvindproduksjon og tilhørende nettløsninger. Aasland understreker at havvindproduksjonen uansett vil være avhengig av statsstøtte. I stedet vil regjeringen prioritere flytende havvindprosjekter med radialkabler, som betyr at kraften føres til land i Norge. Statnett har i en utredning påpekt at det er behov for videre teknologiutvikling før et større, sammenhengende nett til havs i Europa kan være aktuelt. Senterpartiet har tidligere uttrykt sterk motstand mot hybridkabler, da de frykter økt prissmitte på norske strømpriser.