Donald Trump hevder at ingen «slipper unna» tollkrigen, spesielt Kina, og indikerer at USA gransker hele forsyningskjeden for elektronikk.
Han motsier samtidig meldinger fra egne myndigheter om toll-unntak for smarttelefoner og datamaskiner, og insisterer på at disse varene er underlagt eksisterende tollsatser, spesielt den såkalte «fentanyl-tollen».
Det hersker stor forvirring rundt de ulike tollsatsene, som kan variere betydelig for ulike kinesiske vareslag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
20 dager siden
Donald Trumps nye tollavgifter har skapt forvirring og rammer enkelte land og territorier på uventede måter. Små øysamfunn som Saint Pierre og Miquelon ilegges høye tollsatser basert på eksportoverskudd, mens den ubebodde australske øya Heard straffes for angivelig elektronikkeksport. Samtidig slipper land som Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea unna, noe som ifølge eksperter skyldes Trumps personlige relasjoner og et ønske om å fremme fredsforhandlinger. Kritikere mener systemet er inkompetent og basert på en overdreven fokus på USAs handelsunderskudd.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på varer fra Canada, Mexico og Kina. Canada og Mexico ilegges 25 prosent toll, mens Kina får 10 prosent. Trump begrunner tiltaket med ulovlig innvandring, fentanylsmugling og handelsunderskudd. Han ønsker å snu handelsfordelen i USAs favør. Flere eksperter og demokratenes leder i Senatet frykter at tollen vil føre til prisvekst for amerikanske forbrukere. Canada og Mexico har varslet gjengjeldelsestiltak, og en handelskrig kan være under oppseiling. De amerikanske tollene kan ramme handel for 2100 milliarder dollar.
11 timer siden
USAs president Donald Trump har innført nye tollsatser og hevder USA tjener milliarder på toll. Flere faktasjekkere og økonomer tilbakeviser presidentens påstander og utregninger.
27 dager siden
Donald Trump annonserte nye tollsatser og hevdet at Norge har 30 prosent toll på amerikanske varer. Finansminister Jens Stoltenberg avviser påstanden og påpeker at Norge har svært lav toll, med unntak av landbruksvarer. Industrivarer er tollfrie, men har en merverdiavgift på 25 prosent. Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, betrakter også Trumps tall som tvilsomme.
28 dager siden
Artikkelen gir en oversikt over USAs president Donald Trumps varslede og innførte tolltiltak, samt mottiltak fra andre land. Trump har varslet toll på en rekke varer, inkludert biler, databrikker og trelast, med mål om å redusere handelsunderskudd og flytte produksjon til USA. Tiltakene har møtt motstand fra blant annet EU, Kina og Canada, som har svart med egne tollsatser. Flere tollplaner er blitt utsatt for å gi rom for forhandlinger, men Trump truer med ytterligere tiltak dersom land samarbeider for å skade USAs økonomi.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps snuoperasjon angående toll på kinesiskproduserte elektronikkvarer. Først ble det meldt at Apple skulle skjermes for tollen, men Trump har senere uttalt at han vil være mer spesifikk om hvilke produkter som skal rammes. Eksperter mener at dette skyldes massiv lobbyvirksomhet fra teknologiselskaper som Apple, samt press fra republikanere. En professor uttaler at Trumps uforutsigbare politikk skader amerikanske selskaper og verdensøkonomien, og at land må søke stabile handelsavtaler andre steder.
17 dager siden
Donald Trumps tollsatser har skapt ubalanse i verdensøkonomien. Etter å ha annonsert nye tollsatser mot nesten alle land, svarte Kina med å heve tollen på amerikanske produkter. Trump ga senere fritak for toll på visse elektroniske varer produsert i Kina. Aksjeekspert Roger Berntsen mener USA ikke har overtaket i denne handelskrigen, da de står mot 75 prosent av verdensøkonomien. Han påpeker at USA er avhengig av globale pengestrømmer og at landets utfordringer ligger på hjemmebane. Berntsen tror likevel at en løsning vil bli funnet og råder folk til å være rolige.
17 dager siden
Kinesiske myndigheter ser USAs nylige tollunntak for elektroniske produkter som et forsiktig positivt signal, men understreker behovet for mer omfattende endringer. Kina oppfordrer USA til å avslutte den skadelige praksisen med gjengjeldelsestoll og gjenopprette gjensidig respekt i handelsforholdet. Samtidig varsler USA muligheten for nye toller på elektronikk, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. Den eskalerende handelskrigen, initiert av Donald Trump med høye tollsatser på kinesiske varer, har ført til gjensidige tiltak fra Kina og skaper bekymring for den globale økonomiske utviklingen.
18 dager siden
President Donald Trump har snudd og unntatt smarttelefoner, datamaskiner og annen elektronikk fra den varslede tollen på varer fra Kina. Dette markerer en nedtrapping i handelskrigen mellom USA og Kina, og er fordelaktig for elektronikkgiganter som Apple, som produserer store deler av sine produkter i Kina. Forbrukerne kan også puste lettet ut, da frykten for kraftige prisøkninger på elektronikk reduseres. Beslutningen står i kontrast til tidligere uttalelser fra Trump-administrasjonen om å flytte produksjon av elektronikk tilbake til USA, og kommer kort tid etter at handelsministeren understreket at det ikke ville bli gjort unntak.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på varer fra Canada, Mexico og Kina, med en toll på 25 prosent for varer og 10 prosent for energi fra Canada. Trump hevder at Canada er avhengig av USAs støtte og foreslår at landet blir USAs 51. stat. Canada svarer med 25 prosent toll på amerikanske importvarer, mens Mexico og Kina også planlegger mottiltak. NHO-sjefen frykter at Trump vil innføre tollmur mot EU, noe som kan skape problemer for norsk næringsliv. Økonomer advarer om at tollkrigen kan føre til økt inflasjon.
2 måneder siden
Kina reagerer kraftig på Donald Trumps beslutning om å innføre ytterligere straffetoll på kinesiske varer. Kinesiske myndigheter lover å iverksette mottiltak for å forsvare sine interesser. Trump begrunner tollen med at Kina er opphavsland for bestanddeler som brukes i produksjon av fentanyl, noe Kina avviser. De anklager USA for å overse Kinas strenge narkotikapolitikk og for å skyve skylden for den dødelige fentanylkrisen over på andre. Kina mener Trumps tollsatser vil skade amerikanske selskaper og undergrave den globale økonomien. Det er foreløpig ikke kjent hvilke mottiltak Kina vil iverksette.
2 måneder siden
Donald Trump truer med å innføre 25 prosent toll på varer fra Canada og Mexico, med mindre de stopper ulovlig innvandring og fentanylsmugling. Kina er også truet med høyere tollsatser. Kina og Canada avviser Trumps påstander. Eksperter advarer om at dette kan føre til handelskrig, høyere inflasjon og dyrere varer. En studie viser at tollen vil skade alle involverte økonomier, spesielt Canada og Mexico.
18 dager siden
Donald Trump har valgt å holde smarttelefoner og annen elektronikk utenfor det nye tollregimet, noe som er gode nyheter for selskaper som Apple og Samsung. Tidligere har det vært spekulert i at handelskrig og flytting av produksjon kan føre til kraftige prisøkninger på elektronikk. Enkelte eksperter har anslått at en iPhone kan koste opp mot 42.000 kroner hvis produksjonen flyttes til USA. Produksjon av databrikker på Taiwan er også unntatt fra toll.