Kinesiske myndigheter ser USAs nylige tollunntak for elektroniske produkter som et forsiktig positivt signal, men understreker behovet for mer omfattende endringer. Kina oppfordrer USA til å avslutte den skadelige praksisen med gjengjeldelsestoll og gjenopprette gjensidig respekt i handelsforholdet.
Samtidig varsler USA muligheten for nye toller på elektronikk, noe som kompliserer situasjonen ytterligere.
Den eskalerende handelskrigen, initiert av Donald Trump med høye tollsatser på kinesiske varer, har ført til gjensidige tiltak fra Kina og skaper bekymring for den globale økonomiske utviklingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Kinesiske myndigheter anser Trumps tollunntak for elektroniske produkter som et lite skritt i riktig retning, men oppfordrer USA til å fullstendig avslutte gjengjeldelsestollen og gjenopprette gjensidig respekt. Samtidig varsler USAs handelsminister muligheten for ny toll på elektroniske produkter. Donald Trump har initiert en handelskrig med tollsatser på kinesiske varer, noe Kina har besvart med tilsvarende tiltak på amerikanske varer. Denne konflikten forventes å ha konsekvenser for den globale økonomiske utviklingen.
17 dager siden
Kinesiske myndigheter ser positivt på USAs nylige beslutning om å innvilge tollunntak for visse forbrukerelektronikkvarer. Kina understreker at dette kun er et lite skritt, og oppfordrer USA til å fjerne alle tollbarrierer fullstendig, og ønsker en tilbakevending til dialog og gjensidig respekt i handelsforholdet. Tidligere har president Trump innført betydelige tollsatser mot kinesiske varer, noe som har skapt spenninger. De nye unntakene omfatter varer for 101 milliarder dollar, mens den totale importen fra Kina i 2024 var på 438 milliarder dollar.
2 måneder siden
Kina ber USA om gjensidig respekt og dialog i handelsspørsmål etter Trumps uttalelser om en mulig ny avtale. Kina motsetter seg USAs tolløkninger og understreker at handelskriger skader begge parter. Kina oppfordrer USA til ikke å bruke toll som et pressmiddel. Trump har åpnet for en ny handelsavtale, men uten å gi detaljer om hva den vil innebære. En tidligere avtale fra 2020 førte til en våpenhvile i handelskrigen, der Kina lovet å øke importen fra USA.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
1 måned siden
Kinesiske myndigheter ber om dialog med USA for å løse den pågående handelskonflikten. De understreker at samtalene må baseres på gjensidig respekt og likeverd, og advarer mot bruk av trusler. Konflikten har eskalert etter at Donald Trump innførte toll på kinesiske varer, noe som har ført til gjengjeldelsestiltak fra Kina. Kina har svart med å øke tollen på en rekke amerikanske landbruksvarer, deriblant kylling, svinekjøtt og soyabønner. Kina lover å beskytte sine interesser i lys av USAs toll på stål og aluminium, som også rammer EU.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer med gjensidige tolløkninger, der begge parter tilsynelatende er fanget i en intens maktkamp. USA varsler at de har flere virkemidler tilgjengelig og oppfordrer Kina til forhandlinger. Kina på sin side signaliserer at de vil ignorere ytterligere amerikanske tolløkninger, noe som kan få alvorlige konsekvenser for landets økonomi. Trump uttrykker likevel optimisme om at en handelsavtale vil bli inngått, selv om han er usikker på om Kina er klar for det akkurat nå.
2 måneder siden
USA har innført toll på varer fra Kina, Mexico og Canada, noe som har skapt bekymring for en potensiell handelskrig. Kina har signalisert at de vil iverksette mottiltak, og en ekspert antyder at de kan rette tiltakene mot spesifikke amerikanske selskaper, som Tesla, på grunn av Elon Musks nære forhold til Trump. Kina har foreløpig reagert moderat, men det er sannsynlig at de vil svare med en tilsvarende tollsats. En full handelskrig mellom USA og Kina vil kunne ha store konsekvenser for verdensøkonomien. Kina vil også klage USAs toll til Verdens handelsorganisasjon (WTO).
7 dager siden
USAs president Donald Trump varslet tirsdag en betydelig reduksjon i tollen på kinesiske varer, som tidligere var på 145 prosent. Samme dag uttrykte USAs finansminister at tollkrigen med Kina ikke er bærekraftig. Kina svarte raskt med sterke uttalelser fra president Xi Jinping, som kritiserte Trumps politikk for å skade verdensøkonomien og svekke verdenshandelen. Xi understreket samtidig Kinas vilje til samarbeid med Aserbajdsjan for å opprettholde det internasjonale systemet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener signalene om en kursendring er positive, men påpeker at situasjonen fortsatt er uoversiktlig. Han fremhever også at markedene reagerer kraftig på usikkerheten rundt tollkrigen, og at Trumps tollpolitikk fortsatt kan svekke økonomien.
5 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
2 måneder siden
USAs president Donald Trump har innført straffetoll på varer fra Mexico, Canada og Kina, noe som skaper usikkerhet i det globale handelssystemet. Eksperter i Norge frykter at dette kan føre til høyere inflasjon, svakere krone og økte renter. Samtidig peker noen på at tollen kan føre til billigere import av forbruksvarer, spesielt elektronikk og elbiler, dersom Kina dumper varer til lavere priser. Det er også enighet om at Norge kan oppleve fallende importpriser hvis de ikke innfører egne tariffer. Ekspertene anbefaler norske forbrukere å være forsiktige med pengebruken i tiden fremover, da dette kan være starten på en langvarig handelskrig.
19 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, noe som bekymrer eksperter. USA innførte først toll på import fra flere land, men ga unntak til de fleste, unntatt Kina. Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer. Nordea-eksperter advarer om at dette vil ramme amerikanske forbrukere, kinesiske eksportører og store selskaper som Apple og Walmart. Det er også frykt for at Kina vil dumpe varer i EU. Ekspertene understreker at en avtale er nødvendig for å unngå at handelen stopper helt opp, noe som kan ha katastrofale konsekvenser.
9 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
16 dager siden
USA-børsene åpnet positivt etter tollunntak for smarttelefoner og elektronikk, men oppgangen dempet seg i løpet av dagen. Markedet har vært ustabilt på grunn av Donald Trumps handelskrig og stadige endringer i tollpolitikken. Apple-aksjen opplevde en opptur etter nyheten om tollunntak, men usikkerhet rundt den langsiktige effekten preger markedet. Analytikere understreker at markedet trenger ytterligere tegn på fleksibilitet fra Det hvite hus for å opprettholde oppgangen. Handelskrigen mellom USA og Kina fortsetter med høye tollsatser som i praksis stopper handelen mellom de to landene.
17 dager siden
Donald Trumps tollsatser har skapt ubalanse i verdensøkonomien. Etter å ha annonsert nye tollsatser mot nesten alle land, svarte Kina med å heve tollen på amerikanske produkter. Trump ga senere fritak for toll på visse elektroniske varer produsert i Kina. Aksjeekspert Roger Berntsen mener USA ikke har overtaket i denne handelskrigen, da de står mot 75 prosent av verdensøkonomien. Han påpeker at USA er avhengig av globale pengestrømmer og at landets utfordringer ligger på hjemmebane. Berntsen tror likevel at en løsning vil bli funnet og råder folk til å være rolige.
13 dager siden
Kinas handelsdepartement har uttalt at de er villige til å forhandle med USA for å løse handelskonflikten, men ber samtidig om at USA slutter med trusler og utpressing. Kina understreker viktigheten av gjensidig respekt i forhandlingene. Uttalelsen kommer etter at Det hvite hus tidligere har sagt at ansvaret for å løse konflikten nå ligger hos Kina. USA har innført økte tollsatser på kinesiske varer, begrunnet med manglende respekt fra kinesisk side.