En ny ordning innføres der pasienter selv kan bestille pasienttransport via HelseNorge. Tidligere måtte helsepersonell bestille transporten, men nå får pasientene mer kontroll over egen hverdag.
En pilotstudie viser at de fleste pasientene synes den nye løsningen er enkel å bruke, og helsepersonell sparer tid som kan brukes på bedre pasientbehandling.
Ordningen forventes å spare helsepersonell 105 årsverk nasjonalt, og frigjør ressurser fra byråkrati til pasientrettet arbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Etter at Fast Travel overtok organiseringen av taxitilbudet på Oslo Lufthavn i 2021, har flere endringer ført til en betydelig forbedring. Taxisvindel er så godt som borte, da useriøse aktører ikke lenger kan spekulere i å melke kunder med høye priser. Prisene har blitt redusert med 60 prosent, og antall drosjeturer har økt med 25 prosent. En ny ordning uten taxikø gjør at taxier kun slipper inn ved bestilling, noe som gir kundene mulighet til å velge basert på pris og kvalitet. Sjåførene opplever også kortere ventetid, og de reisende har fått et mer forutsigbart tilbud.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler innføringen av nye maksprisregler for taxi i Oslo fra 1. januar, som følge av mange klager på høye priser. Thea Gudmundsen opplevde en taxitur på 11 minutter som kostet 626 kroner, men samme tur vil koste 314 kroner med de nye reglene. Hun har fått mange kommentarer på TikTok fra andre som har opplevd det samme. Frislippet i taxinæringen i 2020 førte til en økning i antall taxiløyver og priser. Flere reisende, som Cato Bratbakk og Astrid Hedvig Thorbjørnsen, foretrekker nå taxi-apper for å få en forutsigbar pris og økt sikkerhet, selv med de nye maksprisene.
1 måned siden
Alle innbyggere i Norge mottar nå et varsel på Helsenorge om at helseopplysninger deles digitalt mellom helsepersonell på tvers av helsetjenestene. Helsedirektoratet opplyser at løsninger som Pasientens prøvesvar og Pasientens legemiddelliste vil muliggjøre økt deling av helseopplysninger. Enkelte sykehus deler allerede journaldokumenter via Kjernejournal. Samtidig informeres innbyggerne om sine personvernrettigheter, inkludert muligheten til å begrense tilgangen til egne opplysninger. Formålet er å forbedre oppfølging og behandling, spesielt i akutte situasjoner der rask tilgang til relevant helseinformasjon er avgjørende.
23 dager siden
BankID BankAxept lanserer en ny funksjon i BankID-appen som lar brukere gjenopprette passord selv ved å skanne pass eller nasjonalt ID-kort. Tidligere har brukere måttet kontakte banken eller bruke bankens nettsider, noe som har vært tidkrevende. Eika har testet løsningen og opplevd en nedgang i henvendelser om BankID. Den nye funksjonen kan også brukes til å aktivere BankID-appen raskere, og reduserer ventetiden fra en time til rundt tre minutter. Løsningen krever at brukeren er over 18 år og har gyldig legitimasjon.
21 dager siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har kunngjort en ny ordning som gir alvorlig syke pasienter mulighet til å få livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei. For å kvalifisere må pasientens situasjon vurderes som «klinisk eksepsjonell», noe som gir håp for dem som tidligere er blitt nektet livsforlengende behandling. Samtidig åpnes det for at klinikere og brukerorganisasjoner kan delta i diskusjonene i Beslutningsforum, men uten beslutningsrett. Regjeringen vil også prioritere medisiner og vaksiner som reduserer behovet for helsepersonell, for å effektivisere ressursbruken i helsevesenet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for å øke antall egenmeldingsdager for å redusere belastningen på leger og unngå unødvendige legebesøk. Dagens system krever sykemelding etter tre dager, noe som fører til sløsing med legeressurser og unødvendige konsultasjoner. Et forsøk med 365 dagers egenmelding viste positive resultater med redusert sykefravær i flere virksomheter, blant annet i Mandal kommune. Artikkelen foreslår å lovfeste åtte dagers egenmelding for alle, eller vurdere 16 eller 365 dagers egenmelding, for å redusere presset på helsevesenet og gi mer tillit til arbeidstakere.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
20 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) erkjenner at offentlige utgifter må brukes mer effektivt, og at utgiftene ikke kan fortsette å ese ut. Regjeringen vil starte reformer for økt konkurransekraft og produktivitet, og vil involvere fagfolk og tillitsvalgte i prosessen gjennom trepartssamarbeidet. Et sentralt mål er å digitalisere offentlig sektor og fjerne tidstyver i helsevesenet, slik at helsepersonell kan bruke mer tid på pasientbehandling. Vestre ønsker også å redusere pasienters opplevelse av å bli kasteballer mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og åpner for mer bruk av private aktører for å redusere ventetider, etter avtale med de offentlige sykehusene.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
4 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer planer for å skaffe 170.000 nye årsverk i helsesektoren, som er nødvendig på grunn av en aldrende befolkning. Han foreslår at deltidsansatte jobber fulltid, noe som kan gi 55.000 ekstra årsverk. Vestre mener også at det er nødvendig med effektivisering, både gjennom teknologi og ved å redusere byråkrati. Han påpeker at 30 minutter spart per dag for helsepersonell kan gi 4500 ekstra årsverk. Regjeringen har iverksatt tiltak som utvidede åpningstider, oppgavedeling og bruk av private aktører for å redusere sykehuskøer og ventetider. Vestre tror målet vil nås neste år.
11 timer siden
Lange helsekøer har preget norske sykehus, men nå viser tallene en positiv utvikling. Ventetidene for helsehjelp er på vei ned over store deler av landet.
3 måneder siden
Birkenes sykehjem har redusert sykefraværet betydelig ved å innføre en 52-ukers kalenderturnus. Ansatte får selv velge arbeidstider, inkludert lengre vakter og friperioder. Dette har ført til økt trivsel, færre vikarer og mer kontinuitet for beboerne. Sykefraværet har sunket fra over 14 prosent til et gjennomsnitt på 6,1 prosent, og var nede i 3 prosent i oktober. Ordningen med langvakter er populær blant de ansatte, og utvides nå til ukedagene. Flere kommuner tester lignende ordninger med positive resultater, noe som tyder på en trend bort fra tradisjonelle turnuser.
1 måned siden
Flytoget lanserer en ny tjeneste som tilbyr bagasjehenting hjemme hos kunder i Oslo-området. Reisende kan bestille tjenesten senest dagen før avreise. Bring henter bagasjen i et avtalt tidsvindu, skanner boardingkort, skriver ut bagasjelapp og sjekker inn bagasjen. Kunden mottar en SMS-bekreftelse når bagasjen er levert. Flytoget ønsker å gjøre reisen enklere og mer stressfri for sine kunder.