Arkeologer har oppdaget en massegrav i Irak med levningene av over 100 kvinner og barn, antatt drept under Saddam Husseins regime på 1980-tallet. Funnet ble gjort i Muthanna-provinsen, og ofrene var trolig kurdere fra Kalar.
Mange ble skutt i hodet på nært hold, mens andre kan ha blitt levende begravet. Hjerteskjærende detaljer avslører at noen mødre holdt rundt babyene sine da de ble drept.
Dette funnet knyttes til Anfal-kampanjen, der nesten 180 000 kurdere ble drept.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En massegrav fra bronsealderen i England inneholder levningene av 37 mennesker som ble brutalt drept og partert. Funnene tyder på at ofrene, som inkluderte menn, kvinner og barn, kan ha blitt spist i et ritual. Forskere mener at hendelsen kan ha vært drevet av hevn og hat, og at den må ha satt spor i befolkningen i flere generasjoner. Det er også funnet spor av pestbakterien Yersinia pestis i noen av ofrene, noe som kan ha bidratt til frykt i samfunnet. Funnet er unikt og gir et sjeldent innblikk i voldelige konflikter fra en fjern fortid.
22 dager siden
Under renovering av en fotballbane i Wien ble det oppdaget en massegrav med levningene av 150 menn. Arkeologer har identifisert at skjelettene tilhører menn i alderen 20 til 30 år, som døde av skader fra sverd, dolker og lanser. Funn av en jerndolk med romersk dekorasjon daterer graven til mellom midten av det første århundre og begynnelsen av det andre århundre etter vår tidsregning. Dette er et sjeldent funn, da romerne vanligvis praktiserte kremasjon. Funnet gir også det første fysiske beviset på et slag ved Donaulimes, en del av Romerrikets militærgrense.
4 måneder siden
En massegrav med minst 100.000 mennesker er angivelig funnet i al-Qutayfah, nord for Damaskus, ifølge lederen for Syrian Emergency Task Force, Mouaz Moustafa. Han hevder å ha funnet fem massegraver totalt i Syria. Moustafa ankom Syria etter at Assads regime kollapset og har snakket med vitner som forteller om tvangsarbeid med å grave graver og begrave lik. Han uttrykker bekymring for manglende sikring av gravene, da de kan være viktige bevis. Syriske myndigheter har ikke kommentert påstandene.
4 måneder siden
Massegraver i Syria avslører et «dødsmaskineri» under Bashar al-Assads regime, ifølge folkerettsjurist Stephen Rapp. Rapp, som tidligere har jobbet med krigsforbrytelser i Rwanda og Sierra Leone, besøkte nylig massegraver utenfor Damaskus og anslår at over 100.000 mennesker ble torturert og drept der de siste 15 årene. Han sammenligner grusomhetene med nazistenes handlinger og beskriver et system der mange ulike aktører var involvert i drapene og skjulingen av lik. Satellittbilder bekrefter omfattende gravearbeid ved massegravene fra 2012. Vitner forteller om hvordan lik ble fraktet til massegravene i kjølebiler under streng bevoktning.
1 dag siden
Arkeologer har avdekket en massegrav i Peru som inneholder levningene av 24 krigsskadde mennesker. Funnet kan gi ny innsikt i en lite kjent før-inkaisk sivilisasjon.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall i Syria er over 100.000 mennesker savnet. Hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene har dokumentert 476 døde, men frykter at mange flere er begravet i massegraver. Identifiseringsarbeidet er vanskelig, da det mangler dokumentasjon og mange lik er funnet i massegraver. Rettsmedisiner Inge Morild understreker at identifiseringen er viktig for de pårørende og for å undersøke mulige forbrytelser. Han påpeker at det vil ta måneder å identifisere ofrene, spesielt siden DNA-laboratoriene i Syria ikke er godt utbygd, og bein tar lengre tid å analysere enn blodprøver.
1 måned siden
Artikkelen omhandler de nylige massedrapene på sivile i Syria, spesielt i kystregionene, der hundrevis er drept. Blant ofrene er medisinstudenten Shinda Adil Kisho, som ble drept i sitt hjem. President Ahmad al-Sharaa har lovet en uavhengig gransking av hendelsene. Usikkerhet råder om hvem som står bak massakrene, men både regjeringsstyrker, restene av Assad-regimet og ulike militsgrupper er anklaget. Drapene har ført til fordømmelse fra FN og flere land. Det er uklart hvor mange som er drept, men tall fra Syrian Observatory for Human Rights antyder over 800 sivile.
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
4 måneder siden
En ny studie av en massegrav fra bronsealderen i England avslører en voldelig massakre der minst 37 mennesker ble drept, partert og muligens spist. Funnene, som inkluderer tannmerker på bein, tyder på kannibalisme. Forskere spekulerer i om konflikten kan ha oppstått på grunn av klimaendringer, ressurser eller sykdom. Studien er publisert i Cambridge University Press. Parallelt pågår det også ny forskning i Norge på massegraver fra samme periode, som kan gi ny innsikt i menneskene som levde for 3-4000 år siden.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok kontroll over Assads fengsler i Damaskus, har hundrevis av fanger blitt funnet i elendig forfatning, og mange døde er hentet ut. På et sykehus i Damaskus strømmer pårørende til for å finne savnede slektninger. En ung mann, Ahmed, er blant de overlevende, men hans identitet og historie er ukjent. En annen fange, Ibrahim, ble identifisert av familien etter å ha vært savnet siden 2018. Mange tidligere fanger er mentalt nedbrutt, mens pårørende leter etter kjennetegn blant døde kropper i sykehusets likhus. Sednaya-fengselet, kjent for tortur og massehenrettelser, er sentralt i funnene.
4 måneder siden
Opprørsstyrker som befridde fangene fra Sednaya-fengselet i Syria 9. november 2024, avdekket grusomme scener. Hauger av klær, sko og lik vitner om tortur og henrettelser av tusenvis av motstandere av Assad-regimet. Amnesty International anslår at rundt 13 000 personer har blitt henrettet i fengselet, som omtales som et «slakterhus». Bildene fra fengselet sammenlignes med konsentrasjonsleirer som Auschwitz, og eksperter beskriver det som en konsentrasjonsleir. Flere syrere søker nå informasjon om savnede kjære, mens noen av likene er flyttet til sykehus i Damaskus for identifikasjon.
12 dager siden
Artikkelen omhandler funnet av en massegrav i Peru og et intervju med Oslos nye biskop, Sunniva Gylver. Arkeologer fant en massegrav med 24 skjeletter i Atico-dalen i Peru, som antas å være ofre for kamphandlinger blant Aruni-folket. De døde ble begravet med kostbare gaver, noe som tyder på en ærefull begravelse. Sunniva Gylver deler sin personlige historie om sorg etter å ha mistet ektemannen til kreft. Hun snakker om viktigheten av åpenhet rundt sorgprosessen og behovet for å akseptere ulike måter å sørge på. Hun forteller også om en alvorlig sykkelulykke hun overlevde.
2 måneder siden
Etter at et spedbarn ble funnet livløst i Lillestrøm, er begge foreldrene siktet for drap eller medvirkning til drap. Omstendighetene rundt dødsfallet, inkludert skader på barnet, førte til siktelsen. Barnefaren er en kjenning av politiet og er tidligere domfelt for en rekke forhold, inkludert narkotikakriminalitet, vold og våpenbesittelse. Både mor og far nekter straffskyld og er varetektsfengslet i to uker. Kvinnens forsvarer opplyser at hun har det «helt grusomt».
1 måned siden
Over 1000 mennesker er drept i Syria siden torsdag i kamper mellom sikkerhetsstyrker lojale til den nye regjeringen og væpnede grupper lojale til Bashar al-Assad. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er 745 av de drepte sivile, noe SOHR beskriver som en massakre. Sammenstøtene markerer en kraftig opptrapping i motstanden mot den nye regjeringen, tre måneder etter at opprørerne tok makten. Syriske sikkerhetsstyrker anklages for å ha likvidert 745 sivile alawitter vest i landet, som hevn etter at 200 medlemmer av landets nye sikkerhetsstyrker ble drept i et angrep fra Assad-lojale styrker.
26 dager siden
FNs menneskerettssjef, Volker Türk, anklager Israel for mulige krigsforbrytelser etter drapene på 15 helsearbeidere og hjelpearbeidere i Gaza. Drapene skjedde i Rafah i mars, og ofrene ble funnet begravd i en massegrav. Türk krever en uavhengig granskning av hendelsen og fordømmer Israels blokade av nødhjelp til Gaza, som han mener kan være kollektiv avstraffelse og bruk av sult som krigsvåpen. Han uttrykker også bekymring for israelske planer om å kontrollere Gazastripen, noe han mener kan være i strid med folkeretten. Palestinsk Røde Halvmåne krever rettferdighet for de drepte og savnede hjelpearbeiderne.