Kvinnehelsefysioterapeut Ingrid Loftås ved Bergen kvinnehelse ser daglig kvinner som sliter med smerter under samleie. Hun forteller at hun har minst én slik pasient hver dag.
Loftås påpeker at mange kvinner lider i stillhet, enten fordi de ikke vet at det finnes hjelp, eller fordi de ikke tør å snakke om problemet. Tilstander som vaginisme, vulvodyni og tørre slimhinner kan forårsake smerter, og dette kan igjen påvirke parforholdet, sexlysten og evnen til å bruke tampong eller gå til gynekolog.
Loftås understreker at det er hjelp å få og at mange pasienter er takknemlige for å bli tatt på alvor og få behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En jordmor og hennes venninne har samlet historier som viser at kvinner ofte mangler kunnskap om egen kropp og får utilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Vanlige problemer som inkontinens, ryggplager og fødselsrelaterte komplikasjoner blir ofte bagatellisert. Det finnes få offentlige tilbud for forebyggende trening, og mange kvinner aksepterer plager som normale. Kvinner tyr ofte til alternative behandlinger fremfor å oppsøke lege, og mange opplever skam rundt underlivsproblemer. Dette fører til at kvinner går med problemer i stillhet, som kunne vært forebygget.
25 dager siden
Flere kvinner deler sine erfaringer med TV 2 om avhengighet av vibratorer og den negative påvirkningen på deres seksuelle helse, inkludert nummenhet i klitoris og vanskeligheter med å oppnå orgasme uten hjelpemidler. Sexolog Siv Gamnes bekrefter at dette er et vanlig problem og anbefaler en «vibrator-rehab» for å redusere bruken og gjenopprette følsomheten. Hun forklarer at overstimulering kan føre til at nerveendene trekker seg tilbake. Sexolog Thomas Winther advarer også mot å la sexleketøy bli en nødvendighet for seksuell tilfredsstillelse, og understreker viktigheten av å utforske naturlig stimuli.
1 måned siden
Artikkelen omhandler menssmerter og gir råd om når man bør søke legehjelp. En studie viser at mange kvinner med sterke smerter unnlater å søke hjelp, da de feilaktig tror det er normalt. Overlege Guri Majak fremhever fem tegn som indikerer at legehjelp er nødvendig, inkludert smerter som hindrer daglige aktiviteter eller manglende effekt av reseptfrie smertestillende. Artikkelen informerer også om endometriose, en vanlig årsak til sterke menssmerter, og understreker viktigheten av å bli lyttet til av helsepersonell. Majak anbefaler å bytte lege ved manglende forståelse og presenterer en huskeliste for konsultasjonen.
2 måneder siden
Tone (55) ble ufør etter å ha mistet søvnen og utviklet andre plager i forbindelse med overgangsalderen. Legene fant først ikke årsaken. Etter seks år med symptomer, ble hun henvist til en gynekolog som diagnostiserte overgangsalder basert på symptomer, og ikke blodprøver. Hormonbehandling hjalp henne med å sove igjen og bli kvitt hodepinen. Gynekolog Inger Øverlie understreker at mange kvinner ikke får god nok oppfølging for overgangsplager, og at testosteron kan være nyttig for økt sexlyst. Regjeringen vurderer nå å bedre tilgangen til hormonbehandling og redusere kostnadene for kvinner.
2 måneder siden
Stine Skoli, kjent fra «Kan vi hjelpe til?», skal fjerne livmoren på grunn av invalidiserende smerter og migrene. Hormonbehandling forverret tilstanden, og etter samtale med lege ble operasjon vurdert som beste løsning. Skoli delte sine erfaringer med følgerne og ble overveldet av responsen fra kvinner med lignende problemer. Medprogramleder Mads Clemmetsen fremhever Skolis åpenhet og arbeidsmoral til tross for store smerter under innspillingen av serien.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
1 måned siden
Artikkelen belyser at smertene forbundet med medikamentell abort ofte blir underdrevet, ifølge studier og kvinners erfaringer. Mange kvinner beskriver intense smerter som overgår forventningene, og forskning viser at smertene ofte er verre enn kraftige menstruasjonssmerter. Helsepersonell anbefaler bedre informasjon og smertelindring. Helsedirektoratet vurderer å justere informasjonen på Helsenorge for å gi et mer realistisk bilde av smertene og oppfordre til å søke hjelp. En kvinnes erfaring illustrerer behovet for bedre forberedelse og støtte.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler overgangsalderen og hvordan synkende østrogennivå påvirker kvinnekroppen, og understreker at det handler om mer enn bare hetetokter. Det kan føre til både fysiske og psykiske utfordringer. Å snakke med andre kvinner, spesielt sin mor, om erfaringer knyttet til overgangsalderen er viktig. Det finnes hjelp å få i form av hormonbehandling, men livsstilsendringer som styrketrening og stressreduksjon kan også være effektive tiltak. Overgangsalderen er en naturlig overgang, ikke en undergang, og kvinner kan leve gode og aktive liv også etter reproduktiv alder.
3 måneder siden
En kvinne i rettssaken mot Arne Bye fortalte at hun i flere år oppsøkte ham for smerter, men uten å få en diagnose. Bye skal ha forklart plagene med mangel på samleie, noe han bekrefter. Kvinnen fikk senere påvist tilstanden hos en spesialist og fant diagnosen notert i journalen hos Bye, noe som gjorde henne rasende. Bye hevder han tilviste kvinnen til spesialist, men erkjenner mangler i kommunikasjon. Kvinnen ble også sjokkert over å se videoopptak fra undersøkelsene, og over hvor rutinert legen virket. Hun uttalte at hun ikke visste at han var så rutinert på å valdta folk. Bistandsadvokaten er ikke overbevist av Byes forklaringer. Gjennom rettssaken har Bye erkjent 21 valdtekter og 44 tilfeller av misbruk av stilling.
4 måneder siden
Statistikk fra SSB viser at innvandrere, som utgjør 16,8 % av Norges befolkning, står for 60 % av siktelsene for grov mishandling i nære relasjoner i perioden 2020-2023. Oslo skiller seg ut med 59 % av siktelsene i denne kategorien. Høyres Mari Holm Lønseth understreker viktigheten av å respektere norske verdier og regler, mens rådgiver Sylo Taraku peker på kulturelle forskjeller og høy terskel for innvandrerkvinner til å søke hjelp. Taraku ser også tegn til bedring, med økt bevissthet og bedre hjelpetilbud. Myndighetenes innsats og samfunnsdebatt har bidratt til økt fokus på problemet.
1 måned siden
Artikkelen fremhever at kvinners helse fortsatt har lav status i 2025, til tross for tidligere rapporter og strategier. Kvinnehelseutvalget konkluderte med at det er store kunnskapshull og behov for mer forskning, spesielt blant unge og eldre kvinner. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer fører til høyere uføretrygd blant kvinner, og kvinner opplever dårligere behandling for visse sykdommer, som hjerteinfarkt. Artikkelen understreker at bedre kvinnehelse er avgjørende for å redusere sykefravær og øke yrkesdeltakelsen, og at både biologiske faktorer og samfunnsstrukturer må adresseres for å bedre kvinners helse.
3 måneder siden
En ny HPV-hjemmetest er nå tilgjengelig for alle kvinner i Norge, som et tiltak for å nå de 190.000 kvinnene som ikke har sjekket seg for livmorhalskreft. Kreftforeningen understreker at dette er et viktig tilbud for de som synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Selv om det anbefales å ta prøven hos lege for en grundigere sjekk, viser tall at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før, og at hjemmetestene gir nesten dobbelt så mange HPV-påvisninger. Det understrekes at kvinner med symptomer må oppsøke lege uavhengig av alder og tidligere prøver.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
1 måned siden
En ny undersøkelse fra Opinion og NHO viser at yngre kvinner opplever betydelig dårligere psykisk og fysisk helse sammenlignet med eldre kvinner. Undersøkelsen viser også at mange kvinner opplever at helseplager hemmer dem i arbeidslivet. Et annet funn er at tilliten til fastlegen svekkes, spesielt blant yngre kvinner, som i større grad stoler på helseinfluensere og sin egen mor. Undersøkelsen understreker behovet for økt kunnskap om kvinnehelse i alle ledd, fra fastlegekontoret til arbeidsplassen. Karita Bekkemellem i NHO Geneo mener kvinnehelse må prioriteres.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.