Etter at det blågrønne byrådet i Oslo i 2023 reduserte eiendomsskatten på boliger med omtrent 40 prosent, ønsker de rødgrønne partiene å øke skatten igjen for å finansiere flere kommunale tjenester. Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG er enige om behovet for økt eiendomsskatt, men er uenige om hvor mye skatten skal økes og hvilke formål pengene skal brukes til.
I 2025 utgjør eiendomsskatten under én prosent av kommunens samlede inntekter. Rødgrønne politikere mener en høyere eiendomsskatt kan finansiere flere lærere, hjemmehjelp, gratis aktivitetsskole og kollektivtiltak.
Samtidig understrekes det at det ikke finnes ubegrensede midler, og at det er grenser for hvor mye kommunen kan bruke av skatteinntektene. Debatten i Oslo illustrerer en bredere politisk konflikt om skatt, prioriteringer og effektivitet i kommunal drift.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt rundt Oslos økonomiske situasjon, der Stortinget har vedtatt økt skatteutjevning som fører til at Oslo må spare penger. Forslag om å utsette eller utrede en særskilt støtteordning for Oslo ble nedstemt av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV. Dette har ført til kritikk fra opposisjonen, som mener at de rødgrønne politikerne forsøker å unndra seg ansvar for situasjonen. Artikkelen peker også på at store investeringsprosjekter i Oslo, som Fornebubanen og Ny vannforsyning, bidrar til kommunens økonomiske utfordringer.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Jan Christian Vestre uttaler at det finnes mange kvalifiserte kandidater til å overta som partileder etter Jonas Gahr Støre, men understreker sin støtte til Støre i en krevende tid for partiet. Han kritiserer Høyre-byrådet i Oslo for å prioritere eiendomsskattkutt fremfor velferdstjenester, og peker på at regjeringen har økt bevilgningene til Oslo. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) avviser kritikken og hevder regjeringen har påført Oslo store økonomiske tap gjennom endringer i inntektssystemet. Debatten om budsjettkutt i Oslo fortsetter, med sterke reaksjoner fra både politikere og brukere av velferdstilbud.
2 måneder siden
Oslo kommune står overfor betydelige kutt i tjenestene etter et underskudd på 976 millioner kroner i fjor. Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) peker på en skattesvikt på nesten 3 milliarder kroner som en hovedårsak, delvis forårsaket av endringer i utbytteskatten. Byrådet planlegger derfor effektivisering og budsjettkutt, noe som vil påvirke kommunale tjenester. Samtidig kritiseres byrådet av opposisjonen for å prioritere valgløfter som kutt i eiendomsskatten, samtidig som store prosjekter som Fornebubanen fortsetter.
4 måneder siden
Oslo-budsjettet for 2024 ble vedtatt etter intense forhandlinger som kulminerte onsdag kveld. Fremskrittspartiet og KrF sikret flertall for byrådets budsjettforslag, som innebærer mindre eiendomsskatt, økte midler til asfalt og fritidsklubber, samt mer penger til kriserammede bydeler. Høyre og Venstre presenterte et nytt budsjettforslag samme dag, som inkluderte kutt i eiendomsskatt og økte midler til blant annet sykehjemsplasser og fritidsklubber. For å finansiere tiltakene økes Oslo kommunes gjeld med 318 millioner kroner, og 191 millioner kroner omdisponeres fra investeringer til drift. Arbeiderpartiet kritiserer budsjettet for å være usosialt og øke privatiseringen.
5 dager siden
Siden Høyre overtok makten i Oslo i 2023, har de kuttet i skole, velferd, barnehager, kultur og tannhelsetilbud, samtidig som de har redusert eiendomsskatten. Skattekuttet kommer i hovedsak villaeiere på vestkanten til gode, som ifølge byrådets egne beregninger får over fire ganger så mye i skattekutt som innbyggerne i de ti øvrige bydelene til sammen. Tidligere rødgrønne byråd brukte eiendomsskatt som et virkemiddel for å omfordele ressurser fra de rikeste til resten av byen, blant annet for å finansiere gratis Aktivitetsskole (AKS). SV kritiserer Høyres prioriteringer og presenterer et alternativt budsjett med fokus på omfordeling og miljø. Høyres gruppeleder sammenligner kritikken med barnelitteratur, noe SV omtaler som ubegrunnet.
4 måneder siden
Ulike partier foreslår betydelige endringer i formuesskatten i sine alternative statsbudsjetter. Rødt ønsker å øke skatten kraftig, mens Høyre vil avvikle den på sikt. MDG vil heve innslagspunktet, og flere partier vil endre verdsettingsrabattene. Eksperter påpeker at formuesskatten kan føre til skatteflukt og redusere investeringer. Det er uenighet om hvorvidt skatteflukt er et problem, og om formuesskatten er skadelig for norsk økonomi. Noen mener den rammer næringslivet og investeringer, mens andre mener den er nødvendig for å skatte de rike.
4 måneder siden
Oslo-byrådet foreslår å kutte over én milliard kroner i bydelene, noe som rammer fritidsklubber, hjemmetjenester og aktivitetstilbud for demente. Samtidig beholder byrådsleder og ordfører sine lønninger på over 1,6 millioner kroner, noe SV mener er provoserende. SV foreslår å redusere politikerlønningene med opptil en halv million kroner, noe som kan spare kommunen 7,8 millioner kroner. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) avviser forslaget og peker på at bystyret vedtar lønningene. Oslo-budsjettet skal vedtas onsdag, men forhandlingene mellom partiene har vært vanskelige.
4 måneder siden
Under onsdagens bystyremøte i Oslo rådhus la byrådet fram et nytt budsjettforslag for 2025, inkludert et kutt i eiendomsskatten på 40 millioner kroner. Frp, som kan avgjøre flertallet, har ennå ikke tatt stilling til forslaget. Tidligere i møtet avviste Frp et mistillitsforslag mot byråd Anita Leirvik North (H), noe som ga byrådet en kortvarig pustepause. Arbeiderpartiet kritiserte budsjettprosessen som kaotisk og anklaget byrådet for politisk feighet, mens Høyre hevdet at det avgåtte Ap-ledede byrådet etterlot økonomien i dårlig stand. Diskusjonene i bystyret pågår fortsatt.
2 måneder siden
Oslo kommune opplever en alvorlig økonomisk situasjon med et underskudd på 976 millioner kroner i 2024 og en skattesvikt på nesten 3 milliarder. Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) varsler betydelige kutt i kommunens tjenester fremover. Skattesvikten skyldes delvis regjeringens skatteendringer i 2021. For å rette opp budsjettet, vil byrådet iverksette et effektiviseringsprogram som innebærer kutt i budsjettene de neste årene. Samtidig fastholder byrådet sitt løfte om å fjerne eiendomsskatten, selv om kommunens gjeld øker, spesielt på grunn av store investeringsprosjekter som Fornebubanen og ny vannforsyning.
4 måneder siden
Skattedebatten i Norge har intensivert seg, med økt misnøye fra næringslivet over formuesskatten og andre nye skatter. Høyresiden har tatt en offensiv rolle, med koordinerte utspill og støtte fra ulike organisasjoner. Regjeringen, derimot, virker usikker på hvordan de skal håndtere kritikken, og deres nye strategi med å fremheve «jobbskapere» har ikke dempet misnøyen. Debatten forventes å spisse seg til, med fokus på fordelingspolitikk og hvem som vil dra nytte av eventuelle skattelettelser. Velgere vil også spørre hva slags skattelette de skal få sammenlignet med bedriftseierne.
3 måneder siden
Senterpartiet signaliserer en endring i skattepolitikken etter tre år ved makten, og ønsker nå å kutte i formuesskatten og øke bunnfradraget. De tar til orde for et bredt forlik på Stortinget for å sikre forutsigbarhet i skatte- og avgiftspolitikken. Dette kommer etter at regjeringen har blitt kritisert for å øke skattene for næringslivet. Høyre er skeptisk til Senterpartiets troverdighet, men åpner likevel for et forlik, og mener skattene må senkes betydelig mer. Høyre vil fjerne hele formuesskatten på aksjer og verdier i bedrifter.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom de borgerlige partiene om strømstøtten. KrF og Frp vil innføre en makspris på 50 øre per kilowattime og doble statens utgifter til strømstøtte. Høyre ønsker å videreføre dagens ordning. Venstre vil i utgangspunktet avvikle strømstøtten, men åpner for å videreføre en ordning ved høye priser, uten makspris. KrF vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten gjør det usikkert hvordan strømstøtten vil se ut dersom de borgerlige vinner valget.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.
26 dager siden
Oslo Arbeiderparti ønsker å innføre en ordning der utbyggere av store boligprosjekter må bidra økonomisk til bygging av idrettsanlegg. Partiet mener dette er nødvendig for å sikre barn og unge tilgang til idrett i områder med mye boligbygging, hvor kapasiteten er sprengt. Forslaget møter motstand fra Norske Boligbyggelags Landsforening, som frykter at det vil føre til økte boligpriser for boligkjøpere. Oslo Ap foreslår også endringer i spillemiddelordningen for å prioritere fylker og områder med underdekning av idrettsanlegg, samt levekårsutsatte byområder.
1 måned siden
Norske kommuner fikk inn 17,5 milliarder kroner i eiendomsskatt i fjor, viser tall fra SSB. Dette er en nedgang på 0,4 prosent fra året før. Eiendomsskatten fra boliger og fritidsboliger gikk ned med 5 prosent, mens skatten fra annen eiendom økte med 4,2 prosent. I snitt betalte nordmenn 3796 kroner i eiendomsskatt per bolig. 323 av 357 kommuner innførte eiendomsskatt. Gjennomsnittlig skattesats var 3,2 promille for boliger og fritidsboliger, og 5,8 promille for annen eiendom.