June Emilie Åsenden forteller sin historie om å vokse opp som transperson. Hun fant svaret på sin identitet i et ukeblad.
Artikkelen forteller historien om June Emilie Åsenden, som vokste opp som Dag Erik og tidlig følte seg annerledes. Hun ble mobbet som barn i Øyestad, men fant venner etter å ha flyttet til Nedenes. Som 15-åring oppdaget hun begrepet transkjønnet i Se og Hør, noe som ga svar på hennes følelser.
Hun holdt identiteten hemmelig i mange år, noe som førte til depresjon. Som 28-åring valgte hun å komme ut til familien via e-post og fikk støtte. Etter overgangen og flytting til Harpefoss, tok hun opp skyting igjen etter nesten 20 år.
Hun fikk støtte fra Vinstra skytterlag og oppnådde stor suksess ved Landsskytterstevnet i Steinkjer, hvor hun ble beste kvinne og fikk tittelen skytterprinsesse. June uttrykker bekymring for transpersoners rettigheter, spesielt i USA.
June Emilie Åsenden
Dag Erik
Anne Lise
Donald Trump
Ole Kristian Bryhn
NRK
Vinstra skytterlag
Styret
Harpefoss
Sør-Fron
Innlandet
Agder
Øyestad
Aust-Agder
Nedenes
Hønefoss
USA
Tyskland
Steinkjer
Kongsberg
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
2 måneder siden
En mor deler sin historie om sin tenåringsdatter som identifiserer seg som transmann. I starten forsøkte familien å støtte datterens valg, men moren begynte å tvile og undersøke temaet nærmere. Hun uttrykker bekymring for mangelen på forskning om langtidseffektene av hormonbehandling og kirurgi, og kritiserer det hun oppfatter som en ensidig tilnærming til kjønnsidentitet. Moren etterlyser en åpen dialog og mer tid for barn til å utforske sin identitet uten press om å endre kjønn, og understreker viktigheten av å akseptere biologisk kjønn. Hun er redd for at bekreftelse av kjønnsidentitet kan føre til irreversible medisinske inngrep.
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Tonje Elise Skjærvik Vang, som i 2006 ble kåret til Miss Norway. Etter modelljobbing i utlandet valgte hun å flytte hjem til Norge for å studere og etablere seg. Hun er nå spesialpedagogisk koordinator, kontaktlærer og hundeinstruktør. Skjærvik Vang forteller om familielivet, inkludert sønnen Kaspers kroniske magesykdom, som krevde sondeernæring, og hvordan familien har deltatt i ulike modelloppdrag. Klipp fra hennes tid som Miss Norway har dukket opp i NRK-serien «Rekviem for Selina». Hun angrer ikke på valgene hun har tatt og trives godt med livet slik det er i dag.
1 måned siden
Grunde Almeland, stortingspolitiker, deler sine erfaringer med mobbing og utestenging i oppveksten i Øystese. Han beskriver en krevende bygdekultur hvor han ble mobbet for å være annerledes og homofil. Mobbingen fortsatte på videregående, men et utvekslingsår i USA ble et vendepunkt. Almeland understreker viktigheten av å ta mobbing på alvor og gi definisjonsmakt til de som opplever det. Han deltok nylig i et Pridetog i hjembygda, en sterk og emosjonell opplevelse som viste en positiv utvikling. Rektorene ved de aktuelle skolene beklager hendelsene og fremhever at det i dag er større fokus på å skape trygge skolemiljø.
3 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen, en 16 år gammel gutt fra Tønsberg som ble verdensmester i Fortnite. I starten var faren skeptisk til Emils gaming, men etter hvert engasjerte han seg og ble en viktig støttespiller. Emil ble profesjonell spiller som 15-åring og kvalifiserte seg til VM sammen med østerrikeren Aqua. Etter en dårlig start i finalen, klarte de å snu situasjonen og vinne. Emil tjente 13 millioner kroner på seieren og jobber nå med events og sosiale medier. Faren mener at det viktigste for foreldre er å anerkjenne gaming som en idrett, sette husregler og sørge for at barna tar vare på skole, søvn, venner og fritid.
10 dager siden
I denne artikkelen deler en kvinne sin personlige historie om å leve med udiagnostisert autisme i 39 år. Hun beskriver en konstant følelse av å være annerledes, utenfor og mislykket, samt utfordringer med å passe inn i samfunnet og arbeidslivet. Manglende kunnskap om autisme førte til feildiagnoser og vanskeligheter med å finne sin plass. Da hun endelig fikk diagnosen, opplevde hun en ny forståelse av seg selv, økt selvrespekt og en aksept for sine begrensninger. Hun avslutter med å reflektere over viktigheten av inkludering og selvaksept, og beskriver seg selv som en «helt kurant autist».
2 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Oddbjørn (21) og en 22-åring, som begge vokste opp med fedre som hadde alkoholproblemer. De deler sine erfaringer og understreker viktigheten av å snakke om det og søke hjelp. Som barn fikk de møte daværende statsminister Erna Solberg, som forsikret dem om at de kunne bli hva som helst. Oddbjørn forteller om sin frykt for å utvikle et alkoholproblem, og hvordan han stort sett holder seg til alkoholfritt øl. 22-åringen har funnet lykke og giftet seg. Begge understreker at barn ikke er skyld i foreldrenes misbruk og oppfordrer andre til å søke støtte.
1 måned siden
Artikkelen forteller om Therese Johaugs tidlige karriere og hvordan hun fant motivasjon i å bli slått av Siri Hafstad Eggset. Johaugs far kontaktet trener Maj Helen Nymoen for å få hjelp med treningsplaner, noe som resulterte i stor fremgang. Senere ble Johaug oppmuntret av Marit Bjørgen til å satse på verdenscupen. I dag bruker Johaug detaljerte tegninger av løypa som en del av sin mentale forberedelse før renn, en teknikk hun lærte av stjernepsykolog Britt Tajet-Foxell.
2 måneder siden
Tiril Eckhoff deler sine erfaringer om overgangen fra å være en del av skiskytterlandslaget til å bli ekspertkommentator for TV 2. Hun forteller om en umiddelbar endring i relasjonen til tidligere lagvenninner og støtteapparat, som nå er mer skeptiske til å dele informasjon. Eckhoff reflekterer over vanskeligheten med å kritisere utøvere hun er glad i, men understreker at hun stortrives i sin nye rolle hos TV 2. Parallelt med ekspertjobben fullfører hun også sin bachelorgrad i management.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
2 måneder siden
Stine (30) ble som 19-åring feildiagnostisert med lett psykisk utviklingshemming, en diagnose hun og familien mente var feil. Stine hadde i barndommen nedsatt hørsel, noe som kan ha påvirket hennes skolegang og bidratt til feildiagnostiseringen. Etter syv år fikk hun en ny utredning ved Universitetssykehuset i Tromsø som konkluderte med at hun ikke hadde noen av de tidligere diagnosene. Stine forteller at feildiagnosen har hindret henne i å ta utdanning og søke jobb. Hun ønsker nå å dele sin historie for å hjelpe andre i lignende situasjoner. Hørselshemmedes Landsforbund understreker viktigheten av tidlig oppfølging for barn med hørselstap, da feil diagnose kan få store konsekvenser.
3 dager siden
Julie (29) valgte å bli alenemor via assistert befruktning etter å ha gitt opp dating. Hun er en del av en økende trend blant norske kvinner etter lovendringen i 2020.
9 dager siden
Iselin Hesselberg (27) våknet en morgen og oppdaget at hun ikke kunne se. Etter flere måneder med usikkerhet fikk hun diagnosen at hun er definert som blind, og synet vil ikke komme tilbake. Tidligere var hun aktiv innen motorsport, men livet hennes ble snudd på hodet da synet forsvant. Etter en tung periode med sorg og tilpasning fant hun ny mening gjennom para-skiskyting, en sport som bruker lydsignaler for å sikte. Gjennom Blindeforbundet og støtte fra sponsorer har hun trent aktivt i nesten to år og viser stort talent. Skiskytterforbundet ser på henne som en potensiell deltaker i paralympics. Til tross for utfordringene har Iselin funnet en ny vei som gir henne mestringsfølelse og adrenalin, og hun har ambisjoner om å bli en dyktig para-skiskytter.