Den norske landslagstreneren i skiskyting, Siegfried Mazet, har vakt oppsikt i russiske medier etter en Instagram-post der han kommenterte Donald Trumps uttalelser om Grønland og Panama-kanalen. Mazet antydet at USA burde behandles likt som Russland ved eventuell utestengelse fra internasjonal idrett.
Russiske medier har tolket dette som en oppfordring til å utestenge USA, mens Mazet selv sier at han stiller spørsmål ved dobbeltmoral. Han er usikker på om det er riktig å utestenge russiske utøvere, men mener de bør se hvordan Europa oppfatter situasjonen.
Tidligere OL-vinner Dmitrij Vasiljev mener Israel bør utestenges før USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norges skytetrener Siegfried Mazet har skapt debatt ved å stille spørsmål ved utestengelsen av russiske utøvere. Han mener de kanskje burde få delta igjen for å se hvordan verden oppfatter situasjonen, og kritiserer idrettens dobbeltmoral. Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson reagerte sterkt på dette, og forlot et intervju. Flere norske skiskyttere støtter Mazets poeng om lik behandling av alle land, men er skeptiske til å slippe russiske utøvere tilbake. De norske utøverne har også vist sin støtte til Ukraina ved å holde det ukrainske flagget sammen med en ukrainsk konkurrent.
1 måned siden
En svensk sportskommentator har reist spørsmål om USAs deltakelse i internasjonal idrett, på bakgrunn av Donald Trumps oppførsel og den usikkerheten som knytter seg til USAs fremtidige rolle. Kommentatoren stiller spørsmål ved om utestengelse av utøvere fra nasjoner med kontroversielle ledere er den rette veien å gå. Han uttrykker også tvil rundt tidligere beslutninger om å utestenge Russland, og stiller spørsmål ved om idretten bør ta stilling til politiske konflikter. Norges Skiforbund står fast ved sin tidligere beslutning om russisk utestengelse. Amerikanske utøvere i ski-VM har blitt spurt om Trumps oppførsel, der Jessie Diggins uttrykte skam.
3 måneder siden
Donald Trump har før sin innsettelse som president kommet med flere kontroversielle utspill om å ta kontroll over Panama-kanalen, annektere Canada og kjøpe Grønland. Disse uttalelsene har skapt reaksjoner internasjonalt, spesielt i Russland, hvor kommentatorer ser det som et tegn på at Trump ikke er imot invasjonskriger. En dansk forsvarskonsulent mener USA kan komme med en maktdemonstrasjon, mens en UiT-professor påpeker at USA må overtale Grønland, ikke Danmark, for å endre status. Danske myndigheter har vært tilbakeholdne med å kommentere saken, og det er lite interesse for Grønland i den danske befolkningen.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
3 måneder siden
En russisk eks-generalløytnant og TV-propagandist, Andrej Gurulyov, har antydet at president Putin bør ta kontroll over både Grønland og Svalbard. Gurulyovs uttalelser kommer etter at Donald Trump har signalisert at USA bør overta Grønland. Tidligere Nato-topp Arne Bård Dalhaug mener Trumps uttalelser legitimerer russisk retorikk og svekker troverdigheten til USA og Nato. Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski påpeker at Trumps utspill skaper usikkerhet og kan sette Svalbard i spill. Selv om Svalbard er Nato-territorium, kan en svekkelse av alliansen redusere sikkerhetsgarantien. Svalbardtraktaten gir Russland rett til økonomisk aktivitet på øygruppen.
1 måned siden
Ståle Solbakken ble spurt om sin mening om Donald Trump i lys av Norges mulige VM-deltakelse i USA, men unngikk å svare direkte av frykt for å bli utestengt fra landet. Han har tidligere kritisert FC København-eier Lars Seier Christensen for hans støtte til Trump. Midtstopper Stian Gregersen, som bor i USA, ønsket ikke å kommentere den politiske situasjonen. Solbakken uttrykte også bekymring for situasjonen i Gaza og fremhevet Norges Fotballforbunds arbeid i området.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av Donald Trumps uttalelser om Grønland, og hvordan disse har blitt tolket og oversatt i norske medier. Trumps uttalelser om at han ikke ville utelukke bruk av pressmidler for å få kontroll over Grønland, har skapt bekymring for en mulig konflikt mellom USA og Russland. Russiske myndigheter har som følge av dette antydet at de bør ta Svalbard. Eksperter mener at Trumps uttalelser har satt Svalbard i spill og kan trekke Norge inn i en storkonflikt. Det påpekes også at norske medier har oversatt Trumps uttalelser feil, og brukt ordet 'militærmakt' istedenfor 'pressmidler'. Artikkelen konkluderer med at feiltolkning av Trump kan bidra til å eskalere spenningen og øke risikoen for konflikt.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt reaksjoner ved å antyde at USA kan bruke militærmakt for å overta Grønland. Han begrunner dette med USAs sikkerhets- og økonomiske interesser, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til området. Danske myndigheter og eksperter avviser Trumps påstander og kaller dem uakseptable. Grønland er strategisk viktig for USA, spesielt i forhold til Russland, og har rike mineralressurser. Trumps utspill kom etter at hans sønn besøkte Grønland, men det er usikkert om det var planlagt. Eksperter mener Trumps oppførsel er en trussel mot forholdet til Danmark.
3 måneder siden
Russland kritiserer Danmarks reaksjon på Donald Trumps uttalelser om Grønland, og mener Danmark har reagert for mildt. En talsperson for det russiske utenriksdepartementet ser på Trumps uttalelser som en trussel mot Danmarks suverenitet, og oppfordrer Danmark til å forsvare seg. Trump har truet med å bruke økonomisk og militær makt for å overta Grønland. Statsminister Mette Frederiksen har hatt en telefonsamtale med Trump om saken, men uten å komme til enighet. Eksperter mener Russland utnytter situasjonen for å skape splid mellom USA og Europa, og at dette er en forventet reaksjon fra russisk side. Russland anklager USA for å true Danmark, og mener selv de aldri har gjort noe lignende.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Donald Trump har lansert ideer om å utvide USAs territorium ved å inkludere Canada og Grønland, samt ta tilbake kontroll over Panamakanalen. Han hevder at mange i disse landene ønsker dette, men møter motstand fra både politikere og befolkning. Trumps sønn besøkte Grønland, noe noen tolker som en form for diplomati. Grønlands selvstyreleder avviser at Grønland er til salgs, men ønsker en folkeavstemning om selvstendighet. Danske og grønlandske politikere reagerer sterkt på Trumps utspill, mens noen få inviterer ham til Grønland. Et overveldende flertall av kanadiere avviser Trumps forslag. Trumps handlinger skaper uro blant USAs allierte.
3 måneder siden
Rødt krever at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer Donald Trumps uttalelser om bruk av militær makt og økonomiske virkemidler for å sikre USA kontroll over Grønland. Rødts Bjørnar Moxnes sammenligner Trumps oppførsel med Putins retorikk før Ukraina-invasjonen og mener Trump må settes på plass. Støre har uttalt at det ikke er greit å antyde at man vil ta land, spesielt overfor nære allierte. Rødt mener USA utgjør en trussel mot Norge og at norsk sikkerhetspolitikk må revurderes. Trump har uttalt at USA trenger Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet og naturressurser, og har truet Danmark med straffetoll og militær makt.
2 måneder siden
Russiske utøvere er på vei tilbake til internasjonal idrett etter utestengelse, men norske langrennsløpere og Antidoping Norge er skeptiske til det russiske antidopingarbeidet. Utøvere som Aleksandr Bolsjunov deltar i konkurranser i Europa, samtidig som flere idrettsforbund vurderer å tillate russisk deltakelse under nøytralt flagg. Norske utøvere krever garanti for rettferdige dopingtester, og Antidoping Norge understreker behovet for åpenhet rundt tidligere dopingskandaler. Det internasjonale skiforbundet ønsker russerne tilbake under nøytralt flagg, mens andre er mer skeptiske. Avgjørelsen om russisk deltakelse i OL vil trolig påvirkes av hvem som blir valgt til ny IOC-president.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig militær maktbruk for å ta kontroll over Grønland og Panamakanalen har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Tysklands kansler Olaf Scholz advarer Trump mot å true grenser, og refererer indirekte til Putins angrep på Ukraina. Frankrike understreker at EU vil forsvare sine grenser. Trump nekter å utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å ta kontroll over de to områdene. Amerikanske politikere reagerer sterkt på Trumps uttalelser, og kaller dem 'galskap'. Trumps sønn hevder at lokalbefolkningen på Grønland støtter en amerikansk overtakelse, men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Danmarks statsminister har tidligere avvist Trumps forslag om å kjøpe øya.
4 måneder siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø utfordrer Norges Fotballforbund (NFF) angående Norges kommende VM-kvalifiseringskamper mot Israel, og trekker paralleller til Russlands utestengelse fra internasjonal fotball. Skjervø åpner for boikott, men ser også en mulighet i å vinne kampene for å hindre sportsvasking. Rødt og tidligere landslagssjef Egil Olsen krever at NFF jobber for å utestenge Israel fra fotballen, mens Unge Høyre-leder Ola Svenneby avviser boikott og mener det vil være kontraproduktivt. Svenneby oppfordrer til demonstrasjoner og understreker at Norges rolle i verden er begrenset. Han mener også at situasjonen i Ukraina ikke kan sammenlignes med situasjonen i Israel.