Overlege Dag Sollesnes Holsen har i ni år kjempet mot staten etter at han ble syk av en influensavaksine i 2015. Holsen ble 60 prosent ufør etter vaksinasjonen, og har siden kjempet for erstatning. Etter avslag fra både Norsk pasientskadeerstatning og pasientskadenemnda, saksøkte han staten.
Like før rettssaken skulle starte, trakk staten seg og erkjente erstatningsansvar. Staten erkjenner likevel ikke at vaksinen forårsaket Holsens leddgikt.
Holsen mener det er kritikkverdig at saken har tatt så lang tid. Saken går nå videre til erstatningsutmåling, men det er uklart når denne er klar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte Pasientskadenemnda for mangelfull diagnostisering og behandling av endometriose. Larby, som har fått livsvarige skader av sykdommen, fikk tidligere medhold i tingretten. Staten begrunner anken med at de mener tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feilaktig. Larby uttrykker skuffelse over å måtte kjempe videre, mens hennes advokat, Thomas Roander, mener tingrettens vurdering var i tråd med gjeldende rett. Saken har fått oppmerksomhet gjennom Endometrioseforeningen, som Larby er en del av.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
2 dager siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
2 måneder siden
Espen Mørk kjemper fortsatt for yrkesskadeerstatning etter en arbeidsulykke i 2009 på Melkøya, der han fikk en alvorlig hørselskade. Saken har blitt komplisert etter konkursen i det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance, og skadeoppgjørsselskapet Crawford & Company har overtatt saksbehandlingen. Mørk og hans advokat, Lars Olav Skårberg, kritiserer Crawford & Company for å gi avslag basert på tvilsomme medisinske vurderinger og alternative fakta. Flere advokater deler Skårbergs syn og mener Crawford & Company gir urettmessige avslag for å spare penger for konkursboet. Crawford & Company avviser kritikken og hevder de følger yrkesskadeforsikringsloven.
3 måneder siden
Trond Muggerud, en 56 år gammel fengselsbetjent, utviklet lungefibrose etter å ha blitt smittet av korona på jobb i 2020. Han har fått beskjed om at han har tre til fem år igjen å leve. Muggerud kjemper nå mot Statens pensjonskasse for erstatning, da han mener sykdommen er en yrkesskade. Han har fått avslag og går nå rettens vei. Til tross for den alvorlige diagnosen, har Muggerud valgt å fokusere på livskvalitet og har blant annet vært på cruise. Det er motstridende spesialisterklæringer om hvorvidt korona er årsaken til lungefibrosen, men Muggeruds advokat mener det er sannsynlig at sykdommen er forverret av koronasmitte. Saken skal nå behandles i Oslo tingrett.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett. Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
3 måneder siden
Karen Rafteseh Dokken (78) tapte i tingretten mot staten og Herøy kommune i den såkalte «barnebyttesaken», der hennes biologiske datter og datteren hun oppdro ble byttet om på fødestuen i 1965. Dokken mener dette er et brudd på menneskerettighetene, spesielt siden myndighetene ble klar over feilen på 80-tallet uten å informere de berørte. Hun anker nå dommen og tømmer sparekontoen for å finansiere en ny runde i lagmannsretten. Kostnadene har allerede nærmet seg en million kroner, og familien har startet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. De kritiserer staten og kommunen for manglende ansvar og arroganse, og mener de blir overkjørt. Advokatene mener tingretten har gjort feil og har tro på å vinne frem i ankerunden.
4 måneder siden
Oljepionerene, som jobbet i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet, får endelig kompensasjon for helseskader de pådro seg på jobb. Etter en over 20 år lang kamp, har Stortinget vedtatt en særskilt kompensasjonsordning. Mange av pionerene har fått alvorlige helseplager som nerveskader og kreft på grunn av manglende verneutstyr. Til tross for vedtaket, er det ingen klar dato for når pengene vil utbetales, noe som skaper frustrasjon. To oljepionerer døde sist uke, og totalt 37 har gått bort de siste to årene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) lover å jobbe raskt, men vil ikke gi en konkret dato. Flere partier krever at kompensasjonen kommer raskt, og Frp mener det er en skam at oljepionerene ikke får et konkret svar.
3 måneder siden
Birger Holtan har i over 30 år forsøkt å få byggetillatelse for brygge og båthus på sin eiendom ved Eidangerfjorden. Søknaden har blitt en kasteball i byråkratiet mellom Porsgrunn kommune og Statsforvalteren. Holtan opplever forskjellsbehandling da naboer har fått bygge tilsvarende konstruksjoner. Statsforvalteren i Trøndelag avslo søknaden med begrunnelse i et byggeforbud i strandsonen. Kommunen erkjenner at saken har tatt lang tid, men mener det skyldes uheldige omstendigheter. En advokat mener saken kan være et eksempel på myndighetsmisbruk og svekke tilliten til forvaltningen.
18 dager siden
Advokat Arvid Sjødin anker tingrettens avslag på hans krav om 11 millioner kroner fra staten, og øker kravet til 16 millioner. Kravet gjelder Sjødins 24 år lange arbeid med å renvaske fetteren til Birgitte Tengs. Fetteren ble først dømt for drapet, deretter frikjent strafferettslig, men likevel dømt sivilt til å betale oppreisning. Sjødin mener statens tilbud om tre millioner kroner i kompensasjon er utilstrekkelig for de 4500 timene han har brukt på saken. Sjødins advokat kaller det en skam at staten ikke vil betale for arbeidet med å oppklare uretten begått mot fetteren. Drapet på Birgitte Tengs er fortsatt uoppklart.
3 måneder siden
Arve Jarl Dahle (67) har i over tre måneder levd uten strøm etter at Tensio koblet den fra på grunn av hans motstand mot å installere en automatisk strømmåler. Dahle hevder han er el-overfølsom og mener de nye målerne er urettferdige. Tensio trodde feilaktig at Dahle hadde to boliger, noe han avviser. Etter at Namdalsavisa tok kontakt med Tensio, snudde selskapet og koblet strømmen tilbake. Dahle har tidligere vunnet en rettssak mot Tensio i 2022 om strømtilkobling, men konflikten om strømmåleren fortsetter. Tensio vil nå gjennomgå andre lignende saker for å sikre at ingen er i en tilsvarende situasjon.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
4 måneder siden
Staten krever 29 milliarder kroner fra NH Industries etter kanselleringen av NH90-helikopterkontrakten. Forsvarsdepartementet gikk til sak etter mislykkede meklinger, og krever tilbakebetaling for helikoptrene samt dekning for merkostnader ved kjøp av Seahawk-helikoptre fra USA. NH Industries på sin side krever 17 milliarder kroner fra staten, hovedsakelig for tapt omdømme og tap ved samarbeidsavtale med norsk forsvarsindustri. Partene skal møtes til ny mekling i februar, men en rettssak i Oslo tingrett kan bli aktuelt i oktober dersom de ikke kommer til enighet.