Den tunisiske oudmesteren Anouar Brahem har gitt ut albumet «After the Last Sky», sterkt preget av situasjonen i Gaza etter Hamas-angrepet 7. oktober 2023.
Selv om musikken var skrevet før dette, reflekterer låttitlene Israels respons. Adam Shatz har skrevet en omfattende covertekst.
Brahem bruker musikken som et politisk uttrykk for å belyse det han mener er urettferdighet mot palestinerne. Med seg har han Django Bates, Dave Holland og Anja Lechner, som bidrar med elementer fra jazz, klassisk musikk og tango, i tillegg til Brahems arabiske musikkbakgrunn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
1 måned siden
Ståle Solbakken og det norske landslaget er preget av situasjonen i Midtøsten, spesielt Israels angrep mot Gazastripen. Solbakken beskriver situasjonen som katastrofal, men understreker at Norges Fotballforbund (NFF) allerede har gjort mye for Gaza. Han avviser boikott av kampen mot Israel, da han og NFF ikke tror det vil hjelpe noen. Samtidig har han forståelse for de som mener boikott er et sterkt virkemiddel. Solbakken henviser til Lise Klaveness for ytterligere kommentarer om NFFs arbeid.
1 måned siden
RBK-profilen Moustafa Zeidan, som spiller for det palestinske landslaget, uttrykker stor sorg over situasjonen i Gaza og følger den tett fra Trondheim. Han ønsker ikke å legge press på Norge angående landskampen mot Israel. Under en pressekonferanse ble Ståle Solbakken utfordret av israelsk presse om sine meninger om konflikten, men avsto fra å gi et detaljert svar. Israels kaptein, Eli Dasa, roste Solbakken og Alexander Sørloth for deres håndtering av spørsmålene om konflikten.
2 måneder siden
Dokumentarfilmen «No Other Land» gir et innblikk i palestineres vanskelige situasjon på Vestbredden, og er en norsk-palestinsk Oscar-kandidat. Filmen er regissert av både israelere og palestinere, og følger den palestinske aktivisten Basel og den israelske journalisten Yuval i deres dokumentasjon av israelske overgrep. Gjennom sterke scener skildres angrep på hjem og skoler, og filmen formidler et palestinsk perspektiv på konflikten. Selv om produksjonen ble avsluttet før Hamas-massakren og Israels bombing av Gaza, fanger den essensen av det fortvilte sinnet som bidrar til den tilsynelatende uløselige konflikten.
1 måned siden
Norske landslagsspillere, inkludert Aron Dønnum og Ørjan Nyland, er berørt av situasjonen i Gaza, etter et nylig angrep. De uttrykker sorg over tragedien og den vanskelige politiske situasjonen. Til tross for at flere har tatt til orde for boikott, skal Norge spille VM-kvalifiseringskamp mot Israel på nøytral grunn i Ungarn. Spillerne sier de må fokusere på det sportslige. Landslagssjef Ståle Solbakken har tidligere uttalt at boikott ikke er aktuelt.
19 dager siden
FNs menneskerettskontor har publisert en uttalelse som uttrykker bekymring for at Israels handlinger i Gaza gjør det vanskelig for palestinere å eksistere som en gruppe. Uttalelsen beskriver hvordan sivile blir tvangsflyttet og angrepet i områder som skulle være trygge. Jusprofessor Jo Stigen mener beskrivelsen ligner på et folkemord, selv om FN ikke direkte anklager Israel for dette. Israel avviser anklagene og hevder de kun angriper militære mål. Folkerettsforsker Cecilie Hellestveit mener FNs uttalelse indikerer at Israels handlinger kan etterforskes som utrydding, som er et stort steg nærmere folkemord.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg vandaliseringen av bilder av gisler utenfor Israels ambassade i Oslo, og den polariserte debatten rundt konflikten mellom Israel og Palestina. Det understrekes viktigheten av å ha empati med sivile ofre på begge sider, samtidig som det påpekes at det er legitimt å protestere mot Israels krigføring i Gaza. Artikkelen belyser også hvordan norske jøder opplever økt frykt og antisemittisme, og hvordan de føler seg sviktet av den norske regjeringen. Det trekkes frem at jødiske samlingssteder er under konstant politibeskyttelse, og at Danmarks statsminister har vist en annen form for støtte til sine jødiske landsmenn.
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den spente situasjonen mellom Israel og Hamas, hvor en skjør våpenhvile trues av nye utspill. Hamas bruker frigitte gisler i propagandaøyemed, noe som vekker sterke reaksjoner i Israel og sammenlignes med Nazi-Tysklands behandling av jøder. Samtidig foreslår USAs president Donald Trump at palestinere bør flyttes til andre land, noe som skaper bekymring og legger press på land som Jordan og Egypt, som frykter interne konsekvenser. Artikkelen fremhever faren for at våpenhvilen bryter sammen, med store konsekvenser for sivilbefolkningen i Gaza og de gjenværende gislene. Konflikten river opp dype sår i Israel, som balanserer ønsket om å slå Hamas med behovet for å frigjøre gislene.
17 dager siden
Den spanske kringkasteren RTVE har formelt bedt Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) om å åpne for en offentlig debatt angående Israels deltakelse i Eurovision Song Contest. Bakgrunnen for forespørselen er at Israels representant, Yuval Raphael, er en overlevende etter Hamas-angrepet 7. oktober, og hennes sang «New Day Will Rise» har blitt tolket som et uttrykk for nasjonale traumer. Dette har ført til en fornyet diskusjon om hvorvidt politikk bør ha en plass i konkurransen. Tidligere har det vært flere protester mot Israels deltakelse i internasjonale arrangementer, inkludert Eurovision, på grunn av den pågående konflikten i Midtøsten. EBU har svart at alle medlemmer er kvalifisert til å delta, men erkjenner samtidig at det finnes "dypt forankrede bekymringer" knyttet til konflikten.
3 måneder siden
SV anklager nå Israel for folkemord i Gaza, etter tidligere å ha ment at folkerettsjurister måtte vurdere dette. Partiet mener Israel har drept palestinere fordi de er palestinere, og ikke bare i militære operasjoner. SV viser til at Amnesty ikke har funnet bevis for militære mål der mange sivile er drept, og at israelske regjeringsmedlemmer har kommet med dehumaniserende uttalelser om palestinerne. SV oppfordrer Norge til å slutte seg til Sør-Afrikas sak mot Israel ved Den internasjonale domstolen. Ifølge palestinske helsemyndigheter er over 46 000 palestinere drept i Israels krigføring i Gaza, mens over 1200 mennesker ble drept i Hamas' terrorangrep 7. oktober 2023.
4 måneder siden
Norge skal møte Israel i VM-kvalifisering i fotball, noe som har ført til sterke reaksjoner. Aksjonsgruppa for Palestina mener det er umoralsk å spille mot Israel, som de mener etterforskes for folkemord, og oppfordrer landslaget til boikott. Landslagssjef Ståle Solbakken erkjenner at det vil bli debatt, men mener kampene må spilles. Han viser til at Norges Fotballforbund (NFF) håndterer det politiske aspektet. Krigen mellom Israel og Hamas har ført til et stort antall drepte palestinere, inkludert mange kvinner og barn. Det har også vært sammenstøt mellom pro-palestinske demonstranter og israelske supportere i Europa, noe som skaper bekymring for lignende hendelser i Norge.
2 dager siden
En forfatter reflekterer over Israels komplekse tilstand etter et nylig besøk. Artikkelen beskriver et land preget av indre splittelse og ytre press, spesielt etter hendelsene 7. oktober.
1 måned siden
Det norske fotballandslaget skal spille VM-kvalifiseringskamp mot Israel, til tross for den oppblussende konflikten i Midtøsten. Aksjonsgruppa for Palestina kritiserer NFF for manglende ryggrad og krever boikott av kampen, og kritiserer også norske myndigheters passivitet. Fotballpresident Lise Klaveness uttrykker medfølelse, men bekrefter at kampen vil bli spilt som planlagt. Regjeringen, ved kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, er imot boikott av Israel. Landslagsspillerne fokuserer på kampen og overlater de politiske vurderingene til andre.
3 måneder siden
Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) er innkalt til Stortingets spørretime etter at Rødt har uttrykt misnøye med hennes svar angående Norges fotballkamp mot Israel. Rødt ønsker at regjeringen skal ta avstand fra kampen på grunn av konflikten i Gaza, og mener Jaffery bør sende tydelige politiske signaler til idrettsbevegelsen. Jaffery har svart at regjeringen generelt er imot boikott av Israel, men anerkjenner lidelsene i Gaza. Kampen er en del av kvalifiseringen til VM i 2026, og Norges bortekamp mot Israel vil trolig spilles på nøytral grunn.
13 dager siden
Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) reagerer kraftig på at det ble lest vers fra Koranen i Kampen kirke på langfredag under arrangementet «Klagesang for Palestina». Wiborg mener Koranen ikke hører hjemme i kirken, spesielt ikke på langfredag, og anklager Den norske kirke for å opptre aktivistisk og fremstå som et venstreradikalt parti. Han mener påskens kristne kjerne må respekteres. Arrangementet beskrives som en livssynsåpen samling hvor det ble lest dikt, spilt musikk og lest fra både Bibelen og Koranen. Kampen kirke skriver at de møtes i sorg i høytiden for å gi klagen, uretten og nøden rom. Soknepresten i Kampen kirke er orientert om saken, men har foreløpig ikke kommentert den.