Prisene på barnehage og skolefritidsordning (SFO) har falt betydelig de siste årene, noe som gir foreldre store besparelser. Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittlig månedlig betaling for barnehage i januar 2025 på 2073 kroner, en nedgang på 28,1 prosent fra året før. SFO har også blitt billigere, med gratis kjernetid for 1. –3.
klasse, noe som gir foreldre en årlig besparelse på rundt 18. 000 kroner. Samlet kan foreldre spare nesten 100.
000 kroner per barn over hele barnehage- og SFO-perioden sammenlignet med tidligere. Prisreduksjonene er en del av en politisk satsing som koster staten milliarder, men som skal bidra til å redusere økonomiske forskjeller og sikre at flere barn får delta i viktige fellesskap. Maksprisen for barnehage ble senket fra 3000 til 2000 kroner i august 2024, med ytterligere reduksjoner i enkelte distrikter, inkludert gratis barnehage i Finnmark og deler av Nord-Troms.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Stortinget har flertall for et forslag om å lovfeste retten til barnehageplass for barn født i desember innen utgangen av måneden de fyller ett år. Forslaget støttes av Høyre, Frp, SV og Venstre, og skal hindre at foreldre må ta opptil åtte måneder med ulønnet permisjon på grunn av barnets fødselsmåned. Dette vil redusere økonomiske tap for familier med desemberbarn, som tidligere kunne tape over 338.000 kroner sammenlignet med familier med novemberbarn. Tidligere har retten til barnehageplass blitt utvidet til barn født i september, oktober og november. Partiene mener dette er et viktig steg for å sikre barnehageplass til alle barn og lette hverdagen for barnefamilier.
3 måneder siden
Strømprisene faller kraftig i hele Norge på lørdag, med en halvering i de fleste områder. Sørlandet og Østlandet får en makspris på rundt 40 øre per kWh mellom klokken 17.00 og 18.00. Midt-Norge opplever det største fallet, med en reduksjon fra 46 øre til 8 øre per kWh. Nord-Norge får også lavere priser, med en makspris på 3 øre per kWh. Vestlandet er det eneste området som ikke halverer prisen, men opplever likevel et betydelig fall til 38 øre per kWh. Prisene er lavest mellom klokken 16.00 og 18.00 i de fleste områder.
2 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at strømprisen for norske husholdninger i 2024 er den laveste siden 2020, etter et fall på 6,6 prosent fra 2023. Den samlede strømprisen, inkludert avgifter og nettleie, var 134,9 øre/kWh før strømstøtte. Etter at strømstøtten er trukket fra, endte gjennomsnittsprisen på 127,5 øre/kWh. Kraftprisen utgjorde 59,9 øre/kWh, nettleie 36,0 øre/kWh og avgifter 39,0 øre/kWh av den totale prisen. I 2020 var den samlede strømprisen betydelig lavere, på 80,3 øre/kWh.
6 dager siden
Stortingets utdanningskomité har vedtatt å utvide retten til barnehageplass slik at barn født i desember får begynne i barnehage når de fyller ett år. I dag må desemberbarn vente til august året etter de fyller ett, noe som kan føre til opptil åtte måneder med ulønnet permisjon for foreldrene. Forslaget, som har bred støtte fra Ap, Høyre, Frp, SV, Rødt og Venstre, ble opprinnelig lagt fram av Høyre i mars. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er klar til å følge opp vedtaket, men understreker at kapasitet og bemanning i barnehagene er en utfordring. Stortinget ber nå regjeringen fremme nødvendige lovforslag for å sikre desemberbarn samme rettigheter som barn født i september, oktober og november. Flere politikere fremhever at dette vil bedre likestillingen og økonomien for foreldre, samtidig som barna får en bedre sosial start i barnehagen.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om fastpris på strøm til 40 øre per kWh kan føre til betydelige besparelser for strømkunder i Sør-Norge. En analyse viser at en enebolig kan spare opptil 5900 kroner i året. Ordningen er spesielt gunstig for hytter, som ikke mottar strømstøtte i dag. Mens fastpris kan lønne seg i Midt-Norge i enkelte år, vil det neppe være gunstig i Nord-Norge. Eksperter påpeker at strømprisene i 2024 ikke var spesielt høye, og at fastprisordningen kan føre til økt strømforbruk. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med energiøkonomisering.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økonomien i private barnehager og kritikk fra SV. Etter salg av FUS-barnehagenes eiendommer i 2021, gikk leiekostnadene ned med over 13 millioner kroner. Private barnehager mottar mindre tilskudd per krone enn kommunale, og har i tillegg hatt en negativ økonomisk utvikling med mange nedleggelser. Artikkelen viser til at private barnehager har spart samfunnet for seks milliarder kroner i 2023. Det påpekes også at det er store variasjoner i husleie for barnehager, og at mange private barnehager sliter med lønnsomheten. Artikkelen inviterer SV til et møte for å diskutere situasjonen.
6 dager siden
Fødselstallutvalget foreslår ekstra barnetrygd til foreldre under 30 år for å motvirke nedgangen i fødselstall i Norge, som har falt fra 1,98 til 1,44 barn per kvinne de siste 15 årene. I tillegg foreslås en økning av foreldrestipendet med 25.000 kroner og en reduksjon av studiegjelden med samme beløp for unge foreldre som studerer. Utvalget peker på store forskjeller mellom ønskede, planlagte og faktiske fødselstall, med særlig fokus på unge voksne. Norsk studentorganisasjon støtter tiltakene og oppfordrer regjeringen til å iverksette dem raskt for å bedre studentøkonomien og sikre at studenter med barn får tilstrekkelig tilrettelegging gjennom studieløpet.
2 måneder siden
Marisberg barnehage i Arendal har redusert sykefraværet betraktelig ved å la barna delta aktivt i hverdagen og fokusere på ergonomiske løsninger. Tiltak som trapper til stellebord og lange klyper for å plukke opp leker har redusert belastningen på de ansatte. Dette står i kontrast til den generelle trenden i Norge, hvor sykefraværet er det høyeste siden 2009, spesielt i barnehagesektoren. NAV Agder jobber for å redusere sykefraværet i fylket og fremhever Marisberg barnehage som et positivt eksempel.
1 måned siden
SSB melder om en nedgang i antall barn i barnehage, med 904 færre barn i 2024 sammenlignet med året før. Samtidig øker andelen barn i alderen 1–5 år som går i barnehage, til 94,4 prosent. Nedgangen i antall barnehagebarn sees i sammenheng med fallende fødselstall de siste 15 årene. Til tross for økt dekningsgrad, står over 6000 barn på venteliste, hovedsakelig i Rogaland, Nordland og Innlandet. Fruktbarhetstallet viser en svak oppgang, men er fortsatt på et lavt nivå.
3 måneder siden
En ny rapport viser at fagarbeiderfamilier, spesielt de med barn, opplevde en bedring i boligmarkedet i 2024. Økt barnetrygd og gratis SFO bidro til økt kjøpekraft, og andelen boliger tilgjengelig for denne gruppen nesten doblet seg. Likevel er det fortsatt vanskeligere for barnefamilier å komme inn på boligmarkedet sammenlignet med par uten barn. Enslige helsefagarbeidere har det fortsatt svært vanskelig. Boligmarkedet er spesielt krevende i de store byene, der kjøpekraften har falt fra 2023 til 2024, med unntak av Kristiansand.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre tror på et økonomisk vendepunkt etter flere år med utfordringer. Han viser til lavere prisstigning, lønnsvekst og prognoser fra SSB som peker mot økt kjøpekraft og rentekutt. Støre understreker regjeringens ansvarlige økonomiske politikk og prioritering av velferdsstaten. Han innrømmer press som partileder, men føler seg trygg i sin posisjon og ser frem til juleferie med familien. Arbeidsledigheten er lav, og produktivitetsveksten er høyere enn forventet. Støre-regjeringen har også gjennomført flere velferdstiltak som økt barnetrygd og kutt i barnehagepriser.
1 måned siden
Kristelig Folkeparti (KrF) foreslår skattefradrag for å stimulere nordmenn til å få flere barn. Partileder Dag Inge Ulstein presenterer et forslag om et årlig skattefradrag på 50.000 kroner per barn for de to første, og 100.000 kroner for det tredje, noe som totalt kan gi inntil 200.000 kroner i fradrag for trebarnsforeldre. Ulstein understreker at økonomi ikke bør være en hindring for å få barn, og avviser at forslaget gjør barn til investeringsobjekter. Han mener politikken kan bidra til å gjøre det økonomisk enklere å stifte familie, og at mange unge par ønsker seg en mer forutsigbar økonomi før de får barn.
5 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) vil styrke småbarnsfamilienes økonomi og fleksibilitet ved å øke barnetrygden og foreldrefradraget, samt gi foreldre med barn under tre år rett til å jobbe 80 prosent stilling med full lønnskompensasjon. Partiets landsmøte vedtok blant annet å øke foreldrefradraget til 50.000 kroner for første og andre barn, og til 100.000 kroner for barn nummer tre og flere, uten krav om dokumentasjon. Antall sykt barn-dager økes til 15 dager per forelder for familier med to barn eller mer, og til 20 dager for familier med fire barn eller flere, med mulighet for overføring til andre omsorgspersoner. KrF-leder Dag-Inge Ulstein understreker at familien skal prioriteres høyere enn arbeidslinjen, og at disse tiltakene skal gi familiene mer økonomisk trygghet og bedre muligheter til å kombinere jobb og familieliv. Partiet vil prioritere disse familietiltakene i kommende budsjettforhandlinger, men vil ikke forhandle i mediene. Ulstein fremhever at barnetrygden er en rettferdig ordning som særlig hjelper de med lav inntekt, og at tidligere økninger har løftet mange barn ut av vedvarende lav inntekt.
15 dager siden
Barnetrygden øker med 202 kroner per måned per barn fra og med 1. mai 2025. Dette betyr at den nye månedlige satsen blir 1968 kroner for alle barn under 18 år. Nav bekrefter at april-utbetalingen er den siste med dagens satser. Økningen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2025 etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. SV-leder Kirsti Bergstø uttalte at dette er viktig i en tid med høye levekostnader. De som allerede mottar barnetrygd, trenger ikke å foreta seg noe for å få den nye satsen.
4 måneder siden
Fra nyttår trer en rekke nye lover og regler i kraft. Det blir mer lønnsomt å selge overskuddsvarer fra egen hage, og det gis betydelig reduksjon i studielån for de som bosetter seg i distriktskommuner. Skattefrie ansatterabatter øker, og pendlere får utvidet fradrag. Momsen på kommunale avgifter reduseres fra mai, noe som vil gi lavere vannregninger. Samtidig øker prisene på pass og ID-kort, mens rettsgebyret til namsmannen reduseres. Det innføres også enklere regler for kampsport og raskere behandling av saker for unge lovbrytere. Rettshjelpssatsen øker, men ikke så mye som advokatene ønsker.