27. 000 laks rømte fra et Mowi-anlegg i Troms, men kun 24 er gjenfanget.
Fiskeridepartementet har pålagt Mowi å fange den rømte fisken, og selskapet betaler en dusør på 500 kr per fisk for gjenfangst. Vanskelige værforhold har gjort gjenfangsten utfordrende.
Fiskeridirektoratet kan ilegge bøter ved regelbrudd. Rømming av oppdrettslaks er en trussel mot villaksbestanden, som ble rødlistet i 2021.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Omtrent 27.000 laks har rømt fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter at en fortøyning røk og deler av en merd ble senket. Hendelsen betegnes som alvorlig av Mowi. Fiskeridirektoratet arbeider med å kartlegge omfanget av hendelsen og vurderer tiltak for gjenfangst. Helsedirektoratet har gitt Mowi pålegg om å starte gjenfangstfiske.
2 måneder siden
I begynnelsen av februar rømte 27.000 laks fra Mowi sitt oppdrettsanlegg i Dyrøy kommune. Tre uker senere er kun en liten andel av laksen fanget igjen. Mowi beklager hendelsen og forklarer den lave gjenfangsten med vanskelige værforhold. Fiskeridirektoratet vurderer nå å gi pålegg om utfiske og vil granske hendelsen nærmere. Politikere fra SV og miljøorganisasjoner krever strengere tiltak for å hindre fremtidige rømninger, deriblant bruk av lukkede oppdrettsmerder, noe Mowi mener er urealistisk.
2 måneder siden
Mowi anslår at 27.000 laks har rømt fra deres anlegg i Dyrøy kommune etter at en fiskemerd delvis havnet under vann grunnet et fortøyningsbrudd. Fiskeridirektoratet vil inspisere anlegget snarest og vurdere behovet for utvidet gjenfangstfiske. Kystvakten assisterte på stedet for å lette arbeidet ved merden. Helsedirektoratet har gitt Mowi pålegg om gjenfangstfiske.
2 måneder siden
Mowi anslår at 27.000 laks har rømt fra deres anlegg i Dyrøy kommune etter et fortøyningsbrudd som førte til at en merd delvis sank. Hendelsen beskrives som sjelden, og involverte slakteklare laks på rundt 5,5 kilo. Fiskeridirektoratet følger opp saken med tilsyn, har pålagt Mowi gjenfangstfiske, og vurderer ytterligere tiltak. Kystvakten har bistått med KV Svalbard som bølgebryter for å lette arbeidet på stedet.
2 måneder siden
Nærmere 30.000 oppdrettslaks rømte fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter skade på en merd. Fiskeridirektoratet har startet tilsyn og selskapet har satt i gang gjenfangst, men kun fire laks er samlet inn via dusørfiske. Fisken som var igjen i merden er flyttet, og merden er fjernet. Mowi vil undersøke årsaken til hendelsen. Samtidig melder selskapet om rekordresultater for 2024 med høyere inntekter og slaktevolumer enn noen gang tidligere.
2 måneder siden
Oppdrettsselskapet Mowi opplever brudd på en fortøyning på et oppdrettsanlegg i Dyrøy kommune, Troms. Hendelsen skjedde natt til søndag, og selskapet jobber med å reparere skadene. Kystvakten bistår i arbeidet. Det er mistanke om at mellom 10 og 100 laks har rømt fra anlegget, som har en kapasitet på 4315 tonn. Fiskeridirektoratet er varslet om hendelsen. Været på stedet er svært krevende, noe som vanskeliggjør arbeidet med å få full oversikt over situasjonen.
4 måneder siden
I 2024 har 93 256 oppdrettslaks rømt fra norske anlegg, det høyeste antallet siden 2019. Fiskeridirektoratet mistenker at det reelle tallet er enda høyere. Den største enkelthendelsen involverte 65 000 laks fra Mowis anlegg i Meløy. De fleste rømmingene skjer under arbeidsoperasjoner, ofte på grunn av teknisk svikt eller feil bruk av utstyr. Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen da de kan blande seg og endre genetikken. Sjømatnæringen har en nullvisjon for rømming for å beskytte villaksen, men Mowi beklager årets rømmingstall.
2 måneder siden
Natt til søndag oppstod det brudd på en fortøyning ved Mowi sitt oppdrettsanlegg Storvika V i Dyrøy kommune, Troms. Det er mistanke om lakserømming, men omfanget er foreløpig uklart på grunn av krevende værforhold. Mowi arbeider med å reparere skadene og minimere omfanget, med bistand fra Kystvakten. Fiskeridirektoratet er varslet og har mottatt melding om at mellom 10 og 100 laks kan ha rømt fra anlegget. Anlegget har en kapasitet på 4315 tonn, og fisken i merden har en gjennomsnittsvekt på 5,5 kg.
3 måneder siden
Rundt 15.000 laks rømte fra Lerøys oppdrettsanlegg Sandholmane i Aukra kommune. Laksen, som veier rundt 1,5 kg, hadde tidligere fått påvist virussykdommen PD og bakteriesykdommen vintersår, men skal være i god form. Lerøy beklager hendelsen og har iverksatt tiltak for å begrense konsekvensene, inkludert dialog med myndighetene. Selskapet understreker at de jobber for å unngå slike hendelser, men rømming av oppdrettslaks er en kjent trussel mot villaksbestanden, da den kan endre villaksens genetikk og spre sykdom. I tillegg ble laksefisket i flere elver stanset i sommer på grunn av lite villaks.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
1 måned siden
En ny rapport viser at oppdrettslaks som rømte fra anlegg ved Hitra og Frøya i fjor, spredte seg til elver over store deler av norskekysten. Forskere fant rømt laks mer enn 400 km unna rømmingsstedet, og utelukker ikke smitte av bakteriell nyresykdom til villaks. Overvåkingen viste at fisken fra Lerøys anlegg spredte seg vidt, mens ingen av oppdrettslaksene fra Mowis rømming ble påvist i elvene. Forskerne advarer om at Mowi-laksen kan komme tilbake til elvene i 2025, og anbefaler økt overvåking. Rømming av oppdrettsfisk er en trussel mot villaksbestanden.
4 måneder siden
Gjølanger Settefisk AS er ilagt et gebyr på 20 millioner kroner av NVE for ulovlig tapping av vann fra Tyssedalsvatnet i 2021. Dette er det høyeste gebyret som er gitt til et settefiskanlegg i Norge. Selskapet tappet vann i 27 dager, noe som førte til at vannstanden gikk under lovlig nivå. NVE mener selskapet har hatt en betydelig økonomisk fordel ved å ha mer fisk i anlegget som følge av den ulovlige tappingen. Den ulovlige tappingen er et brudd på konsesjonsplikten og har ført til nedtapping og tørrlegging av strandsoner, noe som kan ha negative konsekvenser for naturmangfoldet. Gjølanger Settefisk har seks uker på seg til å eventuelt klage på vedtaket.
6 dager siden
Grieg Seafoods har lekket rundt 35 millioner plastkuler fra et settefiskanlegg i Finnmark, og oppryddingen er fortsatt ikke fullført. Selskapet innrømmer flere feil, blant annet at de ikke varslet myndighetene før sommeren 2024, til tross for at de registrerte manglende plastkuler allerede i april 2023. SVs Kari Elisabeth Kaski kritiserer oppdrettsnæringen for manglende ansvar og mener det må stilles tøffere krav for å redusere miljøbelastningen. Grieg har fått et gebyr på 450.000 kroner og en ny frist til oktober 2024 for å rydde opp, med trussel om tvangsmulkt ved brudd. Statsforvalteren anser miljøskaden som permanent, da plastkulene har spredt seg over store områder og kan skade dyreliv og økosystem. Grieg lover å rydde opp på en skånsom måte uten å skade fauna og fugler.
1 måned siden
Islandske elveeiere saksøker Arctic Fish og islandske myndigheter etter at 3500 oppdrettslaks rømte i 2023. Søksmålet, finansiert av Icelandic Wildlife Fund med støtte fra artisten Björk, har som mål å stoppe oppdrettstillatelser i Patreksfjörður og Tálknafjörður. Elveeierne frykter at lakseoppdrett truer villaksbestanden, og viser til at oppdrettslaks har blandet seg inn i villaksstammen. Mowi, som eier Arctic Fish, avviser anklagene. Islandske filmskapere har også dokumentert laksens tilbakegang i Norge, og frykter nå lignende tilstander på Island.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.