Statsforvalteren i Møre og Romsdal tillot dumping av tunnelmasse i Borgundfjorden under torskens gyteperiode, til tross for advarsler fra Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag og Havforskningsinstituttet. Utslipp oppstod da siltgardinene sviktet, noe som førte til at prosjektet ble midlertidig stoppet.
Miljøvernere og fiskere uttrykker bekymring for skader på torskeegg og annet marint liv, og krever at prosjektet stoppes inntil det finnes en bedre løsning. Statens vegvesen jobber nå med å revidere planene for å fortsette utfyllingen i juni, mens Statsforvalteren mener hendelsen ikke har skapt vesentlig trøbbel for gytingen.
Havforskningsinstituttet er uenig og mener området som fylles ut er et viktig gyteområde.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Terje Ekornåsvåg fryktar at dumping av stein i Borgundfjorden vil øydelegge for kysttorsken. Borgundfjorden er eit nasjonalt viktig gyteområde for den utryddingstrua kysttorsken. Statsforvaltaren har gitt løyve til å dumpe 200 000 kubikk stein i fjorden for å utvide sentrum, midt i gytesesongen. Statsforvaltaren meiner strenge vilkår vil minimere skadane, men forskarar og lokale fiskere er bekymra for konsekvensane for gytinga og bestanden. Fiskeridirektoratet er usikre på konsekvensane, men har ikkje motsatt seg planane. Utbyggaren meiner utfyllinga vil reparere forureina sjøbotn på sikt.
3 måneder siden
Oslo bystyre har godkjent byggingen av en ny havn for karbonfangstprosjektet på Klemetsrud, til tross for sterke advarsler om miljøskader. Utbyggingen krever sprengning i sjøen, noe som bekymrer miljøorganisasjoner og Plan- og bygningsetaten. MDG anklager Venstre for hykleri, da de først støttet fiskeforbud og nå går inn for sprengning. Plan- og bygningsetaten mener at hensynet til natur og miljø ikke er godt nok ivaretatt, spesielt med tanke på torskens gyteområder. Havforskningsinstituttet anbefaler å unngå arbeid i sjøen i gyteperioden, men byrådet mener at kunnskapsgrunnlaget er tilstrekkelig for å vedta planene.
18 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
2 måneder siden
Fiskere i Oslofjorden er bekymret for et foreslått fiskestopp, da de frykter for sitt levebrød. Klimaministeren har mottatt rapporter om fjordens dårlige tilstand og lansert forslaget. En fiskeriforsker er skeptisk og mener klimaendringer og forurensning er større problemer. En HI-forsker mener et fiskestopp kan avgjøre om fisket faktisk ødelegger fjorden, mens fiskeriministeren understreker at forslaget er på høring og at innspill vil bli vurdert før en endelig beslutning tas.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.
4 dager siden
Oslofjorden står overfor en økologisk krise, og regjeringen foreslår tiltak for å redde den. Forslagene møter sterk motstand fra yrkesfiskere som frykter for levebrødet sitt.
2 måneder siden
NORCE gjennomfører et forskningsprosjekt i Nidelva i Arendal, der de fester lakselus på 1000 laksesmolt for å undersøke hvor mye lus smolten tåler. Elveeigarlaget er kritisk til prosjektet, da de frykter det vil redusere laksebestanden og at de ikke har blitt tilstrekkelig involvert i planleggingen. Statsforvaltaren beklager mangelen på involvering og lover forbedring. NORCE mener Nidelva er et ideelt sted for prosjektet på grunn av lite oppdrett og nærhet til nødvendige fasiliteter. Resultatene vil først være klare når laksen kommer tilbake for å gyte.
3 måneder siden
Miljøpartiet De Grønne (MDG) kritiserer miljø- og samferdselsbyråd Marit Vea (V) for hykleri etter at hun har foreslått sprengning i Oslofjorden. MDG mener det er dobbeltmoralsk å forby fiske i fjorden samtidig som man tillater sprengning i et viktig gyteområde for torsk. Sprengningen er planlagt for å utvide havnen og legge til rette for transport av CO2 fra et karbonfangstanlegg. Byrådet mener tiltaket er nødvendig for å gjennomføre karbonfangstprosjektet, og at påvirkningen på fjorden vil være minimal. MDG mener derimot at byråden motarbeider egne miljøtiltak.
2 måneder siden
Regjeringen har gitt tillatelse til oljeleting ved Trænarevet, et område med 7000 år gamle koraller, til tross for tidligere løfter om å beskytte området. Naturvernforbundet mener dette er et klart løftebrudd fra Hurdalsplattformen, hvor regjeringen lovet å ikke åpne for petroleumsvirksomhet på Trænarevet. Energidepartementet hevder at kun en liten del av revet er vernet, og at resten har vært åpent for oljevirksomhet i 30 år. Havforskningsinstituttet fraråder oljevirksomhet i området, da det er et viktig leveområde for mange arter og et viktig gyteområde for fisk. Tidligere leteboring i området har vist seg å være tørr, og det er påvist miljøgifter fra tidligere boring.
3 måneder siden
Forskere har foreslått et totalforbud mot fiske i Oslofjorden for å redde den kritisk truede torskebestanden. Dette forslaget har møtt motstand, men får nå støtte fra villmarkshelten Lars Monsen og komiker Bård Tufte Johansen. De mener at situasjonen krever umiddelbar handling for å unngå irreversible konsekvenser. Oslofjorden har i flere tiår vært utsatt for overfiske, forurensning og økosystemsvikt. Monsen og Johansen påpeker at folk har blitt «endringsblinde» for fjordens tilstand og at det er viktig å lytte til ekspertene. De understreker at det haster å innføre et totalforbud mot alt fiske inntil det er mer kunnskap og tydelig fremgang.
3 dager siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
7 dager siden
Grieg Seafood slapp ut anslagsvis 35 millioner plastkuler fra sitt settefiskanlegg i Adamselv, Finnmark, uten å varsle myndighetene. Utslippet ble oppdaget av organisasjonen In the same boat i juni i fjor, som krevde at selskapet skulle varsle myndighetene. Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer at plastutslippet har forårsaket permanent skade på miljøet og utgjør en trussel mot fugl og dyreliv. Grieg Seafood er ilagt et overtredelsesgebyr på 450.000 kroner for brudd på forurensningsloven. Oppryddingen har vært forsinket, og selskapet har fått ny frist til høsten 2025 med trussel om tvangsmulkt på 750.000 kroner. Miljødirektør Lisa Helgason understreker viktigheten av rask og skånsom opprydding, men påpeker at plastkulene er spredt over store områder. Organisasjonen In the same boat kritiserer Griegs håndtering og mener selskapet har brukt dem som alibi for å utsette oppryddingen. Myndighetene følger saken tett og vil gjennomføre ny befaring for å sikre at oppryddingen blir fullført innen fristen.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.
2 måneder siden
Etter regjeringsskiftet forsøker Senterpartiet å stanse elektrifiseringen av Melkøya, et prosjekt som allerede er i gang. Sp argumenterer med folks frykt for dyrere strøm og kritiserer klimapolitikken. Oljebransjen ønsker elektrifisering for å sikre lønnsom drift og møte klimamål, men Vedum mener det ikke er nødvendig. Opposisjonen sliter med å finne alternative løsninger, som karbonfangst, og er uenige om veien videre. Avgjørelsen kan ende med en ny utredning og bruk av oljepenger. Høyres holdning er avgjørende, men et regjeringsskifte kan føre til at prosjektet stoppes.