Filosof Henrik Syse har tatt et oppgjør med de som støtter Donald Trump, og mener Trump har mange likhetstrekk med fascismen. Syse viser til Trumps uttalelser og hans visepresident J. D.
Vances syn på woke-bevegelsen. Syse kritiserer Trump for å lyve og spre feilinformasjon, og sammenligner ham med konspirasjonsteoretikere. Han uttrykker også bekymring for hvordan moderne teknologi kan forsterke effekten av autoritære ledere.
Syses frykt for krig har økt etter at Trump igjen har fått makt. Han åpner for at Trump paradoksalt sett kan bli en kandidat til Nobels fredspris dersom han bidrar til fred i Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina startet krigen mot Russland og kalt president Zelenskyj for en diktator. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske politikere. Erna Solberg kaller Trumps uttalelser for russisk propaganda. Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug avviser påstandene som historisk feil og løgn. Guri Melby uttrykker bekymring for manglende verdifellesskap over Atlanteren, mens Arild Hermstad mener Trump radikaliseres og støtter Putins retorikk. Flere politikere understreker viktigheten av å støtte Ukraina og styrke Norges forsvar.
1 måned siden
Samfunnsdebattant Ole Asbjørn Ness, tidligere Trump-supporter, advarer nå mot Donald Trump og Maga-bevegelsen. Ness begrunner sin snuoperasjon med et møte mellom Trump, Zelenskyj og JD Vance, som ga ham en fysisk reaksjon. Han mener Trump er naiv overfor Putin og at hans politikk er skadelig for konservative i Norge og Europa. Ness kritiserer Trumps potensielle utenrikspolitikk og frykter at Norge ikke kan stole på ham. Samtidig roser han statsminister Støre for sin håndtering av situasjonen. Han står ved sine tidligere uttalelser i «Debatten», men understreker at antisemittisme i Maga-bevegelsen er uakseptabelt.
2 måneder siden
Donald Trump har kommet med oppsiktsvekkende kommentarer om Ukraina, inkludert å kalle president Zelenskyj for en diktator og påstå at Ukraina startet krigen. Zelenskyj svarer med bekymring for at Putin vil lure verden igjen, og understreker behovet for sterke sikkerhetsgarantier før forhandlinger. Norske politikere reagerer kraftig og mener Trump sprer russisk propaganda, og at det virker som USA har byttet side i konflikten.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelse, der han omtaler Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator», har skapt forbløffelse og skuffelse blant eksperter og politikere. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at det knapt finnes noe verdifellesskap igjen over Atlanteren, og antyder at Trump ønsker at Putin skal vinne frem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar sterk avstand fra Trumps karakterisering og understreker viktigheten av å stå opp mot usannheter, spesielt angående Russlands rolle i krigen mot Ukraina. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump forstår effekten av sine uttalelser og mener de kan være et resultat av hevnmotiver.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer kraftig på Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der Trump kalte ham en diktator. Statsminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra Trumps karakteristikk og understreker at Zelenskyj er en folkevalgt leder. Erna Solberg (H) beskriver Trumps uttalelser som ren russisk propaganda, mens Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at Trump ønsker at Putin skal vinne krigen. Ine Eriksen Søreide (H) kaller Trumps uttalelser urimelige og feilaktige. MDG-leder Arild Hermstad advarer om at Europa står i en skjebnetid og frykter konsekvensene av Trumps stadig mer radikale retorikk.
2 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina, der Trump hevder at Ukraina startet krigen og kaller Zelenskyj en diktator. Løkke mener Trump er i ferd med å undergrave USAs utenrikspolitiske status, til glede for Putin. Den norske regjeringen har også reagert på Trumps påstander. Løkke understreker at Europa må stå fast på sine verdier og utvikle en plan B i tilfelle Trump ikke lytter. Trump tar også til orde for nyvalg i Ukraina, noe som er problematisk under krig.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
2 måneder siden
Donald Trump har kommet med flere kontroversielle påstander om Ukraina og president Zelenskyj, blant annet at Zelenskyj har svært lav oppslutning. Carl Bildt kritiserer dette og antyder at Trump kan være feilinformert av Putin. En meningsmåling viser at Zelenskyj har støtte fra over halvparten av den ukrainske befolkningen. Trump har også kalt Zelenskyj en diktator, noe Bildt mener er i Putins ånd. Bildt oppfordrer andre land til å øke sin støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Tybring-Gjedde, tidligere en sterk støttespiller av Donald Trump, uttrykker nå bekymring for Trumps tilnærming til Ukraina-konflikten. Han anser Trumps fredsforhandlinger som problematiske og understreker at Europa må fortsette å støtte Ukraina dersom Zelenskyj ikke er enig i Trumps strategi. Samtidig gir flere profiler i Frp sin støtte til J.D. Vances uttalelser om at Europas største trussel kommer innenfra, gjennom "masseinnvandringen".
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator» har utløst sterke reaksjoner internasjonalt. Chuck Schumer kritiserer Trump for å støtte Vladimir Putin, mens Tysklands statsminister Olaf Scholz beskriver Trumps utsagn som «feil og farlig». Zelenskyj har hatt samtaler med NATOs generalsekretær om behovet for sikkerhetsgarantier og understreker viktigheten av tillit til at Putin ikke vil gjenta krigshandlinger. Sveriges statsminister Ulf Kristersson oppfordrer til å dempe situasjonen og mener Trumps beskrivelse er feilaktig.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
3 måneder siden
Investor Jens Ulltveit-Moe kritiserer Donald Trump sterkt, og kaller ham en psykopat og folkeforfører. Han frykter at Trump vil angripe vestlige demokratier og trekker paralleller til Adolf Hitler. Ulltveit-Moe mener Trump er en ustabil leder i en tid med store geopolitiske endringer, men anerkjenner at Trump har et poeng om europeisk finansiering av NATO. Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke like bekymret og ser muligheter for Norge i Trumps handelspolitikk, spesielt med tanke på direkte avtaler med USA.
3 måneder siden
En analytiker hevder at Elon Musk, med støtte fra Donald Trump, fører en informasjonskrig mot EU ved å spre desinformasjon og konspirasjonsteorier. Musk og Mark Zuckerberg har posisjonert seg nær Trump i håp om støtte mot EUs nye tech-lover, som kan gi bøter i milliardklassen. EU har allerede bøtelagt Meta for brudd på personvernregler. Musk har også blandet seg inn i europeisk politikk og spredt falske nyheter. EU-kommisjonen kritiseres for å nøle med å reagere mot X, til tross for pågående granskning og bekymring for at plattformen brukes til massemanipulasjon. Flere mener EU må handle raskere og tydeligere for å forsvare demokratiet.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.