Den engelske forfatteren Samantha Harveys roman Jordbane anmeldes. Boken vant Booker-prisen i fjor og beskrives som original og fascinerende.
Artikkelen handler om Samantha Harveys roman «Jordbane», som vant Booker-prisen i fjor. Boken, på under 180 sider, beskrives som svært original og fascinerende.
Handlingen foregår på en internasjonal romstasjon hvor astronauter fra ulike land, inkludert amerikanske, russiske og japanske, kretser rundt jorden. I løpet av ett døgn, som tilsvarer 16 runder rundt kloden, får leseren innblikk i astronautenes tanker om jordens skjønnhet, mangfold og sårbarhet.
Anmelderen fremhever boken som tankevekkende, uforglemmelig og en som setter spor.
Samantha Harvey
Jorden
USA
Russland
Japan
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Elif Shafaks roman «Det er elver på himmelen» er en storslagen fortelling som spenner over tid og rom. Den knytter sammen karakterene Arthur, Narin og Zaleekhah gjennom en vanndråpe. Romanen tar opp dagsaktuelle temaer som miljøødeleggelser og folkemord, samtidig som den gir innsikt i historiske hendelser og jesidienes kultur. Shafaks grundige research og forførende fortellerstil gjør romanen både underholdende og lærerik, og den beskrives som en krysning mellom Maja Lunde, Charles Dickens og Orhan Pamuk. Boken inneholder også illustrasjoner som understreker viktigheten av historie- og kunnskapsformidling.
1 måned siden
«Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid anmeldes med terningkast 6 for sine imponerende illustrasjoner og sitt fokus på fellesskap og kreativitet. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, tar leseren med til en postapokalyptisk verden hvor en gruppe mennesker bygger en buss for å finne et nytt hjem. Anmelderen roser bokens detaljrikdom og håndverksmessige kvalitet, men påpeker at layouten ikke alltid er like intuitiv og at boken inneholder en scene med voksne som deler en joint. Boken har vakt oppsikt med sin høye pris, men beskrives som en visuell nytelse som treffer leseren rett i hjerterota.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
2 måneder siden
Den danske forfatteren Solvej Balle er nominert til den internasjonale Bookerprisen for første bind av serien «Om utregning av romfang», med tittelen «On the Calculation of Volume I». Boken, oversatt av Barbara J. Haveland, beskrives av juryen som en dyp meditasjon over kjærlighet, tilknytning og eksistens. Balle har tidligere vunnet Nordisk råds litteraturpris for serien, som har blitt svært godt mottatt i Norge. VG har gitt gode anmeldelser av Balles bøker og kåret den til en av årets beste bøker både i 2022 og 2023. Tidligere nominerte norske forfattere inkluderer Jon Fosse, Roy Jacobsen og Vigdis Hjorth. Årets liste består av 13 bøker fra hele verden.
2 måneder siden
I anledning Det Norske Travselskaps 150-årsjubileum har Dag Solstad skrevet boken «En sann svir!», en hyllest til travsporten. Solstad beskriver sin tidlige tilknytning til Jarlsberg travbane, hans fascinasjon for hester som Alm Svarten og Adept, og deler raust av sin kunnskap om travsportens historie. Han fremhever travbanen som et klasseløst samfunn og gir anerkjennelse til trenere, eiere og oppdrettere. Boken anbefales for de som interesserer seg for travsport og Solstads litterære stil, og beskrives som en energisk og underholdende leseropplevelse.
1 måned siden
Elif Shafaks roman beskrives som en overveldende og innholdsrik fortelling som spenner over tid og rom, fra oldtidens Mesopotamia til dagens London. Den utforsker idealisme, drømmer og brutalitet, og berører temaer som vannets betydning og folkemordet på jesidiane. Anmelderen fremhever forfatterens omfattende research og engasjement, men påpeker også at romanen kan virke overlesset og didaktisk. Likevel beskrives boken som skakende, lærerik og fjetrende, men at den tidvis mangler en kompetent redaktør.
2 måneder siden
Dag Solstads bok om travsport, bestilt av Det Norske Travselskap, utforsker forfatterens personlige forhold til sporten. Solstad fikk sin første jobb på Jarlsberg travbane som tolvåring, og boken er et minnearbeid om hans opplevelser og fascinasjon for travsporten. Anmelderen, som selv ikke er interessert i hester, fremhever Solstads unike stemme og evne til å skildre travbanen som et klasseløst samfunn. Boken beskrives som en hyllest til en altoppslukende interesse og en 'sann svir' å lese, selv for de som ikke er hesteinteresserte.
1 måned siden
Barneboken «Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er utsolgt fra forlagets lager allerede før lanseringen i Norge. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, veier 2,5 kilo og koster 999 kroner. Bokens høye pris skyldes at den er håndinnbundet i Tyskland og trykket på kvalitetspapir. Forlaget Vigmostad & Bjørke vurderer å trykke et nytt opplag av den eksklusive utgaven, og vil også gi ut en rimeligere versjon til høsten. Bokanmelder Kristine Isaksen mener boken er verdt prisen, og bokhandlere melder om stor interesse, selv om prisen er uvanlig høy for en barnebok. Boken handler om en gutt som trenger helbredelse og en fantastisk reise.
3 måneder siden
Annika Norlins roman «Tua» skildrer en gruppe mennesker som søker et alternativt liv utenfor storsamfunnet. Hovedpersonene, som møtes i fengsel og på et småbruk, forsøker å leve i pakt med naturen. Boken utforsker temaer som ensomhet i storbylivet og kritikk av moderne samfunnsnormer. Gjennom karakterenes historier og en metaforisk bruk av maurtuen, stiller Norlin spørsmål ved hvordan vi velger å leve våre liv. Romanen, som ble en bestselger i Sverige og vant Sveriges Radios romanpris, beskrives som underholdende og fengende, men også noe repeterende mot slutten.
2 måneder siden
Artikkelen er en entusiastisk anmeldelse av Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren – og andre noveller». Boken beskrives som en «forundringspose» fylt med varierte og fullstendige historier. Anmelderen fremhever spesielt sammenhengen mellom første og siste novelle, som omhandler en forfatter og en hund, samt novellen «Haren», som betegnes som et mesterverk. Andre noveller som «Debutanten» og «Klasse» vies også oppmerksomhet, og anmelderen konkluderer med at boken er en verdifull gave til alle som setter pris på Saabye Christensens forfatterskap, og oppfordrer alle til å lese den.
3 måneder siden
Clare Leslie Halls roman «Når jorden brister» lanseres i Norge før Storbritannia, og er en av vårens store romantiske satsinger. Boken, som er solgt til 31 land og har filmrettighetene kjøpt av Reese Witherspoons selskap, foregår i England på 1950- og 60-tallet. Hovedpersonen Beth lever et tilsynelatende idyllisk liv på en sauegård, men idyllen trues når hennes ungdomskjæreste Gabriel dukker opp. Boken beskrives som en blanding av romantikk og psykologisk thriller, med snikende uhygge og spenninger mellom karakterene. Selv om boken har feministiske undertoner og skildrer livet på landet godt, kritiseres den for å ha noen klisjeer og overtydelig symbolikk. Likevel er den godt skrevet med flere sterke scener, men berører ikke leseren fullt ut før mot slutten.
1 måned siden
«Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er en stor barnebok om vennene Spir og Taku som bygger en buss for å finne en kur mot den syke Timo. Boken, som har tatt 15 år å lage, er illustrert og skrevet for hånd. På reisen møter de en diktator og berører temaer som ulikhet og miljøødeleggelse. Strid vektlegger fellesskap og mot, og boken har en varm, humanistisk tone. Den inviterer også til samtaler om tyngre temaer som religion og lykke, presentert i en lett og tilgjengelig stil.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Mirja Unges roman «Hundenetter», som har fått mye oppmerksomhet i Sverige. Boken handler om Nadja som vender tilbake til hjemtraktene etter mange år i Stockholm, og der avdekker nye og skremmende ting. Unges skrivestil beskrives som intens og preget av en «stream of consciousness»-teknikk, med minimal bruk av tegnsetting. Dette krever at leseren er ekstra konsentrert. Fortellingen berører mørke temaer, men er samtidig underholdende og personlig, og får leseren til å reflektere over egen oppvekst.
26 dager siden
Nettavisens anmeldere har vurdert to bøker denne uken og begge får terningkast 6. Pascal Engmans «Ingen» beskrives som en spennende og lærerik krimroman om fluktruter fra Sør-Amerika til Sverige. Anmelderen fremhever Engmans grundige research og evne til å skape en troverdig historie. Martin Tilrems «Et jentebarn», en historisk roman fra krigen mellom Norge og Sverige i 1814, får også full score. Anmelderen roser Tilrems elegante skildring av dramaet og den intense stemningen.
4 måneder siden
Olga Ravns roman om hekseprosesser i Danmark på 1600-tallet fortelles fra perspektivet til en voksdukke. Boken tar utgangspunkt i historiske hendelser og rettsdokumenter, og skildrer en gruppe kvinner som ble dømt for trolldom. Kvinnene søker trøst og fellesskap hos hverandre, og boken utforsker temaer som trolldom, makt, og kvinners rolle i samfunnet. Romanen er en blanding av poetisk språk og historiske fakta, og stiller spørsmål ved både overtro og moderne idealer. Teksten er kompleks og krever at leseren arbeider aktivt med stoffet.