En 34 år gammel kvinne fra Oslo har bestemt seg for å donere egg for å hjelpe andre som ønsker barn. Hun har tenkt nøye gjennom prosessen, som innebærer hormonbehandling og egguttak. Eggdonasjon ble tillatt i Norge i 2021, men det er fortsatt mangel på donorer.
Kvinnen ønsker å donere offentlig for å gi flere muligheten til å få barn uten å betale mye. Donorer får rundt 6000 kroner, men får ikke vite om egget blir befruktet eller om det fødes et barn.
Barnet har rett til å få vite hvem donoren er ved fylte 15 år. Kvinnens ektemann støtter avgjørelsen og har selv vurdert å donere sæd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Fødselsutvalget, opprettet for å undersøke årsakene til lavere fødselstall i Norge, leverer torsdag en delrapport med forslag for å få flere til å få barn tidligere. Utvalgsleder Rannveig Kaldager Hart foreslår blant annet ekstra barnetrygd til foreldre under 30 år, økt støtte til studenter som får barn, bedre informasjon om fertilitet og bedre tilrettelegging for foreldre under utdanning. Utvalget ble opprettet i fjor av tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe, som ønsker å øke fødselstallet ved å få flere til å få flere enn to barn.
2 dager siden
Julie (29) valgte å bli alenemor via assistert befruktning etter å ha gitt opp dating. Hun er en del av en økende trend blant norske kvinner etter lovendringen i 2020.
8 dager siden
En 34 år gammel kvinne i et fast forhold deler sine erfaringer som frivillig barnløs og utfordrer tabuet rundt dette valget. Etter å ha uttrykt sine tanker i Fædrelandsvennen, møtte hun sterke reaksjoner og negative kommentarer som antydet at livet uten barn er meningsløst og egoistisk. Hun argumenterer for at slike holdninger er snevre og ikke stemmer med forskning, som viser at barn ikke nødvendigvis øker livskvaliteten. Mange finner lykke og meningsfulle relasjoner utenfor foreldreskapet. Hun understreker at valget om å få eller ikke få barn er personlig og bør respekteres uten fordømmelse. Samtidig mener hun samfunnet bør legge til rette for at de som ønsker barn, kan få det uten økonomiske eller karrieremessige hindringer. Hun oppfordrer til større forståelse og fleksibilitet, og avviser at livet uten barn er mindre verdt.
2 måneder siden
Lise Klaveness står overfor å bli valgt inn i Uefa-styret, noe som vil gi henne en årlig lønn på 1,8 millioner kroner. Klaveness mener honoraret er for høyt for et frivillig verv, men understreker at hun trenger pengene nå som kona har permisjon. Når kona begynner å jobbe igjen, vil Klaveness donere 35 prosent av honoraret til en veldedig stiftelse relatert til fotball. I motsetning til danske Jesper Møller, som har gitt avkall på lønn fra DBU for å unngå dobbeltlønn, beholder Klaveness sin norske lønn i tillegg til Uefa-honoraret.
1 måned siden
Bioteknologirådene i Norden foreslår en maksgrense for bruk av donorsæd for å beskytte barn mot store søskenflokker. Bakgrunnen er at donorunnfangede barn kan ha mange halvsøsken spredt over hele verden, noe som kan være psykisk belastende. En Netflix-dokumentar om en «superdonor» med over 1000 barn har satt fokus på problematikken. Rådene ber nå EU og Europarådet om å utrede en øvre grense. En sædbank frykter at en maksgrense vil redusere tilgjengeligheten og øke bruken av det grå markedet, mens foreningen for donorunnfangede støtter forslaget.
2 måneder siden
Kristin Lilletvedt Roti (30) sliter med å komme inn på boligmarkedet i Bergen, til tross for fast jobb og 800.000 kroner i egenkapital. Som alenemor får hun avslag på boliglån på grunn av bankenes krav om betjeningsevne. DNB og Sparebanken Vest tilbyr lån, men med hennes budsjett er det kun fire boliger i Bergen med mer enn ett soverom hun har råd til. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet foreslår tiltak for å hjelpe folk i hennes situasjon, som økt boligbygging, styrking av Husbanken og endringer i utlånsforskriften.
2 måneder siden
Lise Klaveness står overfor å bli valgt inn i Uefa-styret, noe som vil gi henne en årlig lønn på 1,8 millioner kroner. Klaveness mener honoraret er for høyt for et frivillig verv, men vil bruke pengene til å kompensere for at hennes kone er i permisjon. Når kona begynner å jobbe igjen, vil Klaveness donere 35 prosent av honoraret til en veldedig stiftelse relatert til fotballbistand. I motsetning til den danske fotballpresidenten, som har gitt avkall på lønn fra sitt nasjonale forbund, vil Klaveness beholde honoraret fra Uefa.
6 dager siden
Fødselstallutvalget foreslår ekstra barnetrygd til foreldre under 30 år for å motvirke nedgangen i fødselstall i Norge, som har falt fra 1,98 til 1,44 barn per kvinne de siste 15 årene. I tillegg foreslås en økning av foreldrestipendet med 25.000 kroner og en reduksjon av studiegjelden med samme beløp for unge foreldre som studerer. Utvalget peker på store forskjeller mellom ønskede, planlagte og faktiske fødselstall, med særlig fokus på unge voksne. Norsk studentorganisasjon støtter tiltakene og oppfordrer regjeringen til å iverksette dem raskt for å bedre studentøkonomien og sikre at studenter med barn får tilstrekkelig tilrettelegging gjennom studieløpet.
3 måneder siden
Ida Aalen (39) valgte en assistert hjemmefødsel og betalte 30.000 kroner for oppfølging av privatpraktiserende jordmødre. Hun ønsket en naturlig fødsel i eget tempo med jordmødre hun kjente. Antallet hjemmefødsler har økt, men overlege ved OUS-Ullevål understreker at sykehus er tryggere ved akutte situasjoner. Jordmorforeningen ser en økt etterspørsel etter hjemmefødsler, men understreker at det ikke passer for alle. Helsedirektoratet anbefaler ikke hjemmefødsel for kvinner over 38 år, noe Jordmorforeningen er kritisk til. Aalen mener hjemmefødsel burde vært en del av det offentlige tilbudet.
21 dager siden
Katrine Lunde (45) bekrefter at hun ønsker å spille VM for Norge, til tross for en utfordrende familiesituasjon med ektemannen i Serbia og datteren i Kristiansand. Etter Vipers' konkurs signerte hun for danske Odense, noe som kompliserer familiesituasjonen ytterligere. Landslagssjef Ole Gustav Gjekstad ønsker Lunde på laget og ser frem til mesterskapet. Lunde selv motiveres av miljøet og gleden ved å ha noe å jobbe mot. Landslaget må klare seg uten Silje Solberg-Østhassel en periode fremover.
1 måned siden
Kristelig Folkeparti (KrF) foreslår skattefradrag for å stimulere nordmenn til å få flere barn. Partileder Dag Inge Ulstein presenterer et forslag om et årlig skattefradrag på 50.000 kroner per barn for de to første, og 100.000 kroner for det tredje, noe som totalt kan gi inntil 200.000 kroner i fradrag for trebarnsforeldre. Ulstein understreker at økonomi ikke bør være en hindring for å få barn, og avviser at forslaget gjør barn til investeringsobjekter. Han mener politikken kan bidra til å gjøre det økonomisk enklere å stifte familie, og at mange unge par ønsker seg en mer forutsigbar økonomi før de får barn.
8 dager siden
TV-profil Henrik Borg og influenseren Lisa Borg venter sitt første barn etter flere mislykkede IVF-forsøk. Lisa Borg avslører at graviditeten ikke bare gir glede, men også økonomisk gevinst gjennom samarbeid og sponsorer i sosiale medier. Hun anslår at hun allerede tjener over en million kroner på det ufødte barnet, inkludert rundt 300 000 kroner i måneden på Snapchat. Lisa beskriver det som et merkelig privilegium å tjene penger på barnet før fødselen, mens andre ofte opplever økonomiske utfordringer ved å få barn. Også norske influenseren Hanna-Martine Slåttland Baller tjener store summer på å dokumentere graviditeten og livet sitt på Snapchat og andre plattformer, selv om hun opplever inntektene som ubehagelige.
17 dager siden
Andreas Agasøster (28) er jordmorstudent og aktuell i NRK-programmet «Barnesykehuset». Han vil bli en av svært få mannlige jordmødre i Norge. Agasøster ønsker å bidra positivt i familienes liv, inspirert av erfaringer fra da hans lillesøster ble født. Statistikker viser at kun en svært liten andel av jordmødre i Norge er menn, men Den norske jordmorforeningen oppfordrer flere menn til å søke seg til yrket. Agasøster selv deltok i TV-serien for å inspirere andre menn til å vurdere jordmoryrket. Han mener tittelen 'jordmor' bør beholdes, da den beskriver yrkets rolle uavhengig av kjønn.
3 måneder siden
Norske sykehus opplever en økning i antall fødsler i 2024, etter flere år med nedgang. Sykehuset Østfold har hatt en betydelig økning, med 3073 fødsler i 2024. Denne økningen bekymrer Akershus universitetssykehus, som frykter kapasitetsutfordringer. Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer en økning i fruktbarhetstallene fremover. Sammenlignet med de ni første månedene i 2023, ble det født 3,4 prosent flere barn i samme periode i 2024. En kvinne som nylig har født, oppfordrer andre til å få barn.
2 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.