Artikkelen omhandler Arbeiderpartiets vanskeligheter med å finne kvalifiserte kandidater til statsrådsposter, spesielt hvis Senterpartiet skulle forlate regjeringen. Partiet har få talenter igjen og sliter med å fylle åtte statsrådsposter.
Flere kandidater blir vurdert, inkludert profilerte politikere som Tore O. Sandvik, Lene Vågslid og Tuva Moflag, samt tidligere statsråder som Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik og Trond Giske.
Jens Stoltenberg blir sett på som en ideell kandidat, men er opptatt med internasjonale verv. Artikkelen konkluderer med at partiet mangler en «joker» som kan løse deres bemanningsproblemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen, må statsminister Jonas Gahr Støre fylle åtte ministerposter med representanter fra Arbeiderpartiet. Flere kandidater er nevnt for de ulike postene. Jan Christian Vestre og Tuva Moflag er aktuelle for finansministerposten, mens Kari Nessa Nordtun og Hadia Tajik kan bli justisminister. Stian Jenssen, Nils-Ole Foshaug og Sissel Kruse Larsen er mulige kandidater til forsvarsministerposten. Lene Vågslid, Nils Sandtrøen, Kamzy Gunaratnam, Tore O. Sandvik og Åsmund Aukrust er også blant de som nevnes til andre ministerposter. Det er også usikkert hva som skjer med Tonje Brenna og Trond Giske i den nye regjeringen.
3 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av uenighet om EUs energipakke, må åtte statsråder erstattes. Arbeiderpartiet har hatt et ekstraordinært møte og planlegger å utnevne nye statsråder tirsdag. Flere kandidater fra Arbeiderpartiet er nevnt, deriblant Lene Vågslid, Nils Kristen Sandtrøen og Tore O. Sandvik. Det spekuleres i om det vil bli omrokkeringer blant de sittende statsrådene fra Arbeiderpartiet. Politisk kommentator Aslak Eriksrud påpeker at statsminister Jonas Gahr Støre trolig vil velge trygge kandidater med erfaring. Geografisk spredning og representasjon fra ulike fylker vil også være viktig i utvelgelsen.
3 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, starter statsminister Jonas Gahr Støre jakten på nye statsråder. Åtte poster skal fylles, inkludert finansministerposten. Valgforsker Svein Tore Marthinsen spekulerer i et mulig comeback for Jens Stoltenberg, noe som ville skapt stor oppmerksomhet. Marthinsen tror likevel Støre vil velge en lojal person fra Arbeiderpartiet, og nevner nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre som aktuelle kandidater. Valgforsker Jonas Stein mener Støre trenger erfarne politikere som kan levere raskt. Det spekuleres også i om tidligere statsråder som Hadia Tajik og Trond Giske kan gjøre comeback, men dette anses som lite sannsynlig.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler kravet om at Sørlandet må få en representant i regjeringen, spesielt etter at Senterpartiet forlot regjeringen og det ble ledige statsrådsposter. Bakgrunnen er at næringslivet i landsdelen sliter med høye strømpriser uten strømstøtte, og det argumenteres for at en sørlending i regjeringen vil være mer opptatt av dette problemet. Det pekes på at Sørlandet ikke har hatt en Arbeiderparti-statsråd på 60 år, og flere kandidater nevnes, deriblant Mette Gundersen og Kai Steffen Østensen. Artikkelen fremhever også at Agder med sine 310.000 innbyggere burde ha minst en statsråd, og at det er et demokratisk problem at landsdelen ikke er representert.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Høyres utfordrende situasjon i norsk politikk. Etter å ha sett Arbeiderpartiet slite, befinner Høyre seg nå i en vanskelig posisjon med Frp som største parti på høyresiden, og Jens Stoltenbergs retur som styrker Ap. Erna Solbergs aksjeskandale har også bidratt til usikkerhet. Senterpartiets uttreden fra regjeringen gir Ap muligheten til å markere egen politikk, mens Stoltenbergs tilstedeværelse kan overbevise usikre Ap-velgere. Høyre må nå aktivt jobbe for å unngå å bli oversett og utfordre både Ap og Frp for å vinne tilbake velgere.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets forsøk på å snu den negative trenden før valget. Statsminister Jonas Gahr Støre har iverksatt flere tiltak, inkludert Senterpartiets avgang fra regjeringen og utnevnelsen av nye statsråder. Et hovedgrep er Jens Stoltenbergs comeback som finansminister, ment å styrke Aps troverdighet og tillit hos velgerne, spesielt i næringslivet. Artikkelen nyanserer Stoltenberg-effekten og understreker at politikk er viktigst for velgerne, og at det er usikkert om dette vil være nok til å snu den negative trenden for Arbeiderpartiet.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer Arbeiderpartiets interne krise og muligheten for et lederskifte, som kan føre til at Jonas Gahr Støre går av som statsminister. Det reises spørsmål om det er hensiktsmessig med en ny regjering så kort tid før valget, og om det er det landet trenger nå. Det påpekes at et skifte kan skape ustabilitet, spesielt med tanke på Senterpartiets posisjon. Artikkelen argumenterer for at Ap bør tenke på landets styring, ikke bare egne interesser, i sin interne prosess. Det understrekes at en ny statsminister bør ha legitimitet, spesielt om vedkommende ikke er folkevalgt.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden av regjeringen, er statsminister Jonas Gahr Støre i gang med å finne nye statsråder. Stabssjef Halvard Ingebrigtsen leder bakgrunnssjekken av kandidatene, der de blir spurt om forhold som kan skade regjeringen eller diskvalifisere dem. Trakassering er et sentralt tema i samtalene etter metoo. Tidligere statsråd Bård Hoksrud råder kandidatene til å være ærlige om sin fortid, da det er bedre å være åpen om feil enn å skjule dem. Åtte statsråder fra Senterpartiet skal erstattes, og de nye statsrådene må være klare til å jobbe fra dag én.
2 måneder siden
Kilder i Arbeiderpartiet melder at statsminister Jonas Gahr Støre vurderer å opprette en egen statsrådspost for boligpolitikk. Dette kommer som en følge av at Senterpartiet har forlatt regjeringen, og Støre ser nå en mulighet til å omorganisere departementene. Astrid Hoem, tidligere leder i AUF, er en aktuell kandidat til den nye stillingen. Boligministeren er planlagt å være en del av Kommunal- og distriktsdepartementet. AUF har også uttrykt en forventning om at boligpolitikk skal prioriteres av den nye regjeringen. Totalt åtte statsråder fra Senterpartiet må erstattes etter bruddet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Arbeiderpartiets fremgang på meningsmålingene etter Jens Stoltenbergs retur til norsk politikk som finansminister, og Høyres utfordringer med å opprettholde sin posisjon. Torbjørn Røe Isaksen påpeker at Høyre må stille seg vanskelige spørsmål om hvordan de skal gjenvinne politisk momentum, mens Frp vinner velgere med sin kritikk av statlig overformynderi. Julie Brodtkorb understreker at politikk er avgjørende for velgernes valg, og at Høyre må utvikle en politikk som appellerer til folk. Støres strategiske håndtering av Stoltenbergs inntreden i regjeringen fremheves som en faktor som kan ha styrket Arbeiderpartiet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Jonas Gahr Støres posisjon som partileder i Arbeiderpartiet. Etter en periode med oppgang på målingene, har partiet igjen havnet i krise, og det spekuleres i om Støre vil bli byttet ut. Støres personlige kvaliteter og statsmannsegenskaper trekkes frem som årsaker til at han har overlevd så lenge som partileder, til tross for flere valgnederlag og kriser. Det er stillhet rundt hans fremtid i partiet, men bekymringer om mulige etterfølgere har dukket opp. Støre oppfordres til å reflektere over sin rolle i juleferien, mens partiet vurderer alternativer.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver den interne maktkampen i Arbeiderpartiet som kulminerte med at Senterpartiet forlot regjeringen. Jonas Gahr Støre gikk seirende ut av striden etter at et opprør mot hans lederskap mislyktes. Opprørerne feilet da de lanserte Hadia Tajik som en potensiell etterfølger, noe som gjorde henne til en like viktig karakter i spillet som Støre. Etterspillet handler om å premiere lojalitet og sikre ro i partiet frem mot valget. AUF og LO-ledelsen har fått løfter om politiske seire, mens Senterpartiet inviteres til fortsatt samarbeid. Arbeiderpartiet er optimistiske, men ligger fortsatt dårlig an på meningsmålingene, og en ny lederstrid kan oppstå ved et valgnederlag.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler spekulasjoner rundt Jens Stoltenbergs mulige kandidatur som partileder i Arbeiderpartiet, etter at han ble utnevnt til finansminister. Interne diskusjoner i Ap har reist spørsmål om Jonas Gahr Støres ledelse, og Stoltenbergs inntreden har åpnet for nye spekulasjoner. Valganalytikere påpeker at Støres fremtid avhenger av partiets kommende valgresultat, mens andre er skeptiske til Stoltenbergs kandidatur. Fraværet av en stortingsplass for Stoltenberg trekkes frem som et potensielt hinder. Støre selv avviser bekymringer om å bli overskygget av Stoltenberg, og understreker at det var hans eget valg å hente inn Stoltenberg.
28 dager siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets oppgang på meningsmålingene frem mot valget, etter en periode med intern uro og lav oppslutning. Senterpartiets uttreden av regjeringen ga Arbeiderpartiet større kontroll over politikken og mulighet til å rigge valgkampapparatet. Ansettelsen av Jens Stoltenberg som finansminister har begeistret velgerne. Den urolige verdenssituasjonen bidrar til at velgerne søker trygghet hos etablerte partier som Ap og Høyre. Sylvi Listhaug er utpekt som Støres hovedmotstander, men Ap ser en mulighet til å danne regjering alene, da et samarbeid med Sp anses som vanskelig.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet arbeider med å danne en ny regjering og håper å kunne presentere den allerede tirsdag. Det pågår arbeid med å finne åtte nye statsråder som skal fylle de ulike ministerpostene. Det er en mulighet for at det vil komme endringer i hvilke ministerposter som skal fylles, men dersom rollene forblir de samme skal det utnevnes statsråder for finans, utvikling, barn og familie, forsvar, justis og beredskap, landbruk og mat, kommunal og distrikt, samt forskning og høyere utdanning. En ekstraordinær statsråd må innkalles på slottet dersom regjeringen skal presenteres tirsdag.