En ekspert mener Signal-skandalen avslører arroganse og brudd på sikkerhetsprotokoller i Trump-administrasjonen. Meldinger fra gruppen inkluderte detaljer om militære operasjoner og kritikk av europeisk politikk.
Eksperten påpeker at slike handlinger kan svekke tilliten til USA internasjonalt, spesielt når det gjelder deling av etterretningsinformasjon.
Han fremhever også at lignende hendelser ville hatt alvorlige konsekvenser i Norge, hvor reglene for gradert kommunikasjon er strenge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En dansk etterretningsekspert advarer om økt risiko ved å dele norsk etterretning med USA, etter at sensitive amerikanske militære planer ble lekket via den usikre meldingsappen Signal. Denne saken har skapt bekymring for datasikkerheten og gradert informasjon. Canada har også uttrykt bekymring, mens en norsk ekspert mener at risikoen ved å ikke dele etterretning er enda større. Andre eksperter peker på at Trump-administrasjonens manglende erfaring med sikkerhetsprotokoller, samt et endret syn på Russland som en potensiell trussel, undergraver sikkerheten og tilliten i det transatlantiske etterretningssamarbeidet.
1 måned siden
Trump-administrasjonen er rammet av en sikkerhetsskandale etter at topphemmelige angrepsplaner mot Jemen ble delt med en redaktør fra The Atlantic via den usikre meldingstjenesten Signal. Det er USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz som har ansvaret for det som omtales som «Signalgate». Han kan ha brutt flere lover, blant annet spionasjeloven. Flere senatorer har reagert kraftig, og krever svar. President Trump avviser imidlertid at det er snakk om et sikkerhetsbrudd og sier han har tillit til Waltz. Skandalen oppstår etter at Trump tidligere har kritisert Hillary Clinton for å ha brukt privat e-post.
1 måned siden
Amerikanske sikkerhetsledere delte sensitive opplysninger om et angrep mot Jemen i en kryptert Signal-chat, men en journalist ble ved en feil lagt til i gruppen og avslørte lekkasjen. Eksperter beskriver hendelsen som ufattelig og kritikkverdig, og sammenligner den med Per Sandbergs reise til Iran. Bruken av vanlige smarttelefoner for slik kommunikasjon anses som risikabelt, og det stilles spørsmål ved loggføringen av føderal kommunikasjon. Etter avsløringen har flere krevd at de ansvarlige lederne trekker seg, mens Donald Trump mener det ikke er nødvendig.
1 måned siden
En journalist fra The Atlantic fikk tilgang til en meldingsgruppe på Signal hvor amerikanske forsvarstopper, inkludert forsvarsminister Pete Hegseth, diskuterte et angrep i Jemen. Hendelsen har skapt bekymring for sikkerheten rundt sensitiv informasjon og USAs forhold til sine allierte. Tidligere diplomat Kai Eide kritiserer den harde tonen og mener det bekrefter et inntrykk av at USA ikke lenger ser på venner og allierte som likeverdige. Eksperter påpeker at bruken av en slik app for planlegging av militære operasjoner er uvanlig og kan skyldes et ønske om å ta snarveier, noe som øker risikoen for lekkasjer og svekker tilliten internasjonalt.
1 måned siden
Statsministerens kontor (SMK) avkrefter at norske regjeringsmedlemmer bruker meldingsappen Signal for å dele sikkerhetsgradert informasjon. Dette skjer etter at USAs sikkerhetsteam ble avslørt for å bruke Signal til å diskutere sensitive angrepsplaner. SMK understreker at norske statsråder benytter godkjente systemer for slik informasjonsdeling, i tråd med Sikkerhetsloven. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole mener den amerikanske sikkerhetssvikten skyldes manglende opplæring og erfaring hos beslutningstakerne, som ofte kommer fra miljøer utenfor de tradisjonelle sikkerhetsorganisasjonene.
1 måned siden
Donald Trumps nasjonale sikkerhetsteam er involvert i en skandale etter å ha brukt Signal for å dele detaljert informasjon om et angrep mot Houthi-militsen i Jemen. En journalist ble invitert inn i gruppen, noe som førte til lekkasje av sensitive opplysninger. Hendelsen har skapt bekymring for sikkerheten og kompetansen til Trumps rådgivere. Visepresident J.D. Vance uttrykte uenighet med presidenten angående angrepet, og flere deltakere viste forakt for europeiske allierte. Opposisjonen krever at de ansvarlige går av, mens republikanerne forsøker å bagatellisere hendelsen og angriper mediene som avslørte saken.
8 dager siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth er under sterkt press etter avsløringer om at han delte gradert informasjon om militære angrepsplaner i en privat chatgruppe med familiemedlemmer og andre. Hendelsen, kalt «Signalgate», har ført til fullstendig kaos i Pentagon, ifølge tidligere pressesjef John Ullyot. Eksperter beskriver delingen som straffbar og svært alvorlig, da den kan sette amerikanske liv i fare og svekke landets militære beredskap. Det pågår en diskret prosess for å finne en ny forsvarsminister. Hegseth avviser anklagene og omtaler mediedekningen som bløff, mens president Trump støtter ham. Likevel mener eksperter at Hegseth vil bli erstattet innen noen måneder på grunn av skandalen og svekket tillit både internt og eksternt.
1 måned siden
USAs sikkerhetstopper ble grillet i Senatet etter at en journalist utilsiktet ble invitert inn i en intern gruppechat hvor sensitive militære opplysninger ble delt. Chatten omhandlet blant annet et kommende amerikansk angrep i Jemen. Etterretningssjef Tulsi Gabbard nektet å svare på spørsmål om hun brukte sin private mobiltelefon i chatten, og henviste til Det nasjonale sikkerhetsrådet. Flere senatorer kritiserte hendelsen som uprofesjonell og pinlig. President Trump bagatelliserte saken som en «glipp» og uttrykte fortsatt tillit til sikkerhetsrådgiver Michael Waltz, som inviterte journalisten inn i gruppen.
1 måned siden
En lekkasje fra en Signal-gruppe med Donald Trumps sikkerhetsrådgivere avslører en detaljert plan for et angrep på Jemen, sendt av forsvarsminister Pete Hegseth. Samtalen, som inkluderte visepresident JD Vance, avdekker også mistillit til Trump og en forretningsmessig tilnærming til internasjonale relasjoner. Skandalen, som potensielt kunne vært konstruert av Kreml, føyer seg inn i et mønster av sikkerhetsbrudd under Trump og setter tilliten mellom USA og Europa under press. Trumps avfeielse av hendelsen som en glipp bidrar ikke til å berolige bekymringene.
1 måned siden
NSM-direktør Arne Christian Haugstøyl uttaler at det ville være et alvorlig sikkerhetsbrudd dersom gradert informasjon ble delt på meldingsappen Signal. Han understreker at norske tjenester ikke deler gradert informasjon på slike plattformer. Uttalelsen kommer etter at det ble kjent at medlemmer av Trump-administrasjonen diskuterte sensitiv informasjon på Signal. Samtidig har Gjert Ingebrigtsens datter vitnet i retten om anklager om fysisk og psykisk vold. Hun uttrykker skuffelse over morens manglende støtte og sier hun ikke har noen forventninger til hennes forklaring. Gjert Ingebrigtsens forsvarer mener datteren har tonet ned sin forklaring, og at det er tvil om at det har skjedd et straffbart forhold.
1 måned siden
En lekkasje fra en chattegruppe i Trump-administrasjonen avslører interne diskusjoner om angrepet mot houthiene i Jemen, der Europa omtales i nedsettende ordelag. Topper i administrasjonen anklager europeiske land for å snylte på USAs sikkerhetspolitikk og vurderer å kreve betaling for hjelpen. Meldingene viser en «America first»-holdning, der europeiske allierte ikke behandles som venner. Eksperter reagerer på holdningene og påpeker at USAs tallgrunnlag er upresist og tendensiøst, og at det ser ut til at USA forsøker å utnytte situasjonen i forhandlinger.
1 måned siden
En amerikansk overvåkingsgruppe har saksøkt flere av president Trumps toppministre etter at de brukte meldingsappen Signal til å diskutere militære planer mot houthiene i Jemen. Chatgruppen, som ved en feil inkluderte en journalist, anklages for å ha brutt føderale arkivlover ved å dele og slette meldinger. Søksmålet krever at de slettede meldingene hentes tilbake og at videre destruering hindres. Nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Waltz har tatt på seg ansvaret for feilen, men president Trump har uttalt at han ikke planlegger å sparke ham. Demokratiske politikere krever fullt innsyn i chatloggen for å forsikre seg om at ingen gradert informasjon ble delt.
1 måned siden
USAs sikkerhetstopper ble grillet i Senatet etter at en journalist ved en feil ble invitert inn i en intern gruppechat. Chatten inneholdt detaljer om et planlagt amerikansk angrep i Jemen. Etterretningsdirektør Tulsi Gabbard nektet å svare på spørsmål om bruk av privat mobiltelefon i forbindelse med chatten. CIA-direktør John Ratcliffe bekreftet sin deltakelse, men avviste at det ble delt gradert informasjon. Flere senatorer kritiserte hendelsen som uprofesjonell. President Trump bagatelliserte det som en «glipp» og uttrykte fortsatt tillit til sikkerhetsrådgiveren som inviterte journalisten.
1 måned siden
En lekkasje fra en Signal-gruppe avslører at USAs visepresident JD Vance og forsvarsminister Pete Hegseth uttrykker sterk avsky for Europa. I diskusjonen, som omhandlet et mulig angrep mot houthiene i Jemen, kritiserte Vance Europa for å være en «gratispassasjer» og viste fascistiske tendenser. Eksperter mener Vances synspunkter er farlige og deler Vladimir Putins forståelse av Europa som dekadent. Hendelsen har skapt bekymring for USAs forhold til sine europeiske allierte og reiser spørsmål om kompetansen til sentrale medlemmer av Trump-administrasjonen.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.