
Grisebønder tjener godt på å la grisene gå ute i skogen
4 måneder siden siste oppdatering
3 min lesetid
4 måneder siden siste oppdatering
3 min lesetid
Et ektepar i Stavanger driver lønnsom griseoppdrett der dyrene går ute i skogen. Dette står i kontrast til flertallet av griser i Norge, som holdes innendørs.
Grisebøndene Anders Schanche Rettedal og Inger Lise Rettedal på Mosterøy utenfor Stavanger har siden 2017 latt griser gå ute på skogsbeite. De opplever stor etterspørsel etter kjøttet fra disse grisene, som selges til restauranter og i gårdsutsalg.
Prisen for utegris er rundt 120 kroner kiloen, fire ganger mer enn for innegris, noe som gjør driften lønnsom til tross for at utegrisen krever mer fôr og lengre tid før slakt. Årsaken til at de ikke har flere utegriser er at de er svært arealkrevende.
Kun én prosent av grisene i Norge går ute, og det er debatt rundt krav om utendørs hold. Norges Bondelag, representert ved Ståle Hustoft, er skeptisk til utegris på grunn av smittefare, men applauderer nisjeproduksjon som den på Klostergården.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!