Et ektepar i Stavanger driver lønnsom griseoppdrett der dyrene går ute i skogen. Dette står i kontrast til flertallet av griser i Norge, som holdes innendørs.
Grisebøndene Anders Schanche Rettedal og Inger Lise Rettedal på Mosterøy utenfor Stavanger har siden 2017 latt griser gå ute på skogsbeite. De opplever stor etterspørsel etter kjøttet fra disse grisene, som selges til restauranter og i gårdsutsalg.
Prisen for utegris er rundt 120 kroner kiloen, fire ganger mer enn for innegris, noe som gjør driften lønnsom til tross for at utegrisen krever mer fôr og lengre tid før slakt. Årsaken til at de ikke har flere utegriser er at de er svært arealkrevende.
Kun én prosent av grisene i Norge går ute, og det er debatt rundt krav om utendørs hold. Norges Bondelag, representert ved Ståle Hustoft, er skeptisk til utegris på grunn av smittefare, men applauderer nisjeproduksjon som den på Klostergården.
Anders Schanche Rettedal
Inger Lise Rettedal
Ståle Hustoft
Mattilsynet
Noah
Norges Bondelag
Rogaland Bondelag
Øyposten
Norge
Stavanger
Mosterøy
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
4 måneder siden
En kartlegging viser store prisforskjeller på ribbe mellom ulike spisesteder, hvor prisen på de dyreste stedene er tre ganger høyere enn de billigste. En Michelin-kokk forklarer at det ikke nødvendigvis er stor forskjell i smak på kjøttet, men at dyrere ribbe ofte kommer fra griser med bedre levekår og at lavprisrestauranter bruker enklere tilbehør. Kokken kritiserer nordmenns fokus på pris fremfor kvalitet på julemat og mener vi burde prioritere bedre råvarer.
1 måned siden
Et ektepar i Lom mottok kun 10 øre per kilo for kjøttet av en tre år gammel vær, noe som resulterte i et harmdirrende leserbrev. De kritiserer den lave prisen og påpeker viktigheten av matberedskap og sjølforsyning. Paret driver en gård med rundt 50 sauer, og selv om værkjøtt ikke er like godt betalt som lammekjøtt, mener de det er respektløst å verdsette det så lavt. Lederen i Oppland Sau og Geit støtter kritikken og fremhever sauebøndenes samfunnsoppdrag med å produsere mat på norske ressurser. Landbruksministeren har foreløpig ikke kommentert saken.
3 måneder siden
Deltakerne i «Farmen kjendis» valgte å ikke slakte en grisunge under innspillingen, til tross for et ukesoppdrag som ville gitt dem penger. Avgjørelsen ble tatt etter sterke reaksjoner fra både deltakere og dyrevernsorganisasjoner. Etter innspillingen kjøpte imidlertid «Gladkokken» to av grisene, og spiste den ene til julemiddag. Dette sjokkerte flere av de andre deltakerne, spesielt Victor Sotberg, som hadde knyttet bånd til dyrene. TV 2 bekrefter salget av grisene og understreker at de ikke har ansvar for dyrenes skjebne etter at innspillingen er avsluttet. De forsikrer at grisene hadde det bra på gården og ble solgt videre til seriøse aktører.
1 måned siden
Landbruksdirektoratet har offentliggjort tall som viser en kraftig økning i tilskudd til norske bønder, som i 2024 har steget til 21,6 milliarder kroner. Gamkinn Landbruk mottok mest støtte, etterfulgt av Jamtsve/Hanemo Samdrift og Lundstad Grønt AS. Brødrene Freberg mener tilskuddene er avgjørende for norsk matproduksjon, mens Ivar Gaasland ved Handelshøyskolen BI mener forbrukerne betaler dobbelt og at subsidiene i hovedsak går til kjøtt- og melkeproduksjon. Han mener Norge bør vurdere en annen modell for landbruksstøtte.
4 måneder siden
Priskrigen i dagligvarebransjen har ført til at tynnribbe nå selges billigere enn hundemat. Lavpriskjedene Kiwi, Extra og Rema 1000 selger ribbe for 44,90 kr per kilo, noe som er under innkjøpspris. Dette er positivt for de med dårlig råd, men kan føre til overforbruk og matsvinn. Enkelte mener at hyppige tilbud er et problem og at jevne priser ville vært bedre. Dagligvarekjedene selv bekrefter at de selger ribbe med tap for å lokke kunder. De oppfordrer likevel kundene til å ikke handle mer enn de trenger.
1 måned siden
En bonde som ønsket å bidra til økt selvforsyning, ble overrasket over å motta kun 7 kroner for en 73 kilos vær levert til slakt. Nortura bekrefter at prisen for voksen vær er svært lav, da markedet er minimalt. Bonden kritiserer prisen som respektløs og mener det sender feil signaler om matberedskap. Hun mener at det må lønne seg å slakte også de store dyrene for å sikre beredskapen. Landbruks- og matministeren har foreløpig ikke kommentert saken.
1 måned siden
Kjøttprisene i butikk har steget kraftig de siste tre årene, mens bøndenes betaling har økt minimalt. Dette har ført til frustrasjon blant bønder og kunder, som føler seg urettferdig behandlet. Bondelagsleder Olav Håkon Ulfsnes kritiserer butikkjedene for å beholde priskutt selv og øke prisene ytterligere. Virke, som representerer dagligvarekjedene, avviser kritikken og peker på økte kostnader i hele verdikjeden, fra transport til emballasje. Ulfsnes mener dagens situasjon er uakseptabel og at kjedene har for stor makt, og viser til konkurransen fra Normal som en mulig årsak til at kjøttprisene har økt.
3 måneder siden
En dansk matvarekjede har lansert en ny type kjøttdeig bestående av 50% oksekjøtt og 50% kyllingkjøtt, med mål om å redusere CO2-avtrykket. Produktet er tilgjengelig i flere butikker i Danmark. Den nye deigen møter skepsis fra kokk Jan Henrik Syversen, som mener det er et økonomisk grep og ikke et kvalitetsprodukt. Norske dagligvarekjeder har foreløpig ingen planer om å lansere lignende produkter, men fokuserer på andre klimasmarte alternativer. Norske kjøttprodusenter fremhever også at norsk kjøtt har lavere utslipp enn internasjonalt gjennomsnitt.
1 måned siden
To griser fra Øvre Fossum gård skapte oppmerksomhet da de ble observert på Stovner Senter i Oslo onsdag morgen. Grisene hadde rømt fra gården og utforsket parkeringsplassen og en rundkjøring ved senteret. Ifølge den daglige lederen ved Stovner ridesenter, Anne Habberstad, har grisene gått fritt hele vinteren, men benyttet vårens ankomst til en utflukt. Ved hjelp av observasjoner ble begge grisene lokalisert og returnert til gården. Gården vurderer nå sikkerhetstiltak for å forhindre fremtidige rømninger, da grisene har vist seg å åpne dører selv.
1 dag siden
Norgesgruppen selger importert tysk kjøttdeig til nesten samme pris som norsk. Selskapet forklarer at importen er nødvendig grunnet mangel på fersk norsk råvare.
1 måned siden
Norske bønder føler seg underbetalt til tross for økte kjøttpriser i butikkene. Bondeeide selskaper som Nortura, Tine og Felleskjøpet Agri kontrollerer store deler av matvaremarkedet, men klarer ikke å sikre bøndene en større andel av fortjenesten. Samtidig mottar lederne i disse selskapene høye lønninger og bonuser. Det stilles spørsmål ved hvorfor bondesamvirket ikke utnytter sin markedsmakt bedre, og om de bør vurdere å etablere en egen dagligvarekjede for å sikre bøndene en større del av verdiskapingen.
2 måneder siden
Hvert år avlives omtrent 27 500 geitekillinger i Norge fordi det er liten etterspørsel etter geitekjøtt. Geiter holdes hovedsakelig for melkeproduksjon, og killingene blir ofte avlivet rett etter fødselen. Bønder opplever dette som et paradoks, da de må avlive friske dyr samtidig som de taper penger på slakt. De etterlyser mer engasjement fra Nortura for å øke salget av geitekjøtt. Nortura på sin side mener at lav lønnsomhet skyldes et begrenset marked. Tidligere landbruksminister bekrefter at det ikke er planer om å endre markedsreguleringen for kjøtt, og at det primære er melkeproduksjonen.
3 måneder siden
Flere dagligvarekjeder i Norge melder om utfordringer med varelevering og tomme hyller etter jul og nyttår. Hovedårsakene er høyt salg i forbindelse med julekampanjer, mange røde dager, og vanskelige værforhold med snø som har forsinket transporten. Selv om det ikke er mangel på svinekjøtt, har enkelte butikker opplevd å gå tom for svinekoteletter. I tillegg har det blitt vanskeligere å få tak i kaffe og sjokolade på grunn av redusert produksjon. Dagligvareekspert Ivar Pettersen forventer en moderat prisstigning på matvarer i januar, men påpeker at usikkerheten er stor for 2025 på grunn av handelspolitikk.
2 dager siden
Bøndene legger i dag frem sine krav i årets jordbruksoppgjør. Et ungt bondepar og en fylkesleder deler sine forventninger til forhandlingene.