Nammo har signert en avtale med en ledende bedrift i Ukrainas forsvarsindustri for å utvide samarbeidet, som startet i fjor. Avtalen omfatter produksjon av 155 mm artillerigranater i Ukraina, et viktig kaliber for den ukrainske hæren og NATO-land.
Den nye avtalen fokuserer på produksjon av nødvendige råvarer, komponenter og materialer for ammunisjon, og potensielt et bredere spekter av ammunisjonstyper.
Forsvarsdepartementet bekrefter at dette strategiske industrisamarbeidet vil styrke Ukrainas kampkraft og Europas sikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Den norske våpenprodusenten Nammo har inngått en strategisk partnerskapsavtale med en større ukrainsk forsvarsbedrift. Dette skjer etter et tidligere samarbeid om produksjon av artillerigranater i august 2024. Avtalen skal sikre økt produksjon av sårt nødvendige råvarer, komponenter og materialer til ammunisjon, og potensielt et bredere spekter av ammunisjonstyper. Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttrykker glede over samarbeidet, som styrker Norges og Nammos støtte til Ukraina. Nammo bidrar med teknologi og kunnskap, mens den ukrainske partneren bygger opp sin industrielle produksjon.
2 måneder siden
Norge investerer 3,5 milliarder kroner i militært materiell fra ukrainsk forsvarsindustri for å styrke landets produksjonskapasitet. Sammen med norske bedrifter vil Norge legge til rette for partnerskap for å dele teknologi og kompetanse med Ukraina. Investeringen skal dekke Ukrainas behov for våpen, spesielt luftvern, ammunisjon og droner. I tillegg investerer Norge 600 millioner kroner i kjøp og utvikling av droneteknologi til det ukrainske forsvaret.
2 måneder siden
Regjeringen øker støtten til Ukraina med 3,5 milliarder kroner for å styrke landets forsvarsindustri, slik at de kan produsere mer militært utstyr selv. I tillegg investeres 600 millioner kroner i droner og droneteknologi. Statsminister Støre understreker viktigheten av støtten for Ukrainas motstandskraft og Europas sikkerhet. Investeringen er en del av Nansen-programmet, som totalt vil gi Ukraina 35 milliarder kroner i støtte i 2025, fordelt på militære og sivile formål, inkludert energi, humanitær hjelp og næringsutvikling. Norge deltar også i en dronekoalisjon for å støtte Ukraina ytterligere.
1 måned siden
Høyre vil styrke våpenproduksjonen i Norge og Ukraina, og har lagt frem fem forslag for Stortinget. Partiet vil bevilge 10 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett for å øke produksjonskapasiteten hos norsk forsvarsindustri, spesielt hos Nammo og Kongsberg Gruppen. Høyre-leder Erna Solberg understreker at det er nødvendig å fremskynde investeringsbeslutninger for å møte behovet for opprustning.
2 måneder siden
Nammo-sjef Morten Brandtzæg slår alarm om at europeiske land ikke bestiller tilstrekkelig med våpen og ammunisjon, sett i lys av Ukrainas behov og økende usikkerhet rundt USAs engasjement. Selv om Nammo har opplevd betydelig vekst, mener Brandtzæg at europeiske land må øke sine langsiktige bestillinger. Regjeringen har støttet Nammo med to milliarder kroner for å øke produksjonen, men selv med dette er Norges bestillinger beskjedne sammenlignet med behovet i en potensiell konflikt.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte de parlamentariske lederne for å diskutere bidraget. Støtten skal brukes til å styrke Ukrainas forsvar, inkludert luftvern og artilleri, samt støtte landets egen forsvarsindustri. Støre understreker at dette er i Norges sikkerhetsinteresse og vil bidra til europeiske fredsplaner. Stoltenberg forsikrer at økningen er innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Bakgrunnen for økningen er den alvorlige sikkerhetssituasjonen og at USA har stanset militærhjelp og etterretningsdeling med Ukraina.
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj deltar på et ekstraordinært EU-toppmøte i Brussel neste uke. Hovedtemaet er økt våpenstøtte til Ukraina, der et konkret forslag om en større våpenpakke med blant annet 1,5 millioner artillerigranater, luftvern, droner og langtrekkende missiler skal diskuteres. I tillegg skal EU-lederne vurdere hvordan EUs forsvarsevne kan styrkes fremover, og EU-kommisjonens president har varslet en plan om forsvarsinvesteringer.
11 dager siden
Chemring Nobel, en norsk produsent av høyeksplosiver, opplever økt etterspørsel på grunn av geopolitiske spenninger og økte forsvarsbudsjetter. Selskapet er en viktig leverandør til Nato og Ukraina, og utvider nå produksjonen for å møte behovet. Utfordringer i verdikjeden og begrenset produksjonskapasitet skaper bekymring. Høyre har foreslått tiltak i Stortinget for å øke produksjonen raskere, blant annet ved å gi økonomiske garantier og sikre tilgang til strøm. Forsvarsdepartementet vurderer også lokasjon for et nytt produksjonsanlegg som vil mangedoble kapasiteten innen 2030.
20 dager siden
Norge bidrar med ti milliarder kroner til utrustning og trening av en ukrainsk brigade, og tar en lederrolle i opptreningen av soldater i samarbeid med nordiske og baltiske land. Dette skjer i en tid der europeiske land øker sin støtte til Ukraina uavhengig av USA, etter et møte mellom Zelenskyj og USAs president. Støtten er ment å styrke eksisterende brigader ved å tilføre mindre enheter, og regjeringen foreslår en økning i militær støtte til Ukraina i 2025.
1 måned siden
Artikkelen belyser Europas utfordringer med å produsere tilstrekkelig våpen og ammunisjon for å dekke Ukrainas behov. Representanter fra Nammo påpeker at Ukraina forbruker en hel europeisk årsproduksjon av granater på bare én måned, og etterlyser økte investeringer samt redusert byråkrati. Forsvarsministeren anerkjenner nødvendigheten av opprustning, mens Venstre kritiserer regjeringen for å handle for sent. Allerede i 2023 advarte Nammo om en potensiell europeisk forsvarskrise på grunn av industriens underkapasitet, og de estimerer at det vil ta hele 40 år å dekke det umiddelbare behovet for granater.
2 måneder siden
Etter et besøk i Ukraina varsler statsministrene Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen et nytt norsk-dansk forsvarssamarbeid. Inntrykkene fra Ukraina understreker behovet for økt forsvarsevne. Samarbeidet vil inkludere felles investeringer i våpensystemer, sensorer og ammunisjon, samt felles trening. Statsministrene uttrykker også bekymring for sikkerhetssituasjonen i Europa, særlig knyttet til Russland, og fremhever viktigheten av overvåkning i nordområdene. De peker på nødvendigheten av å forstå den nye politiske stilen fra USA og dens implikasjoner for europeisk sikkerhet.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må øke sin støtte til Ukraina, både økonomisk og gjennom industrielt samarbeid, og viser til at mindre land bidrar med en større andel av BNP. Norge har et betydelig økonomisk handlingsrom og industriell kompetanse som kan styrke Ukrainas forsvarsevne og bidra til gjenoppbygging. Passivitet er ikke et alternativ, da Europas handlinger nå vil definere fremtiden og demokratiet må forsvares aktivt.
23 dager siden
Norge og de andre EFTA-landene har signert en ny frihandelsavtale med Ukraina. Avtalen har som mål å styrke Ukrainas posisjon i det europeiske markedet og fremme økonomisk vekst i landet. Næringsminister Cecilie Myrseth understreker at avtalen er en viktig milepæl og vil bidra til å øke Ukrainas motstandskraft. Avtalen vil knytte Ukraina tettere til EUs indre marked. Myrseth er i Kyiv sammen med representanter fra norsk næringsliv for å styrke handelssamarbeidet og bidra til gjenoppbyggingen av Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Kongsberg Gruppens rolle i utviklingen og produksjonen av avanserte våpensystemer, spesielt luftvernsystemet NASAMS. NASAMS brukes blant annet i Ukraina, og systemet har vist seg å være svært effektivt. Artikkelen beskriver et besøk inne på Kongsberg Gruppens fabrikk, der de får se produksjonen av NASAMS. Den understreker viktigheten av luftvern i moderne krigføring, og Norges satsing på dette området. Erfaringene fra Ukraina brukes til å forbedre systemene, og Kongsberg Gruppen har store kontrakter for fremtiden.