Fleire friidrettsstjerner nektar å delta på stemner i protest mot ei ny satssone-regel i lengdehopp. Den nye regelen tillèt utøvarar å ta sats frå ei 40 cm sone i staden for ei planke.
Utøvarar som OL-meister Miltiadis Tentoglou kritiserer endringa og meiner ho øydelegg sporten. EM-sølvvinnar Larissa Iapichino nektar å delta på stemner med den nye regelen.
Andre utøvarar, som Malaika Mihambo, er positive til endringa, då ho reduserer talet på ugyldige hopp. Det internasjonale friidrettsforbundet har førebels ikkje kommentert kritikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kombinertutøvere er svært misfornøyde med den nye Kompakt-øvelsen som brukes i VM i Trondheim. Utøverne, deriblant Jarl Magnus Riiber og Jens Lurås Oftebro, kritiserer øvelsen for å være tilfeldig og urettferdig, og mener den kan favorisere langrennsløpere fremfor hoppere, hvor en dårlig hopper kan kompensere med god langrennstid. Kombinertsjef Ivar Stuan støtter utøvernes synspunkter og indikerer at de stemte mot innføringen av Kompakt-øvelsen, da han mener det er idrettspolitikk som ligger bak for å skape mer spenning. Til tross for kritikken skal kombinertgutta konkurrere i øvelsen lørdag.
3 måneder siden
Et styremedlem har trukket seg fra Norges Roforbund i protest mot den sportslige satsingen. Flere tidligere roere, inkludert Birgit Skarstein og Kjetil Borch, kritiserer forbundets ledelse for dårlig kommunikasjon og et opplegg som er langt under tidligere standard. De hevder at flere utøvere er mentalt utbrente og at forbundet har en «bruk- og kastmentalitet». Roforbundets president avviser kritikken og mener situasjonen er annerledes, og at de jobber for å bli bedre. Kritikken kommer etter at flere roere har lagt opp etter OL i Paris, og det er bekymring for rekrutteringen til sporten.
16 dager siden
Janteloppet har møtt kritikk etter å ha redusert premiepotten for kvinner i det 40 kilometer lange rennet, noe som førte til protester fra blant andre Astrid Øyre Slind. TV 2-ekspert Petter Skinstad kalte avgjørelsen for kjønnsdiskriminering. Reda El Chaar, Janteloppets medeier, avviser kritikken og mener endringen skyldes for få påmeldte kvinner. Han anklager Skinstad for å bruke saken til å fremme seg selv. Flere utøvere, inkludert Ebba Andersson, har uttrykt misnøye med situasjonen, selv om El Chaar mener Janteloppet viser engasjement for kvinners deltakelse i sporten.
2 måneder siden
Maren Lundby har foreslått å endre reglene i hoppsporten slik at utøvere med for lav BMI diskvalifiseres, for å unngå at utøvere får helseutfordringer. Forslaget kommer etter at Silje Opseth sto frem med vektutfordringer. Eirin Maria Kvandal kritiserer Lundbys utspill og mener det er et dårlig tidspunkt å ta debatten, rett før VM. Halvor Egner Granerud mener Lundby viser manglende forståelse for naturlig slanke utøvere og frykter diskriminering. Han er åpen for å utvide tabellen for skilengde basert på vekt, men understreker at det ikke må gå på bekostning av de som er naturlig slanke. Lundby selv ønsker en debatt for å forbedre regelverket og unngå helseutfordringer.
4 måneder siden
Nye regler fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) for skihopp bedømmer telemarkslandinger strengere, noe som har ført til større poengtrekk ved dårlige landinger. Dette har skapt reaksjoner, deriblant fra TV-ekspert Werner Schuster som er kritisk til endringene. Han mener det er inkonsekvens blant dommerne. Norges sportssjef Jan-Erik Aalbu bekrefter at dårlige landinger nå gir større utslag og at utøvere som ikke lander med telemark straffes hardere. Han og det norske landslaget ønsker å se hvordan reglene fungerer over tid.
1 måned siden
Under VM ble tre norske utøvere diskvalifisert etter protester fra Østerrike, Slovenia og Polen angående ulovligheter med hoppdressene. Marius Lindvik mistet blant annet sitt VM-sølv. Artikkelen beskriver hendelsen som et hardt slag for Norge, og hevder at utstyr er ekstremt viktig i hoppsporten, der de fleste nasjoner forsøker å tøye regelverket. Det antydes at Østerrikes protest var et forsøk på å svekke Norge, etter at Norge hadde tatt igjen Østerrikes forsprang på utstyrssiden. Artikkelen kritiserer også FIS for å gå for drastisk til verks under kontrollene, og mener Norge burde ha protestert tilbake.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Maren Lundbys kritikk av vektpresset i hoppsporten, der hun og Siri Opseth deler sine erfaringer. Lundby fremhever at fokuset på vekt er helseskadelig og kan skremme vekk rekrutter. Hun påpeker at de letteste utøverne har en konkurransefordel, der én kilo kroppsvekt kan utgjøre hele fire meter i lengde. Lundby etterlyser endringer i dagens vektregler, men opplever manglende respons fra hoppledelsen, noe hun mener er uheldig for sportens fremtid.
1 måned siden
Skiskyttarar reagerer negativt på at IBU innfører verdscuprenn i romjula frå sesongen 2026/27. Utøvarar som Sebastian Samuelsson og Ingrid Landmark Tandrevold er bekymra for auka belastning på både utøvarar, smøreteam og støtteapparat, og peikar på viktigheita av jule- og nyttårshelga for restitusjon. IBU grunngjev endringa med eit ønske om å auke sjåartala, og forsikrar at det totale talet på konkurransar vil vere det same, samt at treningsperioden før jul blir uendra. NRKs ekspert Ola Lunde meiner likevel at programmet blir for tøft og at utøvarane blir for pressa, noko som kan gå ut over kvaliteten på sporten.
2 måneder siden
Den tyske OL-vinneren Andreas Wellinger refser Maren Lundbys kritikk av vektpress i hoppsporten. Lundby uttrykte bekymring for utøveres fysiske og mentale helse grunnet vektfokus, og etterlyste strengere regler. Wellinger avfeier kritikken og mener dagens BMI-grenser er tilstrekkelige. Karl Geiger støtter Wellinger og fremhever at vektkontroll er enkelt, og at man kan prestere godt med høyere BMI. BMI-grensene ble innført i 2004 for å hindre ekstrem slanking blant utøvere.
18 dager siden
Astrid Øyre Slind trakk seg fra Petter Northugs «Janteloppet» og brente startnummeret i protest mot at kvinneklassen ble kansellert og premiepengene redusert. Opprinnelig skulle det være et pro-race på 40 kilometer med lik premie (en halv million kroner) for kvinner og menn, men arrangøren endret dette grunnet for få påmeldte kvinner. Løperne fikk tilbud om å gå en 20-kilometer med redusert premiepott. Slind mener dette er et tegn på manglende satsing på dameidrett og uprofesjonelt av arrangøren, da betingelsene ble endret rett før rennet. Arrangøren forsvarer seg med at de måtte ta en vanskelig avgjørelse basert på lav deltakelse. TV 2-ekspert Petter Skinstad omtaler hendelsen som kjønnsdiskriminering.
1 måned siden
Friidrettsklubben Tjalve ønsker å reformere Norges Friidrettsforbunds uttakssystem for internasjonale mesterskap etter flere kontroversielle avgjørelser. De foreslår å harmonisere med internasjonale bestemmelser for å øke forutsigbarheten for utøverne. Forslaget har støtte fra utøvere som Jacob Boutera og Amalie Sæten, som selv har blitt forbigått, og som understreker viktigheten av mesterskapsdeltakelse for utvikling og motivasjon. Sportssjefen i forbundet motsetter seg endringen, og argumenterer for at fagansvarlige bør ha beslutningsmyndigheten. Saken skal avgjøres på det kommende forbundstinget.
18 dager siden
Astrid Øyre Slind reagerte sterkt da premiepengene for kvinner i Janteloppet ble drastisk redusert dagen før rennet, samtidig som distansen ble halvert. Som en protest mot det hun oppfatter som forskjellsbehandling og manglende satsing på dameidrett, nektet hun å starte og tente på startnummeret sitt. Arrangøren begrunner endringene med lav deltakelse, men Slind mener dette sender et uheldig signal om likestilling i sporten. Hendelsen har skapt debatt om likeverd i langrenn.
4 måneder siden
Henrik Kristoffersen og Atle Lie McGrath støtter kritikken fra flere alpinister mot FIS etter at en mulig milliardavtale om medie- og sponsorrettigheter ble avslått. Utøverne sendte brev til FIS og krevde revurdering av avtalen med CVC, men FIS avviser påstanden. Utøverne ønsker mer åpenhet rundt tilbud som påvirker sportens fremtid. FIS-presidenten hevder at brevene ikke er skrevet av utøverne selv, og at de prioriterer en sentralisert avtale med Infront fremfor andre tilbud. Aleksander Aamodt Kilde er nevnt som en av initiativtakerne til brevene.
1 måned siden
Flere skiutøvere reagerer negativt på at femmila er tatt ut av programmet under verdenscupen i Holmenkollen. De mener femmila er en viktig del av Holmenkollen-tradisjonen og appellerer til «folkesjelen». Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av tidligere års lave deltakelse, da rennet har ligget tett opp mot andre mesterskap. Noen utøvere mener de selv må ta ansvar for å prioritere femmila høyere. Renndirektøren i FIS jobber for å få femmila tilbake til Holmenkollen neste år. I år består programmet av 20 km klassisk og 10 km skøyting, med en løype begrenset til stadionområdet på grunn av snømangel.
3 måneder siden
Langrennseliten testet OL-løypa i Val di Fiemme, og flere utøvere var svært kritiske til avslutningen. Løypa har en kort oppløpsside etter en nedoverbakke, noe som gjør at glid blir viktigere enn en spurt. Edvin Anger kalte løypa en katastrofe, mens Therese Johaug og Astrid Øyre Slind støttet kritikken og mente det var en fordel å ligge bak i avslutningen. Arrangøren, FIS, er villig til å se på endringer før OL, men understreker at det ikke vil bli store justeringer. Even Northug var derimot svært fornøyd med løypa, mens Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten, men erkjente at løypa er spesiell.